Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 



impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 
Vedno bolj zlate istrske oljke
13.03.2012

Na najpomembnejše mednarodno ocenjevanje oljčnih Sol d’Oro so slovenski oljkarji letos poslali 4 olja. In vsa štiri bodo na podelitvi 25. marca v Veroni dobila nagrado! Med tremi zlatimi zmagovalci pa bo ob Čilencu in Italijanu tudi Istran Boris Jenko (nagrajeni za oceno več kot 70/90 točk pa še Dušan Moljk iz Izole, Franc Morgan iz Šmarij in Franko Lisjak iz Kopra)! hkrati je na največjem slovenskem ocenjevanju deviških oljčnih olj Zlati oljčni vejici mednarodna komisija med 124 vzorci z zlato medaljo nagradila kar 105 olj! Vrhunski oljkarski letnik 2011 v slovenski Istri?


Zlata oljčna vejica - Milena Bučar Miklavčič in zmagovalci Matej Lisjak, Dario in Robi Glavina


Slovensko oljčno olje iz Istre


”Kakovost naših oljčnih olj napreduje iz leta v leto, vedno več vrhunskih pridelovalcev imamo” ugotavlja Milena Bučar Miklavčič, naša najbolj priznana mednarodna degustatorka, že vseh deset let tudi ocenjevalka v Veroni, vodja Laboratorija za preizkušanje oljčnega olja pri Univerzi na Primorskem in predsednica slovenskega Sveta za oljkarstvo. ”A tokrat je na opazen dvig kakovosti letnika 2011 najbrž vplival tudi letnik 2010, ki je bil količinsko zelo bogat, zato se je prvič zgodilo, da prodaja ni šla tako hitro in lahko. Zaradi tega so spoznali, da morajo še več vložiti v kakovost, pa tudi marketing.”

Uspeh slovenskih oljkarjev je še večji zato, ker gre za zahteven letnik, v katerem je bilo precej suše, proti koncu pa tudi veliko oljčne muhe. Zaradi tega so morali pobirati prej, vseeno pa so uspeli v oljih ohraniti sadne note in harmoničnost med grenkobo in pikantnostjo. Milena Bučar Miklavčič: ”Suša je dala grenkobo, jesensko deževje pa pikantnost. Zato po kakovosti izstopajo mešanice olj, s katerimi zagotovimo harmoničnost. Posebej pa veseli prisotnost avtohtonih sort v najboljših oljih.”

Povpraševanje presega ponudbo

To, kar so pri vinih Francozi, so pri oljčnih oljih Italijani. Tudi zato je veronski Sol d’Oro tako pomemben sejem, oljkarstvo v Italiji pa velik posel. Pri nas v Istri gre na 1.800 hektarjih oljčnih nasadov večinoma še vedno za ljubiteljsko dejavnost, ki je Istranom v krvi, zato je povpraševanje zaradi majhnih količin večje od ponudbe. Uspeh na ocenjevanju tako lahko na hišnem pragu povzroči kar preveliko gnečo …

Zmagovalca Zlate oljčne vejice Dario in Robi Glavina – 350 dreves v Seči s pogledom na soline – sta se tako za udeležbo na ocenjevanju odločila v zadnjem hipu. Robi Glavina: ”Meni se je zdelo olje fenomenalno in sva pač poskusila.” V njuni mešanici so belica, leccino, pendolino in buga. Strokovna ocena Milene Bučar Miklavčič: ”Odlikuje ga izredno bogata sadežna aroma, ki spominja na raznovrstne note jabolk, mandlja z odtenki začimb in zelenega paradižnika. Sadežnost olja se potrdi tudi v ustih, kjer komaj zaznamo grenkobo, nakar pa se okus prijetno zapolni s srednje intenzivno pikantnostjo. Olje odlikuje harmoničnost vonja, okusa in pookusa.”

Pol litra tega olja stane 12 evrov. A je vrsta zanj že predolga. Vseeno Robi in Dario Glavina ne razmišljata, da bi se širila. ”Hektar oljčnega nasada je velikost, ki še omogoča, da lahko ljubiteljsko narediš vse perfektno.”

Premajhno znanje potrošnikov

Zato pa ima za širitev, ki bi prinesla največji oljčni nasad v Istri, ”na najboljši legi v Krkavčah”, že dve leti pripravljene načrte šampion istrske belice na Zlati oljčni vejici Koprčan Franko Lisjak. ”Lani na razpisu kmetijskega ministrstva nismo uspeli, bomo videli, če bo letos država imela posluh.” Lisjakovi, ki imajo tudi dve oljarni, v Kopru in Krkavčah, sicer pa se ukvarjajo z gradbeno mehanizacijo, bi radi svojim 450 oljkam dodali še 1.200 novih sadik. Na hrvaški strani je v zadnjih letih v Istri nastalo več še večjih oljčnih nasadov, pri nas pa je kljub mednarodnim uspehom naših oljčnih olj Koprčan Vanja Dujc še vedno edini profesionalni oljkar. A najbrž za to niso krivi le premalo podjetni oljkarji ali preslab posluh države, temveč svoj del krivde nosimo tudi potrošniki. Franko Lisjak: ”Zelo malo ljudi pri nas ve, kakšno je dobro oljčne olje! Na dopustu v Dalmaciji tako prisegajo na olje od kmeta, ki pa je pravzaprav pokvarjeno …” Dobro olje istrske belice (po senzorični oceni Bučar Miklavčičeve za nagrajeno Lisjakovo olje) je: ”Po vonju z izredno bogatimi zelenimi notami, ki spominjajo na pokošeno travo, artičoke, zeleni paradižnik. V ustih srednje intenzivnosti grenkobe in pikantnosti, ki se dopolnjujejo s prijetnimi zaznavami popra.”

Nevedni potrošniki pa kupujejo ”ekstra deviško” oljčno olje v trgovini za dva do tri evre, pri čemer so samo proizvodni stroški pravih oljčnih olj do deset evrov za liter. Kar pa ni slučaj le pri nas; v Italiji so analizirali oljčna olja iz super marketov in ugotovili, da gre pri štirih od petih olj z deklaracijo ”made in Italy” za prevaro, saj so v steklenicah cenena olja slabe kakovosti iz Španije in Maroka.








Preberite tudi:

Pomladni Teden restavracij: 11. - 20. marec

Teden restavracij jesen 2015

Teden restavracij 2015, 2. del

Nekaj o kranjski klobasi

5. SladoLent na Festivalu Lent

SladoLent 2015: 27 chefov v devetih večerih

Teden restavracij: več kot 34.000 gostov!

Teden restavracij 2015 - pomlad

Teden restavracij 2015: v znamenju nove slovenske kuhinje

Slovenske gostilne so iz leta v leto boljše. Preverjeno!

Jesenski Teden restavracij: več kot 30.000 gostov!

Teden restavracij od 18. do 26.oktobra

4. SladoLent: že po polovici rekorden!

4. SladoLent: 37 chefov, 79 jedi, 32 vin

4. SladoLent: 16 dni vrhunskega street fooda

Od burgerjev do mišelink: ameriška hrana na zahodni obali

Šola okusov: vse iz ostankov

Pizza - ta je ta prava

Končno: žar 2014!

Teden restavracij: 100 menijev, 69 chefov, 14 evrov

Teden restavracij letos dvakrat!

Kulinarično leto 2013 - Nedelovi sončki

Vinsko izletništvo med Napo in Sonomo v Kaliforniji

Zapiski TR 2013: najboljši odmevi

Dobre jedi za 13 evrov

Teden restavracij: ne na slepo

Teden restavracij 2013, 12. do 20. oktober

Teden restavracij od 12. - 20. oktobra 2013

3. SladoLent: program, chefi in jedi

SladoLent: 15 vinarjev, 30 vin

3. SladoLent: 16 dni, 34 chefov

JRE ima že 13 članov

Oranžna energija na Obali

Štajerska pomlad, končno!

Slovenski Teden restavracij maja 2013

Izbor Nedelovih gostiln 2013

Cook it raw: Ana Roš, prva in edina

Kumparička- slovensko-hrvaški kozji sir iz Istre

SladoLent: 5.000 obiskovalcev v 16 dneh

SladoLent: Pri Florjanu, Panorama in VSGT

SladoLent: Vila Bled, Promenada in 1906

SladoLent: Hiša Franko, Mahorčič, Livada Prestige

SladoLent: Mak, Dam, Novi svet

SladoLent: Maxim, Jezeršek, Betnava

SladoLent: Maxim, Rajh, Arena

SladoLent: Novak, Na gradu, Rajh

SladoLent: Pavus, Novak, Na gradu

SladoLent: Pavus, Zemono, Danilo

SladoLent: Habakuk, Arena, Rožmarin

SladoLent: Habakuk, Mak, Betnava

SladoLent: JB, Debeluh, Krištof

Avtorski street food z Lenta

Promenada slovenskih chefov

Teden restavracij – dan potem

Gourmet pod vedrim nebom

Leta '12, od 12. maja: 12 menijev za 12 evrov!

Oranžna (vinska) revolucija

Prestolnica okusov in Kozarec dobrega vina

24 ur na Dunaju

Vinsko jadranje Split – Hvar – Korčula – Vis – Split

Belo ali rdeče? Ne, oranžno!

Omleta z brusnicami z Železničarskega doma

Dva (nova) lokala in dve (stari) opravičili

V letu 2012 bom …

Veliko vonja, malo okusa

Naši in tuji vinarji iščejo trg

Le Cordon Bleu

Tradicionalna slovenska kuhinja - 20 najboljših

O sončkih in še čez

Izbor Nedelovih gostiln 2012

Prehranjevanje kot igra raziskovanja

Ko zadiši iz domače pečice

Jej dobro in zdravo, jej sezonsko in lokalno

Utrgajte si paradižnik!

Rad dobro jedel.bi

SladoLent: kdaj bo spet?

SladoLent, kulinarična predstava na mariborskih Benetkah

Ljubezenske izjave na prtičkih pintxosov

Prestolnica okusov

Tudi v Mariboru se premika...

Kuharjev prestop

Ne le razlika v ceni

Dolgi ponedeljek

O ocenjevalcu

O slovenskih chefih

O gostilničarjih

O cenah v slovenskih gostilnah

O natakarjih

O novi slovenski kuhinji

Okusno 2011

Izbor Nedelovih gostiln 2011

Istrska jesen

Kuharski spektakel

Naši Robuchoni

Pa četudi ni vedno gostilna

Dunajski in zos

Piknik in Ljubljana

Hi-tec v kuhinji

Zasluži si!

Kulinarična transverzala

Chefi in vinarji

Preprosto, a posebno

Na svidenje, šparglji

Jejte dobro!

S poreklom

Ko zadiši

Naj nekaj ostane

Kje so polpeti?

Eksperimentalno

Še kar mavrahi

Zdaj pa na kolo!

Po veliki noči

Veliko šunko in lepe pirhe!

V gostilni Pri čunti

Neprimerljive cenovne primerjave

Deset Štajercev

Vroča jed le na toplem krožniku

Kdo kuha? Oba!

Smuka zlakotni

Pod chefovim nadzorom

Po jutru se dan pozna

Dobrojedov dnevnik 51, 52-09

Dobrojedov dnevnik 50-09

Dobrojedov dnevnik 49-09

Dobrojedov dnevnik 48-09

Dobrojedov dnevnik 47-09

Dobrojedov dnevnik 46-09

Dobrojedov dnevnik 44,45-09

Dobrojedov dnevnik 43-09

Dobrojedov dnevnik 42-09

Dobrojedov dnevnik 41-09

Dobrojedov dnevnik 40-09

Dobrojedov dnevnik 39-09

Dobrojedov dnevnik 38-09

Dobrojedov dnevnik 37-09

Dobrojedov dnevnik 36-09

Dobrojedov dnevnik 35-09

Dobrojedov dnevnik 34-09

Dobrojedov dnevnik 33-09

Dobrojedov dnevnik 32-09

Dobrojedov dnevnik 31-09

Dobrojedov dnevnik 30-09

Dobrojedov dnevnik 29-09

Dobrojedov dnevnik 26,27,28-09

Dobrojedov dnevnik 25-09

Dobrojedov dnevnik 24-09

Dobrojedov dnevnik 23-09

Dobrojedov dnevnik 22-09

Dobrojedov dnevnik 21-09

Dobrojedov dnevnik 20-09

Dobrojedov dnevnik 19-09

Dobrojedov dnevnik 18-09

Dobrojedov dnevnik 17-09

Dobrojedov dnevnik 16-09

Dobrojedov dnevnik 15-09

Dobrojedov dnevnik 14-09

Dobrojedov dnevnik 13-09

Dobrojedov dnevnik 12-09

Dobrojedov dnevnik, 11-09

Dobrojedov dnevnik, 10-09

Dobrojedov dnevnik 33

Dobrojedov dnevnik 32

Dobrojedov dnevnik 31

Dobrojedov dnevnik 30

Dobrojedov dnevnik 29

Dobrojedov dnevnik 28

Dobrojedov dnevnik 27

Dobrojedov dnevnik 26

Dobrojedov dnevnik 25

Dobrojedov dnevnik 24

Dobrojedov dnevnik 23

Dobrojedov dnevnik 22

Dobrojedov dnevnik 21

Dobrojedov dnevnik 20

Dobrojedov dnevnik 19

Dobrojedov dnevnik 18

Dobrojedov dnevnik 17

Dobrojedov dnevnik 16

Dobrojedov dnevnik 15

Dobrojedov dnevnik 14

Dobrojedov dnevnik 13

Dobrojedov dnevnik 12

Dobrojedov dnevnik 11

Dobrojedov dnevnik 10

Dobrojedov dnevnik 9

Dobrojedov dnevnik 8

Dobrojedov dnevnik 7

Dobrojedov dnevnik 6

Dobrojedov dnevnik 5

Dobrojedov dnevnik 4

Dobrojedov dnevnik 3

Dobrojedov dnevnik 2

Dobrojedov dnevnik 1

Filetiran ribji trend 10. del

Zrezek v obleki 9. del

Pozdrav iz kuhinje 8. del

Curry namesto golaža 7. del

6 hodov za 6 prijateljev 6. del

V Istro po in na tartufe! 5. del

Le človek je za mizo 4. del

Martin Krpan je znova v modi 3. del

Špageti ne marajo bolonjeze 2. del

Nogometaš za 30 funtov 1. del

   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND