Raclette zagotovo poznate. Toda, pravi raclette? Tisti iz (vsaj) šestkilogramskega sirovega kolača, ki se prereže na polovico, nato pa se rezana stran ob posebnem ražnju topi, da se sir sproti struga (racler = strugati) ter maže na vroč kuhan krompir. Vse drugo pa so le ponaredki te znane švicarske planinske specialitete. Obstaja pa še en podoben topljivi sir, ki se dobro ujema s kuhanim krompirjem. Vacherin Mont d'Or je švicarski in francoski kravji sir, ki pa je na prodaj samo od septembra do marca. Delajo ga namreč le takrat, ko se krave vrnejo s planinske paše na pogorju Jura v dolino. Njegova posebnost je, da je majhen kolač ovit v smrekovo skorjo, vse skupaj pa je zapakirano v škatli iz smrekovine. Pod debelo plesnivo skorjo se skriva kremast, smetanast, skoraj tekoč sir, ki ga ni potrebno strugati kot raclette, temveč zajemati kar z žlico. Še posebej, ko ga kar v škatli, dobro poškropljeni z vodo ali oviti v alu folijo, deset minut grejete na 150 stopinjah na sredini pečice. Odstranite debelo skorjo in v mehko sredico potopite vroč v lupini kuhan krompir. Še malo solnega cveta in skleda motovilca v solati, na koncu pa obvezno šilce žganja. |