Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 



impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 
Dobre jedi za 13 evrov
11.10.2013

Najbolj kulinaričen teden v letu – Teden restavracij v 65 vrhunskih slovenskih restavracijah, od 12. do 20. oktobra – Kakovost slovenske kulinarične ponudbe in spreminjanje navad gostov



Novinarska konferenca ob začetku Tedna restavracij v restavraciji Strelec na Ljubljanskem gradu (foto Aleš Fevžer)


Violeta in Uroš Mencinger (foto Aleš Fevžer)


Andrej Kuhar, Igor Jagodic, Janez Bratovž (foto Aleš Fevžer)


Teden restavracij se je začel! ”Končno,” so rekli oboji, chefi, ki so že teden dni prej na veliko pripravljali in kuhali, in gostje, ki so si ta teden rezervirali za svoja kulinarična raziskovanja po slovenskih restavracijah in gostilnah.

”Potrudili se bomo tako kot vedno, ne glede na ceno,” je tik pred začetkom, na predstavitvi TR novinarjem v restavraciji Strelec na Ljubljanskem gradu obljubil chef Igor Jagodic. In s prvo (pred)jedjo, ravioli nadevanimi z dimljeno postrvijo, krompirjem in zelišči, v globoki skodeli s pirejem rdeče pese in peno hrena, tudi odprl Teden restavracij.

Novinarska konferenca je bila potrebna predvsem zato, da je medijem sporočila, kar je pred tem šlo že množično od ust do ust. Uroš Mencinger, v imenu organizatorja: ”Med 12. in 20. oktobrom se bo med 65 restavracijami po vsej Sloveniji močno povečan promet. Restavracije bodo polne, gostje pa bodo potovali od ene do druge.”

A za vse bo, žal, zmanjkalo prostora. Dan pred začetkom je bilo 20 restavracij že zasedenih! Toda še zadnji dan je oceno 4 sončke prejela še ena nova in zaokrožila številko na 65, tako da je za iskanje sreče in prostora še vedno več kot 40 restavracij.

Vsekakor se nam obeta najbolj kulinaričen teden v tem letu. Andrej Kuhar, Maxim: ”Tako polni še nismo bili, v Maximu in Romansi smo prebukirani, toda brez skrbi, bomo že zmogli skuhati za vse.” Janez Bratovž, JB restavracija: ”Polni smo bili v eni uri, klici pa se še vedno vrstijo. Prošenj je najmanj desetkrat več kot je prostora.”

In vse to zaradi treh hodov za le 13 evrov? Način rezerviranja ne potrjuje teze le o nizki ceni! Veliko gostov bo ta teden enostavno izkoristilo za kulinarično razvajanje, saj bodo potovali od restavracije do restavracije. Ni jih malo, ki so rezervirali vsak dan in v več kot desetih restavracijah. Niso rezervirali le v domačem kraju in v najbližji restavraciji, temveč bodo Štajerci potovali na Primorsko, Notranjci v Prekmurje, Gorenjci na Koroško, Ljubljana pa je tako najbolj polna. Teden restavracij je dogodek, ki ga dobrojedci nočejo zamuditi!
V zvezi s Tednom restavracij bi zato rad opozoril predvsem na dve strani, ki ne izhajata le iz nizke cene menijev,” je opozoril Uroš Mencinger. ”Gre za kakovost slovenske vrhunske kuhinje in za spreminjanje ustaljenih navad gostov.”

Kakovost kulinarični kritik Nedela vidi v naslednjih značilnostih Tedna restavracij: sodelujejo lahko le najboljši, saj se restavracije niso mogle same prijaviti; sodeluje kar 65 restavracij, kar priča o široki kakovostni ponudbi v Sloveniji; chefi bodo dokazali, da se da tudi za 13 evrov ponuditi kakovost; chefi na nek način tekmujejo med seboj, saj se vsak hoče izkazati; gostje bodo ocenjevali in preverili, kaj in kako sta kulinarična kritika ocenila; akcija spreminja odnos gostov do kakovosti v restavracijah in odnos do kakovostne hrane ter nasploh prehrane.

To spreminjanje navad pa se vidi še v: načrtovanju obiskov, izbiranju restavracij na spletni strani in v rezerviranju že dolgo pred obiskom; konzumiranju najmanj treh hodov v obliki posebnih menijev, brez spreminjanja.

Uroš Mencinger: ”Oblikuje se posebno gibanje, dobrovoljno, dobronamerno, dobrojedsko … V tem Tednu se bomo pogovarjali o dobrih jedeh, okusih, chefih, receptih. In ne bomo le politizirali!”












Preberite tudi:

Pomladni Teden restavracij: 11. - 20. marec

Teden restavracij jesen 2015

Teden restavracij 2015, 2. del

Nekaj o kranjski klobasi

5. SladoLent na Festivalu Lent

SladoLent 2015: 27 chefov v devetih večerih

Teden restavracij: več kot 34.000 gostov!

Teden restavracij 2015 - pomlad

Teden restavracij 2015: v znamenju nove slovenske kuhinje

Slovenske gostilne so iz leta v leto boljše. Preverjeno!

Jesenski Teden restavracij: več kot 30.000 gostov!

Teden restavracij od 18. do 26.oktobra

4. SladoLent: že po polovici rekorden!

4. SladoLent: 37 chefov, 79 jedi, 32 vin

4. SladoLent: 16 dni vrhunskega street fooda

Od burgerjev do mišelink: ameriška hrana na zahodni obali

Šola okusov: vse iz ostankov

Pizza - ta je ta prava

Končno: žar 2014!

Teden restavracij: 100 menijev, 69 chefov, 14 evrov

Teden restavracij letos dvakrat!

Kulinarično leto 2013 - Nedelovi sončki

Vinsko izletništvo med Napo in Sonomo v Kaliforniji

Zapiski TR 2013: najboljši odmevi

Teden restavracij: ne na slepo

Teden restavracij 2013, 12. do 20. oktober

Teden restavracij od 12. - 20. oktobra 2013

3. SladoLent: program, chefi in jedi

SladoLent: 15 vinarjev, 30 vin

3. SladoLent: 16 dni, 34 chefov

JRE ima že 13 članov

Oranžna energija na Obali

Štajerska pomlad, končno!

Slovenski Teden restavracij maja 2013

Izbor Nedelovih gostiln 2013

Cook it raw: Ana Roš, prva in edina

Kumparička- slovensko-hrvaški kozji sir iz Istre

SladoLent: 5.000 obiskovalcev v 16 dneh

SladoLent: Pri Florjanu, Panorama in VSGT

SladoLent: Vila Bled, Promenada in 1906

SladoLent: Hiša Franko, Mahorčič, Livada Prestige

SladoLent: Mak, Dam, Novi svet

SladoLent: Maxim, Jezeršek, Betnava

SladoLent: Maxim, Rajh, Arena

SladoLent: Novak, Na gradu, Rajh

SladoLent: Pavus, Novak, Na gradu

SladoLent: Pavus, Zemono, Danilo

SladoLent: Habakuk, Arena, Rožmarin

SladoLent: Habakuk, Mak, Betnava

SladoLent: JB, Debeluh, Krištof

Avtorski street food z Lenta

Promenada slovenskih chefov

Teden restavracij – dan potem

Gourmet pod vedrim nebom

Leta '12, od 12. maja: 12 menijev za 12 evrov!

Oranžna (vinska) revolucija

Prestolnica okusov in Kozarec dobrega vina

24 ur na Dunaju

Vinsko jadranje Split – Hvar – Korčula – Vis – Split

Vedno bolj zlate istrske oljke

Belo ali rdeče? Ne, oranžno!

Omleta z brusnicami z Železničarskega doma

Dva (nova) lokala in dve (stari) opravičili

V letu 2012 bom …

Veliko vonja, malo okusa

Naši in tuji vinarji iščejo trg

Le Cordon Bleu

Tradicionalna slovenska kuhinja - 20 najboljših

O sončkih in še čez

Izbor Nedelovih gostiln 2012

Prehranjevanje kot igra raziskovanja

Ko zadiši iz domače pečice

Jej dobro in zdravo, jej sezonsko in lokalno

Utrgajte si paradižnik!

Rad dobro jedel.bi

SladoLent: kdaj bo spet?

SladoLent, kulinarična predstava na mariborskih Benetkah

Ljubezenske izjave na prtičkih pintxosov

Prestolnica okusov

Tudi v Mariboru se premika...

Kuharjev prestop

Ne le razlika v ceni

Dolgi ponedeljek

O ocenjevalcu

O slovenskih chefih

O gostilničarjih

O cenah v slovenskih gostilnah

O natakarjih

O novi slovenski kuhinji

Okusno 2011

Izbor Nedelovih gostiln 2011

Istrska jesen

Kuharski spektakel

Naši Robuchoni

Pa četudi ni vedno gostilna

Dunajski in zos

Piknik in Ljubljana

Hi-tec v kuhinji

Zasluži si!

Kulinarična transverzala

Chefi in vinarji

Preprosto, a posebno

Na svidenje, šparglji

Jejte dobro!

S poreklom

Ko zadiši

Naj nekaj ostane

Kje so polpeti?

Eksperimentalno

Še kar mavrahi

Zdaj pa na kolo!

Po veliki noči

Veliko šunko in lepe pirhe!

V gostilni Pri čunti

Neprimerljive cenovne primerjave

Deset Štajercev

Vroča jed le na toplem krožniku

Kdo kuha? Oba!

Smuka zlakotni

Pod chefovim nadzorom

Po jutru se dan pozna

Dobrojedov dnevnik 51, 52-09

Dobrojedov dnevnik 50-09

Dobrojedov dnevnik 49-09

Dobrojedov dnevnik 48-09

Dobrojedov dnevnik 47-09

Dobrojedov dnevnik 46-09

Dobrojedov dnevnik 44,45-09

Dobrojedov dnevnik 43-09

Dobrojedov dnevnik 42-09

Dobrojedov dnevnik 41-09

Dobrojedov dnevnik 40-09

Dobrojedov dnevnik 39-09

Dobrojedov dnevnik 38-09

Dobrojedov dnevnik 37-09

Dobrojedov dnevnik 36-09

Dobrojedov dnevnik 35-09

Dobrojedov dnevnik 34-09

Dobrojedov dnevnik 33-09

Dobrojedov dnevnik 32-09

Dobrojedov dnevnik 31-09

Dobrojedov dnevnik 30-09

Dobrojedov dnevnik 29-09

Dobrojedov dnevnik 26,27,28-09

Dobrojedov dnevnik 25-09

Dobrojedov dnevnik 24-09

Dobrojedov dnevnik 23-09

Dobrojedov dnevnik 22-09

Dobrojedov dnevnik 21-09

Dobrojedov dnevnik 20-09

Dobrojedov dnevnik 19-09

Dobrojedov dnevnik 18-09

Dobrojedov dnevnik 17-09

Dobrojedov dnevnik 16-09

Dobrojedov dnevnik 15-09

Dobrojedov dnevnik 14-09

Dobrojedov dnevnik 13-09

Dobrojedov dnevnik 12-09

Dobrojedov dnevnik, 11-09

Dobrojedov dnevnik, 10-09

Dobrojedov dnevnik 33

Dobrojedov dnevnik 32

Dobrojedov dnevnik 31

Dobrojedov dnevnik 30

Dobrojedov dnevnik 29

Dobrojedov dnevnik 28

Dobrojedov dnevnik 27

Dobrojedov dnevnik 26

Dobrojedov dnevnik 25

Dobrojedov dnevnik 24

Dobrojedov dnevnik 23

Dobrojedov dnevnik 22

Dobrojedov dnevnik 21

Dobrojedov dnevnik 20

Dobrojedov dnevnik 19

Dobrojedov dnevnik 18

Dobrojedov dnevnik 17

Dobrojedov dnevnik 16

Dobrojedov dnevnik 15

Dobrojedov dnevnik 14

Dobrojedov dnevnik 13

Dobrojedov dnevnik 12

Dobrojedov dnevnik 11

Dobrojedov dnevnik 10

Dobrojedov dnevnik 9

Dobrojedov dnevnik 8

Dobrojedov dnevnik 7

Dobrojedov dnevnik 6

Dobrojedov dnevnik 5

Dobrojedov dnevnik 4

Dobrojedov dnevnik 3

Dobrojedov dnevnik 2

Dobrojedov dnevnik 1

Filetiran ribji trend 10. del

Zrezek v obleki 9. del

Pozdrav iz kuhinje 8. del

Curry namesto golaža 7. del

6 hodov za 6 prijateljev 6. del

V Istro po in na tartufe! 5. del

Le človek je za mizo 4. del

Martin Krpan je znova v modi 3. del

Špageti ne marajo bolonjeze 2. del

Nogometaš za 30 funtov 1. del

   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND