Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 



impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 
Dobrojedov dnevnik 27
23.11.2008

Chaine des Rotisseurs, 1. Diner Amical - Rožmarin ima svoj duh... v Mariboru tudi svoj okus! - Restavracija Rožmarin, Maribor, 20. november 2008


Jelenov file s kakavovimi drobtinami, čokoladna omaka s suhim sadjem, zelenin pire


Ocvrti zvitek s tremi siri na bučnem pireju z belimi istrskimi gomoljikami


Pečena gosja jetra, mandljev kruhek, krema iz gosjih jeter z jabolčnim sirupom in mandljevo peno


"Chaine des Rotisseurs je najstarejše (1248; obnovljeno 1950), največje in najimenitnejše mednarodno združenje, ki ohranja in razvija umetnost kuhanja, kulturo obedovanja, enologijo in etnologijo ter pri tem neguje gostoljubje, druženje in prijateljstvo," opisuje kulinarično bratovščino, ki je aktivna v več kot 70 državah, njen slovenski predsednik, "Bailli Deleguel" Tomaž Ravnikar.

Raženjsko združenje, ki v Sloveniji deluje od leta 2005 in ima v svojem članstvu 11 restavracij, profesionalne člane (lastniki gostiln, kuharji, vodje strežb) in ljubiteljske člane (okrog 60) prireja v članskih restavracijah mesečna srečanja z večerjami. Decembra bo letno srečanje (Chapitre) v ljubljanski restavraciji JB, ki se bo morda takrat že ponašala z Michelinovo zvezdico, novembra pa je uglednim gostom kuhal mariborski Rožmarin.

Violeta Mencinger, Rožmarinova kulinarična svetovalka, ki je jedi izbrala in pripravila recepte: "To je kulinarična smer, po kateri gre Rožmarin, sodobna mediteranska kuhinja, ki pa se prepusti, kolikor se le da, regionalnim vplivom, tako pri sestavinah kot pri idejah. Torej, nova mediteransko-štajerska kuhinja!"

Govorec slovenskih raženjskih verigark in verigarjev je dr. Janez Bogataj, ki je srečanje v Rožmarinu tudi ocenil. "Izredno sem vesel, da imamo restavracijo s takšnim lepim slovenskim imenom. Rožmarin ima svoj duh, naj bo zelen al' pa suh…"

Zlata Radgonska penina rose brut natur, posebna polnitev za Rožmarin.
Dr. Bogataj: "Mehurčki prihoda ob Dravi."

Som v žolci s kislim zeljem in postrvjim kaviarjem.
Violeta: "Je kar prav, da na Štajerskem začnemo z žolco. Toda na lahek način. Namesto pujsa, torej, sladkovodni som."
Dr. Bogataj: "Po Dravi plava…? Po dolgem času nekaj sladkovodnega in ne ocvrtega v naših gostilnah!"
Zeleni silvanec, Gaube, Špičnik, suho, 2006. Uravnotežena kislina in sadnost sta se lepo ujeli s somom in zeljem.

Penasta juha iz svežega kozjega sira in tortica s porom in jakobinko.
Violeta: "Mediteranska inačica štajerske bele juhe. Po naše, Rožmarinovo, seveda.
Dr. Bogataj: "Koze s Kozjanskega, kabanice s Kobanskega… Zaradi bližine Kobanskega, kabanice pa so pastirski plašči. Juha me je navdušila!"

Pečena gosja jetra, mandljev kruhek, krema iz gosjih jeter z jabolčnim sirupom in mandljevo peno.
Violeta: "Gosja jetra na takšni svečani večerji, seveda, ne smejo manjkati. Jabolka so štajerska, drugo pa smo si sposodili… Opozarjamo na kombinacijo vseh treh sestavin, jeter, jabolka in mandljev."
Dr. Bogataj: "Ušla je Martinu… (ali pa on njej)! Predvsem krema, z jabolkom! Štajerska jabolka so bila namreč ena prvih blagovnih znamk Slovenije, že v 19. stoletju!"
Dišeči traminec, Steyer, Apače, polsladko, 2007. Ni imel lahkega dela. Morda bi se suh boljše odrezal.

Ocvrti zvitek s tremi siri na bučnem pireju z belimi istrskimi gomoljikami.
Violeta: "Italijanska klasika (raviol) s štajerskim pridihom (bučni pire) in malce istrske nostalgije (tartufi), pripravljena povsem drugače (ocvrto). Dr. Bogataj: "Kaj skriva zvitek?"
Admund, Dveri-pax, Jarenina, suho, 2004. Najbrž preveč lesa. Potrebno ga je dalj časa zračiti.

Rožmarinov mojito sorbet.
Dr. Bogataj: "Namesto rekreacije na Piramido."

Jelenov file s kakavovimi drobtinami, čokoladna omaka s suhim sadjem, zelenin pire.
Violeta: "Divjačina in suho sadje sta par, ki se na Štajerskem rad druži. Toda mi smo jima poiskali še nekaj novih okusov."
Dr. Bogataj: "Ruk iz pohorskih gozdov. Odlična divjačina! Dokaz, koliko je še rezerve v slovenski kulinariki!"
Modri pinot, Movia, Ceglo, suho, 2002. Škoda, da ga ni več. Za nekatere najboljši modri pinot na svetu! Toda v kozarcu ga je potrebno dolgo zračiti, šele potem se razživi. Zato pa ima dolgi pookus.

Topla kostanjeva tortica na nugatovi omaki, sladoled iz kisle smetane in višnjeva juha.
Violeta: "V Rožmarinu se zelo radi sladkamo. Nimamo pa radi običajnih sladic, ki jih vsi pripravljajo. Seveda pa v nobeni štajerski sladici ne sme manjkati kisla smetana."
Dr. Bogataj: "Ta pa ni bosa…! Odličen prehod z glavne jedi, saj smo ostali v gozdu…"
Bosa Rosa, Edi Simčič, Vipolže, sladko, 2002. Še malo črnega ribeza in karamele k sladici. In namesto kave.

Raženjska večerja v Rožmarinu se je končala v vinoteki, ob konjaku Lheraud Cuvee 20 in Rožmarinovih pralinejih ter čokoladah.

Restavracije Chaine de Rotisseurs:

  • Restavracija JB, Ljubljana
  • gostilna Čubr, Križ
  • hiša kulinarike Manna, Ljubljana
  • gostilna AS, Ljubljana
  • restavracija Cubo, Ljubljana
  • gostilna pri Lojzetu, dvorec Zemono, Vipava
  • restavracija Pikol, Nova Gorica
  • gostilna Apolonia, Šmarje
  • penzion Raduha, Luče
  • gostilna Rajh, Bakovci
  • restavracija Rožmarin, Maribor







Preberite tudi:

Pomladni Teden restavracij: 11. - 20. marec

Teden restavracij jesen 2015

Teden restavracij 2015, 2. del

Nekaj o kranjski klobasi

5. SladoLent na Festivalu Lent

SladoLent 2015: 27 chefov v devetih večerih

Teden restavracij: več kot 34.000 gostov!

Teden restavracij 2015 - pomlad

Teden restavracij 2015: v znamenju nove slovenske kuhinje

Slovenske gostilne so iz leta v leto boljše. Preverjeno!

Jesenski Teden restavracij: več kot 30.000 gostov!

Teden restavracij od 18. do 26.oktobra

4. SladoLent: že po polovici rekorden!

4. SladoLent: 37 chefov, 79 jedi, 32 vin

4. SladoLent: 16 dni vrhunskega street fooda

Od burgerjev do mišelink: ameriška hrana na zahodni obali

Šola okusov: vse iz ostankov

Pizza - ta je ta prava

Končno: žar 2014!

Teden restavracij: 100 menijev, 69 chefov, 14 evrov

Teden restavracij letos dvakrat!

Kulinarično leto 2013 - Nedelovi sončki

Vinsko izletništvo med Napo in Sonomo v Kaliforniji

Zapiski TR 2013: najboljši odmevi

Dobre jedi za 13 evrov

Teden restavracij: ne na slepo

Teden restavracij 2013, 12. do 20. oktober

Teden restavracij od 12. - 20. oktobra 2013

3. SladoLent: program, chefi in jedi

SladoLent: 15 vinarjev, 30 vin

3. SladoLent: 16 dni, 34 chefov

JRE ima že 13 članov

Oranžna energija na Obali

Štajerska pomlad, končno!

Slovenski Teden restavracij maja 2013

Izbor Nedelovih gostiln 2013

Cook it raw: Ana Roš, prva in edina

Kumparička- slovensko-hrvaški kozji sir iz Istre

SladoLent: 5.000 obiskovalcev v 16 dneh

SladoLent: Pri Florjanu, Panorama in VSGT

SladoLent: Vila Bled, Promenada in 1906

SladoLent: Hiša Franko, Mahorčič, Livada Prestige

SladoLent: Mak, Dam, Novi svet

SladoLent: Maxim, Jezeršek, Betnava

SladoLent: Maxim, Rajh, Arena

SladoLent: Novak, Na gradu, Rajh

SladoLent: Pavus, Novak, Na gradu

SladoLent: Pavus, Zemono, Danilo

SladoLent: Habakuk, Arena, Rožmarin

SladoLent: Habakuk, Mak, Betnava

SladoLent: JB, Debeluh, Krištof

Avtorski street food z Lenta

Promenada slovenskih chefov

Teden restavracij – dan potem

Gourmet pod vedrim nebom

Leta '12, od 12. maja: 12 menijev za 12 evrov!

Oranžna (vinska) revolucija

Prestolnica okusov in Kozarec dobrega vina

24 ur na Dunaju

Vinsko jadranje Split – Hvar – Korčula – Vis – Split

Vedno bolj zlate istrske oljke

Belo ali rdeče? Ne, oranžno!

Omleta z brusnicami z Železničarskega doma

Dva (nova) lokala in dve (stari) opravičili

V letu 2012 bom …

Veliko vonja, malo okusa

Naši in tuji vinarji iščejo trg

Le Cordon Bleu

Tradicionalna slovenska kuhinja - 20 najboljših

O sončkih in še čez

Izbor Nedelovih gostiln 2012

Prehranjevanje kot igra raziskovanja

Ko zadiši iz domače pečice

Jej dobro in zdravo, jej sezonsko in lokalno

Utrgajte si paradižnik!

Rad dobro jedel.bi

SladoLent: kdaj bo spet?

SladoLent, kulinarična predstava na mariborskih Benetkah

Ljubezenske izjave na prtičkih pintxosov

Prestolnica okusov

Tudi v Mariboru se premika...

Kuharjev prestop

Ne le razlika v ceni

Dolgi ponedeljek

O ocenjevalcu

O slovenskih chefih

O gostilničarjih

O cenah v slovenskih gostilnah

O natakarjih

O novi slovenski kuhinji

Okusno 2011

Izbor Nedelovih gostiln 2011

Istrska jesen

Kuharski spektakel

Naši Robuchoni

Pa četudi ni vedno gostilna

Dunajski in zos

Piknik in Ljubljana

Hi-tec v kuhinji

Zasluži si!

Kulinarična transverzala

Chefi in vinarji

Preprosto, a posebno

Na svidenje, šparglji

Jejte dobro!

S poreklom

Ko zadiši

Naj nekaj ostane

Kje so polpeti?

Eksperimentalno

Še kar mavrahi

Zdaj pa na kolo!

Po veliki noči

Veliko šunko in lepe pirhe!

V gostilni Pri čunti

Neprimerljive cenovne primerjave

Deset Štajercev

Vroča jed le na toplem krožniku

Kdo kuha? Oba!

Smuka zlakotni

Pod chefovim nadzorom

Po jutru se dan pozna

Dobrojedov dnevnik 51, 52-09

Dobrojedov dnevnik 50-09

Dobrojedov dnevnik 49-09

Dobrojedov dnevnik 48-09

Dobrojedov dnevnik 47-09

Dobrojedov dnevnik 46-09

Dobrojedov dnevnik 44,45-09

Dobrojedov dnevnik 43-09

Dobrojedov dnevnik 42-09

Dobrojedov dnevnik 41-09

Dobrojedov dnevnik 40-09

Dobrojedov dnevnik 39-09

Dobrojedov dnevnik 38-09

Dobrojedov dnevnik 37-09

Dobrojedov dnevnik 36-09

Dobrojedov dnevnik 35-09

Dobrojedov dnevnik 34-09

Dobrojedov dnevnik 33-09

Dobrojedov dnevnik 32-09

Dobrojedov dnevnik 31-09

Dobrojedov dnevnik 30-09

Dobrojedov dnevnik 29-09

Dobrojedov dnevnik 26,27,28-09

Dobrojedov dnevnik 25-09

Dobrojedov dnevnik 24-09

Dobrojedov dnevnik 23-09

Dobrojedov dnevnik 22-09

Dobrojedov dnevnik 21-09

Dobrojedov dnevnik 20-09

Dobrojedov dnevnik 19-09

Dobrojedov dnevnik 18-09

Dobrojedov dnevnik 17-09

Dobrojedov dnevnik 16-09

Dobrojedov dnevnik 15-09

Dobrojedov dnevnik 14-09

Dobrojedov dnevnik 13-09

Dobrojedov dnevnik 12-09

Dobrojedov dnevnik, 11-09

Dobrojedov dnevnik, 10-09

Dobrojedov dnevnik 33

Dobrojedov dnevnik 32

Dobrojedov dnevnik 31

Dobrojedov dnevnik 30

Dobrojedov dnevnik 29

Dobrojedov dnevnik 28

Dobrojedov dnevnik 26

Dobrojedov dnevnik 25

Dobrojedov dnevnik 24

Dobrojedov dnevnik 23

Dobrojedov dnevnik 22

Dobrojedov dnevnik 21

Dobrojedov dnevnik 20

Dobrojedov dnevnik 19

Dobrojedov dnevnik 18

Dobrojedov dnevnik 17

Dobrojedov dnevnik 16

Dobrojedov dnevnik 15

Dobrojedov dnevnik 14

Dobrojedov dnevnik 13

Dobrojedov dnevnik 12

Dobrojedov dnevnik 11

Dobrojedov dnevnik 10

Dobrojedov dnevnik 9

Dobrojedov dnevnik 8

Dobrojedov dnevnik 7

Dobrojedov dnevnik 6

Dobrojedov dnevnik 5

Dobrojedov dnevnik 4

Dobrojedov dnevnik 3

Dobrojedov dnevnik 2

Dobrojedov dnevnik 1

Filetiran ribji trend 10. del

Zrezek v obleki 9. del

Pozdrav iz kuhinje 8. del

Curry namesto golaža 7. del

6 hodov za 6 prijateljev 6. del

V Istro po in na tartufe! 5. del

Le človek je za mizo 4. del

Martin Krpan je znova v modi 3. del

Špageti ne marajo bolonjeze 2. del

Nogometaš za 30 funtov 1. del

   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND