Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 



impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 
Dobrojedov dnevnik 17-09
23.04.2009

Kako se meša umešano jajce in kako na domačem vrtu zraste čemaž


špargljeva juha kot priloga kanelonom


čemaževi njoki z beluši


umešano jajce z baziliko in velikonočno šunko


Juha kot priloga

Kaneloni, polnjeni s skuto, šunko in zelenimi šparglji. Toda še boljša je bila priloga, tudi zato, ker je bila - juha. Okusi praženega česna, pečenih špargljev in sotiranih majhnih paradižnikov so se objeli s suho pečenimi pinjolami. "Jušna" osnova je bilo vino.

Špargljevo je bilo tudi vino, Steyer, Špargelj, 2008, sauvignon, boljše k (zelenim) špargljem kot (belim) belušem. Zaradi arome hoče enakovrednega partnerja.

Čemaž na vrtu

Čemaž že dolgo tudi pri nas ni več nobena zgodba. Najbrž bo šel kmalu v svoje nasprotje. Kot prvi znanilec pomladi namreč prevečkrat ostaja edini. Prisotni šparglji in beluši so pri tem, seveda, izvzeti. Oni so v tej vlogi že dolgo.

Toda, če čemaž raste na domačem vrtu, pa ga lahko omenim, kajne. Malo manj divji kot divji…, je naredil čudovite njoke in se dobro počutil v družbi belušev. A vseeno priznam, če ne bi bilo sortnega (maurino) oljčnega olja (Vanja Dujc), bi veliko manjkalo. Enako velja za teden Steyerjevih vin in njegovo ampelografsko belo. Posebnež, v katerem kar grizeš različne sorte (in botre).

Recept je tukaj!

Jastog in rarog

Gostilničar je poklical po desetih letih. Iz Rabca, Hrvaška. "Nekaj sem pospravljal, pa sem našel članek. Že takrat sem vam hotel odgovoriti, a sem pozabil," je prijazno začel. "Saj članek je bil afirmativen, dobro ste nas ocenili, a nekaj je bilo narobe," je pojasnil.

"Glede jastoga," je začel, da se je novinar takoj spomnil. Četudi, koliko gostiln je bilo vmes¸v teh desetih letih? Koliko člankov, koliko zadovoljnih in nezadovoljnih gostilničarjev… "Napisali ste, da je bil rarog, toda na sliki se lepo vidi, da je bil jastog," je gostilničar poučil novinarja. In dodal: "Jastog nima klešč, rarog pa jih ima! Jastog ima samo antene."

"Mislite obratno," je vprašal novinar. "Ne, saj zato vas kličem, ker ste napisali narobe." In je še enkrat ponovil: "Jastog ima antene, rarog pa klešče."

Novinar je prosil gostilničarja, naj počaka nekaj sekund. V iskalnik je vtipkal lobster in je dobil "približno 20,3 milijona rezultatov". V vseh je imel jastog klešče. Vtipkal je langouste in v vseh 268 tisočih je imel rarog antene. Pogledal je v knjige, povsod je imel jastog klešče…

"Vsak zaliv ima svoje ime za ribo, očitno je tako tudi z jastogi," sta se strinjala gostilničar in novinar.

Ko bi se s Hrvati kregali le zaradi jastogov in rarogov (ki jih v Piranskem zalivu tako ni)... 

Sončki

Če je sončno, smo dobre volje, če je oblačno, pa ne… Pri Nedelovih sončkih pa je malo drugače. Za sončnost so potrebni vsaj trije. Z dvema si le sit. A tudi malo siten… Izgubila sva najmanj pol dneva, sedela in jedla sva najmanj dve uri, na koncu pa je beležka polna: še kar, no ja, je, tako - tako. Skratka, čim prej pozabi.

V tem pa je tudi razlika med jesti in uživati. Prevečkrat le pojemo. Ker smo lačni ali pa mislimo, da smo lačni. Ker se pač je ali pa je pač čas za to. Ker je na krožniku ali pa gleda čezenj. Mehansko opravilo, torej, dvigovanje žlice in vilic k ustom, polnjenje luknje, ki je zaradi tega, iz leta v leto, vedno večja.

Ko pa so vsaj trije sončki, je dan rešen! Življenje je takoj lepše, veselo in svetlo. Pogovor se smeji in vpada v besedo. Nič ni predaleč, samo da je dobro in da ni preveč. Račun ni breme, temveč veseli pozdrav: "Kmalu na svidenje!"

Pomazati

Zadnjič smo ga spekli na oko, tokrat pa ga bomo umešali. Ker je ostalo še ravno dovolj velikonočne šunke, jo bomo tanko narezali na centimetrske kvadratke. Z mlado čebulo ne bomo varčevali. Mizo bomo pravočasno pripravili, skodelice (ne krožnike!) pa pogreli. Ko bo teflonska ponev vroča in maslo stopljeno, bo ona že pridno sedela za mizo in natočila čaj v skodelice. Potem se bo operacija Umešano jajce začela…

Jajc ne bo ubil v skledo in jih razžvrkljal, temveč bo vročo ponev odstavil z ognja in ubil jajca neposredno vanjo. Zaradi tega bo sicer storil nekaj kuharskih grehov - solil in popral si jih bo vsak sam; vanje ne bo vmešal smetane, da bi jih delal mehkejša -, a, ker ga ljubi, bo razumela. Pa še jajca bodo boljša! Rumena jajca bodo tako dobila rahel beli odtenek sledi zakrknjenega beljaka, kar bo kremi dalo elastičnost. Toda, zato je potrebno mešati! Mešati! Mešati! Tako mešati, da se nima časa prijemati. Brez premora, tako dolgo, da jajca še niso trda, temveč kremasta. Takrat stran z ognja! In hitro z njimi v ogreto skodelo. Na vrh pa drobno zrezana bazilika.

Takšno umešano jajce ni omleta! Zanjo jajca razžvrkljamo zunaj, nato vlijemo na maščobo, najboljše maslo, in potem od zunaj, od robov potiskamo navznoter. Tako se peče le spodaj, zgoraj pa ostane omleta lepo mehka in kremasta. Ne obrnemo je!

Ko so umešana jajca pred njima, nastopi večna dilema. Kaj je boljše? Takoj začeti jesti ali prej raje s kruhom pomazati ponev? Odvisno od pogrete skodelice. Če je preveč vroča, se bo jajce v njej dalje peklo in ne bo več kremasto. Če je prehladna, se bo prehitro shladilo. Če je prav ogreta, bo čas za (po)mazanje…

Pri tako umešanih jajcih vilice niso potrebne. Le kruh, ki se potaplja v mehko rumeno kremo.








Preberite tudi:

Pomladni Teden restavracij: 11. - 20. marec

Teden restavracij jesen 2015

Teden restavracij 2015, 2. del

Nekaj o kranjski klobasi

5. SladoLent na Festivalu Lent

SladoLent 2015: 27 chefov v devetih večerih

Teden restavracij: več kot 34.000 gostov!

Teden restavracij 2015 - pomlad

Teden restavracij 2015: v znamenju nove slovenske kuhinje

Slovenske gostilne so iz leta v leto boljše. Preverjeno!

Jesenski Teden restavracij: več kot 30.000 gostov!

Teden restavracij od 18. do 26.oktobra

4. SladoLent: že po polovici rekorden!

4. SladoLent: 37 chefov, 79 jedi, 32 vin

4. SladoLent: 16 dni vrhunskega street fooda

Od burgerjev do mišelink: ameriška hrana na zahodni obali

Šola okusov: vse iz ostankov

Pizza - ta je ta prava

Končno: žar 2014!

Teden restavracij: 100 menijev, 69 chefov, 14 evrov

Teden restavracij letos dvakrat!

Kulinarično leto 2013 - Nedelovi sončki

Vinsko izletništvo med Napo in Sonomo v Kaliforniji

Zapiski TR 2013: najboljši odmevi

Dobre jedi za 13 evrov

Teden restavracij: ne na slepo

Teden restavracij 2013, 12. do 20. oktober

Teden restavracij od 12. - 20. oktobra 2013

3. SladoLent: program, chefi in jedi

SladoLent: 15 vinarjev, 30 vin

3. SladoLent: 16 dni, 34 chefov

JRE ima že 13 članov

Oranžna energija na Obali

Štajerska pomlad, končno!

Slovenski Teden restavracij maja 2013

Izbor Nedelovih gostiln 2013

Cook it raw: Ana Roš, prva in edina

Kumparička- slovensko-hrvaški kozji sir iz Istre

SladoLent: 5.000 obiskovalcev v 16 dneh

SladoLent: Pri Florjanu, Panorama in VSGT

SladoLent: Vila Bled, Promenada in 1906

SladoLent: Hiša Franko, Mahorčič, Livada Prestige

SladoLent: Mak, Dam, Novi svet

SladoLent: Maxim, Jezeršek, Betnava

SladoLent: Maxim, Rajh, Arena

SladoLent: Novak, Na gradu, Rajh

SladoLent: Pavus, Novak, Na gradu

SladoLent: Pavus, Zemono, Danilo

SladoLent: Habakuk, Arena, Rožmarin

SladoLent: Habakuk, Mak, Betnava

SladoLent: JB, Debeluh, Krištof

Avtorski street food z Lenta

Promenada slovenskih chefov

Teden restavracij – dan potem

Gourmet pod vedrim nebom

Leta '12, od 12. maja: 12 menijev za 12 evrov!

Oranžna (vinska) revolucija

Prestolnica okusov in Kozarec dobrega vina

24 ur na Dunaju

Vinsko jadranje Split – Hvar – Korčula – Vis – Split

Vedno bolj zlate istrske oljke

Belo ali rdeče? Ne, oranžno!

Omleta z brusnicami z Železničarskega doma

Dva (nova) lokala in dve (stari) opravičili

V letu 2012 bom …

Veliko vonja, malo okusa

Naši in tuji vinarji iščejo trg

Le Cordon Bleu

Tradicionalna slovenska kuhinja - 20 najboljših

O sončkih in še čez

Izbor Nedelovih gostiln 2012

Prehranjevanje kot igra raziskovanja

Ko zadiši iz domače pečice

Jej dobro in zdravo, jej sezonsko in lokalno

Utrgajte si paradižnik!

Rad dobro jedel.bi

SladoLent: kdaj bo spet?

SladoLent, kulinarična predstava na mariborskih Benetkah

Ljubezenske izjave na prtičkih pintxosov

Prestolnica okusov

Tudi v Mariboru se premika...

Kuharjev prestop

Ne le razlika v ceni

Dolgi ponedeljek

O ocenjevalcu

O slovenskih chefih

O gostilničarjih

O cenah v slovenskih gostilnah

O natakarjih

O novi slovenski kuhinji

Okusno 2011

Izbor Nedelovih gostiln 2011

Istrska jesen

Kuharski spektakel

Naši Robuchoni

Pa četudi ni vedno gostilna

Dunajski in zos

Piknik in Ljubljana

Hi-tec v kuhinji

Zasluži si!

Kulinarična transverzala

Chefi in vinarji

Preprosto, a posebno

Na svidenje, šparglji

Jejte dobro!

S poreklom

Ko zadiši

Naj nekaj ostane

Kje so polpeti?

Eksperimentalno

Še kar mavrahi

Zdaj pa na kolo!

Po veliki noči

Veliko šunko in lepe pirhe!

V gostilni Pri čunti

Neprimerljive cenovne primerjave

Deset Štajercev

Vroča jed le na toplem krožniku

Kdo kuha? Oba!

Smuka zlakotni

Pod chefovim nadzorom

Po jutru se dan pozna

Dobrojedov dnevnik 51, 52-09

Dobrojedov dnevnik 50-09

Dobrojedov dnevnik 49-09

Dobrojedov dnevnik 48-09

Dobrojedov dnevnik 47-09

Dobrojedov dnevnik 46-09

Dobrojedov dnevnik 44,45-09

Dobrojedov dnevnik 43-09

Dobrojedov dnevnik 42-09

Dobrojedov dnevnik 41-09

Dobrojedov dnevnik 40-09

Dobrojedov dnevnik 39-09

Dobrojedov dnevnik 38-09

Dobrojedov dnevnik 37-09

Dobrojedov dnevnik 36-09

Dobrojedov dnevnik 35-09

Dobrojedov dnevnik 34-09

Dobrojedov dnevnik 33-09

Dobrojedov dnevnik 32-09

Dobrojedov dnevnik 31-09

Dobrojedov dnevnik 30-09

Dobrojedov dnevnik 29-09

Dobrojedov dnevnik 26,27,28-09

Dobrojedov dnevnik 25-09

Dobrojedov dnevnik 24-09

Dobrojedov dnevnik 23-09

Dobrojedov dnevnik 22-09

Dobrojedov dnevnik 21-09

Dobrojedov dnevnik 20-09

Dobrojedov dnevnik 19-09

Dobrojedov dnevnik 18-09

Dobrojedov dnevnik 16-09

Dobrojedov dnevnik 15-09

Dobrojedov dnevnik 14-09

Dobrojedov dnevnik 13-09

Dobrojedov dnevnik 12-09

Dobrojedov dnevnik, 11-09

Dobrojedov dnevnik, 10-09

Dobrojedov dnevnik 33

Dobrojedov dnevnik 32

Dobrojedov dnevnik 31

Dobrojedov dnevnik 30

Dobrojedov dnevnik 29

Dobrojedov dnevnik 28

Dobrojedov dnevnik 27

Dobrojedov dnevnik 26

Dobrojedov dnevnik 25

Dobrojedov dnevnik 24

Dobrojedov dnevnik 23

Dobrojedov dnevnik 22

Dobrojedov dnevnik 21

Dobrojedov dnevnik 20

Dobrojedov dnevnik 19

Dobrojedov dnevnik 18

Dobrojedov dnevnik 17

Dobrojedov dnevnik 16

Dobrojedov dnevnik 15

Dobrojedov dnevnik 14

Dobrojedov dnevnik 13

Dobrojedov dnevnik 12

Dobrojedov dnevnik 11

Dobrojedov dnevnik 10

Dobrojedov dnevnik 9

Dobrojedov dnevnik 8

Dobrojedov dnevnik 7

Dobrojedov dnevnik 6

Dobrojedov dnevnik 5

Dobrojedov dnevnik 4

Dobrojedov dnevnik 3

Dobrojedov dnevnik 2

Dobrojedov dnevnik 1

Filetiran ribji trend 10. del

Zrezek v obleki 9. del

Pozdrav iz kuhinje 8. del

Curry namesto golaža 7. del

6 hodov za 6 prijateljev 6. del

V Istro po in na tartufe! 5. del

Le človek je za mizo 4. del

Martin Krpan je znova v modi 3. del

Špageti ne marajo bolonjeze 2. del

Nogometaš za 30 funtov 1. del

   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND