Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 



impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 
Dobrojedov dnevnik 15
05.08.2008

Polnjeni paradižniki z ratatujem z (novega) žara, iz kuhinje pa krompirjev pire in parmezanova omaka








New York Times je 21. julija objavil članek Grilling Burgers on a Ferrari in the Backyard (Roštiljada na ferrariju, prosto po prevodu). Kako so hitri! Svojega vrtnega ferrarija sem, namreč, kupil le teden dni prej…

Škatla je bila takšna, da sem jo moral v trgovini raztrgati, ko sem jo basal v avto. Dele, ki sem jih našel v njej, sem sestavljal ves dan, a sem vseeno za nekaj dni prehitel NYT! Res, veliki (ameriški) žari so velik (poletni) trend. Niso zaman pred dnevi o tem pisale tudi Slovenske novice (Lajf).

V ZDA so v letu 2006 (prepisano iz članka) prodali nekaj več kot šest milijonov žarov na oglje in nekaj več kot deset milijonov na - plin! Še bolj od vojne med ogljem in plinom pa je zanimivo to, da je v tem letu promet z žari preko luže dosegel 2,3 milijarde dolarjev! Če dodamo k temu še razne pripomočke za žar, od posebnih luči, da lahko pečemo tudi ponoči, do nešteto posod, saj tistih iz notranje kuhinje žena pač ne pusti uporabljati zunaj, pa kar 4 milijarde! In pri tem Američani sploh ne poznajo žarov za čevapčiče! A o tem kdaj drugič.

Skratka, imam novi žar! Kar je podobno kot da bi rekel: "Imam novi avto!" Ali pa vsaj: "Imam nov računalnik!" Če vas še ni prijelo, vas bo kmalu. Važiti se s telefoni ni več moderno. Kakšen žar imaš ti? Veš, jaz sem zdaj nabavil takšnega s stranskimi gorilniki…

Najdražji žar pri nas stane manj kot 500 evrov. V ZDA več kot 15.000. Na srečo dolarjev, ki jim gre zadnje čase slabo. Koliko sem dal za svoj Weber Genesis 320, vam ne povem. Saj ga nisem kupil pri nas. A žal tudi čez lužo ne. Tam stane pol manj. Spet ta dolar.

A zato, upam, da je zadnji. Le, če ne bodo izumili nekaj povsem novega… Začel sem s kamenjem in rešetko starega hladilnika. Najbolj trden je bil tisti, ki smo ga na vrtu zgradili, ko je bila hiša gotova. Kar je ostalo cementa in železja, je šlo vanj. Po nekaj letih smo ga razbijali teden dni do krvavih žuljev. Umetniški je bil oni na plin, z ravno ploščo, ki mu je cerkveni pasar izdelal pokrivalo. Za čevapčiče najboljši je bil tisti s ploščatimi in vdolbenimi rešetkami. Pred genesisom največji je bil francoski na lavo, zaradi katerega me je bilo za "ferrarija" do prve jedi strah. Zakaj je imel oni lavo, ta pa ne?!

Zato sem začel z lažjim. Z zelenjavo… In še to le polovico. Ona je skuhala krompir, on pa je ožaril paradižnike. Pri mizi sva se spet našla, ona iz kuhinjske, on iz vrtne strani.

1. Paradižnikom odrežite kapo in izdolbite sredico. Posolite in jih z odrezano stranjo položite na kuhinjski papir. Na pol centimetra debelo narežite veliko rdečo čebulo in dve bučki, rdečo papriko pa na štiri kose. Zelenjavo na tanko premažite z olivnim oljem in jo položite na vročo rešetko. Žar pokrijte (bistvo ameriškega žara je pokrivalo, ki iz žara ustvari pečico na topli zrak) in zelenjavo pecite do mehkega (15 minut). Enkrat jo obrnite.

2. Na žaru pečeno zelenjavo narežite, premešajte z drobno zrezano mocarelo in lističi sveže bazilike, solite in poprajte. S tem nadevom napolnite paradižnike.

3. Polnjene paradižnike položite na vroči žar in jih pokrite na indirektnem ognju (ogenj ne neposredno pod hrano, temveč ob straneh) grejte 12 minut. Na krožniku jih pridružite krompirjevemu pireju in parmezanovi omaki. Ali jih ponudite kot prilogo k mesu z žara.

"Pa je res ferrari!" je komentirala.








Preberite tudi:

Pomladni Teden restavracij: 11. - 20. marec

Teden restavracij jesen 2015

Teden restavracij 2015, 2. del

Nekaj o kranjski klobasi

5. SladoLent na Festivalu Lent

SladoLent 2015: 27 chefov v devetih večerih

Teden restavracij: več kot 34.000 gostov!

Teden restavracij 2015 - pomlad

Teden restavracij 2015: v znamenju nove slovenske kuhinje

Slovenske gostilne so iz leta v leto boljše. Preverjeno!

Jesenski Teden restavracij: več kot 30.000 gostov!

Teden restavracij od 18. do 26.oktobra

4. SladoLent: že po polovici rekorden!

4. SladoLent: 37 chefov, 79 jedi, 32 vin

4. SladoLent: 16 dni vrhunskega street fooda

Od burgerjev do mišelink: ameriška hrana na zahodni obali

Šola okusov: vse iz ostankov

Pizza - ta je ta prava

Končno: žar 2014!

Teden restavracij: 100 menijev, 69 chefov, 14 evrov

Teden restavracij letos dvakrat!

Kulinarično leto 2013 - Nedelovi sončki

Vinsko izletništvo med Napo in Sonomo v Kaliforniji

Zapiski TR 2013: najboljši odmevi

Dobre jedi za 13 evrov

Teden restavracij: ne na slepo

Teden restavracij 2013, 12. do 20. oktober

Teden restavracij od 12. - 20. oktobra 2013

3. SladoLent: program, chefi in jedi

SladoLent: 15 vinarjev, 30 vin

3. SladoLent: 16 dni, 34 chefov

JRE ima že 13 članov

Oranžna energija na Obali

Štajerska pomlad, končno!

Slovenski Teden restavracij maja 2013

Izbor Nedelovih gostiln 2013

Cook it raw: Ana Roš, prva in edina

Kumparička- slovensko-hrvaški kozji sir iz Istre

SladoLent: 5.000 obiskovalcev v 16 dneh

SladoLent: Pri Florjanu, Panorama in VSGT

SladoLent: Vila Bled, Promenada in 1906

SladoLent: Hiša Franko, Mahorčič, Livada Prestige

SladoLent: Mak, Dam, Novi svet

SladoLent: Maxim, Jezeršek, Betnava

SladoLent: Maxim, Rajh, Arena

SladoLent: Novak, Na gradu, Rajh

SladoLent: Pavus, Novak, Na gradu

SladoLent: Pavus, Zemono, Danilo

SladoLent: Habakuk, Arena, Rožmarin

SladoLent: Habakuk, Mak, Betnava

SladoLent: JB, Debeluh, Krištof

Avtorski street food z Lenta

Promenada slovenskih chefov

Teden restavracij – dan potem

Gourmet pod vedrim nebom

Leta '12, od 12. maja: 12 menijev za 12 evrov!

Oranžna (vinska) revolucija

Prestolnica okusov in Kozarec dobrega vina

24 ur na Dunaju

Vinsko jadranje Split – Hvar – Korčula – Vis – Split

Vedno bolj zlate istrske oljke

Belo ali rdeče? Ne, oranžno!

Omleta z brusnicami z Železničarskega doma

Dva (nova) lokala in dve (stari) opravičili

V letu 2012 bom …

Veliko vonja, malo okusa

Naši in tuji vinarji iščejo trg

Le Cordon Bleu

Tradicionalna slovenska kuhinja - 20 najboljših

O sončkih in še čez

Izbor Nedelovih gostiln 2012

Prehranjevanje kot igra raziskovanja

Ko zadiši iz domače pečice

Jej dobro in zdravo, jej sezonsko in lokalno

Utrgajte si paradižnik!

Rad dobro jedel.bi

SladoLent: kdaj bo spet?

SladoLent, kulinarična predstava na mariborskih Benetkah

Ljubezenske izjave na prtičkih pintxosov

Prestolnica okusov

Tudi v Mariboru se premika...

Kuharjev prestop

Ne le razlika v ceni

Dolgi ponedeljek

O ocenjevalcu

O slovenskih chefih

O gostilničarjih

O cenah v slovenskih gostilnah

O natakarjih

O novi slovenski kuhinji

Okusno 2011

Izbor Nedelovih gostiln 2011

Istrska jesen

Kuharski spektakel

Naši Robuchoni

Pa četudi ni vedno gostilna

Dunajski in zos

Piknik in Ljubljana

Hi-tec v kuhinji

Zasluži si!

Kulinarična transverzala

Chefi in vinarji

Preprosto, a posebno

Na svidenje, šparglji

Jejte dobro!

S poreklom

Ko zadiši

Naj nekaj ostane

Kje so polpeti?

Eksperimentalno

Še kar mavrahi

Zdaj pa na kolo!

Po veliki noči

Veliko šunko in lepe pirhe!

V gostilni Pri čunti

Neprimerljive cenovne primerjave

Deset Štajercev

Vroča jed le na toplem krožniku

Kdo kuha? Oba!

Smuka zlakotni

Pod chefovim nadzorom

Po jutru se dan pozna

Dobrojedov dnevnik 51, 52-09

Dobrojedov dnevnik 50-09

Dobrojedov dnevnik 49-09

Dobrojedov dnevnik 48-09

Dobrojedov dnevnik 47-09

Dobrojedov dnevnik 46-09

Dobrojedov dnevnik 44,45-09

Dobrojedov dnevnik 43-09

Dobrojedov dnevnik 42-09

Dobrojedov dnevnik 41-09

Dobrojedov dnevnik 40-09

Dobrojedov dnevnik 39-09

Dobrojedov dnevnik 38-09

Dobrojedov dnevnik 37-09

Dobrojedov dnevnik 36-09

Dobrojedov dnevnik 35-09

Dobrojedov dnevnik 34-09

Dobrojedov dnevnik 33-09

Dobrojedov dnevnik 32-09

Dobrojedov dnevnik 31-09

Dobrojedov dnevnik 30-09

Dobrojedov dnevnik 29-09

Dobrojedov dnevnik 26,27,28-09

Dobrojedov dnevnik 25-09

Dobrojedov dnevnik 24-09

Dobrojedov dnevnik 23-09

Dobrojedov dnevnik 22-09

Dobrojedov dnevnik 21-09

Dobrojedov dnevnik 20-09

Dobrojedov dnevnik 19-09

Dobrojedov dnevnik 18-09

Dobrojedov dnevnik 17-09

Dobrojedov dnevnik 16-09

Dobrojedov dnevnik 15-09

Dobrojedov dnevnik 14-09

Dobrojedov dnevnik 13-09

Dobrojedov dnevnik 12-09

Dobrojedov dnevnik, 11-09

Dobrojedov dnevnik, 10-09

Dobrojedov dnevnik 33

Dobrojedov dnevnik 32

Dobrojedov dnevnik 31

Dobrojedov dnevnik 30

Dobrojedov dnevnik 29

Dobrojedov dnevnik 28

Dobrojedov dnevnik 27

Dobrojedov dnevnik 26

Dobrojedov dnevnik 25

Dobrojedov dnevnik 24

Dobrojedov dnevnik 23

Dobrojedov dnevnik 22

Dobrojedov dnevnik 21

Dobrojedov dnevnik 20

Dobrojedov dnevnik 19

Dobrojedov dnevnik 18

Dobrojedov dnevnik 17

Dobrojedov dnevnik 16

Dobrojedov dnevnik 14

Dobrojedov dnevnik 13

Dobrojedov dnevnik 12

Dobrojedov dnevnik 11

Dobrojedov dnevnik 10

Dobrojedov dnevnik 9

Dobrojedov dnevnik 8

Dobrojedov dnevnik 7

Dobrojedov dnevnik 6

Dobrojedov dnevnik 5

Dobrojedov dnevnik 4

Dobrojedov dnevnik 3

Dobrojedov dnevnik 2

Dobrojedov dnevnik 1

Filetiran ribji trend 10. del

Zrezek v obleki 9. del

Pozdrav iz kuhinje 8. del

Curry namesto golaža 7. del

6 hodov za 6 prijateljev 6. del

V Istro po in na tartufe! 5. del

Le človek je za mizo 4. del

Martin Krpan je znova v modi 3. del

Špageti ne marajo bolonjeze 2. del

Nogometaš za 30 funtov 1. del

   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND