Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 



impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 
Teden restavracij: ne na slepo
04.10.2013

Teden restavracij spreminja naše navade – Pravočasno rezerviranje v restavraciji dviguje kakovost ponudbe – Še je nekaj prostora, zato pohitite



French Laundry - rezerviranje 2 meseca vnaprej, a z minimalnimi možnostmi za uspeh


Eno je fast food, malica ali mimojede, takrat izbirajo želodec, ura in denarnica. Nekaj povsem drugega pa je, ko v gostilno ali restavracijo ne gremo (le) zaradi lakote, temveč zaradi doživetja, zabave, dogodka. Ko ni vsakdanje. Ker si želimo nekaj posebnega!

Gremo takrat kar na slepo? Ali tja, kjer smo bili dopoldan mimojede? Izberemo vedno isto gostilno?

Teden restavracij ima na vsa tri zgornja vprašanja eden in isti odgovor: ”Ne!” Tudi Slovenci smo začeli izbirati gostilne in restavracije in si svojo mizo v njih rezervirati. O tem potrjujejo chefi iz vseh koncev dežele.

David Vračko, restavracija Mak, Maribor: ”To pa se dogaja! Telefon ves čas zvoni.”
Ksenija Mahorčič, gostilna Mahorčič, Rodik: ”Toliko klicev nismo imeli še nikoli! Iz vseh koncev Slovenije nas kličejo za rezervacije.”
Igor Jagodic, restavracija Strelec, Ljubljana: ”Že pred tednom dni smo bili razprodani za čas tedna restavracij, toda telefoni še kar zvonijo in gostje se težko sprijaznijo s tem, da so prepozni.”

Teden restavracij je devet dni priložnosti, da obiščemo gostilno, o kateri smo slišali in brali, v katero ne gremo vsak dan in ki ravno za našim vogalom. Seveda, atraktivnost te priložnosti je predvsem v ceni – trije hodi za 13 evrov! Sicer pa 30, 40, 50 ali še več … Ali to, torej, pomeni, da bomo obiskovali gostilne le še devet dni v letu?

Ravno to, da Teden restavracij že spreminja naše navade, je dokaz, da je tudi ta odgovor: ”Ne!”

Doslej so bili tisti, ki so kosilo ali večerjo ”zunaj” načrtovali, ko so glede na čas, priložnost, pričakovanje, denarnico, dogodek izbrali najbolj primerno gostilno ali restavracijo, v veliki manjšini. V Tednu restavracij od 12. do 20. oktobra, pa bodo tisti, ki bodo šli kar na slepo, brez rezervacije, ostali, žal, lačni. Ker ne bo več prostora. Ker so drugi že dolgo pred tem in pravočasno rezervirali!

Vrhunskim slovenskim restavracijam ni potrebno ob primerjavi s svetovno konkurenco zardevati! Imamo deset ali celo petnajst res zelo dobrih, v katerih je obisk prav takšno kulinarično doživetje kot v dosti bolj znanih tujih restavracijah. A dve veliki razliki sta vseeno! Prva je cena: vrhunske slovenske restavracije so cenejše od primerljivih pri sosedih v Avstriji in Italiji, in še bolj od tistih v Nemčiji, Franciji, Španiji, ZDA. In druga: v vrhunskih tujih restavracijah noben gost niti ne pomisli, da ne bi rezerviral; pri nas pa so takšni v manjšini.

Rezervacija ni nobena kaprica. Ker rezerviraš, veš kam greš in tudi zakaj. Veš, kaj lahko tam pričakuješ in zahtevaš. Veš, ne nazadnje, tudi, koliko te bo stalo. Ko rezerviraš, se lahko tudi pozanimaš o posebni ponudbi, izraziš posebne želje, izbereš točno določeno mizo.

Vrhunske tuje restavracije imajo posebne službe za sprejemanje rezervacij. Pokličejo te dan pred obiskom in preverijo, ali boš točen, še tik pred prihodom. Pozanimajo se o posebnih željah in zahtevah. Predvsem pa se prepričajo, da boš res prišel. In v najboljših tujih je potrebno rezervirati že več mesecev vnaprej. Ne le v času Tedna restavracij …

Chef tako vsak dan že vnaprej ve, kaj ga čaka. Gostje ga ne presenetijo, temveč on preseneti njih. Kakovost ponudbe je tako neprimerno višja in boljša. Rezervacija je sestavni in prvi del kulinaričnega dogodka v vsaki dobri gostilni ali restavraciji!

To smo s Tednom restavracij, torej, že dosegli. Od tega, kako se bodo izkazali chefi s svojimi posebnimi meniji za 13 evrov med 12. in 20. oktobrom v 65 vrhunskih gostilnah in restavracijah po vsej Sloveniji, pa bo odvisno, ali boste v njih rezervirali tudi po tem datumu. Pošteno, kaj ne?!

P.s. Vsi še niso razprodani. Nasvet: gostilna Denk, chef Gregor Vračko, Zgornja Kungota, telefon 02 656 3551.









Preberite tudi:

Pomladni Teden restavracij: 11. - 20. marec

Teden restavracij jesen 2015

Teden restavracij 2015, 2. del

Nekaj o kranjski klobasi

5. SladoLent na Festivalu Lent

SladoLent 2015: 27 chefov v devetih večerih

Teden restavracij: več kot 34.000 gostov!

Teden restavracij 2015 - pomlad

Teden restavracij 2015: v znamenju nove slovenske kuhinje

Slovenske gostilne so iz leta v leto boljše. Preverjeno!

Jesenski Teden restavracij: več kot 30.000 gostov!

Teden restavracij od 18. do 26.oktobra

4. SladoLent: že po polovici rekorden!

4. SladoLent: 37 chefov, 79 jedi, 32 vin

4. SladoLent: 16 dni vrhunskega street fooda

Od burgerjev do mišelink: ameriška hrana na zahodni obali

Šola okusov: vse iz ostankov

Pizza - ta je ta prava

Končno: žar 2014!

Teden restavracij: 100 menijev, 69 chefov, 14 evrov

Teden restavracij letos dvakrat!

Kulinarično leto 2013 - Nedelovi sončki

Vinsko izletništvo med Napo in Sonomo v Kaliforniji

Zapiski TR 2013: najboljši odmevi

Dobre jedi za 13 evrov

Teden restavracij 2013, 12. do 20. oktober

Teden restavracij od 12. - 20. oktobra 2013

3. SladoLent: program, chefi in jedi

SladoLent: 15 vinarjev, 30 vin

3. SladoLent: 16 dni, 34 chefov

JRE ima že 13 članov

Oranžna energija na Obali

Štajerska pomlad, končno!

Slovenski Teden restavracij maja 2013

Izbor Nedelovih gostiln 2013

Cook it raw: Ana Roš, prva in edina

Kumparička- slovensko-hrvaški kozji sir iz Istre

SladoLent: 5.000 obiskovalcev v 16 dneh

SladoLent: Pri Florjanu, Panorama in VSGT

SladoLent: Vila Bled, Promenada in 1906

SladoLent: Hiša Franko, Mahorčič, Livada Prestige

SladoLent: Mak, Dam, Novi svet

SladoLent: Maxim, Jezeršek, Betnava

SladoLent: Maxim, Rajh, Arena

SladoLent: Novak, Na gradu, Rajh

SladoLent: Pavus, Novak, Na gradu

SladoLent: Pavus, Zemono, Danilo

SladoLent: Habakuk, Arena, Rožmarin

SladoLent: Habakuk, Mak, Betnava

SladoLent: JB, Debeluh, Krištof

Avtorski street food z Lenta

Promenada slovenskih chefov

Teden restavracij – dan potem

Gourmet pod vedrim nebom

Leta '12, od 12. maja: 12 menijev za 12 evrov!

Oranžna (vinska) revolucija

Prestolnica okusov in Kozarec dobrega vina

24 ur na Dunaju

Vinsko jadranje Split – Hvar – Korčula – Vis – Split

Vedno bolj zlate istrske oljke

Belo ali rdeče? Ne, oranžno!

Omleta z brusnicami z Železničarskega doma

Dva (nova) lokala in dve (stari) opravičili

V letu 2012 bom …

Veliko vonja, malo okusa

Naši in tuji vinarji iščejo trg

Le Cordon Bleu

Tradicionalna slovenska kuhinja - 20 najboljših

O sončkih in še čez

Izbor Nedelovih gostiln 2012

Prehranjevanje kot igra raziskovanja

Ko zadiši iz domače pečice

Jej dobro in zdravo, jej sezonsko in lokalno

Utrgajte si paradižnik!

Rad dobro jedel.bi

SladoLent: kdaj bo spet?

SladoLent, kulinarična predstava na mariborskih Benetkah

Ljubezenske izjave na prtičkih pintxosov

Prestolnica okusov

Tudi v Mariboru se premika...

Kuharjev prestop

Ne le razlika v ceni

Dolgi ponedeljek

O ocenjevalcu

O slovenskih chefih

O gostilničarjih

O cenah v slovenskih gostilnah

O natakarjih

O novi slovenski kuhinji

Okusno 2011

Izbor Nedelovih gostiln 2011

Istrska jesen

Kuharski spektakel

Naši Robuchoni

Pa četudi ni vedno gostilna

Dunajski in zos

Piknik in Ljubljana

Hi-tec v kuhinji

Zasluži si!

Kulinarična transverzala

Chefi in vinarji

Preprosto, a posebno

Na svidenje, šparglji

Jejte dobro!

S poreklom

Ko zadiši

Naj nekaj ostane

Kje so polpeti?

Eksperimentalno

Še kar mavrahi

Zdaj pa na kolo!

Po veliki noči

Veliko šunko in lepe pirhe!

V gostilni Pri čunti

Neprimerljive cenovne primerjave

Deset Štajercev

Vroča jed le na toplem krožniku

Kdo kuha? Oba!

Smuka zlakotni

Pod chefovim nadzorom

Po jutru se dan pozna

Dobrojedov dnevnik 51, 52-09

Dobrojedov dnevnik 50-09

Dobrojedov dnevnik 49-09

Dobrojedov dnevnik 48-09

Dobrojedov dnevnik 47-09

Dobrojedov dnevnik 46-09

Dobrojedov dnevnik 44,45-09

Dobrojedov dnevnik 43-09

Dobrojedov dnevnik 42-09

Dobrojedov dnevnik 41-09

Dobrojedov dnevnik 40-09

Dobrojedov dnevnik 39-09

Dobrojedov dnevnik 38-09

Dobrojedov dnevnik 37-09

Dobrojedov dnevnik 36-09

Dobrojedov dnevnik 35-09

Dobrojedov dnevnik 34-09

Dobrojedov dnevnik 33-09

Dobrojedov dnevnik 32-09

Dobrojedov dnevnik 31-09

Dobrojedov dnevnik 30-09

Dobrojedov dnevnik 29-09

Dobrojedov dnevnik 26,27,28-09

Dobrojedov dnevnik 25-09

Dobrojedov dnevnik 24-09

Dobrojedov dnevnik 23-09

Dobrojedov dnevnik 22-09

Dobrojedov dnevnik 21-09

Dobrojedov dnevnik 20-09

Dobrojedov dnevnik 19-09

Dobrojedov dnevnik 18-09

Dobrojedov dnevnik 17-09

Dobrojedov dnevnik 16-09

Dobrojedov dnevnik 15-09

Dobrojedov dnevnik 14-09

Dobrojedov dnevnik 13-09

Dobrojedov dnevnik 12-09

Dobrojedov dnevnik, 11-09

Dobrojedov dnevnik, 10-09

Dobrojedov dnevnik 33

Dobrojedov dnevnik 32

Dobrojedov dnevnik 31

Dobrojedov dnevnik 30

Dobrojedov dnevnik 29

Dobrojedov dnevnik 28

Dobrojedov dnevnik 27

Dobrojedov dnevnik 26

Dobrojedov dnevnik 25

Dobrojedov dnevnik 24

Dobrojedov dnevnik 23

Dobrojedov dnevnik 22

Dobrojedov dnevnik 21

Dobrojedov dnevnik 20

Dobrojedov dnevnik 19

Dobrojedov dnevnik 18

Dobrojedov dnevnik 17

Dobrojedov dnevnik 16

Dobrojedov dnevnik 15

Dobrojedov dnevnik 14

Dobrojedov dnevnik 13

Dobrojedov dnevnik 12

Dobrojedov dnevnik 11

Dobrojedov dnevnik 10

Dobrojedov dnevnik 9

Dobrojedov dnevnik 8

Dobrojedov dnevnik 7

Dobrojedov dnevnik 6

Dobrojedov dnevnik 5

Dobrojedov dnevnik 4

Dobrojedov dnevnik 3

Dobrojedov dnevnik 2

Dobrojedov dnevnik 1

Filetiran ribji trend 10. del

Zrezek v obleki 9. del

Pozdrav iz kuhinje 8. del

Curry namesto golaža 7. del

6 hodov za 6 prijateljev 6. del

V Istro po in na tartufe! 5. del

Le človek je za mizo 4. del

Martin Krpan je znova v modi 3. del

Špageti ne marajo bolonjeze 2. del

Nogometaš za 30 funtov 1. del

   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND