Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 



impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 
Dobrojedov dnevnik 35-09
02.09.2009

Počitnic in dopusta je konec. Se bomo jokali? Ne, proslavili! Ker je pred nami lepa jesen. In, ker je že čas, da spet povabimo prijatelje. Naredimo, torej, to skupaj.


paradižnik z mocarelo, trikrat


priželjc s kruhovimi cmočki in lisičkami


fritirani lignji s kumarami


čokoladna torta z malinami in creme brulee s citronko





Čisto drugače

Prvi korak je izbira menija. Biti mora poletni, a hkrati lahko že najavi jesen. Biti mora preprost, a hkrati se želimo izkazati. Biti mora pripravljen vnaprej, a hkrati mora biti vse sveže.

Torej, predlagam:

za pozdrav pica! Toda čisto drugače. Ne iz kruha, temveč iz sira. Ne velika, temveč enkrat za v usta. Ne zamudna, temveč gotova v nekaj minutah.

Recept je tukaj.

Pa naučite se ga na pamet, saj boste to pico pripravili še velikokrat. Ko je majhna lakota, ko je dovolj sendvičev, ko se mudi, ko iznenada pozvoni… Obložite jo lahko poljubno, testo je gotovo v dveh minutah, pečena je v petih.

Ob takšni pici se mora, seveda, peniti. Ne varčujte! Naj bo šampanjec! Saj je za prijatelje!

Hladna predjed: paradižniki. Toda čisto drugače. V troje! In eden sploh ni hladen, temveč še vroč, direktno iz ponve. Ste že jedli ocvrt paradižnik? Pa da je bil še polnjen?

Domišljija je vaša. Ne ustrašite se. Le videti je zapleteno. Če je on zmogel, boste tudi vi… Predlagam polnjen paradižnik s kislo smetano in zelišči. V smetano dajte, kar se vam zdi, da bo dobro. Le paradižnik nikar ne pozabite olupiti. Ne nazadnje, saj se sam… Uporabite majhne okrogle paradižnike, dobite jih še z vejo, če vam ne rastejo kar na vrtu v loncu… Na vrhu paradižnika zarežite križec. Zavrite vodo in stresite vanjo paradižnike. Počakajte 15 sekund ali še kakšno manj. Takoj jih odcedite in dobro oplaknite z mrzlo vodo. Če ste delali prav, se bodo pri tem že sami olupili. Sicer jim malo pomagajte. Ko so ohlajeni, jim odrežite vrhnji del in jih previdno izdolbite. Polnjene paradižnike lahko še izboljšate, če jih glazirate. A potem morate začeti že prejšnji večer, saj morate mesnate in sočne paradižnike grobo narezati, posoliti in jih čez noč pustiti v krpi na cedilu, tako da se iz njih nacedi dovolj soka. Drugi dan sok, ki ga še dodatno začinite s soljo in poprom, pogrejte na majhnem ognju do mlačnosti in v njem raztopite namočeno in odcejeno želatino. S sokom prelijte paradižnike in jih postavite v hladilnik. Preostali sok vlijte v plitko posodo in ga prav tako dajte v hladilnik. S to paradižnikovo želatino, zrezano na drobne kocke, boste nato okrasili polnjene paradižnike.

Za drugi del paradižnikove trilogije predlagam klasični caprese, ki pa je vseeno malo drugačen. Majhen okrogel paradižnik prerežite na tri kolobarje. Bivoljo mocarelo razrežite na tanke kolobarje. Nato zložite stolpič iz paradižnika, mocarele, bazilike, pokrijte s paradižnikom. Posolite, poprajte. Prelijte z balzamičnim kisom in nekaj kapljami olivnega olja.

Tretji paradižnik je vroč. Toda najprej ga morate napolniti. Tokrat s tunino kremo. Premešajte tuno iz konzerve (v lastnem soku), opraženo šalotko in česen, solite, poprajte, začinite z balzamičnim kisom. S tem nadevom napolnite paradižnike. Nato jih povaljajte v jajcu, moki in drobtinah ter ocvrite.

Topla predjed: lignji. Toda čisto drugače. S kumarami in oljem iz grozdnih pečk. Zraven pa buhtlji! Njih že poznate.

Glavna jed: telečji priželjc. Ker je drugače… Fileje (po)znajo vsi, priželjc pa le redko kdo. Najtežje ga bo dobiti, potem bo priprava povsem preprosta. Če ga nima vaš mesar, ga imajo tam, kjer je bilo včasih za mejo.

Nikar ne verjemite tistim, ki pravijo, da ga je potrebno ves dan namakati, zatem blanširati, nato kuhati, potem obtežiti, in na koncu še speči. To napako sva že midva dala skozi. Priželjc je bil na koncu trd. A biti mora mehek! Boste videli, da vam bo všeč.

Naslednjič sem poklical Pungarška na Bled, pri katerem sva priželjc nazadnje jedla. "Le blanširam ga," je povedal. Torej sva ga le dve uri namakala, saj je tudi tako postal bel. Kar pa je bilo rdečih žil, so šle pod nož. Nato sva ga blanširala, v veliko mrzle vode z veliko soli, ko je zavrel pa še pet minut. Še toplega sva očistila kožic, vendar tako, da se ni razletel. Tik pred pečenjem sva ga narezala na kose debeline poldrugega centimetra.

Recept je tukaj.

Vem, da vam bodo tudi cmoki všeč. A, prosim, nikar ne pozabite, da morajo biti drobtine brioševe. Namesto lisičk je lahko tudi kaj zelenjavnega. Na primer koleraba.

Sladica: citronkin creme brulee in čokoladna torta. Za torto imate zagotovo sami recept, za creme brulee, v katerem se je več ur namakala citronka, pa je tukaj. Boste videli, prijatelji bodo navdušeni!








Preberite tudi:

Pomladni Teden restavracij: 11. - 20. marec

Teden restavracij jesen 2015

Teden restavracij 2015, 2. del

Nekaj o kranjski klobasi

5. SladoLent na Festivalu Lent

SladoLent 2015: 27 chefov v devetih večerih

Teden restavracij: več kot 34.000 gostov!

Teden restavracij 2015 - pomlad

Teden restavracij 2015: v znamenju nove slovenske kuhinje

Slovenske gostilne so iz leta v leto boljše. Preverjeno!

Jesenski Teden restavracij: več kot 30.000 gostov!

Teden restavracij od 18. do 26.oktobra

4. SladoLent: že po polovici rekorden!

4. SladoLent: 37 chefov, 79 jedi, 32 vin

4. SladoLent: 16 dni vrhunskega street fooda

Od burgerjev do mišelink: ameriška hrana na zahodni obali

Šola okusov: vse iz ostankov

Pizza - ta je ta prava

Končno: žar 2014!

Teden restavracij: 100 menijev, 69 chefov, 14 evrov

Teden restavracij letos dvakrat!

Kulinarično leto 2013 - Nedelovi sončki

Vinsko izletništvo med Napo in Sonomo v Kaliforniji

Zapiski TR 2013: najboljši odmevi

Dobre jedi za 13 evrov

Teden restavracij: ne na slepo

Teden restavracij 2013, 12. do 20. oktober

Teden restavracij od 12. - 20. oktobra 2013

3. SladoLent: program, chefi in jedi

SladoLent: 15 vinarjev, 30 vin

3. SladoLent: 16 dni, 34 chefov

JRE ima že 13 članov

Oranžna energija na Obali

Štajerska pomlad, končno!

Slovenski Teden restavracij maja 2013

Izbor Nedelovih gostiln 2013

Cook it raw: Ana Roš, prva in edina

Kumparička- slovensko-hrvaški kozji sir iz Istre

SladoLent: 5.000 obiskovalcev v 16 dneh

SladoLent: Pri Florjanu, Panorama in VSGT

SladoLent: Vila Bled, Promenada in 1906

SladoLent: Hiša Franko, Mahorčič, Livada Prestige

SladoLent: Mak, Dam, Novi svet

SladoLent: Maxim, Jezeršek, Betnava

SladoLent: Maxim, Rajh, Arena

SladoLent: Novak, Na gradu, Rajh

SladoLent: Pavus, Novak, Na gradu

SladoLent: Pavus, Zemono, Danilo

SladoLent: Habakuk, Arena, Rožmarin

SladoLent: Habakuk, Mak, Betnava

SladoLent: JB, Debeluh, Krištof

Avtorski street food z Lenta

Promenada slovenskih chefov

Teden restavracij – dan potem

Gourmet pod vedrim nebom

Leta '12, od 12. maja: 12 menijev za 12 evrov!

Oranžna (vinska) revolucija

Prestolnica okusov in Kozarec dobrega vina

24 ur na Dunaju

Vinsko jadranje Split – Hvar – Korčula – Vis – Split

Vedno bolj zlate istrske oljke

Belo ali rdeče? Ne, oranžno!

Omleta z brusnicami z Železničarskega doma

Dva (nova) lokala in dve (stari) opravičili

V letu 2012 bom …

Veliko vonja, malo okusa

Naši in tuji vinarji iščejo trg

Le Cordon Bleu

Tradicionalna slovenska kuhinja - 20 najboljših

O sončkih in še čez

Izbor Nedelovih gostiln 2012

Prehranjevanje kot igra raziskovanja

Ko zadiši iz domače pečice

Jej dobro in zdravo, jej sezonsko in lokalno

Utrgajte si paradižnik!

Rad dobro jedel.bi

SladoLent: kdaj bo spet?

SladoLent, kulinarična predstava na mariborskih Benetkah

Ljubezenske izjave na prtičkih pintxosov

Prestolnica okusov

Tudi v Mariboru se premika...

Kuharjev prestop

Ne le razlika v ceni

Dolgi ponedeljek

O ocenjevalcu

O slovenskih chefih

O gostilničarjih

O cenah v slovenskih gostilnah

O natakarjih

O novi slovenski kuhinji

Okusno 2011

Izbor Nedelovih gostiln 2011

Istrska jesen

Kuharski spektakel

Naši Robuchoni

Pa četudi ni vedno gostilna

Dunajski in zos

Piknik in Ljubljana

Hi-tec v kuhinji

Zasluži si!

Kulinarična transverzala

Chefi in vinarji

Preprosto, a posebno

Na svidenje, šparglji

Jejte dobro!

S poreklom

Ko zadiši

Naj nekaj ostane

Kje so polpeti?

Eksperimentalno

Še kar mavrahi

Zdaj pa na kolo!

Po veliki noči

Veliko šunko in lepe pirhe!

V gostilni Pri čunti

Neprimerljive cenovne primerjave

Deset Štajercev

Vroča jed le na toplem krožniku

Kdo kuha? Oba!

Smuka zlakotni

Pod chefovim nadzorom

Po jutru se dan pozna

Dobrojedov dnevnik 51, 52-09

Dobrojedov dnevnik 50-09

Dobrojedov dnevnik 49-09

Dobrojedov dnevnik 48-09

Dobrojedov dnevnik 47-09

Dobrojedov dnevnik 46-09

Dobrojedov dnevnik 44,45-09

Dobrojedov dnevnik 43-09

Dobrojedov dnevnik 42-09

Dobrojedov dnevnik 41-09

Dobrojedov dnevnik 40-09

Dobrojedov dnevnik 39-09

Dobrojedov dnevnik 38-09

Dobrojedov dnevnik 37-09

Dobrojedov dnevnik 36-09

Dobrojedov dnevnik 34-09

Dobrojedov dnevnik 33-09

Dobrojedov dnevnik 32-09

Dobrojedov dnevnik 31-09

Dobrojedov dnevnik 30-09

Dobrojedov dnevnik 29-09

Dobrojedov dnevnik 26,27,28-09

Dobrojedov dnevnik 25-09

Dobrojedov dnevnik 24-09

Dobrojedov dnevnik 23-09

Dobrojedov dnevnik 22-09

Dobrojedov dnevnik 21-09

Dobrojedov dnevnik 20-09

Dobrojedov dnevnik 19-09

Dobrojedov dnevnik 18-09

Dobrojedov dnevnik 17-09

Dobrojedov dnevnik 16-09

Dobrojedov dnevnik 15-09

Dobrojedov dnevnik 14-09

Dobrojedov dnevnik 13-09

Dobrojedov dnevnik 12-09

Dobrojedov dnevnik, 11-09

Dobrojedov dnevnik, 10-09

Dobrojedov dnevnik 33

Dobrojedov dnevnik 32

Dobrojedov dnevnik 31

Dobrojedov dnevnik 30

Dobrojedov dnevnik 29

Dobrojedov dnevnik 28

Dobrojedov dnevnik 27

Dobrojedov dnevnik 26

Dobrojedov dnevnik 25

Dobrojedov dnevnik 24

Dobrojedov dnevnik 23

Dobrojedov dnevnik 22

Dobrojedov dnevnik 21

Dobrojedov dnevnik 20

Dobrojedov dnevnik 19

Dobrojedov dnevnik 18

Dobrojedov dnevnik 17

Dobrojedov dnevnik 16

Dobrojedov dnevnik 15

Dobrojedov dnevnik 14

Dobrojedov dnevnik 13

Dobrojedov dnevnik 12

Dobrojedov dnevnik 11

Dobrojedov dnevnik 10

Dobrojedov dnevnik 9

Dobrojedov dnevnik 8

Dobrojedov dnevnik 7

Dobrojedov dnevnik 6

Dobrojedov dnevnik 5

Dobrojedov dnevnik 4

Dobrojedov dnevnik 3

Dobrojedov dnevnik 2

Dobrojedov dnevnik 1

Filetiran ribji trend 10. del

Zrezek v obleki 9. del

Pozdrav iz kuhinje 8. del

Curry namesto golaža 7. del

6 hodov za 6 prijateljev 6. del

V Istro po in na tartufe! 5. del

Le človek je za mizo 4. del

Martin Krpan je znova v modi 3. del

Špageti ne marajo bolonjeze 2. del

Nogometaš za 30 funtov 1. del

   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND