Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 



impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 
Dobrojedov dnevnik 42-09
20.10.2009

Ste že gledali Julie & Julia? Če to berete in listate www.rad-dobrojem.si, je obvezno. Vivi je šla iz kina direktno v kuhinjo. Rezultat je bil njam ali piščančja prsa s šampinjoni in smetano (Supremes de Volaille aux Champignons). Recept prihodnji teden! Ko ji bom kupil Le Creuset, pa bom dobil še boeuf bourguignon.


Peresniki z omako piščančjih jeter


Kozice s česnom in oljem


Ohrovtova omaka z jetrnim sirom


Marjan Simčič napoveduje opoko z lapornih mirkolokacij


Wagyu govedina na vročem kamnu


Film je navdušil, občinstvo pa ne… V dvorani sva bila, namreč, sama! Sicer pa tudi v ZDA ni dosti boljše. Julia Child se je sicer ponovno rodila, toda zato je umrl Gourmet. Prejšnji teden sem na tem mestu pisal o Ruth Reichl. Ta teden je brezposelna! Ukinili so ji najboljši kulinarični magazin na svetu, z več kot milijon naročniki! Zato, ker se je za nekaj odstotkov znižalo število oglasov. Na srečo pa bodo recepti ostali. Poglejte na www.epicurious.com.

Wagyu in kmalu opoka

"Kaj želiš danes za kosilo?" je prijazno vprašala. Pa ji je še bolj prijazno odgovoril: "Kaj pa, če bi jaz kaj skuhal? Že dolgo nisem…" Nič čudnega, da jo je presenetilo, zato mu je kot se za dobro ženo spodobi poskušala pomagati. "Samo ne smeva dosti, ker greva še na večerjo." A jo je pomiril. "Saj dosti tako ne znam…"

Večerja je bila japonska, v Rožmarinu. Obisk rekorden, vina Marjana Simčiča, zmagovita pa kombinacija Wagyu goveda in vročega kamna. Da jih masirajo in pitajo s pivom ter sakejem? Pravljica tržnikov! Morda nekoč, zaradi premalo gibanja na omejenem (japonskem) prostoru. Sicer pa Wagyu govedo ne prihaja le iz Kobeja (wa = japonsko, gyu = krava). Od tam je le najdražje. Kar dobite lahko tudi pri nas ali čez mejo, je iz ZDA, kjer to govedo, ki se ponaša z gosto, marmorno strukturo maščobnih tkiv, kar mu daje posebno sočnost, okus in nežnost, zaradi česar je primerno za hitro pečenje na visoki temperaturi, gojijo prav tako že zelo dolgo. Še večji izvoznik Wagyu mesa pa je Avstralija.

Sicer pa so Rožmarinovi kuharji še pripravili: hajime, riževo rezino, hokaido peno in lososovo kožo; miso juho z ribo; sushi in sashimi z brancinom in tuno; shikata, riževe rezance s kalčki gomoljno zelenjavo in piščancem; ageku, sladoled zelenega čaja s prelivom iz ličija; amai, tofu s sakejevim sirupom. Dogodek za Maribor! Vključno z Marjanom Simčičem, rebulo 2008, sivim pinotom 2007, belim Teodorjem 2007, rdečim Teodorjem 2005 in Leonardom 2003. Vina "malega terroirja toda z velikim karakterjem", ki pa jih še nekaj časa hranite v steklenici in dobri kleti. Čeprav je Marjan že najavil: "Prihaja nekaj kar se bo lahko merilo z najboljšimi Francozi!" V svojih vinogradih na slovenski in italijanski strani Brd je določil mikrolokacije lapornih tal in iz tamkajšnjih trsov odbral najboljše. Prihaja Opoka!

Ko ni recepta…

Garancija je popolna. Šele, ko je dobro nama, je primerno za vas. Skuha, poslikam, pojeva in napiše recept. Ko je jed v fotoaparatu, jo pojeva! Le, če je dobro, je objavljeno. In, kar je objavljeno, je (bilo) dobro.

Seveda pa je včasih dobro, včasih pa ni. Pa to ne velja le za hrano. Še zadnje letošnje lisičke so se, tako, žrtvovale za odlični tarte (izgovori: tart), ki je ob kozarcu ali dveh vrhunskega Štajerca, ki je od znotraj gledal kakšno leto hrastov sod, idealna jesenska večerja. Recept za testo je tukaj, nadev pa je jajca, čebule, smetane in lisičk z zelišči ter začimbami. Domišljija dovoljena.

Po fotografiji sodeč se ne boste odločili, kajne... Včasih pač ne uspe… Ona odlično skuha, on zanič fotografira. "Če pa je tako dišalo, zato se mi je mudilo," se je izgovarjal.

Še nekaj fotografskih neuspehov - oziroma jedi, ki so bile v originalu dosti boljše od slike - minulega tedna: kozice s česnom v olju in vinu, brancin s krompirjem v pečici, ohrovtova omaka z ocvrtim jetrnim sirom.

Kozice aglio olio

so odlična predjed. Hitro so pripravljene, sestavine vsem prave, za končni uspeh pa potrebujete le še dober kruh s trdo skorjo in mehko sredico.

Kozice kot španski tapas

Za 2 osebi: 20 kozic, 2 stroka česna, 1 strok čilija, 50 ml olivnega olja, 50 ml belega vina, 1 žlica sesekljanega peteršilja.

1. Kozice je olupil, jim odstranil črno črevo in jih dobro osušil. Česen je narezal na rezine. Čiliju je odstranil peške in ga razrezal na štiri dele. Pečico je segrel na 200 stopinj.

2. V ognjevarno posodo je naložil kozice, česen, čili in olje ter ju postavil v pečico za 6 minut. Nato je dolil vino, potresel s peteršiljem in pekel še naslednjih 6 minut. Zraven je ponudil beli kruh.

Brancin s krompirjem

iz domače pečice sicer nima skorje iz kuharskih knjig, toda zato je Fondin iz Piranskega zaliva, ki vam ga ni potrebno naročiti po hitri pošti, saj ga imajo tudi v vaši ribarnici. Ne pecite ga, prosim, predolgo! Zato dajte v pečico kolobarje krompirja pet minut pred ribo.

Ohrovtova omaka

s krompirjem, česnom in paradižnikovo mezgo je najbrž najmanj atraktivna jed od vseh, ki so na www.rad-dobrojem.si. Toda brez nje ne sme miniti nobena jesen! Jetrni sir naj bo le najboljši.

Jetra

Zgodi pa se lahko tudi obratno. Foto uspe, jed pa ne. Pa čeprav je bila iz zakladnice on zanjo. "Saj malo sem pa pojedla," se je opravičila, ko je končno odložila vilice, s katerimi je deset minut risala kroge med peresniki. Zato boste na teh straneh zaman iskali recept za peresnike z omako iz piščančjih jeter. Le ogledate si jih lahko. Zeleno na sliki je mlada špinača. V peresnike se zameša šele na krožniku. Namesto parmezana. Slika pa je dobra, kajne!








Preberite tudi:

Pomladni Teden restavracij: 11. - 20. marec

Teden restavracij jesen 2015

Teden restavracij 2015, 2. del

Nekaj o kranjski klobasi

5. SladoLent na Festivalu Lent

SladoLent 2015: 27 chefov v devetih večerih

Teden restavracij: več kot 34.000 gostov!

Teden restavracij 2015 - pomlad

Teden restavracij 2015: v znamenju nove slovenske kuhinje

Slovenske gostilne so iz leta v leto boljše. Preverjeno!

Jesenski Teden restavracij: več kot 30.000 gostov!

Teden restavracij od 18. do 26.oktobra

4. SladoLent: že po polovici rekorden!

4. SladoLent: 37 chefov, 79 jedi, 32 vin

4. SladoLent: 16 dni vrhunskega street fooda

Od burgerjev do mišelink: ameriška hrana na zahodni obali

Šola okusov: vse iz ostankov

Pizza - ta je ta prava

Končno: žar 2014!

Teden restavracij: 100 menijev, 69 chefov, 14 evrov

Teden restavracij letos dvakrat!

Kulinarično leto 2013 - Nedelovi sončki

Vinsko izletništvo med Napo in Sonomo v Kaliforniji

Zapiski TR 2013: najboljši odmevi

Dobre jedi za 13 evrov

Teden restavracij: ne na slepo

Teden restavracij 2013, 12. do 20. oktober

Teden restavracij od 12. - 20. oktobra 2013

3. SladoLent: program, chefi in jedi

SladoLent: 15 vinarjev, 30 vin

3. SladoLent: 16 dni, 34 chefov

JRE ima že 13 članov

Oranžna energija na Obali

Štajerska pomlad, končno!

Slovenski Teden restavracij maja 2013

Izbor Nedelovih gostiln 2013

Cook it raw: Ana Roš, prva in edina

Kumparička- slovensko-hrvaški kozji sir iz Istre

SladoLent: 5.000 obiskovalcev v 16 dneh

SladoLent: Pri Florjanu, Panorama in VSGT

SladoLent: Vila Bled, Promenada in 1906

SladoLent: Hiša Franko, Mahorčič, Livada Prestige

SladoLent: Mak, Dam, Novi svet

SladoLent: Maxim, Jezeršek, Betnava

SladoLent: Maxim, Rajh, Arena

SladoLent: Novak, Na gradu, Rajh

SladoLent: Pavus, Novak, Na gradu

SladoLent: Pavus, Zemono, Danilo

SladoLent: Habakuk, Arena, Rožmarin

SladoLent: Habakuk, Mak, Betnava

SladoLent: JB, Debeluh, Krištof

Avtorski street food z Lenta

Promenada slovenskih chefov

Teden restavracij – dan potem

Gourmet pod vedrim nebom

Leta '12, od 12. maja: 12 menijev za 12 evrov!

Oranžna (vinska) revolucija

Prestolnica okusov in Kozarec dobrega vina

24 ur na Dunaju

Vinsko jadranje Split – Hvar – Korčula – Vis – Split

Vedno bolj zlate istrske oljke

Belo ali rdeče? Ne, oranžno!

Omleta z brusnicami z Železničarskega doma

Dva (nova) lokala in dve (stari) opravičili

V letu 2012 bom …

Veliko vonja, malo okusa

Naši in tuji vinarji iščejo trg

Le Cordon Bleu

Tradicionalna slovenska kuhinja - 20 najboljših

O sončkih in še čez

Izbor Nedelovih gostiln 2012

Prehranjevanje kot igra raziskovanja

Ko zadiši iz domače pečice

Jej dobro in zdravo, jej sezonsko in lokalno

Utrgajte si paradižnik!

Rad dobro jedel.bi

SladoLent: kdaj bo spet?

SladoLent, kulinarična predstava na mariborskih Benetkah

Ljubezenske izjave na prtičkih pintxosov

Prestolnica okusov

Tudi v Mariboru se premika...

Kuharjev prestop

Ne le razlika v ceni

Dolgi ponedeljek

O ocenjevalcu

O slovenskih chefih

O gostilničarjih

O cenah v slovenskih gostilnah

O natakarjih

O novi slovenski kuhinji

Okusno 2011

Izbor Nedelovih gostiln 2011

Istrska jesen

Kuharski spektakel

Naši Robuchoni

Pa četudi ni vedno gostilna

Dunajski in zos

Piknik in Ljubljana

Hi-tec v kuhinji

Zasluži si!

Kulinarična transverzala

Chefi in vinarji

Preprosto, a posebno

Na svidenje, šparglji

Jejte dobro!

S poreklom

Ko zadiši

Naj nekaj ostane

Kje so polpeti?

Eksperimentalno

Še kar mavrahi

Zdaj pa na kolo!

Po veliki noči

Veliko šunko in lepe pirhe!

V gostilni Pri čunti

Neprimerljive cenovne primerjave

Deset Štajercev

Vroča jed le na toplem krožniku

Kdo kuha? Oba!

Smuka zlakotni

Pod chefovim nadzorom

Po jutru se dan pozna

Dobrojedov dnevnik 51, 52-09

Dobrojedov dnevnik 50-09

Dobrojedov dnevnik 49-09

Dobrojedov dnevnik 48-09

Dobrojedov dnevnik 47-09

Dobrojedov dnevnik 46-09

Dobrojedov dnevnik 44,45-09

Dobrojedov dnevnik 43-09

Dobrojedov dnevnik 41-09

Dobrojedov dnevnik 40-09

Dobrojedov dnevnik 39-09

Dobrojedov dnevnik 38-09

Dobrojedov dnevnik 37-09

Dobrojedov dnevnik 36-09

Dobrojedov dnevnik 35-09

Dobrojedov dnevnik 34-09

Dobrojedov dnevnik 33-09

Dobrojedov dnevnik 32-09

Dobrojedov dnevnik 31-09

Dobrojedov dnevnik 30-09

Dobrojedov dnevnik 29-09

Dobrojedov dnevnik 26,27,28-09

Dobrojedov dnevnik 25-09

Dobrojedov dnevnik 24-09

Dobrojedov dnevnik 23-09

Dobrojedov dnevnik 22-09

Dobrojedov dnevnik 21-09

Dobrojedov dnevnik 20-09

Dobrojedov dnevnik 19-09

Dobrojedov dnevnik 18-09

Dobrojedov dnevnik 17-09

Dobrojedov dnevnik 16-09

Dobrojedov dnevnik 15-09

Dobrojedov dnevnik 14-09

Dobrojedov dnevnik 13-09

Dobrojedov dnevnik 12-09

Dobrojedov dnevnik, 11-09

Dobrojedov dnevnik, 10-09

Dobrojedov dnevnik 33

Dobrojedov dnevnik 32

Dobrojedov dnevnik 31

Dobrojedov dnevnik 30

Dobrojedov dnevnik 29

Dobrojedov dnevnik 28

Dobrojedov dnevnik 27

Dobrojedov dnevnik 26

Dobrojedov dnevnik 25

Dobrojedov dnevnik 24

Dobrojedov dnevnik 23

Dobrojedov dnevnik 22

Dobrojedov dnevnik 21

Dobrojedov dnevnik 20

Dobrojedov dnevnik 19

Dobrojedov dnevnik 18

Dobrojedov dnevnik 17

Dobrojedov dnevnik 16

Dobrojedov dnevnik 15

Dobrojedov dnevnik 14

Dobrojedov dnevnik 13

Dobrojedov dnevnik 12

Dobrojedov dnevnik 11

Dobrojedov dnevnik 10

Dobrojedov dnevnik 9

Dobrojedov dnevnik 8

Dobrojedov dnevnik 7

Dobrojedov dnevnik 6

Dobrojedov dnevnik 5

Dobrojedov dnevnik 4

Dobrojedov dnevnik 3

Dobrojedov dnevnik 2

Dobrojedov dnevnik 1

Filetiran ribji trend 10. del

Zrezek v obleki 9. del

Pozdrav iz kuhinje 8. del

Curry namesto golaža 7. del

6 hodov za 6 prijateljev 6. del

V Istro po in na tartufe! 5. del

Le človek je za mizo 4. del

Martin Krpan je znova v modi 3. del

Špageti ne marajo bolonjeze 2. del

Nogometaš za 30 funtov 1. del

   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND