”Kakovost naših oljčnih olj napreduje iz leta v leto, vedno več vrhunskih pridelovalcev imamo” ugotavlja Milena Bučar Miklavčič, naša najbolj priznana mednarodna degustatorka, že vseh deset let tudi ocenjevalka v Veroni, vodja Laboratorija za preizkušanje oljčnega olja pri Univerzi na Primorskem in predsednica slovenskega Sveta za oljkarstvo. ”A tokrat je na opazen dvig kakovosti letnika 2011 najbrž vplival tudi letnik 2010, ki je bil količinsko zelo bogat, zato se je prvič zgodilo, da prodaja ni šla tako hitro in lahko. Zaradi tega so spoznali, da morajo še več vložiti v kakovost, pa tudi marketing.” Uspeh slovenskih oljkarjev je še večji zato, ker gre za zahteven letnik, v katerem je bilo precej suše, proti koncu pa tudi veliko oljčne muhe. Zaradi tega so morali pobirati prej, vseeno pa so uspeli v oljih ohraniti sadne note in harmoničnost med grenkobo in pikantnostjo. Milena Bučar Miklavčič: ”Suša je dala grenkobo, jesensko deževje pa pikantnost. Zato po kakovosti izstopajo mešanice olj, s katerimi zagotovimo harmoničnost. Posebej pa veseli prisotnost avtohtonih sort v najboljših oljih.” Povpraševanje presega ponudbo To, kar so pri vinih Francozi, so pri oljčnih oljih Italijani. Tudi zato je veronski Sol d’Oro tako pomemben sejem, oljkarstvo v Italiji pa velik posel. Pri nas v Istri gre na 1.800 hektarjih oljčnih nasadov večinoma še vedno za ljubiteljsko dejavnost, ki je Istranom v krvi, zato je povpraševanje zaradi majhnih količin večje od ponudbe. Uspeh na ocenjevanju tako lahko na hišnem pragu povzroči kar preveliko gnečo … Zmagovalca Zlate oljčne vejice Dario in Robi Glavina – 350 dreves v Seči s pogledom na soline – sta se tako za udeležbo na ocenjevanju odločila v zadnjem hipu. Robi Glavina: ”Meni se je zdelo olje fenomenalno in sva pač poskusila.” V njuni mešanici so belica, leccino, pendolino in buga. Strokovna ocena Milene Bučar Miklavčič: ”Odlikuje ga izredno bogata sadežna aroma, ki spominja na raznovrstne note jabolk, mandlja z odtenki začimb in zelenega paradižnika. Sadežnost olja se potrdi tudi v ustih, kjer komaj zaznamo grenkobo, nakar pa se okus prijetno zapolni s srednje intenzivno pikantnostjo. Olje odlikuje harmoničnost vonja, okusa in pookusa.” Pol litra tega olja stane 12 evrov. A je vrsta zanj že predolga. Vseeno Robi in Dario Glavina ne razmišljata, da bi se širila. ”Hektar oljčnega nasada je velikost, ki še omogoča, da lahko ljubiteljsko narediš vse perfektno.” Premajhno znanje potrošnikov Zato pa ima za širitev, ki bi prinesla največji oljčni nasad v Istri, ”na najboljši legi v Krkavčah”, že dve leti pripravljene načrte šampion istrske belice na Zlati oljčni vejici Koprčan Franko Lisjak. ”Lani na razpisu kmetijskega ministrstva nismo uspeli, bomo videli, če bo letos država imela posluh.” Lisjakovi, ki imajo tudi dve oljarni, v Kopru in Krkavčah, sicer pa se ukvarjajo z gradbeno mehanizacijo, bi radi svojim 450 oljkam dodali še 1.200 novih sadik. Na hrvaški strani je v zadnjih letih v Istri nastalo več še večjih oljčnih nasadov, pri nas pa je kljub mednarodnim uspehom naših oljčnih olj Koprčan Vanja Dujc še vedno edini profesionalni oljkar. A najbrž za to niso krivi le premalo podjetni oljkarji ali preslab posluh države, temveč svoj del krivde nosimo tudi potrošniki. Franko Lisjak: ”Zelo malo ljudi pri nas ve, kakšno je dobro oljčne olje! Na dopustu v Dalmaciji tako prisegajo na olje od kmeta, ki pa je pravzaprav pokvarjeno …” Dobro olje istrske belice (po senzorični oceni Bučar Miklavčičeve za nagrajeno Lisjakovo olje) je: ”Po vonju z izredno bogatimi zelenimi notami, ki spominjajo na pokošeno travo, artičoke, zeleni paradižnik. V ustih srednje intenzivnosti grenkobe in pikantnosti, ki se dopolnjujejo s prijetnimi zaznavami popra.” Nevedni potrošniki pa kupujejo ”ekstra deviško” oljčno olje v trgovini za dva do tri evre, pri čemer so samo proizvodni stroški pravih oljčnih olj do deset evrov za liter. Kar pa ni slučaj le pri nas; v Italiji so analizirali oljčna olja iz super marketov in ugotovili, da gre pri štirih od petih olj z deklaracijo ”made in Italy” za prevaro, saj so v steklenicah cenena olja slabe kakovosti iz Španije in Maroka. |