Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 
Omleta z brusnicami z Železničarskega doma
31.01.2012

Članek o pohorski omleti iz mariborskega mestnega parka, objavljen na tej strani predprejšnjo nedeljo, ko je šest partnerskih mest postalo evropska prestolnica kulture, je potegnil za seboj sosledje dogodkov, ki so tej najbolj znani mariborski sladici spet našli – očeta. Tukaj podpisani pa sem sokriv, da je vsaj zadnjih 11 let bila pripisana drugemu avtorju.


Štefanija Račič

Nastala je pred 62 leti

Začelo se je pravzaprav s pozivom mariborskim turističnim delavcem leta 2000, da bi morali – podobno kot so to naredili Prekmurci s svojo gibanico – pohorsko omleto zaščititi. Zato sem šel v lov za originalnim receptom in naletel na formulo 3-3-3 (3 jajca, 3 žlice sladkorja, 3 žlice moke). Njeno avtorstvo je nekdanja upravnica Poštarskega doma na Pohorju Martina Tratar pripisala svojemu tedanjemu kuharju Francu Pogačarju. A zdaj se je oglasila žena pravega očeta omlete z brusnicami!

”Na Pohorje sva šla kmalu po vojni, leta 1948, najprej za upravnika Uranove koče, čez dve leti pa novozgrajenega Železničarskega doma. Mož, ki je pred vojno v Franciji končal višjo hotelirsko šolo, je takoj začel iskati posebno jed, ki bi v novi hotel privabljala goste. In je ustvaril pohorsko omleto,” se rojstva omlete z brusnicami spominja danes 90-letna Štefanija Račič, žena legendarnega štajerskega gostinca Vilija Račiča. Na Železničarskem domu ni ustvaril le pohorske omlete, temveč tudi pohorsko šarloto in pohorsko kavo. Za šarloto je uporabil bavarsko (tudi rusko) barvno kremo, le da jo je naredil iz treh plasti, razen obarvanih z vanilijo in čokolado tudi z ekstraktom malin. V rebrastem modelu je v kremo vmešal še biskvit, ananas in orehe. ”Za pohorsko kavo pa je dolgo iskal primerno žganje, na koncu pa se je odločil kar za sherry brandy, ki ga je dolil v vročo črno kavo in na vrh dodal stepeno sladko smetano, na katero je naribal čokolado.”

Ko je Pohorje 1957. leta dobilo s Pohorsko vzpenjačo gondolsko povezavo z Mariborom, so se začeli prav zaradi teh prepoznavnih sladic (in slovesa dobre kuhinje), zlati časi za Železničarski dom, pa tudi za druge domove na Mariborskem Pohorju. Po šestdesetih letih je od tega ostal le zabrisan spomin … Namesto Železničarskega doma je Apart hotel, namesto pohorske kave je jajčni bombardino, recept za pohorsko omleto pa je doživel številne (neuspešne) predelave (zamenjava brusnic z vloženim tropskim sadjem) in skoraj utonil v pozabo. Gostom je predolgo čakati 20 minut na svežo omleto (raje imajo v mikrovalovki pogrete gibanice), kuharjem pa pretežko omleto pripravljati za vsakega gosta posebej.

Z Železničarja po vsem Pohorju

Zabrisan spomin pa je tudi povzročil, da sem sam rojstvo pohorske omlete pripisal drugi pohorski koči in očetovstvo drugemu kuharju. Nekdanja upravnica Poštarskega doma Martina Tratar se je namreč pred enajstimi leti spominjala: ”Poštarski dom je bil odprt 1952. leta. Takrat je Franc Pogačar tudi prišel za glavnega kuharja. Za upravnico sem prišla 1954. leta in takrat je Pogačar že pripravljal pohorsko omleto. Dobro vem, da je bil to njegov recept, saj sem ga še vprašala, zakaj omlete ni imenoval poštarska, če pa jo je ustvaril na Poštarskem domu."

A spomin Račičeve žene Štefanije je tudi po 62 letih še jasen in točen. Pohorska omleta je na Železničarskem domu nastala dve leti pred odprtjem Poštarskega doma! ”Pohorska omleta je Račičeva in z Železničarskega doma! Ker so jo gostje imeli tako radi, pa so jo kmalu zatem prevzeli še drugi domovi, tudi Poštarski.

Očetovstvo je s tem razčiščeno. Kaj pa recept? ”Za testo smo uporabili 4 rumenjake, 4 žlice sladkorja, 4 male žlice (žličke) moke in 1 beljak.”

Staro-novi recept originalne omlete

Pade s tem pričanjem tudi zgodba o 3-3-3? Prepoznavna sladica potrebuje prepoznaven recept in zanj je preprostost testa, ki ga sestavlja le številka 3 (3 jajca, 3 žlice sladkorja, 3 žlice moke), kot naročena. Hkrati je pri pohorski omleti pomembna tudi velikost, saj je tudi to njena posebnost. Ni večja, ni manjša, vselej enaka, za enega, dva ali tri. Kakšna pohorska omleta je, torej, najbolj penasta, mehka in sočna? Po dolgem eksperimentiranju v domači kuhinji, da je še pri sosedih zmanjkalo jajc, je fomula 3-3-3 vseeno zmagala. Premalo moke zapeče omleto le zunaj in jo pusti lepljivo znotraj, dodatni beljak ne prinese pomembnejše prednosti v v rahlosti, glede velikosti omlete pa so današnji želodci manjši kot pred pol stoletja.

3 jajca, 3 žlice sladkorja, 3 poravnane žlice moke,  3 žlice brusničnega džema, 1 sladka smetana, sladkor v prahu.
Ločite rumenjake in beljake. Rumenjake in sladkor penasto zmešajte. Beljake stepite v trd sneg. Rumenjakom primešajte najprej 2 žlici snega, nato vmešajte moko in na koncu previdno še preostali sneg. Dno okroglega modela (premer 22 cm) obložite s peki papirjem in napolnite z jajčno maso. Pečico ogrejte na 210 stopinj in v njej pecite omleto 10 do 12 minut.
Med pečenjem pripravite servirni pladenj. Stepite sladko smetano (lahko ji dodate žličko vanili sladkorja) in s pomočjo dresirne vrečke z njo okrasite polovico pladnja. Dodate lahko tudi nekaj svežega sadja, toda le tisto, ki raste (tudi) na Pohorju (ali vsaj pod njim): maline, jagode, borovnice, robide ...
Pečeni omleti takoj odstranite peki papir in še vročo po polovici premažite z brusničnim džemom. Omleto prepognite čez polovico in jo položite na drugo polovico pladnja. Potresite jo s sladkorjem v prahu. Omleto takoj ponudite, saj je to, da tako sveža pride pred gosta/e, ena od njenih glavnih odlik in značilnosti.

Brusnični džem in sladka smetana

Za nadev je potrebno uporabiti brusnični džem s celimi brusnicami. To ni marmelada z razkuhanim sadjem! Brusnice, seveda, niso s Pohorja, saj jih tam ni bilo (več) niti ob nastanku omlete. Štefanija Račič: ”Sprva smo jih dobivali iz Avstrije, po velikih in težkih zvezah, potem pa jih je Koloniale uvozilo iz Rusije. Ker so bile manj sladke, smo morali dati v testo več sladkorja.”

Čeprav Kuharska enciklopedija govori o tem, da jih je potrebno segreti, jih oče pohorske omlete Vili Račič ni ogreval, temveč jih je imel le na sobni temperaturi, preden jih je premazal čez vročo omleto.

Pohorsko barvo je dal omleti z brusnicami in veliko stepene sladke smetane (mlečne in ne rastlinske!), nabrizgane okrog testa, ne po njem (saj bi se sicer takoj stopila), zeleni mentolov liker. Včasih je bil popularen, danes pa je od njega ostala le kemija … Zato bi najbrž tudi gospod Račič dovolil, da ga izpustimo, saj se bodo z omleto radi sladkali tudi otroci.

Da le vse drugo ostane originalno. Ne pa, kot o številnih današnjih jedeh, ki se lažno sklicujejo na stare korenine, meni 90-letna gospa Račič: ”Moj mož bi rekel: to je konfekcija!”
Preberite tudi:

Pomladni Teden restavracij: 11. - 20. marec

Teden restavracij jesen 2015

Teden restavracij 2015, 2. del

Nekaj o kranjski klobasi

5. SladoLent na Festivalu Lent

SladoLent 2015: 27 chefov v devetih večerih

Teden restavracij: več kot 34.000 gostov!

Teden restavracij 2015 - pomlad

Teden restavracij 2015: v znamenju nove slovenske kuhinje

Slovenske gostilne so iz leta v leto boljše. Preverjeno!

Jesenski Teden restavracij: več kot 30.000 gostov!

Teden restavracij od 18. do 26.oktobra

4. SladoLent: že po polovici rekorden!

4. SladoLent: 37 chefov, 79 jedi, 32 vin

4. SladoLent: 16 dni vrhunskega street fooda

Od burgerjev do mišelink: ameriška hrana na zahodni obali

Šola okusov: vse iz ostankov

Pizza - ta je ta prava

Končno: žar 2014!

Teden restavracij: 100 menijev, 69 chefov, 14 evrov

Teden restavracij letos dvakrat!

Kulinarično leto 2013 - Nedelovi sončki

Vinsko izletništvo med Napo in Sonomo v Kaliforniji

Zapiski TR 2013: najboljši odmevi

Dobre jedi za 13 evrov

Teden restavracij: ne na slepo

Teden restavracij 2013, 12. do 20. oktober

Teden restavracij od 12. - 20. oktobra 2013

3. SladoLent: program, chefi in jedi

SladoLent: 15 vinarjev, 30 vin

3. SladoLent: 16 dni, 34 chefov

JRE ima že 13 članov

Oranžna energija na Obali

Štajerska pomlad, končno!

Slovenski Teden restavracij maja 2013

Izbor Nedelovih gostiln 2013

Cook it raw: Ana Roš, prva in edina

Kumparička- slovensko-hrvaški kozji sir iz Istre

SladoLent: 5.000 obiskovalcev v 16 dneh

SladoLent: Pri Florjanu, Panorama in VSGT

SladoLent: Vila Bled, Promenada in 1906

SladoLent: Hiša Franko, Mahorčič, Livada Prestige

SladoLent: Mak, Dam, Novi svet

SladoLent: Maxim, Jezeršek, Betnava

SladoLent: Maxim, Rajh, Arena

SladoLent: Novak, Na gradu, Rajh

SladoLent: Pavus, Novak, Na gradu

SladoLent: Pavus, Zemono, Danilo

SladoLent: Habakuk, Arena, Rožmarin

SladoLent: Habakuk, Mak, Betnava

SladoLent: JB, Debeluh, Krištof

Avtorski street food z Lenta

Promenada slovenskih chefov

Teden restavracij – dan potem

Gourmet pod vedrim nebom

Leta '12, od 12. maja: 12 menijev za 12 evrov!

Oranžna (vinska) revolucija

Prestolnica okusov in Kozarec dobrega vina

24 ur na Dunaju

Vinsko jadranje Split – Hvar – Korčula – Vis – Split

Vedno bolj zlate istrske oljke

Belo ali rdeče? Ne, oranžno!

Dva (nova) lokala in dve (stari) opravičili

V letu 2012 bom …

Veliko vonja, malo okusa

Naši in tuji vinarji iščejo trg

Le Cordon Bleu

Tradicionalna slovenska kuhinja - 20 najboljših

O sončkih in še čez

Izbor Nedelovih gostiln 2012

Prehranjevanje kot igra raziskovanja

Ko zadiši iz domače pečice

Jej dobro in zdravo, jej sezonsko in lokalno

Utrgajte si paradižnik!

Rad dobro jedel.bi

SladoLent: kdaj bo spet?

SladoLent, kulinarična predstava na mariborskih Benetkah

Ljubezenske izjave na prtičkih pintxosov

Prestolnica okusov

Tudi v Mariboru se premika...

Kuharjev prestop

Ne le razlika v ceni

Dolgi ponedeljek

O ocenjevalcu

O slovenskih chefih

O gostilničarjih

O cenah v slovenskih gostilnah

O natakarjih

O novi slovenski kuhinji

Okusno 2011

Izbor Nedelovih gostiln 2011

Istrska jesen

Kuharski spektakel

Naši Robuchoni

Pa četudi ni vedno gostilna

Dunajski in zos

Piknik in Ljubljana

Hi-tec v kuhinji

Zasluži si!

Kulinarična transverzala

Chefi in vinarji

Preprosto, a posebno

Na svidenje, šparglji

Jejte dobro!

S poreklom

Ko zadiši

Naj nekaj ostane

Kje so polpeti?

Eksperimentalno

Še kar mavrahi

Zdaj pa na kolo!

Po veliki noči

Veliko šunko in lepe pirhe!

V gostilni Pri čunti

Neprimerljive cenovne primerjave

Deset Štajercev

Vroča jed le na toplem krožniku

Kdo kuha? Oba!

Smuka zlakotni

Pod chefovim nadzorom

Po jutru se dan pozna

Dobrojedov dnevnik 51, 52-09

Dobrojedov dnevnik 50-09

Dobrojedov dnevnik 49-09

Dobrojedov dnevnik 48-09

Dobrojedov dnevnik 47-09

Dobrojedov dnevnik 46-09

Dobrojedov dnevnik 44,45-09

Dobrojedov dnevnik 43-09

Dobrojedov dnevnik 42-09

Dobrojedov dnevnik 41-09

Dobrojedov dnevnik 40-09

Dobrojedov dnevnik 39-09

Dobrojedov dnevnik 38-09

Dobrojedov dnevnik 37-09

Dobrojedov dnevnik 36-09

Dobrojedov dnevnik 35-09

Dobrojedov dnevnik 34-09

Dobrojedov dnevnik 33-09

Dobrojedov dnevnik 32-09

Dobrojedov dnevnik 31-09

Dobrojedov dnevnik 30-09

Dobrojedov dnevnik 29-09

Dobrojedov dnevnik 26,27,28-09

Dobrojedov dnevnik 25-09

Dobrojedov dnevnik 24-09

Dobrojedov dnevnik 23-09

Dobrojedov dnevnik 22-09

Dobrojedov dnevnik 21-09

Dobrojedov dnevnik 20-09

Dobrojedov dnevnik 19-09

Dobrojedov dnevnik 18-09

Dobrojedov dnevnik 17-09

Dobrojedov dnevnik 16-09

Dobrojedov dnevnik 15-09

Dobrojedov dnevnik 14-09

Dobrojedov dnevnik 13-09

Dobrojedov dnevnik 12-09

Dobrojedov dnevnik, 11-09

Dobrojedov dnevnik, 10-09

Dobrojedov dnevnik 33

Dobrojedov dnevnik 32

Dobrojedov dnevnik 31

Dobrojedov dnevnik 30

Dobrojedov dnevnik 29

Dobrojedov dnevnik 28

Dobrojedov dnevnik 27

Dobrojedov dnevnik 26

Dobrojedov dnevnik 25

Dobrojedov dnevnik 24

Dobrojedov dnevnik 23

Dobrojedov dnevnik 22

Dobrojedov dnevnik 21

Dobrojedov dnevnik 20

Dobrojedov dnevnik 19

Dobrojedov dnevnik 18

Dobrojedov dnevnik 17

Dobrojedov dnevnik 16

Dobrojedov dnevnik 15

Dobrojedov dnevnik 14

Dobrojedov dnevnik 13

Dobrojedov dnevnik 12

Dobrojedov dnevnik 11

Dobrojedov dnevnik 10

Dobrojedov dnevnik 9

Dobrojedov dnevnik 8

Dobrojedov dnevnik 7

Dobrojedov dnevnik 6

Dobrojedov dnevnik 5

Dobrojedov dnevnik 4

Dobrojedov dnevnik 3

Dobrojedov dnevnik 2

Dobrojedov dnevnik 1

Filetiran ribji trend 10. del

Zrezek v obleki 9. del

Pozdrav iz kuhinje 8. del

Curry namesto golaža 7. del

6 hodov za 6 prijateljev 6. del

V Istro po in na tartufe! 5. del

Le človek je za mizo 4. del

Martin Krpan je znova v modi 3. del

Špageti ne marajo bolonjeze 2. del

Nogometaš za 30 funtov 1. del

   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND