Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 



impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 
Dobrojedov dnevnik 13-09
24.03.2009

Zopor krizo: s kumkvatom iz domačega zimskega vrta in čemažem iz zelene pomladne kotanje sredi gozda


Mlečni riž s kumkvatom iz cointreauja


Špageti s čemaževo karbonaro


Kumkvat

Bil je le za okras. V trgovini je imel sicer le dva sadeža, toda lepe liste in pravšen status. Beri: velikost za majhen zimski vrt. Toda, čez leto dni smo imeli - trgatev! Njihova domovina sta Kitajska in Japonska, rasejo tudi v Braziliji, trgamo pa jih pod Pohorjem… Kumkvat je najmanjši agrum in edini, ki ima lupino slajšo od sočnega mesa, ki ga je ravno za grižljaj. Na majhnem drevesu jih je zraslo za trinajst majhnih kozarcev, vloženih v cointreau in kardamom. Mlečnemu rižu so dali okus odraslosti.

Kumkvati, kardamom in cointreau

2 kg kumkvata, 850 g sladkorja, 60 ml cointreauja, kardamom v zrnju.

Kumkvate prereži na polovico, izkoščiči in kuhaj v vreli vodi 5 do 7 minut. Skuhaj sirup iz 850 ml vode, sladkorja in kardamoma. Na koncu vmešaj cointreau. Napolni sterilizirane kozarce, prelij s sirupom in zapri.

Kriza in tri pike

Nisem posebej zbiral. Vse se je zgodilo v tednu dni. Res je kriza…

Za slovo, po petnajstih letih, je prišlo vabilo na kosilo. Pred vrati je na tabli pisalo: "Pasulj s prekajenim mesom," gostitelj je rekel: "Super!", slavljenec pa je bil tiho. Bilo je nepozabno…

Restavracija je bila rezervirana za veliko družbo stotih. Razdelili so se pravično, pol jih je bilo za tune, pol pa za jagenjčke. Potem pa se je začelo, da so kuharji imeli polne roke dela. Nekaterim je bilo še po tretji dopeki preveč "krvavo". Tuni niso pomagali trije kontinenti, ne harissa omaka, ne hrustljavi koromač, ne krompirjev pire z wassabijem. Prepečena, da se ja ni videlo nič rdečega, je bil le še žagovina! Nič bolje se ni godilo jagnječjim kotletom. Gostje so bili zadovoljni šele, ko so bili povsem zakrčeni. Kot podplati! Ubogi kuharji, kaj vse morajo pretrpeti…

Nedeljska kosila so vse bolj priljubljena. Zato, ker lahko poješ, kolikor hočeš. Kolikor želiš, kolikor zmoreš, kolikor preneseš, kolikor si upaš, kolikor časa imaš...  All you can eat ali krožnik kot na ohceti. Torej, čim manjši krožnik in na njem čim več različnih kosov mesa, različno kuhanih, v različnih omakah… Zrezke spečejo že zjutraj. Pražen krompir tudi. Ko zmanjka govedine v lovski omaki, slednjo razredčijo in dajo vanjo na hitro opečene puranje zrezke. Brokoli ni potrebno gristi, goveja juha pa je tako vodena, da res odžeja. Bilo pa je polno…

Pri zelenjavarju, na stojnici sredi mesta, so bile jagode že utrujene. S ceno 12 evrov za kilogram so se že načakale kupcev. V diskontni trgovini pa je dišalo. Sproti so našle nov dom. 99 centov za pol kilograma! Pa skupaj so priletele iz Španije…

V gostilni na robu mesta se je glasba slišala na cesto. Avstrijski folk. V tirolskem dialektu. Zakaj pa ne, če imajo drugi Hrvate. Komaj čakam, kdaj se bo kdo spomnil in začel vrteti madžarski hip-hop.

"Prosim, reci jim, da utišajo," ga je rotila. "Ne, da vidim, ali bova zdržala do konca…" Ko se je cede odvrtel drugič, sta plačala. Ni bilo dobro, bilo je pravzaprav slabo, stalo pa je kot v najboljši restavraciji. Toda glasba je bila vračunana v ceno…

Pomlad

Krizi se je potrebno odločno upreti! Zato sta šla na sprehod v gozd, s Capijem in vrečko. Skupno so se napasli v strmi kotanji, tako lepo pomladno zeleni. Čemaževa karbonara je bila pravi odgovor! Poceni. Dišeča. Sveža. Zdrava. Pomlad je tu!

Recept je tukaj.








Preberite tudi:

Pomladni Teden restavracij: 11. - 20. marec

Teden restavracij jesen 2015

Teden restavracij 2015, 2. del

Nekaj o kranjski klobasi

5. SladoLent na Festivalu Lent

SladoLent 2015: 27 chefov v devetih večerih

Teden restavracij: več kot 34.000 gostov!

Teden restavracij 2015 - pomlad

Teden restavracij 2015: v znamenju nove slovenske kuhinje

Slovenske gostilne so iz leta v leto boljše. Preverjeno!

Jesenski Teden restavracij: več kot 30.000 gostov!

Teden restavracij od 18. do 26.oktobra

4. SladoLent: že po polovici rekorden!

4. SladoLent: 37 chefov, 79 jedi, 32 vin

4. SladoLent: 16 dni vrhunskega street fooda

Od burgerjev do mišelink: ameriška hrana na zahodni obali

Šola okusov: vse iz ostankov

Pizza - ta je ta prava

Končno: žar 2014!

Teden restavracij: 100 menijev, 69 chefov, 14 evrov

Teden restavracij letos dvakrat!

Kulinarično leto 2013 - Nedelovi sončki

Vinsko izletništvo med Napo in Sonomo v Kaliforniji

Zapiski TR 2013: najboljši odmevi

Dobre jedi za 13 evrov

Teden restavracij: ne na slepo

Teden restavracij 2013, 12. do 20. oktober

Teden restavracij od 12. - 20. oktobra 2013

3. SladoLent: program, chefi in jedi

SladoLent: 15 vinarjev, 30 vin

3. SladoLent: 16 dni, 34 chefov

JRE ima že 13 članov

Oranžna energija na Obali

Štajerska pomlad, končno!

Slovenski Teden restavracij maja 2013

Izbor Nedelovih gostiln 2013

Cook it raw: Ana Roš, prva in edina

Kumparička- slovensko-hrvaški kozji sir iz Istre

SladoLent: 5.000 obiskovalcev v 16 dneh

SladoLent: Pri Florjanu, Panorama in VSGT

SladoLent: Vila Bled, Promenada in 1906

SladoLent: Hiša Franko, Mahorčič, Livada Prestige

SladoLent: Mak, Dam, Novi svet

SladoLent: Maxim, Jezeršek, Betnava

SladoLent: Maxim, Rajh, Arena

SladoLent: Novak, Na gradu, Rajh

SladoLent: Pavus, Novak, Na gradu

SladoLent: Pavus, Zemono, Danilo

SladoLent: Habakuk, Arena, Rožmarin

SladoLent: Habakuk, Mak, Betnava

SladoLent: JB, Debeluh, Krištof

Avtorski street food z Lenta

Promenada slovenskih chefov

Teden restavracij – dan potem

Gourmet pod vedrim nebom

Leta '12, od 12. maja: 12 menijev za 12 evrov!

Oranžna (vinska) revolucija

Prestolnica okusov in Kozarec dobrega vina

24 ur na Dunaju

Vinsko jadranje Split – Hvar – Korčula – Vis – Split

Vedno bolj zlate istrske oljke

Belo ali rdeče? Ne, oranžno!

Omleta z brusnicami z Železničarskega doma

Dva (nova) lokala in dve (stari) opravičili

V letu 2012 bom …

Veliko vonja, malo okusa

Naši in tuji vinarji iščejo trg

Le Cordon Bleu

Tradicionalna slovenska kuhinja - 20 najboljših

O sončkih in še čez

Izbor Nedelovih gostiln 2012

Prehranjevanje kot igra raziskovanja

Ko zadiši iz domače pečice

Jej dobro in zdravo, jej sezonsko in lokalno

Utrgajte si paradižnik!

Rad dobro jedel.bi

SladoLent: kdaj bo spet?

SladoLent, kulinarična predstava na mariborskih Benetkah

Ljubezenske izjave na prtičkih pintxosov

Prestolnica okusov

Tudi v Mariboru se premika...

Kuharjev prestop

Ne le razlika v ceni

Dolgi ponedeljek

O ocenjevalcu

O slovenskih chefih

O gostilničarjih

O cenah v slovenskih gostilnah

O natakarjih

O novi slovenski kuhinji

Okusno 2011

Izbor Nedelovih gostiln 2011

Istrska jesen

Kuharski spektakel

Naši Robuchoni

Pa četudi ni vedno gostilna

Dunajski in zos

Piknik in Ljubljana

Hi-tec v kuhinji

Zasluži si!

Kulinarična transverzala

Chefi in vinarji

Preprosto, a posebno

Na svidenje, šparglji

Jejte dobro!

S poreklom

Ko zadiši

Naj nekaj ostane

Kje so polpeti?

Eksperimentalno

Še kar mavrahi

Zdaj pa na kolo!

Po veliki noči

Veliko šunko in lepe pirhe!

V gostilni Pri čunti

Neprimerljive cenovne primerjave

Deset Štajercev

Vroča jed le na toplem krožniku

Kdo kuha? Oba!

Smuka zlakotni

Pod chefovim nadzorom

Po jutru se dan pozna

Dobrojedov dnevnik 51, 52-09

Dobrojedov dnevnik 50-09

Dobrojedov dnevnik 49-09

Dobrojedov dnevnik 48-09

Dobrojedov dnevnik 47-09

Dobrojedov dnevnik 46-09

Dobrojedov dnevnik 44,45-09

Dobrojedov dnevnik 43-09

Dobrojedov dnevnik 42-09

Dobrojedov dnevnik 41-09

Dobrojedov dnevnik 40-09

Dobrojedov dnevnik 39-09

Dobrojedov dnevnik 38-09

Dobrojedov dnevnik 37-09

Dobrojedov dnevnik 36-09

Dobrojedov dnevnik 35-09

Dobrojedov dnevnik 34-09

Dobrojedov dnevnik 33-09

Dobrojedov dnevnik 32-09

Dobrojedov dnevnik 31-09

Dobrojedov dnevnik 30-09

Dobrojedov dnevnik 29-09

Dobrojedov dnevnik 26,27,28-09

Dobrojedov dnevnik 25-09

Dobrojedov dnevnik 24-09

Dobrojedov dnevnik 23-09

Dobrojedov dnevnik 22-09

Dobrojedov dnevnik 21-09

Dobrojedov dnevnik 20-09

Dobrojedov dnevnik 19-09

Dobrojedov dnevnik 18-09

Dobrojedov dnevnik 17-09

Dobrojedov dnevnik 16-09

Dobrojedov dnevnik 15-09

Dobrojedov dnevnik 14-09

Dobrojedov dnevnik 12-09

Dobrojedov dnevnik, 11-09

Dobrojedov dnevnik, 10-09

Dobrojedov dnevnik 33

Dobrojedov dnevnik 32

Dobrojedov dnevnik 31

Dobrojedov dnevnik 30

Dobrojedov dnevnik 29

Dobrojedov dnevnik 28

Dobrojedov dnevnik 27

Dobrojedov dnevnik 26

Dobrojedov dnevnik 25

Dobrojedov dnevnik 24

Dobrojedov dnevnik 23

Dobrojedov dnevnik 22

Dobrojedov dnevnik 21

Dobrojedov dnevnik 20

Dobrojedov dnevnik 19

Dobrojedov dnevnik 18

Dobrojedov dnevnik 17

Dobrojedov dnevnik 16

Dobrojedov dnevnik 15

Dobrojedov dnevnik 14

Dobrojedov dnevnik 13

Dobrojedov dnevnik 12

Dobrojedov dnevnik 11

Dobrojedov dnevnik 10

Dobrojedov dnevnik 9

Dobrojedov dnevnik 8

Dobrojedov dnevnik 7

Dobrojedov dnevnik 6

Dobrojedov dnevnik 5

Dobrojedov dnevnik 4

Dobrojedov dnevnik 3

Dobrojedov dnevnik 2

Dobrojedov dnevnik 1

Filetiran ribji trend 10. del

Zrezek v obleki 9. del

Pozdrav iz kuhinje 8. del

Curry namesto golaža 7. del

6 hodov za 6 prijateljev 6. del

V Istro po in na tartufe! 5. del

Le človek je za mizo 4. del

Martin Krpan je znova v modi 3. del

Špageti ne marajo bolonjeze 2. del

Nogometaš za 30 funtov 1. del

   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND