Divji šparglji Na tržnici (v Pulju) stanejo divji šparglji 30 kun (šopek). Ponavadi so že nekaj dni stari, tako da so trdi in jih po čiščenju ostane komaj za fritajo. V grmičevju sredi istrskega kamna pa ne stanejo nič. In tisti so tako sveži, da jih je zgolj za jajčno omleto s parmezanom škoda. Pa še sprehod koristi. Čeprav je potrebno dobro napeti oči, se pripraviti na trnje in bodice, prijazno pozdraviti kakšno nestrupeno kačo in ne biti preveč sramežljiv. Divji šparglji so namreč že tako popularni, da ima vsak kamen svojega špargljarja. Saj jih je več kot gobarjev jeseni! Če je lov uspešen, se je potrebno nagraditi. Nekaj novega iz šparug, torej! Zakaj pa ne pica? Brez paradižnika, torej bela, z veliko mladega česna, dobrega oljčnega olja in mladega kozjega sira. Pa nikar je ne zapecite tako kot sem jo sam. Vinistra Na poreški Vinistri so bila še bolj od vin zanimiva istrska oljčna olja. Mislim, da tukaj Hrvati že vodijo pred nami. Veliko je odličnih olj, z dobrim marketingom in temu primerno visokimi cenami. Toda okušanje je bilo res v užitek. Pravzaprav je bila to tudi edina hrana, ki je bila na voljo med okušanjem vin v novi poreški športni dvorani Žatika. Škoda! Škoda dobrih vin, ki so ostala nepopita, škoda dobrih oljčnih olj, ki so bila za lakoto, ne pa za uživanje. Sicer pa, med svežimi smo ploskali malvazijam: Veralda, Malvazija Prestige 2008, Benvenuti 2008, Degrassi Bomarchese 2008, Kozlović 2008. Med olji pa je očitno Belićeva selekcija še vedno hit. Toast s šparglji Ne strinjam se s tistimi, ki govorijo, da so med šparglji dobri le divji. Uporabnost kultiviranih je precej širša, jedi in z njimi okusi bolj raznoliki, pa še sezona je neprimerno daljša. S tem, da divji do Ljubljane še pridejo, dalje pa že ne več. "Boš kaj večerjal," je vprašala. "Saj nič nimamo," je sitno odgovoril. "Torej si res lačen," je ugotovila s pomočjo dolgoletnih izkušenj. Odprla je hladilnik, vzela ven zelene šparglje in mehki kozji sir. Dva dni stari kruh je narezala na centimetrske rezine, ki jih je opekla v oljčnem olju. V drugi ponvi je v oljčnem olju opekla šparglje. Ko so bili gotovi, je čeznje debelo nadrobila sir. "Imaš kakšno svežo malvazijo v hladilniku," ga je vprašala. Pomlad Ob ciplih je v ribarnici pisalo: "Friški!" Ob oradah in brancinih pa nič… Trebuhe jim je napolnil z rožmarinom, telo pa jim premazal z oljčnim oljem. Ko je oglje bilo že povsem sivo, da se je vročina videla, je dal na gradele sveže ciplje. "Čez deset minut bodo gotove," ji je zaklical, kar je pomenilo, da je v ponev z oljem vrgla žajbljeve liste, ki jih je nabrala med iskanjem divjih špargljev, s katerimi je okrasila ribjo prilogo: mladi krompir, mladi česen, mlade artičoke, mladi žajbelj. "Na staro ljubezen!" sta si nazdravila. |