Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 



impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 
Dobrojedov dnevnik 36-09
09.09.2009

Zelhanje je lahko tudi nežno - Tudi barvitost je začimba na krožniku - Vonj določa tudi okus


Brezmesni polpeti z bučo


Paradižnikova rižota z lignji


Zvitki melancan z dimljenim sirom


Dimljeni sir

Provolone je rojen okrog Neaplja, toda že zdavnaj se je preselil na sever Italije, kjer so krave bolj radodarne z mlekom. Velikokrat je na pici, toda ko je dimljen, je zanimiv tudi v nadevih. Če ga ni, ga bo pri nas nadomestil Dimko. Dimljen okus je zadnje čase zelo popularen v kuhinji, saj ga ni chefa, ki ne eksperimentira z dimljenjem rib, mesa, celo zelenjave, pri čemer ne gre za težko "zelhanje", temveč nežno dodajanje arome, ki nam je sicer vsem tako pri srcu z žara. Kar je lahko tudi nevarno, saj je dima hitro preveč, potem pa ni le ogenj, temveč tudi pokvarjena jed. Nežno, torej. Zato je sir dobra izbira. Kar pove že ime, saj je mladi provolone, staran 3 mesece, dolce.

Melancanini zvitki z dimljenim sirom, bela polenta in praženi rumeni paradižniki

Dimni okus, ki ni vsiljiv, v tej jedi nadomešča meso. Ne boste ga pogrešali! Tudi zato, ker vonju in okusu dodaja novo dimenzijo: barvitost! Takšno barvitost lahko ustvari le zelenjava; spodaj bela polenta, zelo kremna, na njej rumeni paradižnik in zeleno-vijolični melancane, med katerimi polzi rožnata omaka. Zraven pa kozarec slamnatih tonov. Vsekakor naj bo vino čim bolj nevtralno, brez močnih vonjav in začimbnih okusov. Kaj, če bi enkrat poskusili s štajerskim laškim rizlingom?!

Paradižnikova rižota s kandirano limono in lignji z dimljenim sirom

Jed okusov… Dimljeni sir. Lignji so pri tem nevtralni. Ker se pečejo v pečici, brez olja, so tudi vidno dolgočasni. Zato, ker je vse v vonju. Veste, da vonj določa tudi okus? Da nam nos pravzaprav pove, kako je dobro. Nič čudnega, da sta cvrtje in žar tako priljubljena. Ko se loj tali… in ko se olje žge… Sladko, kislo, slano, zaradi popra celo pekoče, zaradi paradižnika pa tudi umami…

Recept je tukaj.

On zanjo

"Si kupil lignje," se je v domačo pisarno slišalo še izza vrat. "Joj," je bil odmev in že je letel. Seveda je bila ravno takrat največja gneča, seveda je izbral najdaljšo pot, seveda je bil petek, da je bila v ribarnici gneča. Pa je spet ona rešila situacijo. Ko mu je pozvonila v žepu. "Kupi še malo bakalarja za predjed, da ne bova tako dolgo čakala…" Če ne bi stal v vrsti, bi rekel kaj nazaj. Ker kuha on, da bosta dolgo čakala? Ker je pozabil na nakup, da bo predjed namazana na kruh…

Ko je paradižnike blanširal, jih olupil, jim odstranil semena, razrezal na četrtinke in pospravil za seboj, je vprašala: "Si računal, da jih potrebuješ tudi za dekoracijo?" Pač ne bo dekorirano… Ko je očistil lignje, narezal sir, jih napolnil z njim, "zašil z zobotrebcem, dal v pekač peki papir, nanj pa lignje ter vse skupaj postavil v pečico, ogreto na 150 stopinj, je vprašala: "Si pazil, da nimajo pri lovkah luknje, da ne bo sir stekel ven?" Je pač stekel… Ko je segrel olje in vrgel v ponev paradižnikove krhlje, z drobno sesekljanim česnom, je rekla: "Upam, da olje ni prevroče…" Je pač malo špricalo…

Toda, ko je poskusila, mu je poslala poljub. "Dobro je!" On pa ji ga je hvaležno vrnil: "Hvala, dosti sem se naučil!" 

Nakup

Pa tudi nakup je bil spoznanje okusov… Kupec pred menoj je kolebal med morsko žabo in postrvjo. Na koncu je kupil grdobino… Torej ni šlo za razliko v ceni, temveč le za trenutni navdih. Sam sem glede tega neustvarjalen, oziroma, menim, da se na tak način po navdihu ne da kuhati. Če zjutraj ne veš kaj bo za kosilo, potem je za odločitev v trgovini, med potjo iz službe, že prepozno! Pravzaprav je škoda lepe žabe po 22 evrov za kilogram…

Seveda, obstaja tudi nasprotna teorija. Kot vedno in povsod. Pravi, da greš najprej na tržnico, šele potem pa se odločiš, kaj boš kuhal. Saj prej ne moreš vedeti, kaj bo sveže, lepo, ugodno. Se strinjam! Toda, poudarek je na tržnici! Se gre na trg iz službe? Kdor hodi med tednom na trg, ni v službi. Ta ima dovolj časa, da potem nekaj ur kuha. Dokler mož ne pride iz službe… Torej? Pogovorita se zvečer, kaj bosta jedla jutri.

Še ena brezmesna

Ne le zaradi ubogih živali, tudi zaradi ubogih nas je dobro, da smo čim večkrat vegetarijanski. Meso je preveč vsiljivo, na vsakem krožniku hoče biti glavno, vsem drugim vsili svoj okus, ki pa je tako dolgočasen. Krompir in buča sta to le še potrdila.

Toliko vonjev in okusov, pa so se vseeno vsi zlili v odlično jed! Brezmesni polpeti, torej le krompir, z bučo. Je lahko še bolj preprosto? A saj nista bila sama. Sestavin za cel teden kosil… Krompirjeve polovice najprej z glavo navzdol, v soli, olivnem olju in zdrobljenem lovorju. Da nastane lepa skorja, na kateri se v drugi rundi pečejo česen, sušeni paradižniki in majaron. Skupaj z bučo - hokaido, ker nobena druga nima tako polnega okusa po orehih! - in rožmarinom.

Recept je tukaj.








Preberite tudi:

Pomladni Teden restavracij: 11. - 20. marec

Teden restavracij jesen 2015

Teden restavracij 2015, 2. del

Nekaj o kranjski klobasi

5. SladoLent na Festivalu Lent

SladoLent 2015: 27 chefov v devetih večerih

Teden restavracij: več kot 34.000 gostov!

Teden restavracij 2015 - pomlad

Teden restavracij 2015: v znamenju nove slovenske kuhinje

Slovenske gostilne so iz leta v leto boljše. Preverjeno!

Jesenski Teden restavracij: več kot 30.000 gostov!

Teden restavracij od 18. do 26.oktobra

4. SladoLent: že po polovici rekorden!

4. SladoLent: 37 chefov, 79 jedi, 32 vin

4. SladoLent: 16 dni vrhunskega street fooda

Od burgerjev do mišelink: ameriška hrana na zahodni obali

Šola okusov: vse iz ostankov

Pizza - ta je ta prava

Končno: žar 2014!

Teden restavracij: 100 menijev, 69 chefov, 14 evrov

Teden restavracij letos dvakrat!

Kulinarično leto 2013 - Nedelovi sončki

Vinsko izletništvo med Napo in Sonomo v Kaliforniji

Zapiski TR 2013: najboljši odmevi

Dobre jedi za 13 evrov

Teden restavracij: ne na slepo

Teden restavracij 2013, 12. do 20. oktober

Teden restavracij od 12. - 20. oktobra 2013

3. SladoLent: program, chefi in jedi

SladoLent: 15 vinarjev, 30 vin

3. SladoLent: 16 dni, 34 chefov

JRE ima že 13 članov

Oranžna energija na Obali

Štajerska pomlad, končno!

Slovenski Teden restavracij maja 2013

Izbor Nedelovih gostiln 2013

Cook it raw: Ana Roš, prva in edina

Kumparička- slovensko-hrvaški kozji sir iz Istre

SladoLent: 5.000 obiskovalcev v 16 dneh

SladoLent: Pri Florjanu, Panorama in VSGT

SladoLent: Vila Bled, Promenada in 1906

SladoLent: Hiša Franko, Mahorčič, Livada Prestige

SladoLent: Mak, Dam, Novi svet

SladoLent: Maxim, Jezeršek, Betnava

SladoLent: Maxim, Rajh, Arena

SladoLent: Novak, Na gradu, Rajh

SladoLent: Pavus, Novak, Na gradu

SladoLent: Pavus, Zemono, Danilo

SladoLent: Habakuk, Arena, Rožmarin

SladoLent: Habakuk, Mak, Betnava

SladoLent: JB, Debeluh, Krištof

Avtorski street food z Lenta

Promenada slovenskih chefov

Teden restavracij – dan potem

Gourmet pod vedrim nebom

Leta '12, od 12. maja: 12 menijev za 12 evrov!

Oranžna (vinska) revolucija

Prestolnica okusov in Kozarec dobrega vina

24 ur na Dunaju

Vinsko jadranje Split – Hvar – Korčula – Vis – Split

Vedno bolj zlate istrske oljke

Belo ali rdeče? Ne, oranžno!

Omleta z brusnicami z Železničarskega doma

Dva (nova) lokala in dve (stari) opravičili

V letu 2012 bom …

Veliko vonja, malo okusa

Naši in tuji vinarji iščejo trg

Le Cordon Bleu

Tradicionalna slovenska kuhinja - 20 najboljših

O sončkih in še čez

Izbor Nedelovih gostiln 2012

Prehranjevanje kot igra raziskovanja

Ko zadiši iz domače pečice

Jej dobro in zdravo, jej sezonsko in lokalno

Utrgajte si paradižnik!

Rad dobro jedel.bi

SladoLent: kdaj bo spet?

SladoLent, kulinarična predstava na mariborskih Benetkah

Ljubezenske izjave na prtičkih pintxosov

Prestolnica okusov

Tudi v Mariboru se premika...

Kuharjev prestop

Ne le razlika v ceni

Dolgi ponedeljek

O ocenjevalcu

O slovenskih chefih

O gostilničarjih

O cenah v slovenskih gostilnah

O natakarjih

O novi slovenski kuhinji

Okusno 2011

Izbor Nedelovih gostiln 2011

Istrska jesen

Kuharski spektakel

Naši Robuchoni

Pa četudi ni vedno gostilna

Dunajski in zos

Piknik in Ljubljana

Hi-tec v kuhinji

Zasluži si!

Kulinarična transverzala

Chefi in vinarji

Preprosto, a posebno

Na svidenje, šparglji

Jejte dobro!

S poreklom

Ko zadiši

Naj nekaj ostane

Kje so polpeti?

Eksperimentalno

Še kar mavrahi

Zdaj pa na kolo!

Po veliki noči

Veliko šunko in lepe pirhe!

V gostilni Pri čunti

Neprimerljive cenovne primerjave

Deset Štajercev

Vroča jed le na toplem krožniku

Kdo kuha? Oba!

Smuka zlakotni

Pod chefovim nadzorom

Po jutru se dan pozna

Dobrojedov dnevnik 51, 52-09

Dobrojedov dnevnik 50-09

Dobrojedov dnevnik 49-09

Dobrojedov dnevnik 48-09

Dobrojedov dnevnik 47-09

Dobrojedov dnevnik 46-09

Dobrojedov dnevnik 44,45-09

Dobrojedov dnevnik 43-09

Dobrojedov dnevnik 42-09

Dobrojedov dnevnik 41-09

Dobrojedov dnevnik 40-09

Dobrojedov dnevnik 39-09

Dobrojedov dnevnik 38-09

Dobrojedov dnevnik 37-09

Dobrojedov dnevnik 35-09

Dobrojedov dnevnik 34-09

Dobrojedov dnevnik 33-09

Dobrojedov dnevnik 32-09

Dobrojedov dnevnik 31-09

Dobrojedov dnevnik 30-09

Dobrojedov dnevnik 29-09

Dobrojedov dnevnik 26,27,28-09

Dobrojedov dnevnik 25-09

Dobrojedov dnevnik 24-09

Dobrojedov dnevnik 23-09

Dobrojedov dnevnik 22-09

Dobrojedov dnevnik 21-09

Dobrojedov dnevnik 20-09

Dobrojedov dnevnik 19-09

Dobrojedov dnevnik 18-09

Dobrojedov dnevnik 17-09

Dobrojedov dnevnik 16-09

Dobrojedov dnevnik 15-09

Dobrojedov dnevnik 14-09

Dobrojedov dnevnik 13-09

Dobrojedov dnevnik 12-09

Dobrojedov dnevnik, 11-09

Dobrojedov dnevnik, 10-09

Dobrojedov dnevnik 33

Dobrojedov dnevnik 32

Dobrojedov dnevnik 31

Dobrojedov dnevnik 30

Dobrojedov dnevnik 29

Dobrojedov dnevnik 28

Dobrojedov dnevnik 27

Dobrojedov dnevnik 26

Dobrojedov dnevnik 25

Dobrojedov dnevnik 24

Dobrojedov dnevnik 23

Dobrojedov dnevnik 22

Dobrojedov dnevnik 21

Dobrojedov dnevnik 20

Dobrojedov dnevnik 19

Dobrojedov dnevnik 18

Dobrojedov dnevnik 17

Dobrojedov dnevnik 16

Dobrojedov dnevnik 15

Dobrojedov dnevnik 14

Dobrojedov dnevnik 13

Dobrojedov dnevnik 12

Dobrojedov dnevnik 11

Dobrojedov dnevnik 10

Dobrojedov dnevnik 9

Dobrojedov dnevnik 8

Dobrojedov dnevnik 7

Dobrojedov dnevnik 6

Dobrojedov dnevnik 5

Dobrojedov dnevnik 4

Dobrojedov dnevnik 3

Dobrojedov dnevnik 2

Dobrojedov dnevnik 1

Filetiran ribji trend 10. del

Zrezek v obleki 9. del

Pozdrav iz kuhinje 8. del

Curry namesto golaža 7. del

6 hodov za 6 prijateljev 6. del

V Istro po in na tartufe! 5. del

Le človek je za mizo 4. del

Martin Krpan je znova v modi 3. del

Špageti ne marajo bolonjeze 2. del

Nogometaš za 30 funtov 1. del

   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND