Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 



impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 
Dobrojedov dnevnik, 10-09
27.02.2009

Kako se peče pomfrit - Provokacija na pepelnični pust - Bradati huj in domači pehtran - Domače in družabne pice - Dunajski in pomfrit, prvič po 25 letih





dunajski in pomfrit: prvič po 25 letih


huj in zelenjava pred pečenjem





Pomfrit

Hotel sem začeti že prvega prvega, a sem zaspal (za dva meseca). Še dobro, da me je lakota zbudila vsaj danes. Oziroma, škoda, da me je ravno danes. Ker je šla Vivi na kuharski tečaj - nova štajerska kuhinja pri Sazianiju v avstrijsko-štajerskem Stradnu, ena mišelinka, kuhar Jurgen Kleinhappl - in me prepustila moji kuhariji.

Torej sem eksperimentiral. S pečenim francoskim (belgijskega izvora) krompirčkom! Več kot dvajset let je bil v najini kuhinji prepovedan. Pa tudi na ocenjevanjih sva se mu na široko izogibala. Dokler nama ga ni zadnjič ponudil Massimiliano Alajma v svoji trimišelinski restavraciji Le Calandre. Pa ne kot provokacijo, temveč kot prilogo h glavni jedi. Kar me je le spomnilo na Jeffreya Steingartna. Tistega, ki je vse (po)jedel. Najbolj duhovitega kulinaričnega pisca na svetu. On je krompirjeve palčke v lastni kuhinji v petih fritezah pekel cel mesec. Od enega do drugega članka za Vogue. Potem pa so ga napadle ženske. Najprej žena. Si lahko mislite, kako ji je zasmradil stanovanje s petimi fritezami? Potem pa so ga napadle še varuhinje pravic konjev. Cel članek je, namreč, pekel krompir in iskal konjsko mast. Ker je slišal, da v njej krompirček peče trimišelinski pariški kuhar Alain Passard (l'Arpège). V ZDA so konjski zrezki namreč prepovedan. Kljub temu, da so ZDA največja izvoznica konjskega mesa…

Sam sem uporabil le eno fritezo. A vseeno in za vsak slučaj tudi rezervno kuhinjo. Brez konjske masti, zgolj navadno olje za fritiranje. Zato pa dve vrsti krompirja. Bel, ki je dober za cmoke, se je izkazal za katastrofo. Namesto krompirja je nastal žvečilni gumi. Torej je zmagal rdeči, ki je dober za solato. In, zdaj tudi dokazano, za pomfrit!

Prvo rundo sem ga pekel 10 minut na 170 stopinjah. Bil je še kar. Drugo rundo sem ga pekel deset minut na 140 stopinjah, potem sem ga pustil 6 minut počivati, da sem ga nato potunkal še za dve minuti v 185 stopinj. Bil je - odličen! Tudi s pomočjo renskega rizlinga. Toda polsuhega! Verus, letnik 2007.

Pepelnica

Včasih je bila pepelnična sreda eden glavnih kulinaričnih dogodkov leta, ki je napolnila vse (ribje) gostilne. Sedaj pa je pepelnico očitno izrinilo Valentinovo… Lahko vam je žal! Tudi na popustno sredo bi se znova zaljubili. Recimo v bretanjske ostrige s panceto… Hopla! Mar to ni (drugi) največji pust v celem letu? Seveda je, toda provokacije so v kulinariki vse bolj in. Zato pa je Simon v Rožmarinu kot nadomestek ponudil tudi drobno zrezan in sotiran tofu.

Huj

Nova strokovnjakinja za novo štajersko kuhinjo se je iz Stradna vrnila kot ljubiteljica pehtrana. Kleinhappl sicer uporablja posušeni mehiški pehtran (pericon), a domači (ruski), zamrznjen je še boljši. Predvsem, ko ga je zaprla skupaj z ribo, koromačem in krompirjem v pergamentni škrnicelj.

V (Mercatorjevi) ribarnici je prodajalka bradatega huja sicer opisala kot "neke vrsto škarpene", a gre bolj za neko vrsto morske kače. Zelo belo, kar bledolično meso, pa se je v škrniclju izkazalo kot zelo sočno in okusno, seveda z veliko pomočjo pehtrana in koromača.

Recept: bradati huj v škrniclju s testeninami

Domača pica

Nina in Saša sta s Sicilije prinesla durum moko, ki smo jo, seveda, morali takoj preizkusiti. Da je bil večer še bolj družaben, smo se testeninam odpovedali v korist pic. Vsak je spekel svojo, Maša pa je ocenila. Seveda je zmagala mamina. Za nagrado je lahko počakala vse do sladice.

Domače pice so mi vedno bolj všeč, gostilniške pa vedno manj. Razlogi:

  • domača pica je tanka kot papir, zaradi tega je tudi na sredini testo hrustljavo, da lahko pico ješ z rokami;
  • domača pica je škrto obložena, zaradi tega imajo sestavine okus, vonj in - razlog;
  • domača pica je vrhunska, zaradi tega, ker so na njej kakovostne sestavine.

Tri stvari, ki so najbolj pomembne za domačo pico:

  • moka: če že ne greste na Sicilijo, se vsaj ne zadovoljite z navadno trgovinsko moko. Enako velja tudi za domače testenine;
  • paradižnik: kombinacija najboljših pelatov iz konzerve in svežih češnjevih paradižničkov, z dosti origana. Namažite bogato!
  • pečica: vsaka domača pečica peče drugače, zato jo je potrebno dobro spoznati in po možnosti umeriti. Kamnita plošča za peko pic pomaga, le dobro jo je potrebno ogreti. Primerni so tudi kovinski pekači, še posebej, če imajo luknje. Začnite peči na dnu pečice.

Dunajski in pomfrit

Prvi marec 2009 je zgodovinski datum! Ta dan sva po 25 letih intenzivnega domačega kuhanja - več ona zanj, a nekaj tudi on zanjo - prvič jedla: dunajca s pomfritom! Saj, dunajske zrezke sva kdaj prej že tudi naredila, toda nikoli skupaj s pečenimi krompirjevimi palčkami. Jed, ki je pri večini domačih kuharic največkrat na programu, je pri naju veljala za preveč konfekcijsko. Za fast food. Ki pač ne sodi v domačo kuhinjo. Najino kuhinjo, pravzaprav. Ker je eksperimentalna. Vsak dan nova jed…

Ko pa je pomfrit dobil status eksperimenta (glejte zgoraj), je dobil  domovinsko pravico. In bilo je - dobro!








Preberite tudi:

Pomladni Teden restavracij: 11. - 20. marec

Teden restavracij jesen 2015

Teden restavracij 2015, 2. del

Nekaj o kranjski klobasi

5. SladoLent na Festivalu Lent

SladoLent 2015: 27 chefov v devetih večerih

Teden restavracij: več kot 34.000 gostov!

Teden restavracij 2015 - pomlad

Teden restavracij 2015: v znamenju nove slovenske kuhinje

Slovenske gostilne so iz leta v leto boljše. Preverjeno!

Jesenski Teden restavracij: več kot 30.000 gostov!

Teden restavracij od 18. do 26.oktobra

4. SladoLent: že po polovici rekorden!

4. SladoLent: 37 chefov, 79 jedi, 32 vin

4. SladoLent: 16 dni vrhunskega street fooda

Od burgerjev do mišelink: ameriška hrana na zahodni obali

Šola okusov: vse iz ostankov

Pizza - ta je ta prava

Končno: žar 2014!

Teden restavracij: 100 menijev, 69 chefov, 14 evrov

Teden restavracij letos dvakrat!

Kulinarično leto 2013 - Nedelovi sončki

Vinsko izletništvo med Napo in Sonomo v Kaliforniji

Zapiski TR 2013: najboljši odmevi

Dobre jedi za 13 evrov

Teden restavracij: ne na slepo

Teden restavracij 2013, 12. do 20. oktober

Teden restavracij od 12. - 20. oktobra 2013

3. SladoLent: program, chefi in jedi

SladoLent: 15 vinarjev, 30 vin

3. SladoLent: 16 dni, 34 chefov

JRE ima že 13 članov

Oranžna energija na Obali

Štajerska pomlad, končno!

Slovenski Teden restavracij maja 2013

Izbor Nedelovih gostiln 2013

Cook it raw: Ana Roš, prva in edina

Kumparička- slovensko-hrvaški kozji sir iz Istre

SladoLent: 5.000 obiskovalcev v 16 dneh

SladoLent: Pri Florjanu, Panorama in VSGT

SladoLent: Vila Bled, Promenada in 1906

SladoLent: Hiša Franko, Mahorčič, Livada Prestige

SladoLent: Mak, Dam, Novi svet

SladoLent: Maxim, Jezeršek, Betnava

SladoLent: Maxim, Rajh, Arena

SladoLent: Novak, Na gradu, Rajh

SladoLent: Pavus, Novak, Na gradu

SladoLent: Pavus, Zemono, Danilo

SladoLent: Habakuk, Arena, Rožmarin

SladoLent: Habakuk, Mak, Betnava

SladoLent: JB, Debeluh, Krištof

Avtorski street food z Lenta

Promenada slovenskih chefov

Teden restavracij – dan potem

Gourmet pod vedrim nebom

Leta '12, od 12. maja: 12 menijev za 12 evrov!

Oranžna (vinska) revolucija

Prestolnica okusov in Kozarec dobrega vina

24 ur na Dunaju

Vinsko jadranje Split – Hvar – Korčula – Vis – Split

Vedno bolj zlate istrske oljke

Belo ali rdeče? Ne, oranžno!

Omleta z brusnicami z Železničarskega doma

Dva (nova) lokala in dve (stari) opravičili

V letu 2012 bom …

Veliko vonja, malo okusa

Naši in tuji vinarji iščejo trg

Le Cordon Bleu

Tradicionalna slovenska kuhinja - 20 najboljših

O sončkih in še čez

Izbor Nedelovih gostiln 2012

Prehranjevanje kot igra raziskovanja

Ko zadiši iz domače pečice

Jej dobro in zdravo, jej sezonsko in lokalno

Utrgajte si paradižnik!

Rad dobro jedel.bi

SladoLent: kdaj bo spet?

SladoLent, kulinarična predstava na mariborskih Benetkah

Ljubezenske izjave na prtičkih pintxosov

Prestolnica okusov

Tudi v Mariboru se premika...

Kuharjev prestop

Ne le razlika v ceni

Dolgi ponedeljek

O ocenjevalcu

O slovenskih chefih

O gostilničarjih

O cenah v slovenskih gostilnah

O natakarjih

O novi slovenski kuhinji

Okusno 2011

Izbor Nedelovih gostiln 2011

Istrska jesen

Kuharski spektakel

Naši Robuchoni

Pa četudi ni vedno gostilna

Dunajski in zos

Piknik in Ljubljana

Hi-tec v kuhinji

Zasluži si!

Kulinarična transverzala

Chefi in vinarji

Preprosto, a posebno

Na svidenje, šparglji

Jejte dobro!

S poreklom

Ko zadiši

Naj nekaj ostane

Kje so polpeti?

Eksperimentalno

Še kar mavrahi

Zdaj pa na kolo!

Po veliki noči

Veliko šunko in lepe pirhe!

V gostilni Pri čunti

Neprimerljive cenovne primerjave

Deset Štajercev

Vroča jed le na toplem krožniku

Kdo kuha? Oba!

Smuka zlakotni

Pod chefovim nadzorom

Po jutru se dan pozna

Dobrojedov dnevnik 51, 52-09

Dobrojedov dnevnik 50-09

Dobrojedov dnevnik 49-09

Dobrojedov dnevnik 48-09

Dobrojedov dnevnik 47-09

Dobrojedov dnevnik 46-09

Dobrojedov dnevnik 44,45-09

Dobrojedov dnevnik 43-09

Dobrojedov dnevnik 42-09

Dobrojedov dnevnik 41-09

Dobrojedov dnevnik 40-09

Dobrojedov dnevnik 39-09

Dobrojedov dnevnik 38-09

Dobrojedov dnevnik 37-09

Dobrojedov dnevnik 36-09

Dobrojedov dnevnik 35-09

Dobrojedov dnevnik 34-09

Dobrojedov dnevnik 33-09

Dobrojedov dnevnik 32-09

Dobrojedov dnevnik 31-09

Dobrojedov dnevnik 30-09

Dobrojedov dnevnik 29-09

Dobrojedov dnevnik 26,27,28-09

Dobrojedov dnevnik 25-09

Dobrojedov dnevnik 24-09

Dobrojedov dnevnik 23-09

Dobrojedov dnevnik 22-09

Dobrojedov dnevnik 21-09

Dobrojedov dnevnik 20-09

Dobrojedov dnevnik 19-09

Dobrojedov dnevnik 18-09

Dobrojedov dnevnik 17-09

Dobrojedov dnevnik 16-09

Dobrojedov dnevnik 15-09

Dobrojedov dnevnik 14-09

Dobrojedov dnevnik 13-09

Dobrojedov dnevnik 12-09

Dobrojedov dnevnik, 11-09

Dobrojedov dnevnik 33

Dobrojedov dnevnik 32

Dobrojedov dnevnik 31

Dobrojedov dnevnik 30

Dobrojedov dnevnik 29

Dobrojedov dnevnik 28

Dobrojedov dnevnik 27

Dobrojedov dnevnik 26

Dobrojedov dnevnik 25

Dobrojedov dnevnik 24

Dobrojedov dnevnik 23

Dobrojedov dnevnik 22

Dobrojedov dnevnik 21

Dobrojedov dnevnik 20

Dobrojedov dnevnik 19

Dobrojedov dnevnik 18

Dobrojedov dnevnik 17

Dobrojedov dnevnik 16

Dobrojedov dnevnik 15

Dobrojedov dnevnik 14

Dobrojedov dnevnik 13

Dobrojedov dnevnik 12

Dobrojedov dnevnik 11

Dobrojedov dnevnik 10

Dobrojedov dnevnik 9

Dobrojedov dnevnik 8

Dobrojedov dnevnik 7

Dobrojedov dnevnik 6

Dobrojedov dnevnik 5

Dobrojedov dnevnik 4

Dobrojedov dnevnik 3

Dobrojedov dnevnik 2

Dobrojedov dnevnik 1

Filetiran ribji trend 10. del

Zrezek v obleki 9. del

Pozdrav iz kuhinje 8. del

Curry namesto golaža 7. del

6 hodov za 6 prijateljev 6. del

V Istro po in na tartufe! 5. del

Le človek je za mizo 4. del

Martin Krpan je znova v modi 3. del

Špageti ne marajo bolonjeze 2. del

Nogometaš za 30 funtov 1. del

   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND