Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 



impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 
Dobrojedov dnevnik 29-09
19.07.2009

Odkar prodajajo tatarski biftek mesarji in veletrgovci, je nekoč silvestrska jed, rezervirana zgolj za najboljše restavracije (natakar v smokingu ga je zmešal pri mizi), postala fast food ponudba, ki nikogar več ne navdušuje. Kaj pa, če bi dali tatarski biftek na žar? Seveda, ne tistega rdeče pobarvanega iz delikatesnih vitrin naših sosedov, pač pa sveže mleto meso iz rože, začinjeno z začimbami za tatarca (šalotka, gorčica, kapre, vložene kumarice, sardelni fileji, limonina lupina, vorčestrska omaka, konjak, poper), ki jim dodamo še med in sveži ingver.


caprese, pesto in bučke


poletni mineštrone


poletna zelenjava iz pečice


kotleti s čokoladno omako in zeliščnimi mafinsi


tatarski biftek na žaru


Ne, nič ne bo! Na teh straneh ne bo tatarskega biftka na žaru! Včasih nama (meni, pravzaprav) kaj tudi ne uspe… Sicer pa je bilo toliko drugega dobrega in dobrojedskega ta teden!

Kosilo v vročini

Vročina… Lakota pa vseeno ne pobegne. Zato za lažje čakanje na večerni hlad hladna predjed, ki prija tudi v pripeki. Caprese je sicer že malo zrabljen, še posebej tam, kjer uporabljajo slabo mocarelo in uvenelo baziliko. Zato je boljši pesto bazilike z mandlji, mocarela pa mora biti italijanska. Ta je prišla iz Kampanje. Da pa vse le ni bilo po njihovem, je dodala še pečene bučke. Ker je ostalo ravno nekaj česna, ki je za večerjo od poldneva z jogurtom mariniral kumarice.

Po dveh vedrih dneh smo na tri deževne tedne že pozabili. "Joj, kako je vroče!" Temu primerno je potrebno spremeniti tudi jedilnik. Veliko zelenjave, torej!

Polenta s kozjim sirom in paradižniki s panceto. Sprva sem bil skeptičen. Bolj zaradi lakote. Češ, samo polenta in paradižnik… Potem pa je bilo že barvno čudovito. A kako šele okus! Polenti kozji sir prija bolj kot Capiju popoldansko spanje. Obema pa vsaj tako paradižniki, praženi skupaj s panceto. Meso? Kaj je sploh to?!

Recept je tukaj.

Ko ti je vroče, pij. Ko ješ kosilo, ne pozabi na juho. Ne, to ni (le) zimska jed. Saj je v njej, vendar, poletna zelenjava. Čim več, tem boljše. Kaj vidim, ko pogledam v mineštrone: stročji fižol, debeli fižol, grah, korenje, kolerabo in veliko zelišč, predvsem pehtrana. Jutri je še boljša kot včeraj.

Kaj vidim, ko pogledam v pečico? Bučke, jajčevci, paradižnik, čebula, česen, krompir, timijan, mocarela in oljčno olje. Dela se samo, ko je gotovo le zapiska. Pa brez alkohola, če ti je za kosilo vroče.

Suha in sočna svinja

Mojstri slovenskega žara, ki radi obračajo kotlete, prisegajo na svinjsko vratovino. Meni pa so se zdeli premastni, zato sem vzel raje najboljši del kareja, le kost, gibčno zvita, in svetlo meso, v sredici povsem pusto, le po robovih s tankim slojem maščobe. Videti so bili res lepo. Saj bo omaka poskrbela za sočnost, sem se hrabril in poskrbel še za marinado, v kateri je prevladovalo temno pivo. Rezultat: suho, suho! Le svinjski okus… Najbrž je bil kriv tudi žar na oglje, ki se ga ne da regulirati kot indukcijski štedilnik. Ali je prevroč ali premrzel…

V drugo se nisem več delal pametnega. Vratovino, prosim, sem bil ponižen pri mesarju. "Boste pekli na žaru," je rekel.

Nobene kvaše, le sol in poper ter vroč žar, ne na oglje, temveč plinski ("ferrari"...). Zato pa k mesu omaka kot se spodobi. Mehiška, paradižnikova, mole, torej s čokolado! Malo pekoča, trije čiliji brez semen za dva, in malo televizijska, zaradi takos čipsa in praženih arašidov. Zraven pa priloga, ki se bo še večkrat znašla na jedilniku: zeliščni mafinsi! Pri Vovku na Dolenjskem nama je bila točena modra frankinja, ki so je imeli le še nekaj litrov, tako všeč, da so nama steklenico zavili za zraven. Ribez in čokolada se imata rada!

Recept je tukaj.

Vseeno pa ne gre tudi svinjskih kotletov v kvaši temnega piva kar tako odpisati. Kaj pa, če sem jih le jaz slabo spekel? Vi ponovite, prosim! Za marinado potrebujete (za 4 kotlete):

0,5 l temnega piva, 50 ml javorovega sirupa, 1 žlico sladke paprike, 10 zrn črnega popra, 1 žličko gorčičnih semen, 2 vejici rožmarina, 2 žlici gorčice.

Razen rožmarina in gorčice vse sestavine pustite 10 minut pokuhati, nato marinado ohladite in vanjo vmešajte še gorčico. V njej kotlete marinirajte v hladilniku 4 ure.

Čeprav bom sam prihodnjič poizkusil s preprosto kvašo. Voda in sol! V njej bom nemastne kotlete kvasil čez noč. Pa bomo videli, če se bodo tako napiti upali izsušiti.

On zanjo

Paradižniki polnjeni z garnelani, bazilikine drobtine in pečena paprika s česnom ter šalotko

"Joj, vse zrezke tega sveta in živalstva zamenjam za takšno hrano! Joj, kako je to dobro! Joj, daj mi še natoči za en požirek! Joj, kako diši! Joj, kakšni okusi! Joj, daj da te poljubim! Joj, od zdaj naprej boš samo ti še kuhal! Joj, kako si me prekosil! Joj, je dobro!" V to smer in ta način bi šlo še dalje, če ne bi bil krožnik prej prazen. Ker ni nič odgovoril, je vprašala: "Kaj tebi ni bilo dobro?" Je, seveda je, le do besede nisem prišel… "Joj, oprosti!"

Toda potem je bila ona nekaj časa tiha. Pa ne za dolgo. "Veš kaj," je rekla, "tako je bilo dobro, da bi lahko pojedla še pet paradižnikov!" Kaj si še lačna? "Če še nisem, pa bom kmalu," je priznala. "Zato je tako dobro, ker je tako lahko."

Kaj pa zdaj, si je mislil. Kako blizu sta slava in poraz… A ga je rešila. "Naredim pohorsko omleto," je vprašala in že pohitela po jajca. Saj je bilo dobro, tako pa spet ne, da bi mu prepustila kuhinjo.

Recept je tukaj.








Preberite tudi:

Pomladni Teden restavracij: 11. - 20. marec

Teden restavracij jesen 2015

Teden restavracij 2015, 2. del

Nekaj o kranjski klobasi

5. SladoLent na Festivalu Lent

SladoLent 2015: 27 chefov v devetih večerih

Teden restavracij: več kot 34.000 gostov!

Teden restavracij 2015 - pomlad

Teden restavracij 2015: v znamenju nove slovenske kuhinje

Slovenske gostilne so iz leta v leto boljše. Preverjeno!

Jesenski Teden restavracij: več kot 30.000 gostov!

Teden restavracij od 18. do 26.oktobra

4. SladoLent: že po polovici rekorden!

4. SladoLent: 37 chefov, 79 jedi, 32 vin

4. SladoLent: 16 dni vrhunskega street fooda

Od burgerjev do mišelink: ameriška hrana na zahodni obali

Šola okusov: vse iz ostankov

Pizza - ta je ta prava

Končno: žar 2014!

Teden restavracij: 100 menijev, 69 chefov, 14 evrov

Teden restavracij letos dvakrat!

Kulinarično leto 2013 - Nedelovi sončki

Vinsko izletništvo med Napo in Sonomo v Kaliforniji

Zapiski TR 2013: najboljši odmevi

Dobre jedi za 13 evrov

Teden restavracij: ne na slepo

Teden restavracij 2013, 12. do 20. oktober

Teden restavracij od 12. - 20. oktobra 2013

3. SladoLent: program, chefi in jedi

SladoLent: 15 vinarjev, 30 vin

3. SladoLent: 16 dni, 34 chefov

JRE ima že 13 članov

Oranžna energija na Obali

Štajerska pomlad, končno!

Slovenski Teden restavracij maja 2013

Izbor Nedelovih gostiln 2013

Cook it raw: Ana Roš, prva in edina

Kumparička- slovensko-hrvaški kozji sir iz Istre

SladoLent: 5.000 obiskovalcev v 16 dneh

SladoLent: Pri Florjanu, Panorama in VSGT

SladoLent: Vila Bled, Promenada in 1906

SladoLent: Hiša Franko, Mahorčič, Livada Prestige

SladoLent: Mak, Dam, Novi svet

SladoLent: Maxim, Jezeršek, Betnava

SladoLent: Maxim, Rajh, Arena

SladoLent: Novak, Na gradu, Rajh

SladoLent: Pavus, Novak, Na gradu

SladoLent: Pavus, Zemono, Danilo

SladoLent: Habakuk, Arena, Rožmarin

SladoLent: Habakuk, Mak, Betnava

SladoLent: JB, Debeluh, Krištof

Avtorski street food z Lenta

Promenada slovenskih chefov

Teden restavracij – dan potem

Gourmet pod vedrim nebom

Leta '12, od 12. maja: 12 menijev za 12 evrov!

Oranžna (vinska) revolucija

Prestolnica okusov in Kozarec dobrega vina

24 ur na Dunaju

Vinsko jadranje Split – Hvar – Korčula – Vis – Split

Vedno bolj zlate istrske oljke

Belo ali rdeče? Ne, oranžno!

Omleta z brusnicami z Železničarskega doma

Dva (nova) lokala in dve (stari) opravičili

V letu 2012 bom …

Veliko vonja, malo okusa

Naši in tuji vinarji iščejo trg

Le Cordon Bleu

Tradicionalna slovenska kuhinja - 20 najboljših

O sončkih in še čez

Izbor Nedelovih gostiln 2012

Prehranjevanje kot igra raziskovanja

Ko zadiši iz domače pečice

Jej dobro in zdravo, jej sezonsko in lokalno

Utrgajte si paradižnik!

Rad dobro jedel.bi

SladoLent: kdaj bo spet?

SladoLent, kulinarična predstava na mariborskih Benetkah

Ljubezenske izjave na prtičkih pintxosov

Prestolnica okusov

Tudi v Mariboru se premika...

Kuharjev prestop

Ne le razlika v ceni

Dolgi ponedeljek

O ocenjevalcu

O slovenskih chefih

O gostilničarjih

O cenah v slovenskih gostilnah

O natakarjih

O novi slovenski kuhinji

Okusno 2011

Izbor Nedelovih gostiln 2011

Istrska jesen

Kuharski spektakel

Naši Robuchoni

Pa četudi ni vedno gostilna

Dunajski in zos

Piknik in Ljubljana

Hi-tec v kuhinji

Zasluži si!

Kulinarična transverzala

Chefi in vinarji

Preprosto, a posebno

Na svidenje, šparglji

Jejte dobro!

S poreklom

Ko zadiši

Naj nekaj ostane

Kje so polpeti?

Eksperimentalno

Še kar mavrahi

Zdaj pa na kolo!

Po veliki noči

Veliko šunko in lepe pirhe!

V gostilni Pri čunti

Neprimerljive cenovne primerjave

Deset Štajercev

Vroča jed le na toplem krožniku

Kdo kuha? Oba!

Smuka zlakotni

Pod chefovim nadzorom

Po jutru se dan pozna

Dobrojedov dnevnik 51, 52-09

Dobrojedov dnevnik 50-09

Dobrojedov dnevnik 49-09

Dobrojedov dnevnik 48-09

Dobrojedov dnevnik 47-09

Dobrojedov dnevnik 46-09

Dobrojedov dnevnik 44,45-09

Dobrojedov dnevnik 43-09

Dobrojedov dnevnik 42-09

Dobrojedov dnevnik 41-09

Dobrojedov dnevnik 40-09

Dobrojedov dnevnik 39-09

Dobrojedov dnevnik 38-09

Dobrojedov dnevnik 37-09

Dobrojedov dnevnik 36-09

Dobrojedov dnevnik 35-09

Dobrojedov dnevnik 34-09

Dobrojedov dnevnik 33-09

Dobrojedov dnevnik 32-09

Dobrojedov dnevnik 31-09

Dobrojedov dnevnik 30-09

Dobrojedov dnevnik 26,27,28-09

Dobrojedov dnevnik 25-09

Dobrojedov dnevnik 24-09

Dobrojedov dnevnik 23-09

Dobrojedov dnevnik 22-09

Dobrojedov dnevnik 21-09

Dobrojedov dnevnik 20-09

Dobrojedov dnevnik 19-09

Dobrojedov dnevnik 18-09

Dobrojedov dnevnik 17-09

Dobrojedov dnevnik 16-09

Dobrojedov dnevnik 15-09

Dobrojedov dnevnik 14-09

Dobrojedov dnevnik 13-09

Dobrojedov dnevnik 12-09

Dobrojedov dnevnik, 11-09

Dobrojedov dnevnik, 10-09

Dobrojedov dnevnik 33

Dobrojedov dnevnik 32

Dobrojedov dnevnik 31

Dobrojedov dnevnik 30

Dobrojedov dnevnik 29

Dobrojedov dnevnik 28

Dobrojedov dnevnik 27

Dobrojedov dnevnik 26

Dobrojedov dnevnik 25

Dobrojedov dnevnik 24

Dobrojedov dnevnik 23

Dobrojedov dnevnik 22

Dobrojedov dnevnik 21

Dobrojedov dnevnik 20

Dobrojedov dnevnik 19

Dobrojedov dnevnik 18

Dobrojedov dnevnik 17

Dobrojedov dnevnik 16

Dobrojedov dnevnik 15

Dobrojedov dnevnik 14

Dobrojedov dnevnik 13

Dobrojedov dnevnik 12

Dobrojedov dnevnik 11

Dobrojedov dnevnik 10

Dobrojedov dnevnik 9

Dobrojedov dnevnik 8

Dobrojedov dnevnik 7

Dobrojedov dnevnik 6

Dobrojedov dnevnik 5

Dobrojedov dnevnik 4

Dobrojedov dnevnik 3

Dobrojedov dnevnik 2

Dobrojedov dnevnik 1

Filetiran ribji trend 10. del

Zrezek v obleki 9. del

Pozdrav iz kuhinje 8. del

Curry namesto golaža 7. del

6 hodov za 6 prijateljev 6. del

V Istro po in na tartufe! 5. del

Le človek je za mizo 4. del

Martin Krpan je znova v modi 3. del

Špageti ne marajo bolonjeze 2. del

Nogometaš za 30 funtov 1. del

   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND