Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 



impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 
Belo ali rdeče? Ne, oranžno!
06.02.2012

Leta 1776 so na bizeljskih Vrhovnicah podrli 17 mogočnih hrastov in iz njih postavili vinski hram, enega največjih na Spodnjem Štajerskem. Še danes stoji, s pogledom na cerkev Sv. Vida in s podobo s steklenic butične (4,5 hektarja) kleti Keltis, ki jo je konec osemdesetih Marijan prevzel od staršev, Ivana in Elizabete Kelhar. Zdaj v novi kleti, ki so jo izvrtali v hrib, kletari skupaj s sinovoma Luko in Mihom.


Oranžna barva- ni več le belo, rdeče in rožnato


Simbioza - Čotar, Terpin, Klinec, Mlečnik


Marijan Kelhar - Keltisova avtorska vina z Bizeljskega


Najbrž bi kje drugje po svetu Keltisovim vinom rekli – garažna. Zaradi starega vinskega hrama in nove kleti, predvsem pa zaradi specifičnosti terroirja, ki v Keltisovem primeru še zdaleč ne pomeni le strmih bizeljskih goric z muhastim vremenom – lanska toča je uničila kompleten pridelek! -, temveč tudi pozitivni in trmasti značaj Kelharjevih, pa je zanje pravilna le ena oznaka: avtorska vina!
”Boljše ne znamo! Se pa učimo …” natoči Marijan Kelhar v visoki kozarec svoj največji ekstrem. Pol renskega rizlinga, pol chardonnaya, tri tedne maceracije, poldrugo leto v barikih, nefiltrirano. Barva je skoraj rdeča (oranžna), tekočina je gosta, okus je robat … A le prvi trenutek, ker čustva pričakujejo nekaj povsem drugega (belega). Hitro pa so usta polna okusov, ki z vsako kapljico pripovedujejo nove zgodbe. Do tiste, ki navdušenje povesi v začudenje.

Starikavost vinske zakonodaje

Marijan Kelhar pokaže odločbo Kmetijsko gozdarskega zavoda Novo mesto. Po opravljeni laboratorijski analizi (obnašanje na zraku: ”delno obstojno”; izgled vina in usedline: ”neustrezen”) so vinski strokovnjaki ugotovili: ”Vzorec vina s številko 14432876 ne ustreza in zato ni primeren za promet zaradi motnosti, starikavosti in oksidativnosti.”
Žal je Keltisovega Ekstrema premalo, da bi se morali zjokati ob takšni strokovnosti vinskih uradnikov. Saj Keltisove izkušnje tudi niso osamljene. Da niso starikava ”nova” vina, ki jim v svetu pravijo naravna ali oranžna, temveč je takšen naš vinski zakon, priča tudi anekdota iz brežiške Ošterije Debeluh (5 Nedelovih sončkov). Ko je prišla Juretu Tomiču na obisk vinska inšpekcija, jim je za konec obiska eden najbolj kreativnih slovenskih kuharjev dal poskusiti še nekaj posebnega. ”Ker sem imel ravno odprto Gravnerjevo amforo …” So poskusili in skočili: ”To vino je potrebno vzeti iz prometa!”
A pustimo vinske inšpektorje, da še naprej pijejo žveplana bistra vina … Bodo že enkrat ugotovili, da se je v slovenskih vinogradih in kleteh zgodila prava revolucija, ki je na najbolj pogosto gostilničarsko vprašanje ”Belo ali rdeče?” našla naravni odgovor: ”Oranžno!” Če so si še včeraj bila vsa (bela) vina podobna – sveža in sadna, ustvarjena v kleteh s pomočjo sodobne tehnologije in enoloških dodatkov -, jutrišnja vina spet rastejo v vinogradih in se zgledujejo po vinarskem znanju pradedov.

Sonce in revna zemlja

Že pot navkreber, vijugasto skozi vinograde, Z Bizeljskega na Vrhovnice, te nagradi. Zgoraj pa, ob starem vinskem hramu, velika in prenovljena hiša, v svetlem lesu,  z balkoni in nageljni, staro lipo na dvorišču in novo krušno pečjo na odprtem. V njem težek zvon potrebuje škripec, ko je račkina pečenka hrustljava.
Z Orlice piha veter, ki skrbi za naravno škropljenje pred vinskimi boleznimi. Pr’ hramu raste iz ilovače traminec. Pr’ kapelci je na laporju sivi pinot. Najstarejši vinograd je Plaz, star 30 let. Na Janežičevem je na čisti črnici še merlot. Keltisove lege so sončne, toda strme in revne. Pridelek je majhen, a Kelharjevi ga še dodatno (1 kg na trs) omejujejo. Škropljenja je malo in konča se čim prej, zgodaj julija, da se spere do trgatve. Povsem sonaravno v vinogradih (še) ne gre, toda v kleti ni strojev in preparatov, le naravne kvasovke, kožice in droži. Chardonnay je oranžen, še ves moten, toda tanini niso več divji in ko je tak nektar enkrat v ustih, ne gre več iz njih. Vino, zaradi katerega bo treba sem gor vsako leto znova, ne le zaradi race, temveč predvsem zato, da se čudiš. Vsako leto bo boljše, pa je že zdaj odlično, da je v Sloveniji malo takšnih!”
A Keltis sploh ni več izjema. Morda v Posavju. In morda je Steyerjev extreme še vedno posebnost tudi na Štajerskem. Toda na Primorskem, ker tam so pri vinih vedno malo naprej, se že zdi, da ”oranžna revolucija” ni več le moda. Namreč, prvo navdušenje, ko se je zdelo, da mora vsak zgolj le še macerirati (vrenje tudi belih sort s kožicami), se že umika temeljitemu premisleku in življenjskemu nazoru.

Simbioza štirih vinarjev

Zato vinarji raje kot maceracijo (ki daje oranžno barvno) poudarjajo svoj odnos do pridelave vin. Pravzaprav svoj odnos do narave, ki se odraža v sožitju. Simbiozi, torej; tako kot se imenuje tudi združenje (zaenkrat) štirih slovenskih vinarjev, ki so svoj odnos do vin in narave celo overili pri notarju. Aleks Klinec iz Medane je poklical Valterja Mlečnika iz Bukovice na Vipavskem, nato pa sta se jima pridružila še Vasja Čotar iz Gorjanskega na Krasu in Franko Terpin iz Števerjana v Italiji. ”Ker tako v sebi čutimo in drugače tudi ne moremo,” pravi Valter Mlečnik in poudarja, da ”ne delajo čisto tako kot naši nonoti, a podobno”. Vsi štirje imajo certifikat o ekološki pridelavi grozdja, toda še bolj so si sonaravne meje postavili sami. Čeprav ima vsak svoj značaj, ki se odraža tudi v njihovih vinih, jim je skupno delo v vinogradu, usmerjeno v dvig naravne odpornosti trte. ”Le tako je potem tudi vino naravno odporno in ne potrebuje tehnologije in dodatkov. Pomembno je, da v klet pripeljemo grozdje z vsemi mikroorganizmi, ki poskrbijo, da bo vino naravno in zdravo.” Od tod torej oranžna vina. Saj je največ snovi, ki jih vino potrebuje za obstoj(nost) prav na kožicah. In zato povratek v preteklost, saj so že nonoti tudi bela vina ”kuhali”.
Simbioza je pri nas to, kar sta v Italiji združenji Viniveri in VinNatur ter v Franciji (in celem svetu) La Renaissance. Ali kar je na Dolenjskem vinska klet Borisa Novaka (Domačija Novak, 5 nedelovih sončkov) ... Edina klet pri nas, v katero smejo le naravna vina. ”Žena ne prenaša žveplanih vin,” gospodar opraviči svojo ljubezen, zaradi katere je Novakova domačija prava Meka ljubiteljev naravno pridelanih vin.
Ne le ljubezen; nasploh so za oranžna vina značilna močna čustva. Ko jih piješ, pozabi vse, kar si doslej vedel o vinih. Pri ekstremnih vinih so tudi čustva takšna – ali si zelo proti ali zelo za. Oziroma: ”Če je dobro, je potencirano dobro; če ni, pa je potencirano slabo,” kot pravi lastnik spletne vinoteke in vinskega bara eVino Gašper Čarman. Kar se opaža tudi pri prodaji, pred tremi, štirimi leti so bili predvsem Slovenci na italijanski strani Brd velik hit, ”zdaj pa prodaja maceriranih vin upada. Ostali pa so pivci, ki ta vina res ljubijo.”

INFO

Keltis, Marijan Kelhar, Vrhovnica 5, Bizeljsko, www.keltis.eu              +386 (0)7 452 0060


Čotar, Branko in Vasja Čotar, Gorjansko 18, Komen, www.cotar.si +386 (0)5 766 8228


Kmetija Klinec, Aleks Klinec, Medana 20, Dobrovo, www.klinec.si +386 (0)5 304 5092

Kmetija Mlečnik, Valter Mlečnik, Bukovica 31, Volčja Draga              +386 (0)5 3955323.

Kmetija Franco Terpin, Števerjan – San Floriano, Gorica, Italija, +39 0481 884215









Preberite tudi:

Pomladni Teden restavracij: 11. - 20. marec

Teden restavracij jesen 2015

Teden restavracij 2015, 2. del

Nekaj o kranjski klobasi

5. SladoLent na Festivalu Lent

SladoLent 2015: 27 chefov v devetih večerih

Teden restavracij: več kot 34.000 gostov!

Teden restavracij 2015 - pomlad

Teden restavracij 2015: v znamenju nove slovenske kuhinje

Slovenske gostilne so iz leta v leto boljše. Preverjeno!

Jesenski Teden restavracij: več kot 30.000 gostov!

Teden restavracij od 18. do 26.oktobra

4. SladoLent: že po polovici rekorden!

4. SladoLent: 37 chefov, 79 jedi, 32 vin

4. SladoLent: 16 dni vrhunskega street fooda

Od burgerjev do mišelink: ameriška hrana na zahodni obali

Šola okusov: vse iz ostankov

Pizza - ta je ta prava

Končno: žar 2014!

Teden restavracij: 100 menijev, 69 chefov, 14 evrov

Teden restavracij letos dvakrat!

Kulinarično leto 2013 - Nedelovi sončki

Vinsko izletništvo med Napo in Sonomo v Kaliforniji

Zapiski TR 2013: najboljši odmevi

Dobre jedi za 13 evrov

Teden restavracij: ne na slepo

Teden restavracij 2013, 12. do 20. oktober

Teden restavracij od 12. - 20. oktobra 2013

3. SladoLent: program, chefi in jedi

SladoLent: 15 vinarjev, 30 vin

3. SladoLent: 16 dni, 34 chefov

JRE ima že 13 članov

Oranžna energija na Obali

Štajerska pomlad, končno!

Slovenski Teden restavracij maja 2013

Izbor Nedelovih gostiln 2013

Cook it raw: Ana Roš, prva in edina

Kumparička- slovensko-hrvaški kozji sir iz Istre

SladoLent: 5.000 obiskovalcev v 16 dneh

SladoLent: Pri Florjanu, Panorama in VSGT

SladoLent: Vila Bled, Promenada in 1906

SladoLent: Hiša Franko, Mahorčič, Livada Prestige

SladoLent: Mak, Dam, Novi svet

SladoLent: Maxim, Jezeršek, Betnava

SladoLent: Maxim, Rajh, Arena

SladoLent: Novak, Na gradu, Rajh

SladoLent: Pavus, Novak, Na gradu

SladoLent: Pavus, Zemono, Danilo

SladoLent: Habakuk, Arena, Rožmarin

SladoLent: Habakuk, Mak, Betnava

SladoLent: JB, Debeluh, Krištof

Avtorski street food z Lenta

Promenada slovenskih chefov

Teden restavracij – dan potem

Gourmet pod vedrim nebom

Leta '12, od 12. maja: 12 menijev za 12 evrov!

Oranžna (vinska) revolucija

Prestolnica okusov in Kozarec dobrega vina

24 ur na Dunaju

Vinsko jadranje Split – Hvar – Korčula – Vis – Split

Vedno bolj zlate istrske oljke

Omleta z brusnicami z Železničarskega doma

Dva (nova) lokala in dve (stari) opravičili

V letu 2012 bom …

Veliko vonja, malo okusa

Naši in tuji vinarji iščejo trg

Le Cordon Bleu

Tradicionalna slovenska kuhinja - 20 najboljših

O sončkih in še čez

Izbor Nedelovih gostiln 2012

Prehranjevanje kot igra raziskovanja

Ko zadiši iz domače pečice

Jej dobro in zdravo, jej sezonsko in lokalno

Utrgajte si paradižnik!

Rad dobro jedel.bi

SladoLent: kdaj bo spet?

SladoLent, kulinarična predstava na mariborskih Benetkah

Ljubezenske izjave na prtičkih pintxosov

Prestolnica okusov

Tudi v Mariboru se premika...

Kuharjev prestop

Ne le razlika v ceni

Dolgi ponedeljek

O ocenjevalcu

O slovenskih chefih

O gostilničarjih

O cenah v slovenskih gostilnah

O natakarjih

O novi slovenski kuhinji

Okusno 2011

Izbor Nedelovih gostiln 2011

Istrska jesen

Kuharski spektakel

Naši Robuchoni

Pa četudi ni vedno gostilna

Dunajski in zos

Piknik in Ljubljana

Hi-tec v kuhinji

Zasluži si!

Kulinarična transverzala

Chefi in vinarji

Preprosto, a posebno

Na svidenje, šparglji

Jejte dobro!

S poreklom

Ko zadiši

Naj nekaj ostane

Kje so polpeti?

Eksperimentalno

Še kar mavrahi

Zdaj pa na kolo!

Po veliki noči

Veliko šunko in lepe pirhe!

V gostilni Pri čunti

Neprimerljive cenovne primerjave

Deset Štajercev

Vroča jed le na toplem krožniku

Kdo kuha? Oba!

Smuka zlakotni

Pod chefovim nadzorom

Po jutru se dan pozna

Dobrojedov dnevnik 51, 52-09

Dobrojedov dnevnik 50-09

Dobrojedov dnevnik 49-09

Dobrojedov dnevnik 48-09

Dobrojedov dnevnik 47-09

Dobrojedov dnevnik 46-09

Dobrojedov dnevnik 44,45-09

Dobrojedov dnevnik 43-09

Dobrojedov dnevnik 42-09

Dobrojedov dnevnik 41-09

Dobrojedov dnevnik 40-09

Dobrojedov dnevnik 39-09

Dobrojedov dnevnik 38-09

Dobrojedov dnevnik 37-09

Dobrojedov dnevnik 36-09

Dobrojedov dnevnik 35-09

Dobrojedov dnevnik 34-09

Dobrojedov dnevnik 33-09

Dobrojedov dnevnik 32-09

Dobrojedov dnevnik 31-09

Dobrojedov dnevnik 30-09

Dobrojedov dnevnik 29-09

Dobrojedov dnevnik 26,27,28-09

Dobrojedov dnevnik 25-09

Dobrojedov dnevnik 24-09

Dobrojedov dnevnik 23-09

Dobrojedov dnevnik 22-09

Dobrojedov dnevnik 21-09

Dobrojedov dnevnik 20-09

Dobrojedov dnevnik 19-09

Dobrojedov dnevnik 18-09

Dobrojedov dnevnik 17-09

Dobrojedov dnevnik 16-09

Dobrojedov dnevnik 15-09

Dobrojedov dnevnik 14-09

Dobrojedov dnevnik 13-09

Dobrojedov dnevnik 12-09

Dobrojedov dnevnik, 11-09

Dobrojedov dnevnik, 10-09

Dobrojedov dnevnik 33

Dobrojedov dnevnik 32

Dobrojedov dnevnik 31

Dobrojedov dnevnik 30

Dobrojedov dnevnik 29

Dobrojedov dnevnik 28

Dobrojedov dnevnik 27

Dobrojedov dnevnik 26

Dobrojedov dnevnik 25

Dobrojedov dnevnik 24

Dobrojedov dnevnik 23

Dobrojedov dnevnik 22

Dobrojedov dnevnik 21

Dobrojedov dnevnik 20

Dobrojedov dnevnik 19

Dobrojedov dnevnik 18

Dobrojedov dnevnik 17

Dobrojedov dnevnik 16

Dobrojedov dnevnik 15

Dobrojedov dnevnik 14

Dobrojedov dnevnik 13

Dobrojedov dnevnik 12

Dobrojedov dnevnik 11

Dobrojedov dnevnik 10

Dobrojedov dnevnik 9

Dobrojedov dnevnik 8

Dobrojedov dnevnik 7

Dobrojedov dnevnik 6

Dobrojedov dnevnik 5

Dobrojedov dnevnik 4

Dobrojedov dnevnik 3

Dobrojedov dnevnik 2

Dobrojedov dnevnik 1

Filetiran ribji trend 10. del

Zrezek v obleki 9. del

Pozdrav iz kuhinje 8. del

Curry namesto golaža 7. del

6 hodov za 6 prijateljev 6. del

V Istro po in na tartufe! 5. del

Le človek je za mizo 4. del

Martin Krpan je znova v modi 3. del

Špageti ne marajo bolonjeze 2. del

Nogometaš za 30 funtov 1. del

   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND