Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 



impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 
Oranžna (vinska) revolucija
23.04.2012

Prvi festival oranžnih vin, Izola, palača Manzioli, 43 vinarjev, 99 vin, 3 države – Ne barva, temveč filozofija in odnos do narave – Spisek oranžnih vin in vinarjev












”Drugače niti ne znam! Ker, že ko sem začel 1974. leta, sem tako delal.” V tej izjavi Branka Čotarja iz Gorjanskega na Krasu se ne skrivajo le tanke plasti kraške rodovitne zemlje, ki so jo morali nanositi v nizke globače, da so iz njih nastali majhni vinogradi, zato imajo njihovi lastniki poseben odnos do narave, ki vsako leto obrodi na trti, temveč tudi celotna filozofija vin, ki so si nadela ”četrto” barvo. A morda se jim ravno s tem dela tudi krivica, saj so ”oranžna vina” neprimerno več od oranžnih barvnih odtenkov v belih vinih kletarjenih po rdeče.

Zato je prvi festival oranžnih vin Orange wine v izolski palači Manzioli tudi tako imenitno uspel. Saj se je že prvič zbralo kar 43 vinarjev iz Slovenije, Hrvaške in Italije, ki so v pokušino ponudili kar 99 različnih oranžnih vinskih vzorcev, s čimer so dokazali, da oranžna vina niso moda, temveč – gibanje. ”Ne gre za barvo, temveč za naš odnos do narave,” temu pravi vinar Valter Mlečnik z Vipavskega.

Zato po svetu govorijo manj o barvi in več o vinski renesansi in naravnih, resničnih, organskih vinih. Zato pri takšnih vinih, ne gre le za prisotnost jagodnih kožic pri vretju tudi belih sort (maceracija), temveč še bolj za neprisotnost vsega tistega, kar iz najbolj naravne pijače vse bolj dela industrijski proizvod.

Na posebni delavnici v okviru festivala oranžnih vin v Izoli je prvi slovenski vinski biodinamik Aci Urbajs zato (tako) predstavil organska vina. ”Izvirajo lahko le iz kmetije, ki je organizem, sestavljen iz štirih kraljestev; v prvem so minerali, v drugem rastline, v tretjem živali in v četrtem človek. Vsi morajo delovati usklajeno, kot organi v telesu. Če je tako, vino dobi vse, kar potrebuje, iz mikroorganizmov, ki jih je na enem hektarju zemlje kar poldrugo tono, rastlin, živali in od človeka. V tem je simbioza.”

Rezultat podobne simbioze je bila tudi organizacija novega slovenskega vinskega festivala, ki je v izolski palači Manzioli našel odličen ambient, na trgu pred njo pa zvečer še prostor za prijetno druženje, kljub sonaravnosti dežja. Festival so organizirali koprski novinar Sašo Dravinec (Primorske novice), izolski vinar Bruno Zaro (vinska klet Zaro, vinski bar Manzioli) in dolenjski gostinec Boris Novak (Domačija Novak).

Festival Orange wine je dokazal, da so oranžna vina lahko tudi pomembna tržna niša oziroma priložnost Slovenije pri prodaji na svetovnih trgih. Gre pač za vina, pri katerih je kakovost izrazito pred količino, karakter pred všečnostjo in posebnost pred množičnostjo. Takšna vina so prepoznavna in zato v poplavi globalnih, podobnih, nizkocenovnih vin (barvno) vidna!
Čeprav se zaradi oranžnih vin med našimi in svetovnimi strokovnjaki še vedno krešejo mnenja, češ da gre za oksidirana, pokvarjena ali celo nezdrava vina, oranžni oštir Boris Novak iz Sadinje vasi vseeno ni izgubil stave. ”Stavim, da nikogar ne bo bolela glava!”

Oranžna vina in vinarji

Vipavska dolina: Batič, Šempas (angel belo 2009, zaria 2007, 2010), JNK, Šempas (zvrst Sv. Mihael 2006, jakot e 2006, rebula 2007), Mansus, Brje (klarnica 2009), Mlečnik, Bukovica (chardonnay 2006, 2007, rebula 2007), Slavček, Potok pri Dornberku (rebula 2007, sivi pinot 2009).
Brda: Blažič, Plešivo (rebula selekcija 2006, blaž belo 2006, sauvignonasse 2006), Brandulin, Plešivo (rebula 2006, belo 2007), Janko Štekar, Snežatno (rebula prilo 2006, pinot draga 2007, re piko 2007), Kabaj, Šlovrenc (amfora 2006, rebula 2009), Klinec, Medana (rebula 2009, malvazija 2009, gardelin 2009), Movia, Ceglo (lunar rebula 2007, 2008, lunar chardonnay 2008), Nando, Plešivo (rebula 2007, evgen belo 2008, jakot 2008).

Slovenska Istra: Čehovin, Hrvatini (kanarjola 2005, malvazija 2009), Gordia, Kolomban (malvazija 2008, 2009), Klabjan, Osp (malvazija 2006, 2007), Korenika & Moškon, Korte (malvazija paderno 2007), Rodica, Truške (malvazija natur 2005), Rojac, Gažon (stari d’or belo 2008, malvazija 2009), Steras, Šared (malvazija 2003, 2004), Zaro, Izola (malvazija 2007).

Kras: Čotar, Gorjansko (sauvignon 2006, malvazija 2007, vitovska 2008), Emil Tavčar, Kreplje (vitovska 2006, malvazija 2007), Fon, Brje pri Komnu (malvazija 2009, vitovska 2009, malvazija 4 stati 2010), Pietra – Marko Tavčar, Kreplje (malvazija 2009), Raspopovič, Dutovlje (malvazija 2006), Renčel, Dutovlje (cuvee 2008), Štemberger, Šepulje (chardonnay 2005, malvazija 2009, cuvee 2010).

Štajerska Slovenija: Srečko Šumenjak, Jakobski Dol (sivi pinot 2009), Keltis – Marjan Kelhar, Vrhovnica – Bizeljsko (cuvee extreme 2009), Aci Urbajs, Rifnik (organic anarchy 2009).

Hrvaška: Clai, Bijele zemlje, Istra (kanarjola 2005, malvazija 2009), Roxanich, Kozinožići, Istra (malvazija antica 2008, chardonnay milva 2008, ines bijeli 2008).

Italija: Borc Dodon – Montanar, Villa Vicentina, Furlanija (verduzzo friulano 2003, uis blancis 2006), Dario Prinčič, Oslavje, Collio (rebula 2005, sivi pinot 2009, jakot 2009), Franco Terpin, Valerišče, Collio (sialis pinot grigio 2006, sialis bianco 2006, jakot 2007), La Castellada, Oslavje, Collio (ribolla gialla 2007, bianco della castellada 2007, chardonnay 2007), Matej Škerlj, Salež, Carso (vitovska 2009), Paraschos, Bukovje, Collio (rebula 2008, kai 2009, sivi pinot 2009), Radikon, Oslavje, Collio (rebula 2006, oslavje 2006, jakot 2006), Škerk, Praprot, Carso (malvazija 2008, ograde 2009), Zidarich, Praprot, Carso (vitovska 2009, malvazija 2009, prulke 2009), Vodopivec, Koludrovca, carso (vitovska 2007), Damijan Podveršič, Gorica, Collio (kaplja 2008).











Preberite tudi:

Pomladni Teden restavracij: 11. - 20. marec

Teden restavracij jesen 2015

Teden restavracij 2015, 2. del

Nekaj o kranjski klobasi

5. SladoLent na Festivalu Lent

SladoLent 2015: 27 chefov v devetih večerih

Teden restavracij: več kot 34.000 gostov!

Teden restavracij 2015 - pomlad

Teden restavracij 2015: v znamenju nove slovenske kuhinje

Slovenske gostilne so iz leta v leto boljše. Preverjeno!

Jesenski Teden restavracij: več kot 30.000 gostov!

Teden restavracij od 18. do 26.oktobra

4. SladoLent: že po polovici rekorden!

4. SladoLent: 37 chefov, 79 jedi, 32 vin

4. SladoLent: 16 dni vrhunskega street fooda

Od burgerjev do mišelink: ameriška hrana na zahodni obali

Šola okusov: vse iz ostankov

Pizza - ta je ta prava

Končno: žar 2014!

Teden restavracij: 100 menijev, 69 chefov, 14 evrov

Teden restavracij letos dvakrat!

Kulinarično leto 2013 - Nedelovi sončki

Vinsko izletništvo med Napo in Sonomo v Kaliforniji

Zapiski TR 2013: najboljši odmevi

Dobre jedi za 13 evrov

Teden restavracij: ne na slepo

Teden restavracij 2013, 12. do 20. oktober

Teden restavracij od 12. - 20. oktobra 2013

3. SladoLent: program, chefi in jedi

SladoLent: 15 vinarjev, 30 vin

3. SladoLent: 16 dni, 34 chefov

JRE ima že 13 članov

Oranžna energija na Obali

Štajerska pomlad, končno!

Slovenski Teden restavracij maja 2013

Izbor Nedelovih gostiln 2013

Cook it raw: Ana Roš, prva in edina

Kumparička- slovensko-hrvaški kozji sir iz Istre

SladoLent: 5.000 obiskovalcev v 16 dneh

SladoLent: Pri Florjanu, Panorama in VSGT

SladoLent: Vila Bled, Promenada in 1906

SladoLent: Hiša Franko, Mahorčič, Livada Prestige

SladoLent: Mak, Dam, Novi svet

SladoLent: Maxim, Jezeršek, Betnava

SladoLent: Maxim, Rajh, Arena

SladoLent: Novak, Na gradu, Rajh

SladoLent: Pavus, Novak, Na gradu

SladoLent: Pavus, Zemono, Danilo

SladoLent: Habakuk, Arena, Rožmarin

SladoLent: Habakuk, Mak, Betnava

SladoLent: JB, Debeluh, Krištof

Avtorski street food z Lenta

Promenada slovenskih chefov

Teden restavracij – dan potem

Gourmet pod vedrim nebom

Leta '12, od 12. maja: 12 menijev za 12 evrov!

Prestolnica okusov in Kozarec dobrega vina

24 ur na Dunaju

Vinsko jadranje Split – Hvar – Korčula – Vis – Split

Vedno bolj zlate istrske oljke

Belo ali rdeče? Ne, oranžno!

Omleta z brusnicami z Železničarskega doma

Dva (nova) lokala in dve (stari) opravičili

V letu 2012 bom …

Veliko vonja, malo okusa

Naši in tuji vinarji iščejo trg

Le Cordon Bleu

Tradicionalna slovenska kuhinja - 20 najboljših

O sončkih in še čez

Izbor Nedelovih gostiln 2012

Prehranjevanje kot igra raziskovanja

Ko zadiši iz domače pečice

Jej dobro in zdravo, jej sezonsko in lokalno

Utrgajte si paradižnik!

Rad dobro jedel.bi

SladoLent: kdaj bo spet?

SladoLent, kulinarična predstava na mariborskih Benetkah

Ljubezenske izjave na prtičkih pintxosov

Prestolnica okusov

Tudi v Mariboru se premika...

Kuharjev prestop

Ne le razlika v ceni

Dolgi ponedeljek

O ocenjevalcu

O slovenskih chefih

O gostilničarjih

O cenah v slovenskih gostilnah

O natakarjih

O novi slovenski kuhinji

Okusno 2011

Izbor Nedelovih gostiln 2011

Istrska jesen

Kuharski spektakel

Naši Robuchoni

Pa četudi ni vedno gostilna

Dunajski in zos

Piknik in Ljubljana

Hi-tec v kuhinji

Zasluži si!

Kulinarična transverzala

Chefi in vinarji

Preprosto, a posebno

Na svidenje, šparglji

Jejte dobro!

S poreklom

Ko zadiši

Naj nekaj ostane

Kje so polpeti?

Eksperimentalno

Še kar mavrahi

Zdaj pa na kolo!

Po veliki noči

Veliko šunko in lepe pirhe!

V gostilni Pri čunti

Neprimerljive cenovne primerjave

Deset Štajercev

Vroča jed le na toplem krožniku

Kdo kuha? Oba!

Smuka zlakotni

Pod chefovim nadzorom

Po jutru se dan pozna

Dobrojedov dnevnik 51, 52-09

Dobrojedov dnevnik 50-09

Dobrojedov dnevnik 49-09

Dobrojedov dnevnik 48-09

Dobrojedov dnevnik 47-09

Dobrojedov dnevnik 46-09

Dobrojedov dnevnik 44,45-09

Dobrojedov dnevnik 43-09

Dobrojedov dnevnik 42-09

Dobrojedov dnevnik 41-09

Dobrojedov dnevnik 40-09

Dobrojedov dnevnik 39-09

Dobrojedov dnevnik 38-09

Dobrojedov dnevnik 37-09

Dobrojedov dnevnik 36-09

Dobrojedov dnevnik 35-09

Dobrojedov dnevnik 34-09

Dobrojedov dnevnik 33-09

Dobrojedov dnevnik 32-09

Dobrojedov dnevnik 31-09

Dobrojedov dnevnik 30-09

Dobrojedov dnevnik 29-09

Dobrojedov dnevnik 26,27,28-09

Dobrojedov dnevnik 25-09

Dobrojedov dnevnik 24-09

Dobrojedov dnevnik 23-09

Dobrojedov dnevnik 22-09

Dobrojedov dnevnik 21-09

Dobrojedov dnevnik 20-09

Dobrojedov dnevnik 19-09

Dobrojedov dnevnik 18-09

Dobrojedov dnevnik 17-09

Dobrojedov dnevnik 16-09

Dobrojedov dnevnik 15-09

Dobrojedov dnevnik 14-09

Dobrojedov dnevnik 13-09

Dobrojedov dnevnik 12-09

Dobrojedov dnevnik, 11-09

Dobrojedov dnevnik, 10-09

Dobrojedov dnevnik 33

Dobrojedov dnevnik 32

Dobrojedov dnevnik 31

Dobrojedov dnevnik 30

Dobrojedov dnevnik 29

Dobrojedov dnevnik 28

Dobrojedov dnevnik 27

Dobrojedov dnevnik 26

Dobrojedov dnevnik 25

Dobrojedov dnevnik 24

Dobrojedov dnevnik 23

Dobrojedov dnevnik 22

Dobrojedov dnevnik 21

Dobrojedov dnevnik 20

Dobrojedov dnevnik 19

Dobrojedov dnevnik 18

Dobrojedov dnevnik 17

Dobrojedov dnevnik 16

Dobrojedov dnevnik 15

Dobrojedov dnevnik 14

Dobrojedov dnevnik 13

Dobrojedov dnevnik 12

Dobrojedov dnevnik 11

Dobrojedov dnevnik 10

Dobrojedov dnevnik 9

Dobrojedov dnevnik 8

Dobrojedov dnevnik 7

Dobrojedov dnevnik 6

Dobrojedov dnevnik 5

Dobrojedov dnevnik 4

Dobrojedov dnevnik 3

Dobrojedov dnevnik 2

Dobrojedov dnevnik 1

Filetiran ribji trend 10. del

Zrezek v obleki 9. del

Pozdrav iz kuhinje 8. del

Curry namesto golaža 7. del

6 hodov za 6 prijateljev 6. del

V Istro po in na tartufe! 5. del

Le človek je za mizo 4. del

Martin Krpan je znova v modi 3. del

Špageti ne marajo bolonjeze 2. del

Nogometaš za 30 funtov 1. del

   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND