Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 
Le človek je za mizo 4. del
25.10.2004

Zakaj filmarji ne znajo uživati pri jedi? Zato, ker dobra hrana ni dobra za dobre filmske zaplete! Če hočeš v hrani uživati, potem ni prostora ne za komedijo, dramo ali triler. Dobri hrani se je potrebno dobro posvetiti!

Nekateri zbirajo znamke. Ali pa prazne pivske pločevinke. Jaz pa zbiram kulinarične filme. Doslej sem zbral že - dva! Čokolado, ob kateri se je tudi vam zahotelo vročega kakava s čilijem, in Big night, ki pa sploh ni prišel v naša kina. Dvema filmoma sem sicer še na (mrežni) sledi, a posebej velika moja zbirka, žal, ne bo. Zakaj se v filmih ne je?

Čeprav bi se moral vprašati drugače: zakaj je tako malo filmov, v katerih je v glavni vlogi dobra hrana?! Oziroma: zakaj igra hrana v filmih vselej stransko, nepomembno vlogo? Še več; saj se glavna igralka in glavni igralec še preden skočita v posteljo in drug na drugega, vselej zanjdeta v kakšni romantični restavraciji, ob svečah, pogrnjeni mizi, pred polnim krožnikom... Toda, kaj naredi kamera zatem? Nič! Kamera ne dvigne vilic, temveč jih pusti ležati na krožniku. Kameri je vseeno, da se jed pred glavnima igralcema hladi. Kamera naredi rez in prepusti poln in vroči krožnik kamermanu za malico v odmoru snemanja.

Razen dveh primerkov iz svoje kulinarične dvd zbirke še nisem videl filma, v katerem bi igralci v hrani uživali. Vedno le malo brskajo po krožniku in trenirajo, kako bodo jedli, ko jih bo na kosilo povabila angleška kraljica. Ali pa le sedijo za mizo in se pogovarjajo, pogovarjajo, pogovarjajo. Če naredijo en grižljaj, je že uspeh. Potem pa pride natakar - logično, kdo pa mara goste, ki nič ne jejo in se samo pogovarjajo - ter odnese polne krožnike nazaj v kuhinjo. Škoda, da režiser ne pokaže kuharja, kako si puli lase in besno kriči. Zakaj filmarji ne znajo uživati pri jedi? Je kriva nečimrnost filmskih zvezd, ki se bojijo, da bi se preveč zredile? So krivi scenaristi, ki med tipkanjem scenarija grizljajo čips in halo pice, pa zato tudi igralcem ne privoščijo česa boljšega? So režiserji vsi po vrsti hranomrzneži?

Najbrž ne. Problem je le v tem, da dobra hrana ni dobra za dobre filmske zaplete. Če hočeš v hrani uživati, potem ni prostora ne za komedijo, dramo ali triler. Dobri hrani se je potrebno dobro posvetiti! Za to pa v filmih enostavno ni časa. A to ne velja le za filmarje! Žal... Če to berete v gostilni, se ozrite le okrog sebe. Ne, pravzaprav poglejte najprej sebe. Mar se pri jedi bere? In kaj počno vaši sosedje? Eden telefonira, drugi piše esemese, tretji si je med dvema grižljajema že prižgal tretji čik, četrti je zamudil, peti pa bo le pil... Kako dobro, da nisem kuhar. Ne vem, kaj bi naredil, če bi se mučil, trudil, ustvarjal, potem pa bi nekdo s tem opravil tako mimogrede (mimojede...), nezainteresirano, površno, omalovažujoče. Kot seks, med katerim žena zaspi, mož pa si prižge cigareto. Ali kot Saj, ki je kosmat po vseh štirih nogah, in ki je, ko je kaj posebej dobro, tako hlastno, da potem po vsem stanovanju lovi sapo.

Pač ni bral velikega kulinaričnega profesorja Jeana Anthelma Brillat-Savarina, ki je v svojih meditacijah o transcedentalni gastronomiji (Fiziologija okusa) že v 18. stoletju postavil uživanje ob jedi na pravo mesto. Za mizo! Zanj je bil sprva užitek ob hrani, za njim pa je prišel užitek ob mizi, ki je značilen zgolj za človeka! "Užitek ob mizi je refleksni občutek, ki se rodi ob različnih okoliščinah zaradi prostora, časa, stvari in ljudi, ki tvorijo okolje obeda. Užitek ob hrani je tisti, ki si ga delimo z živalmi; odvisen je izključno od lakote in tistega, kar je potrebno, da jo poteši. Užitek ob mizi pa je poznan samo človeku; odvisen je od pazljive priprave, kako jed serviramo, kako izberemo prostor in kako izberemo goste. Užitek ob jedi zahteva apetit, če ne kar lakoto; užitek ob mizi pa je pogosto neodvisen od enega ali drugega."

Brillat-Savarin je že pred več kot dvesto leti vedel, da dobro jemo šele takrat, če je ob dobri hrani še dobro vino, dobra družba in dovolj časa. Potrebno se je, torej, odločiti: se želite le najesti, ali nameravate pri jedi tudi uživati? Če prvo, ni težav. Halo, pica! Do prvega vogala ali zlezite v hladilnik. Če drugo, potem se najprej in za vekomaj naučite (ter držite) deset dobrojedčevih zapovedi (okvirček: Dobrojedec ni). In: dobrodošli v klub!

Teh zapovedi pa, prosim, nikar ne vzemite kot nekakšna pravila, ki se jih je potrebno držati kot pijanec plota. Pri jedi je namreč nastalo vse preveč pravil obnašanja, ki z uživanjem ob mizi nimajo čisto nič skupnega. Veste, gospodje, da si je prepovedano sleči suknjič in ga obesiti čez stol? Lahko se vam zgodi, da vas zaradi tega v kakšni luksuzni restavraciji vržejo na cesto! Toda, mar se ne smem sprostiti, če so vsi okrog mene sproščeni?! Meni je dosti bolj všeč "pravilo", da enostavno ne delajmo nenaravnih stvari. Oziroma, ne bodi v obleki in kravati tam, kjer so vsi v kratkih rokavih in kratkih hlačah. Pa se ti ne bo potrebno slačiti... In obratno. Sicer pa je v strogem jedilnem bontonu tudi prepovedano okušati s sosedovega krožnika... Lepo vas prosim, kako pa naj potem opravljam službo kulinaričnega kritika, če lahko jem le tisto, kar postavijo pred mene? Midva si vedno naročiva tako, da na polovici zamenjava. Ali pa postaviva kar na sredino in družno tekmujeva, kdo bo prišel prej do polovice.

Glavno je uživanje, ki pa se mora ozirati na sosede pri mizi in v gostilni. Kako se pri tem, na primer, spopadete s šparglji, pa sploh ni pomembno. Tisto pravilo, da jih je potrebno objeti z vilicami in žlico ter potem jesti kot hot dog, si je tako najbrž izmislil kak kuhar, ki je ponujal svojim gostom beluše vložene in sredi zime. Mi pa vendar vemo, da beluši rastejo le do 24. junija, kuhajo pa se le nekaj minut. Krepke, čvrste, hrustljave pa ni potem problem prerezati z nožem. Še posebej, če ne zarežete pravokotno, temveč malo počez.

Nekoč sva prišla v italijansko restavracijo ravno na praznik tistega kraja. To pa je pomenilo, da so z vseh hribov domačini drli v prav to gostilno, v kateri so si naročili potem ravno tisto kot midva. Velike jadranske škampe! Oni so se z njimi spopadali z nožem in vilicami, midva pa z rokami. Oni so čudno gledali naju, midva pa njih. Toda, v to sem prepričan, teknili so njim in nama! Saj v spopadu, o tem so pričali prazni krožniki, smo zmagali vsi.

Za vse, skratka, ob mizi ne morejo veljati enaka pravila (uživanja). Ko moj dunajski prijatelj, gospod doktor, vselej vstane, ko se dama vrne s pudranja za mizo, je meni nerodno, da jaz tega nikoli ne naredim. Toda, hkrati sem tudi zadovoljen. Kako nerodno bi mi šele bilo, če bi tudi jaz vstal, saj meni, ki nimam dunajske šole, bi se vsi smejali...


Dobrojedec ni:

1. Ki se mu pri jedi mudi.
2. Ki ob dobri hrani odkloni kozarec dobrega vina.
3. Ki ob dobri hrani loka (vseeno kaj).
4. Ki reče vnaprej: "Tega ne bom!"
5. Ki reče vnaprej: "Tega ne jem!"
6. Ki golta in se baše.
7. Ki si med jedjo prižge cigareto.
8. Ki med jedjo telefonira.
9. Ki je ob jedi nezainteresiran in zdolgočasen.
10. Ki je sam.


Preberite tudi:

Pomladni Teden restavracij: 11. - 20. marec

Teden restavracij jesen 2015

Teden restavracij 2015, 2. del

Nekaj o kranjski klobasi

5. SladoLent na Festivalu Lent

SladoLent 2015: 27 chefov v devetih večerih

Teden restavracij: več kot 34.000 gostov!

Teden restavracij 2015 - pomlad

Teden restavracij 2015: v znamenju nove slovenske kuhinje

Slovenske gostilne so iz leta v leto boljše. Preverjeno!

Jesenski Teden restavracij: več kot 30.000 gostov!

Teden restavracij od 18. do 26.oktobra

4. SladoLent: že po polovici rekorden!

4. SladoLent: 37 chefov, 79 jedi, 32 vin

4. SladoLent: 16 dni vrhunskega street fooda

Od burgerjev do mišelink: ameriška hrana na zahodni obali

Šola okusov: vse iz ostankov

Pizza - ta je ta prava

Končno: žar 2014!

Teden restavracij: 100 menijev, 69 chefov, 14 evrov

Teden restavracij letos dvakrat!

Kulinarično leto 2013 - Nedelovi sončki

Vinsko izletništvo med Napo in Sonomo v Kaliforniji

Zapiski TR 2013: najboljši odmevi

Dobre jedi za 13 evrov

Teden restavracij: ne na slepo

Teden restavracij 2013, 12. do 20. oktober

Teden restavracij od 12. - 20. oktobra 2013

3. SladoLent: program, chefi in jedi

SladoLent: 15 vinarjev, 30 vin

3. SladoLent: 16 dni, 34 chefov

JRE ima že 13 članov

Oranžna energija na Obali

Štajerska pomlad, končno!

Slovenski Teden restavracij maja 2013

Izbor Nedelovih gostiln 2013

Cook it raw: Ana Roš, prva in edina

Kumparička- slovensko-hrvaški kozji sir iz Istre

SladoLent: 5.000 obiskovalcev v 16 dneh

SladoLent: Pri Florjanu, Panorama in VSGT

SladoLent: Vila Bled, Promenada in 1906

SladoLent: Hiša Franko, Mahorčič, Livada Prestige

SladoLent: Mak, Dam, Novi svet

SladoLent: Maxim, Jezeršek, Betnava

SladoLent: Maxim, Rajh, Arena

SladoLent: Novak, Na gradu, Rajh

SladoLent: Pavus, Novak, Na gradu

SladoLent: Pavus, Zemono, Danilo

SladoLent: Habakuk, Arena, Rožmarin

SladoLent: Habakuk, Mak, Betnava

SladoLent: JB, Debeluh, Krištof

Avtorski street food z Lenta

Promenada slovenskih chefov

Teden restavracij – dan potem

Gourmet pod vedrim nebom

Leta '12, od 12. maja: 12 menijev za 12 evrov!

Oranžna (vinska) revolucija

Prestolnica okusov in Kozarec dobrega vina

24 ur na Dunaju

Vinsko jadranje Split – Hvar – Korčula – Vis – Split

Vedno bolj zlate istrske oljke

Belo ali rdeče? Ne, oranžno!

Omleta z brusnicami z Železničarskega doma

Dva (nova) lokala in dve (stari) opravičili

V letu 2012 bom …

Veliko vonja, malo okusa

Naši in tuji vinarji iščejo trg

Le Cordon Bleu

Tradicionalna slovenska kuhinja - 20 najboljših

O sončkih in še čez

Izbor Nedelovih gostiln 2012

Prehranjevanje kot igra raziskovanja

Ko zadiši iz domače pečice

Jej dobro in zdravo, jej sezonsko in lokalno

Utrgajte si paradižnik!

Rad dobro jedel.bi

SladoLent: kdaj bo spet?

SladoLent, kulinarična predstava na mariborskih Benetkah

Ljubezenske izjave na prtičkih pintxosov

Prestolnica okusov

Tudi v Mariboru se premika...

Kuharjev prestop

Ne le razlika v ceni

Dolgi ponedeljek

O ocenjevalcu

O slovenskih chefih

O gostilničarjih

O cenah v slovenskih gostilnah

O natakarjih

O novi slovenski kuhinji

Okusno 2011

Izbor Nedelovih gostiln 2011

Istrska jesen

Kuharski spektakel

Naši Robuchoni

Pa četudi ni vedno gostilna

Dunajski in zos

Piknik in Ljubljana

Hi-tec v kuhinji

Zasluži si!

Kulinarična transverzala

Chefi in vinarji

Preprosto, a posebno

Na svidenje, šparglji

Jejte dobro!

S poreklom

Ko zadiši

Naj nekaj ostane

Kje so polpeti?

Eksperimentalno

Še kar mavrahi

Zdaj pa na kolo!

Po veliki noči

Veliko šunko in lepe pirhe!

V gostilni Pri čunti

Neprimerljive cenovne primerjave

Deset Štajercev

Vroča jed le na toplem krožniku

Kdo kuha? Oba!

Smuka zlakotni

Pod chefovim nadzorom

Po jutru se dan pozna

Dobrojedov dnevnik 51, 52-09

Dobrojedov dnevnik 50-09

Dobrojedov dnevnik 49-09

Dobrojedov dnevnik 48-09

Dobrojedov dnevnik 47-09

Dobrojedov dnevnik 46-09

Dobrojedov dnevnik 44,45-09

Dobrojedov dnevnik 43-09

Dobrojedov dnevnik 42-09

Dobrojedov dnevnik 41-09

Dobrojedov dnevnik 40-09

Dobrojedov dnevnik 39-09

Dobrojedov dnevnik 38-09

Dobrojedov dnevnik 37-09

Dobrojedov dnevnik 36-09

Dobrojedov dnevnik 35-09

Dobrojedov dnevnik 34-09

Dobrojedov dnevnik 33-09

Dobrojedov dnevnik 32-09

Dobrojedov dnevnik 31-09

Dobrojedov dnevnik 30-09

Dobrojedov dnevnik 29-09

Dobrojedov dnevnik 26,27,28-09

Dobrojedov dnevnik 25-09

Dobrojedov dnevnik 24-09

Dobrojedov dnevnik 23-09

Dobrojedov dnevnik 22-09

Dobrojedov dnevnik 21-09

Dobrojedov dnevnik 20-09

Dobrojedov dnevnik 19-09

Dobrojedov dnevnik 18-09

Dobrojedov dnevnik 17-09

Dobrojedov dnevnik 16-09

Dobrojedov dnevnik 15-09

Dobrojedov dnevnik 14-09

Dobrojedov dnevnik 13-09

Dobrojedov dnevnik 12-09

Dobrojedov dnevnik, 11-09

Dobrojedov dnevnik, 10-09

Dobrojedov dnevnik 33

Dobrojedov dnevnik 32

Dobrojedov dnevnik 31

Dobrojedov dnevnik 30

Dobrojedov dnevnik 29

Dobrojedov dnevnik 28

Dobrojedov dnevnik 27

Dobrojedov dnevnik 26

Dobrojedov dnevnik 25

Dobrojedov dnevnik 24

Dobrojedov dnevnik 23

Dobrojedov dnevnik 22

Dobrojedov dnevnik 21

Dobrojedov dnevnik 20

Dobrojedov dnevnik 19

Dobrojedov dnevnik 18

Dobrojedov dnevnik 17

Dobrojedov dnevnik 16

Dobrojedov dnevnik 15

Dobrojedov dnevnik 14

Dobrojedov dnevnik 13

Dobrojedov dnevnik 12

Dobrojedov dnevnik 11

Dobrojedov dnevnik 10

Dobrojedov dnevnik 9

Dobrojedov dnevnik 8

Dobrojedov dnevnik 7

Dobrojedov dnevnik 6

Dobrojedov dnevnik 5

Dobrojedov dnevnik 4

Dobrojedov dnevnik 3

Dobrojedov dnevnik 2

Dobrojedov dnevnik 1

Filetiran ribji trend 10. del

Zrezek v obleki 9. del

Pozdrav iz kuhinje 8. del

Curry namesto golaža 7. del

6 hodov za 6 prijateljev 6. del

V Istro po in na tartufe! 5. del

Martin Krpan je znova v modi 3. del

Špageti ne marajo bolonjeze 2. del

Nogometaš za 30 funtov 1. del

   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND