Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 



impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 
Dobrojedov dnevnik 22-09
28.05.2009

Vsak dan šparglji, zjutraj, opoldan in zvečer. Še dobro, da je bil vmes finale. K pivu pa šparglji res ne grejo. Kaj pa zaseka?


piščančja prsa s špargljevo solato


krompirjeva solata z beluši


karamelizirana jajca z bučnim oljem


Špargljev toast

Večerja je vedno problem. Zato, ker jo je najboljše izpustiti, da je potem zjutraj tehtnica bolj vesela. Zato, ker je včasih ni mogoče izpustiti, potem pa se naješ preveč in slabo spiš. Zato, ker je včasih nočeš izpustiti, potem pa ne veš, kaj bi.

Toast s šparglji je odgovor na tretjo možnost. Nekaj majhnega, da ne bo preveč. Pa nekaj preprostega, da ne bo trajalo predolgo.

Zanjo in zanj je zmešal 4 žlice sirnega namaza in 2 žlici naribanega parmezana ter začinil s soljo, poprom in kajenskim poprom. Včasih paše, če je zvečer malo bolj divje.

Zelenim špargljem je na spodnji strani odlomil olesenele konce, jih narezal na 8 cm dolge kose  in blanširal v slani vodi 2 minuti.  Odcejene je prelil z mrzlo vodo in jih dobro osušil.

Rezine toasta je po zunanji strani tanko premazal z maslom. Polovico rezin je nato na notranji strani premazal s sirnim namazom, nanje naložil šparglje in jih pokril s preostalimi rezinami toasta.

Električni žar s pokrovom (toaster) je segrel in na njem opekel špargljeve toaste.

Zaseka in lardo

Nogometna tekma leta. Več nas gleda, boljše je. Moška družba, seveda. V finalu nimamo časa razlagati, kaj je prehitek in kaj prečka. Zato je tudi okrepčilo moško. Pivo, čim več in čim bolj mrzlo. Arašidi. Kruh z mastjo, sol in mlada čebula. Pa čim več golov, prosim!

Namesto masti je bil lardo v obliki namaza, s črnimi tartufi. Nekaj posebnega za finale, pač. V polčasu smo navalili. Ko je bil krožnik prazen, in ko nihče ni govoril s polnimi usti, sem le vprašal. "Kako je bilo?" Malo so pogledali, češ, zdaj se bo začel drugi polčas, potem pa je eden le rekel. "Zaseko, misliš? Dobra!" Potem smo pa le še navijali…

Za drugo leto že vem. Drugo leto bo res zaseka.

Beluši in šparglji vsak dan

Ne vem, če je še kakšna zelenjava, ki je v svoji sezoni tolikokrat na jedilniku kot šparglji. Ne verjamete? Tukaj jih je za zjutraj, opoldne in zvečer!

Štajerska jajca: karamelizirana umešana jajca z zelenimi šparglji in bučnim oljem. Jed je fenomenalna! Tudi zato, ker je nenavadna. Jajca so zaradi karameliziranih bučnih semen, namreč, nekoliko sladka. Prvi grižljaj je začuden, drugi pa je že vesel.

Krompirjeva solata: z beluši. Pomembno je, da je belušev več kot krompirja. In vse drugo, kar je pomembno za krompirjevo solato: pravi krompir, pravilno kuhan, pravilno narezan, pravilno ohlajen, a še ne povsem mrzel, ko ga prelijete z marinado. Recept je tukaj.

Piščančja prsa: in solata iz špargljev,  s krešo in pinjoli. Idealna večerja, če sta dva in je vsaj ena sveča prižgana. Obvezno je štajersko vino, toda nikar Špargelj, saj je za to jed premalo moški. Kupljenov Sirius, na primer, ima pa ravno prav mišic.

On zanjo: kitajski jajčni rezanci z zelenjavo in gosto sojino omako. Recept je tukaj.

"Vsak dan šparglji, tudi sama sem se jih že naveličala," je priznala. A le zaradi nadaljevanja. "Zato ti danes nekaj skuhaj!"

Da ji vrne, ker ga je tako na hitro določila, saj je nazadnje kuhal…, kdaj že, samo da se spomnim…, čisto pred kratkim je moralo biti…, je izbral hiter recept. Vok, lesena žlica in kitajski jajčni rezanci.

Ko je že mešal, je pogledala v vok in predlagala: "Pa ne bi dodal tudi malo špargljev?!"








Preberite tudi:

Pomladni Teden restavracij: 11. - 20. marec

Teden restavracij jesen 2015

Teden restavracij 2015, 2. del

Nekaj o kranjski klobasi

5. SladoLent na Festivalu Lent

SladoLent 2015: 27 chefov v devetih večerih

Teden restavracij: več kot 34.000 gostov!

Teden restavracij 2015 - pomlad

Teden restavracij 2015: v znamenju nove slovenske kuhinje

Slovenske gostilne so iz leta v leto boljše. Preverjeno!

Jesenski Teden restavracij: več kot 30.000 gostov!

Teden restavracij od 18. do 26.oktobra

4. SladoLent: že po polovici rekorden!

4. SladoLent: 37 chefov, 79 jedi, 32 vin

4. SladoLent: 16 dni vrhunskega street fooda

Od burgerjev do mišelink: ameriška hrana na zahodni obali

Šola okusov: vse iz ostankov

Pizza - ta je ta prava

Končno: žar 2014!

Teden restavracij: 100 menijev, 69 chefov, 14 evrov

Teden restavracij letos dvakrat!

Kulinarično leto 2013 - Nedelovi sončki

Vinsko izletništvo med Napo in Sonomo v Kaliforniji

Zapiski TR 2013: najboljši odmevi

Dobre jedi za 13 evrov

Teden restavracij: ne na slepo

Teden restavracij 2013, 12. do 20. oktober

Teden restavracij od 12. - 20. oktobra 2013

3. SladoLent: program, chefi in jedi

SladoLent: 15 vinarjev, 30 vin

3. SladoLent: 16 dni, 34 chefov

JRE ima že 13 članov

Oranžna energija na Obali

Štajerska pomlad, končno!

Slovenski Teden restavracij maja 2013

Izbor Nedelovih gostiln 2013

Cook it raw: Ana Roš, prva in edina

Kumparička- slovensko-hrvaški kozji sir iz Istre

SladoLent: 5.000 obiskovalcev v 16 dneh

SladoLent: Pri Florjanu, Panorama in VSGT

SladoLent: Vila Bled, Promenada in 1906

SladoLent: Hiša Franko, Mahorčič, Livada Prestige

SladoLent: Mak, Dam, Novi svet

SladoLent: Maxim, Jezeršek, Betnava

SladoLent: Maxim, Rajh, Arena

SladoLent: Novak, Na gradu, Rajh

SladoLent: Pavus, Novak, Na gradu

SladoLent: Pavus, Zemono, Danilo

SladoLent: Habakuk, Arena, Rožmarin

SladoLent: Habakuk, Mak, Betnava

SladoLent: JB, Debeluh, Krištof

Avtorski street food z Lenta

Promenada slovenskih chefov

Teden restavracij – dan potem

Gourmet pod vedrim nebom

Leta '12, od 12. maja: 12 menijev za 12 evrov!

Oranžna (vinska) revolucija

Prestolnica okusov in Kozarec dobrega vina

24 ur na Dunaju

Vinsko jadranje Split – Hvar – Korčula – Vis – Split

Vedno bolj zlate istrske oljke

Belo ali rdeče? Ne, oranžno!

Omleta z brusnicami z Železničarskega doma

Dva (nova) lokala in dve (stari) opravičili

V letu 2012 bom …

Veliko vonja, malo okusa

Naši in tuji vinarji iščejo trg

Le Cordon Bleu

Tradicionalna slovenska kuhinja - 20 najboljših

O sončkih in še čez

Izbor Nedelovih gostiln 2012

Prehranjevanje kot igra raziskovanja

Ko zadiši iz domače pečice

Jej dobro in zdravo, jej sezonsko in lokalno

Utrgajte si paradižnik!

Rad dobro jedel.bi

SladoLent: kdaj bo spet?

SladoLent, kulinarična predstava na mariborskih Benetkah

Ljubezenske izjave na prtičkih pintxosov

Prestolnica okusov

Tudi v Mariboru se premika...

Kuharjev prestop

Ne le razlika v ceni

Dolgi ponedeljek

O ocenjevalcu

O slovenskih chefih

O gostilničarjih

O cenah v slovenskih gostilnah

O natakarjih

O novi slovenski kuhinji

Okusno 2011

Izbor Nedelovih gostiln 2011

Istrska jesen

Kuharski spektakel

Naši Robuchoni

Pa četudi ni vedno gostilna

Dunajski in zos

Piknik in Ljubljana

Hi-tec v kuhinji

Zasluži si!

Kulinarična transverzala

Chefi in vinarji

Preprosto, a posebno

Na svidenje, šparglji

Jejte dobro!

S poreklom

Ko zadiši

Naj nekaj ostane

Kje so polpeti?

Eksperimentalno

Še kar mavrahi

Zdaj pa na kolo!

Po veliki noči

Veliko šunko in lepe pirhe!

V gostilni Pri čunti

Neprimerljive cenovne primerjave

Deset Štajercev

Vroča jed le na toplem krožniku

Kdo kuha? Oba!

Smuka zlakotni

Pod chefovim nadzorom

Po jutru se dan pozna

Dobrojedov dnevnik 51, 52-09

Dobrojedov dnevnik 50-09

Dobrojedov dnevnik 49-09

Dobrojedov dnevnik 48-09

Dobrojedov dnevnik 47-09

Dobrojedov dnevnik 46-09

Dobrojedov dnevnik 44,45-09

Dobrojedov dnevnik 43-09

Dobrojedov dnevnik 42-09

Dobrojedov dnevnik 41-09

Dobrojedov dnevnik 40-09

Dobrojedov dnevnik 39-09

Dobrojedov dnevnik 38-09

Dobrojedov dnevnik 37-09

Dobrojedov dnevnik 36-09

Dobrojedov dnevnik 35-09

Dobrojedov dnevnik 34-09

Dobrojedov dnevnik 33-09

Dobrojedov dnevnik 32-09

Dobrojedov dnevnik 31-09

Dobrojedov dnevnik 30-09

Dobrojedov dnevnik 29-09

Dobrojedov dnevnik 26,27,28-09

Dobrojedov dnevnik 25-09

Dobrojedov dnevnik 24-09

Dobrojedov dnevnik 23-09

Dobrojedov dnevnik 21-09

Dobrojedov dnevnik 20-09

Dobrojedov dnevnik 19-09

Dobrojedov dnevnik 18-09

Dobrojedov dnevnik 17-09

Dobrojedov dnevnik 16-09

Dobrojedov dnevnik 15-09

Dobrojedov dnevnik 14-09

Dobrojedov dnevnik 13-09

Dobrojedov dnevnik 12-09

Dobrojedov dnevnik, 11-09

Dobrojedov dnevnik, 10-09

Dobrojedov dnevnik 33

Dobrojedov dnevnik 32

Dobrojedov dnevnik 31

Dobrojedov dnevnik 30

Dobrojedov dnevnik 29

Dobrojedov dnevnik 28

Dobrojedov dnevnik 27

Dobrojedov dnevnik 26

Dobrojedov dnevnik 25

Dobrojedov dnevnik 24

Dobrojedov dnevnik 23

Dobrojedov dnevnik 22

Dobrojedov dnevnik 21

Dobrojedov dnevnik 20

Dobrojedov dnevnik 19

Dobrojedov dnevnik 18

Dobrojedov dnevnik 17

Dobrojedov dnevnik 16

Dobrojedov dnevnik 15

Dobrojedov dnevnik 14

Dobrojedov dnevnik 13

Dobrojedov dnevnik 12

Dobrojedov dnevnik 11

Dobrojedov dnevnik 10

Dobrojedov dnevnik 9

Dobrojedov dnevnik 8

Dobrojedov dnevnik 7

Dobrojedov dnevnik 6

Dobrojedov dnevnik 5

Dobrojedov dnevnik 4

Dobrojedov dnevnik 3

Dobrojedov dnevnik 2

Dobrojedov dnevnik 1

Filetiran ribji trend 10. del

Zrezek v obleki 9. del

Pozdrav iz kuhinje 8. del

Curry namesto golaža 7. del

6 hodov za 6 prijateljev 6. del

V Istro po in na tartufe! 5. del

Le človek je za mizo 4. del

Martin Krpan je znova v modi 3. del

Špageti ne marajo bolonjeze 2. del

Nogometaš za 30 funtov 1. del

   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND