 Rdeča pesa, dimljena postrv, hren, zeliščno olje
|  losos, redkvice, mlada čebula, drugače
|  Bučna majoneza, mladi krompir, mladi česen, mlado korenje
|
Če ne ostane nič, je tudi to dokaz, kako dobro je bilo … A priporočam, da vseeno skuhajte malo več, kajti jutri je lahko še boljše. Ob trgani svinjini na majhnih maslenih štručkah z bučno majonezo in mlado čebulo iz razsola nam je včeraj teklo po bradi, zato se že veselimo, kako bodo teknili jutri ostanki s šempetrskimi mlinci, toda danes se je v majonezi od veselja utopil mladi pečen krompir, ki mu je prednjačila pečena rdeča pesa z dimljeno postrvjo.
A pojdimo po vrsti, saj so bile za zajtrk maslene štručke, ki jih je domače maslo pripravilo za sinočnjo limonovo marmelado (z domačega drevesa), kar je ostalo, pa je šlo za malico kar s Tomijevo lososovo pašteto iz prejšnjega tedna. Majhne redkvice brez rastlinjaka, a zato z dolgo brado, s sobotne tržnice so se tako ujele z mlado čebulo iz razsola (pol vode, pol belega kisa, zrna koriandra in črnega popra, žlica sladkorja, malo soli), da se je dalo zdržati do popoldanskega kosila.
Mlademu krompirju je v pečici po polovici naredil družbo mladi česen, medtem ko sta čakala na Maillardovo zapečenost, pa se je še mlajše korenje povaljalo v maslu in okopalo v suhem vermutu. Kar je ostalo bučne majoneze, ki je polepšala nedeljski piknik s trgano svinjino, smo postrgali že prvi dan novega tedna.
Vseeno pa bučnemu olju še ni bilo dovolj; Ilichovemu vaniljevemu sladoledu je že majhen brizg med metlico pravega mešalca dodal pastelno pistacijevo barvo, čez katerega je bilo potrebno le preliti kratek espresso, da je nastala sladica na Vi.
Kar je ostalo Steyerjevega renskega rizlinga, 2012, ki se je lepo podal tako k marinirani pesi (olivno olje in hruškov balzamični kis) z dimljeno postrvijo (in svežim hrenom ter zeliščnim oljem drobnjaka), pa bo ostalo še do jutrišnjih ”ostankov”.
|