Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 
Slovenske gostilne so iz leta v leto boljše. Preverjeno!
13.01.2015

Vsako leto ima enako tednov, torej ima vsako leto enako priložnosti za - sončke. Glede tega je bilo leto 2014 celo boljše od leta poprej. Ocenili smo 52 restavracij, gostiln in turističnih kmetij, ki so skupno zbrale 209,5 sončkov, torej povprečno kar 4 (lani 3,88)! Tudi, če upoštevamo zgolj slovenske ocene (ocenili smo 39 slovenskih in 13 tujih), je povprečje zelo spodbudno: 3,87. V Nedelovem letnem kulinaričnem pregledu je zato že dolgo glavni komentar enak - slovenske gostilne so vsako leto boljše! Vsaj nekaj, kajne.Najboljša nova gostilna - Galerija okusov


Najbolj kulinarični senik - Pr'Mrtinet


Najbolj zaželena miza - Gostilna pri Lojzetu


El Celler de Can Roca


Bilo je vsega, od treh Michelinovih zvezdic na španski Divji obali do ribiške barke sredi piranskega mandrača, od alpske kuhinje na Solnograškem do nove slovenske na Celjskem, od smučanja brez snega v Dolomitih do olivnega olja brez svežine na preveč naših gostilniških mizah, od dveh novih petk do kar 15 obiskov za nasmeh.

Izven okvirjev

Kje je bilo najboljše? Zagotovo v katalonski restavraciji bratov Roca v Gironi! Od oktobra 2008 sta vaša ocenjevalca objavila v Nedelu 319 gastronomskih kritik, a najbrž je prav El Celler de Can Roca pustil najlepši pookus! V ježkovi lupini je solata morske vetrnice z mesom morske nožnice s pravim gejzirjem okusov in tekstur ponudila stopnjevanje pričakovanja, ki je bilo presenečeno ob vsakem prihodu nove jedi in novega natakarja. Tudi Joan Roca je, kot Ferran Adria ali René Redzepi, raziskovalec, ki ima lastnega biologa, da mu odkriva botaniko regije, ki jo nato vključuje v recepte. Vrhunskost se danes poraja v iskanju, kjer kuharji raziskujejo ujemanje okusov in nadokusov, da je vse tisto, kar se dogaja od naročila do zadovoljstva, le precizna mehanika in dovršena obrt. Je bilo kaj glasbe? Le tista, ki so jo pele sestavine.
6 sončkov (izven kategorije - vrh) v 2014: El Celler de Can Roca, Španija, St. Hubertus, Italija, Doellerer, Avstrija.
V preteklih letih so 6 sončkov prejeli: French Laundry, ZDA, Agli Amici, Italija, Dal Pescatore, Italija, Noma, Danska, Martin Berasategui, Španija, Le Calandre, Italija, Arzak, Španija.
A tudi med vrhunci je bilo razočaranje. Sicer je El Bulli že od 2011 zaprt, toda namesto da bi bila v njem napovedana svetovna kulinarična fundacija, sva za grdo plažo in kampom, ki je le skupek neuglednih bajt in barak, komaj našla ozko in kratko pot do zapuščene hiše, v kateri je Ferran Adria svetovno kulinariko s svojo molekularno in modernistično kreativnostjo postavil na glavo.

Vrhunsko v Sloveniji

Tudi 5,5 sončkov je izven kategorije, a lastniki tega osončja imajo pred seboj še izziv čistega vrha. Če uporabimo Michelinovo kategorizacijo, lahko 6 delimo z dve. Tri zvezdice, torej, čeprav včasih zadoščata tudi dve. In zdaj imate odgovor na vprašanje, ali imamo v Sloveniji kakšno gostilno, ki bi si zaslužila Michelinovo zvezdico. V letu 2014 smo v Sloveniji obiskali (preverili) 3 takšne, četrta pa je še s konca 2013.
5,5 sončkov (izven kategorije - še ne povsem na vrhu) v 2014: Gostilna pri Lojzetu, Vipava, JB restavracija, Ljubljana, Maxim, Ljubljana; tujina: Orsone, Italija; iz leta 2013 v Sloveniji: Hiša Franko.

Vsi naši odličnjaki

V osončje s petimi sončki sta se letos uvrstili dve novi restavraciji. David Vračko je napredoval med odličnjake v Mariboru, čeprav mladi Mak sploh še ni rekel zadnje, Borut Jovan pa v Novem Celju, ker je urbanosti dodal divjost, tradicionalnosti pa modernost.
5 sončkov v 2014: Mak, Maribor, Galerija okusov, Celje; iz preteklih let v Sloveniji: Vila Podvin, Strelec, Rakar, Pavus - Grad Tabor Laško, Domačija Novak, Hiša Raduha, Gostilna Mahorčič , Hiša Denk, Gostilna pri Danilu, Gostilna Rajh, Ošterija Debeluh, Gostilna Krištof.
Blizu slovenskim odličnjakom sta se v 2014 povzeli dve restavraciji, s Krasa in Gorenjske. Skupno je restavracij s 4,5 sončki tako pri nas že 18.
4,5 sončkov v 2014: Gostilna Kobjeglava, Kobjeglava, 1906 v hotelu Triglav, Bled.

Ocena za nasmeh


Če od najboljših vrhunskost pričakujemo, saj si jo privoščimo le ob redkih in posebnih priložnosti, je vsaka gostilna, ki nam raztegne nasmeh, odkritje, doživetje, sreča. Zato se je najbrž za 4 sončke potrebno najbolj potruditi; tam naročamo jedi, pri katerih ni najbolj pomembna kreativnost, zato tam v kuhinjah niso le največji, najbolj izkušeni in najbolj znani chefi; toda to so gostilne, ki so vseeno nekaj več.
Zato veseli, ker je povprečna slovenska ocena v letu 2014 zelo blizu štirim sončkom, in ker smo jih lahko obiskali kar 15.
4 sončki v 2014: Pr' Mrtinet, Gostilna Čubr, Finefood Penzion Berc, Domačija Javornik, Domačija Šajna, Hiša kulinarike Manna, Restavracija Mark, Restavracija Terasa, Restavracija Aleksander, Skipass restavracija, Gostilna Pr’ kovač, Tokyo piknik, Casa Nostromo, Turistična kmetija Arkade, Element; tujina: Pelegrini, MaDaLu, Rivica, Istrske konobe, Bevanda, Mala Hiža, Caffetteria Torinesse, Hofkeller.

Dobro vsak dan


Čeprav nekateri gostilničarji niso najbolj veseli, ko v oceni vidijo ”le” tri sončke, je največ gostov veselih ravno v takšnih gostilnah. To ni slabo, temveč je zelo dobro in tako imamo radi - vsak dan! Razlika je, sicer, ali gostilna, ki ima ambicije za (vsaj) štiri, osvoji zgolj tri, toda v kategoriji 3,5 in 3 jih je vseeno večina, ki s svojo ponudbo, ambientom, servisom in nasploh vzdušjem zagotavljajo, da bomo siti plačali toliko, kot smo dobili.
3,5 sončkov v 2014: Turistična kmetija Škerlj, Podlanica, Rodizio do Brasil, Ekološko posestvo Trnulja, Pr' Brlogarju, Hong Kong 2, TaBar, Kaiser, Gostilna Gastuž, Gostilna Pr’Bizjak, Gostišče Dolinšek.
3 sončki v 2014: Hotel San Martin, The 5 Kitchen&Bar, Gostilna Čot, Turistična kmetija Pri Andrejevih, Dama Bianca.

Lahko bi bilo boljše


Trikrat sva v letu 2014 prišla, pojedla in nič napisala … Točno, ne objavimo vseh, ki jih obiščemo. Prav tako kot - logično! - tudi ne obiščemo vseh, ki se gredo gostilno … Nekateri si objave pač ne zaslužijo.
Le dve gostilni sta v letu 2014 prejeli manj (2,5) kot tri sončke. A nista bili objavljeni ”za kazen”, temveč zato, ker se tudi v takšnih ”dvojkah” da kaj najti. Ne hodite na slepo v gostilne, v njih pa naročajte le tisto, kar oni znajo (ne kar imate vi sicer radi).
Med kulinaričnimi razočaranji leta 2014 v naših gostilnah je vsekakor potrebno omeniti na prvem mestu olivno olje. Zato, ker je slovensko olivno olje lahko sicer zelo dobro, kar je potrdilo tudi mednarodno ocenjevanje Svetovnega združenja proizvajalcev in ponudnikov oljčnega olja konec novembra v Rimu, kjer je kmetija Jenko iz Bertokov v slovenski Istri prejela nagrado za najboljše oljčno olje v kategoriji srednje sočnosti.
A olivno olje, ki nam ga servirajo naši gostilničarji, je prevečkrat z eno besedo in obtožbo - žarko! V deviško stisnjenem olivnem olju mora nos zaznati svežino, sonce, naravo, polno sočnega sadja, dišečih cvetic, zelene barve in čvrstih tekstur. A poduhajte, kar nam ponujajo v steklenicah brez nalepk, na soncu, ponavadi ob balsamicu, ki je kemično staran. Četudi gre za olivno olje z znanim poreklom, je velikokrat prestaro in nepravilno hranjeno. Olivno olje ne sme dišati po olju! Gostilničarji s takšnim oljem podcenjujejo svoje goste. Minili so časi, ko smo padli dol, če so nam le rekli: ”Olivno olje je domače!”
Drugo največje razočaranje so - rezervirane mize. Dvomim, namreč, da se to dogaja le vašima ocenjevalcema, ki vselej rezervirata (seveda pod drugim imenom), a nato tako redko lepo sedita … Kam vse so naju že posadili! Ponavadi pa na prepih, za premajhno mizo, s pogledom na stranišče ali v pomivalni del kuhinje … Razen takrat, ko si rezervacije sploh ne zapišejo, češ: ”Kar izberite, kje želite sesti!” Toda, kdo se je že prijetno počutil v prazni gostilni?!
Da ne gre za dilemo jajca in kure (so krivi gostje, ker ne rezervirajo, ali gostilničarji, ki ne vedo, da je gostov odnos do hrane odvisen od tega, kako prijetno se počuti tam, kamor so ga posedli), je dokazala slovenska akcija Teden restavracij. Samo jeseni 2014 je v tej akciji   več kot 30 tisoč gostov nekaj tednov vnaprej rezerviralo svoj prostor v eni od 77 najboljših restavracij in gostiln po vsej Sloveniji. In še veliko več jih je zaman poskušalo srečo!
Tretje razočaranje pa bomo prav občutili šele prihodnje leto. Bojim se, da se bodo zaradi zakonskega določila o označevanju alergenov v hrani naši kuharji še bolj ukvarjali z administriranjem in še manj s kuhanjem. Zakaj pa lahko v Avstriji na vrhu jedilnega lista piše zgolj prijazno povabilo: ”Če vas zanima vsebnost alergenov v naših jedeh, vas bomo z veseljem informirali.”

Naši na tujem

Vsaj tako pomembno kot to, kaj so naši najboljši kuharji in chefi ustvarili v iztekajočem se letu doma, pa je tudi to, kakšen pečat so pustili v svetu. Če prelistamo koledar leta 2014 samo treh najbolj izpostavljenih, Ane Roš, Tomaža Kavčiča in Janeza Bratovža, zelo velik! Tako je Bratovž  v 2014 gostoval na Hrvaškem (Zagreb, Hvar), predaval v Turčiji, kuhal v Italiji (Gradež) in prejel srbsko turistično priznanje. Slovenski chefi so pogosti in cenjeni gostje kulinaričnih festivalov in prireditev, kjer kuhajo skupaj in enakovredno z največjimi svetovnimi chefi.
Kot 117. gostujoči chef Ikarusovega koncepta najbolj obsežne predstavitve najboljših kuharskih mojstrov na svetu je bila Ana Roš s svojimi jedmi na aprilskem meniju v Hangarju 7 solnograškega letališča prva Slovenka in za Leo Linster, Jin Jie Zhang, Margot Janse, Cornelio Poletto, Heleno Rizzo in Tanjo Grandits šele sedmi gostujoči ženski chef v Mateschitzevi (red Bull) kulinarični ligi prvakov. A je že konec tega meseca v New Yorku kuhala tudi z Redzepijem, Botturo, Danom Patterssonom, Magnusom Nilssonom, Danielom Hummom, Danielom Bouludom, Alexom Atalo, Davidom Changom, Virgiliom Martinezom, s katerimi je bila julija še v Švici. Maja je sodelovala na kongresu Culinaria v Rimu, septembra na kongresu v Turčiji, novembra je pripravila večerjo 250 gostom najbolj elitnega skandinavskega hotela Grand v Stockholmu, v začetku decembra pa 12 dni kuhala v Bangkoku.
Nič manjši ni spisek chefov, s katerimi je kuhal v 2014 Tomaž Kavčič, pa četudi na njem ne bomo omenjali njegovega hrvaškega kolega iz znanih reklam za diskontno trgovino. Januarja Norbert Niederkofler, Giancarlo Morelli, Anna Matscher, Chris Oberhammer, Davide Scabin, Nino di Costanzo, Enrico Bartolini, marca Vinitaly v Veroni, aprila Festiwine  v Dubrovniku, junija VinoForum v Rimu, junija Circo mercato v Riminiju, julija s sedmimi velikimi italijanskimi chefi na Sardiniji, avgusta v Gradežu, novembra nagrada za najboljšega mednarodnega kuharja v Meranu, decembra večerja z vsemi chefi z Michelinovimi zvezdicami iz Kampanje … A največjo težo ima Kavčičevo članstvo v elitnem italijanskem kulinaričnem združenju Le Soste. V njem so ob najboljših italijanskih chefih od tujcev namreč le najboljši: Alain Ducasse (Monako), Heinz Winkler (Nemčija), Martin Dalsass (Švica).

Tudi vinarji potujejo

Morda še bolj kot chefi pa po svetu potujejo naši vrhunski vinarji. Če so prvi skupaj z drugimi svetovnimi chefi na festivalih in prireditvah, so vinarji skupaj v vinskih kleteh najbolj prestižnih restavracij po svetu. Vanje pa se ne pride (le) preko vinskih sejmov, temveč še bolj preko posebnih ocenjevanj najbolj znanih vinskih strokovnjakov v najbolj znanih vinskih medijih. Za to pa so potrebni osebni stiki in stalna prisotnost na najbolj prestižnih vinskih dogodkih po vsem svetu. Najbolj znan tovrstni svetovni popotnik je Aleš Kristančič (Movia). Junija v ZDA, oktobra na Kitajskem, novembra Japonska … V Hong Kongu je bil z vini Veliko Rdeče 2004 in 2003 (magnum) ter Veliko Belo 2006 zvezda predstavitve Velika vina sveta, ki jih je eden najbolj vplivnih svetovnih vinskih kritikov na svetu James Suckling izbral iz ponudbe 50 največjih svetovnih vinskih hiš. Suckling se je v 2014 nasploh navdušil nad Brdi, saj je več kot 90 točk namenil ob Kristančičevih tudi vinom Marjana Simčiča in Jeana Michela Morela (Kabaj). Nič čudnega, Simčič je samo v Londonu v restavracijah Fat Duck, Dinner, China Tang at Dorchester, L'atelier de Joel Robuchon, Zuma, Alain Ducasse …, na prestižnem Wine Spectator Grand Tour v New Yorku, Washingtonu in Las Vegasu pa je bil njegov Sauvignon Blanc Opoka 2010 izbran med deset najboljših. Kabaj pa je pravi kitajski rekorder - v le enem mesecu je 25-krat sedel v letalu na notranjem letu po največjem svetovnem vinskem trgu prihodnosti!
Kaj vse dobrega nas šele čaka v 2015?!Preberite tudi:

Pomladni Teden restavracij: 11. - 20. marec

Teden restavracij jesen 2015

Teden restavracij 2015, 2. del

Nekaj o kranjski klobasi

5. SladoLent na Festivalu Lent

SladoLent 2015: 27 chefov v devetih večerih

Teden restavracij: več kot 34.000 gostov!

Teden restavracij 2015 - pomlad

Teden restavracij 2015: v znamenju nove slovenske kuhinje

Jesenski Teden restavracij: več kot 30.000 gostov!

Teden restavracij od 18. do 26.oktobra

4. SladoLent: že po polovici rekorden!

4. SladoLent: 37 chefov, 79 jedi, 32 vin

4. SladoLent: 16 dni vrhunskega street fooda

Od burgerjev do mišelink: ameriška hrana na zahodni obali

Šola okusov: vse iz ostankov

Pizza - ta je ta prava

Končno: žar 2014!

Teden restavracij: 100 menijev, 69 chefov, 14 evrov

Teden restavracij letos dvakrat!

Kulinarično leto 2013 - Nedelovi sončki

Vinsko izletništvo med Napo in Sonomo v Kaliforniji

Zapiski TR 2013: najboljši odmevi

Dobre jedi za 13 evrov

Teden restavracij: ne na slepo

Teden restavracij 2013, 12. do 20. oktober

Teden restavracij od 12. - 20. oktobra 2013

3. SladoLent: program, chefi in jedi

SladoLent: 15 vinarjev, 30 vin

3. SladoLent: 16 dni, 34 chefov

JRE ima že 13 članov

Oranžna energija na Obali

Štajerska pomlad, končno!

Slovenski Teden restavracij maja 2013

Izbor Nedelovih gostiln 2013

Cook it raw: Ana Roš, prva in edina

Kumparička- slovensko-hrvaški kozji sir iz Istre

SladoLent: 5.000 obiskovalcev v 16 dneh

SladoLent: Pri Florjanu, Panorama in VSGT

SladoLent: Vila Bled, Promenada in 1906

SladoLent: Hiša Franko, Mahorčič, Livada Prestige

SladoLent: Mak, Dam, Novi svet

SladoLent: Maxim, Jezeršek, Betnava

SladoLent: Maxim, Rajh, Arena

SladoLent: Novak, Na gradu, Rajh

SladoLent: Pavus, Novak, Na gradu

SladoLent: Pavus, Zemono, Danilo

SladoLent: Habakuk, Arena, Rožmarin

SladoLent: Habakuk, Mak, Betnava

SladoLent: JB, Debeluh, Krištof

Avtorski street food z Lenta

Promenada slovenskih chefov

Teden restavracij – dan potem

Gourmet pod vedrim nebom

Leta '12, od 12. maja: 12 menijev za 12 evrov!

Oranžna (vinska) revolucija

Prestolnica okusov in Kozarec dobrega vina

24 ur na Dunaju

Vinsko jadranje Split – Hvar – Korčula – Vis – Split

Vedno bolj zlate istrske oljke

Belo ali rdeče? Ne, oranžno!

Omleta z brusnicami z Železničarskega doma

Dva (nova) lokala in dve (stari) opravičili

V letu 2012 bom …

Veliko vonja, malo okusa

Naši in tuji vinarji iščejo trg

Le Cordon Bleu

Tradicionalna slovenska kuhinja - 20 najboljših

O sončkih in še čez

Izbor Nedelovih gostiln 2012

Prehranjevanje kot igra raziskovanja

Ko zadiši iz domače pečice

Jej dobro in zdravo, jej sezonsko in lokalno

Utrgajte si paradižnik!

Rad dobro jedel.bi

SladoLent: kdaj bo spet?

SladoLent, kulinarična predstava na mariborskih Benetkah

Ljubezenske izjave na prtičkih pintxosov

Prestolnica okusov

Tudi v Mariboru se premika...

Kuharjev prestop

Ne le razlika v ceni

Dolgi ponedeljek

O ocenjevalcu

O slovenskih chefih

O gostilničarjih

O cenah v slovenskih gostilnah

O natakarjih

O novi slovenski kuhinji

Okusno 2011

Izbor Nedelovih gostiln 2011

Istrska jesen

Kuharski spektakel

Naši Robuchoni

Pa četudi ni vedno gostilna

Dunajski in zos

Piknik in Ljubljana

Hi-tec v kuhinji

Zasluži si!

Kulinarična transverzala

Chefi in vinarji

Preprosto, a posebno

Na svidenje, šparglji

Jejte dobro!

S poreklom

Ko zadiši

Naj nekaj ostane

Kje so polpeti?

Eksperimentalno

Še kar mavrahi

Zdaj pa na kolo!

Po veliki noči

Veliko šunko in lepe pirhe!

V gostilni Pri čunti

Neprimerljive cenovne primerjave

Deset Štajercev

Vroča jed le na toplem krožniku

Kdo kuha? Oba!

Smuka zlakotni

Pod chefovim nadzorom

Po jutru se dan pozna

Dobrojedov dnevnik 51, 52-09

Dobrojedov dnevnik 50-09

Dobrojedov dnevnik 49-09

Dobrojedov dnevnik 48-09

Dobrojedov dnevnik 47-09

Dobrojedov dnevnik 46-09

Dobrojedov dnevnik 44,45-09

Dobrojedov dnevnik 43-09

Dobrojedov dnevnik 42-09

Dobrojedov dnevnik 41-09

Dobrojedov dnevnik 40-09

Dobrojedov dnevnik 39-09

Dobrojedov dnevnik 38-09

Dobrojedov dnevnik 37-09

Dobrojedov dnevnik 36-09

Dobrojedov dnevnik 35-09

Dobrojedov dnevnik 34-09

Dobrojedov dnevnik 33-09

Dobrojedov dnevnik 32-09

Dobrojedov dnevnik 31-09

Dobrojedov dnevnik 30-09

Dobrojedov dnevnik 29-09

Dobrojedov dnevnik 26,27,28-09

Dobrojedov dnevnik 25-09

Dobrojedov dnevnik 24-09

Dobrojedov dnevnik 23-09

Dobrojedov dnevnik 22-09

Dobrojedov dnevnik 21-09

Dobrojedov dnevnik 20-09

Dobrojedov dnevnik 19-09

Dobrojedov dnevnik 18-09

Dobrojedov dnevnik 17-09

Dobrojedov dnevnik 16-09

Dobrojedov dnevnik 15-09

Dobrojedov dnevnik 14-09

Dobrojedov dnevnik 13-09

Dobrojedov dnevnik 12-09

Dobrojedov dnevnik, 11-09

Dobrojedov dnevnik, 10-09

Dobrojedov dnevnik 33

Dobrojedov dnevnik 32

Dobrojedov dnevnik 31

Dobrojedov dnevnik 30

Dobrojedov dnevnik 29

Dobrojedov dnevnik 28

Dobrojedov dnevnik 27

Dobrojedov dnevnik 26

Dobrojedov dnevnik 25

Dobrojedov dnevnik 24

Dobrojedov dnevnik 23

Dobrojedov dnevnik 22

Dobrojedov dnevnik 21

Dobrojedov dnevnik 20

Dobrojedov dnevnik 19

Dobrojedov dnevnik 18

Dobrojedov dnevnik 17

Dobrojedov dnevnik 16

Dobrojedov dnevnik 15

Dobrojedov dnevnik 14

Dobrojedov dnevnik 13

Dobrojedov dnevnik 12

Dobrojedov dnevnik 11

Dobrojedov dnevnik 10

Dobrojedov dnevnik 9

Dobrojedov dnevnik 8

Dobrojedov dnevnik 7

Dobrojedov dnevnik 6

Dobrojedov dnevnik 5

Dobrojedov dnevnik 4

Dobrojedov dnevnik 3

Dobrojedov dnevnik 2

Dobrojedov dnevnik 1

Filetiran ribji trend 10. del

Zrezek v obleki 9. del

Pozdrav iz kuhinje 8. del

Curry namesto golaža 7. del

6 hodov za 6 prijateljev 6. del

V Istro po in na tartufe! 5. del

Le človek je za mizo 4. del

Martin Krpan je znova v modi 3. del

Špageti ne marajo bolonjeze 2. del

Nogometaš za 30 funtov 1. del

   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND