Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 



impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 
V letu 2012 bom …
11.01.2012

Resolucija zveni preveč o-ze-enovsko. Predolgo se sprejema, potem pa se je tako nihče ne drži. Zaobljuba diši preveč aktualno-politično. Stari ali novi družinski zakonik? Politika politikom, dobra hrana dobrojedcem, saj, koliko se jih zaobljubi, potem pa – loči?! Torej naj bodo sklepi, in seveda letni. Ker jih mora vsak sam sprejeti in po možnosti še pred silvestrom, jih vi že imate, a morda boste pa vseeno še katerega dopisali. Dobrih namer ni nikoli preveč.


Tudi vnaprej pripravljena hrana je lahko odlična - Ciya na azijski strani Istanbula



Kuhal bom 1x!
Saj že sedaj, toda neredno. A nisem sam kriv – če pa ona boljše kuha … Zato: enkrat na teden jo bom odpustil. Naj le sedi in (upam) uživa. Tako kot jaz vsak dan.

Seveda se zavedam, da bo težka. Enkrat na teden, namreč, pomeni vsak teden. Predvsem pa ne pomeni le skuhati, temveč si, še bolj, za kuhanje vzeti čas. Torej, organizacija službenega dela, prostega časa in same kuharije. Na hitro nima smisla. Preprosto še manj. Vedno isto najmanj! Za vse drugo pa se je potrebno pripraviti, kar se ne začne le s pravočasnim mise en place, temveč z idejo, iz katere mora nastati načrt. Kaj skuhati namreč ne zajema le lupljenja, temveč tudi nakup. Ali pa vsaj to, da veš, kje v ”njeni” shrambi sta čebula in krompir … V povprečju, torej, moram v doslej že povsem razparceliranem tednu dni najti dodatnih prostih (minimalno) 5 ur. Ni čudno, da je to sklep številka 1.

Ker bo kljub tako veliki žrtvi rezultat še vedno (vsaj) 6:1 zanjo, potrebujem še nekaj za dvig morale. Zato sem si izbral kruh! Enkrat tedensko bom spekel štruco kruha. Če se komu zdi malo, naj ve, da ena domača štruca prihrani vsaj tri trgovinske nakupe. Domači kruh ni nikoli star. Saj se ga vselej prej poje.

Nič več slabe hrane!
Predvsem ta sklep nima nič opraviti z denarjem. Oziroma le toliko, kolikor je škoda vsakega centa za nekaj, kar je zanič!

Če priznavam, da rad jem, in se hvalim, da rad dobro jem, potem je najbolj pomembno, da se uprem vsakršnim skušnjavam, ki sicer sprva vabljivo dišijo, a takoj potem pokažejo pravi obraz.

Zato je bil tisti kebab, ki sem ga do polovice pojedel na ulici v Istanbulu na silvestrski dan, častna dobrojedska, zadnji! Ne bom več poslušal želodca, ki se bo začel oglašati v najbolj nepravem trenutku. Recimo na turistični ulici, kjer se bo svetilo od fast-food napisov.  Ne bom se več tolažil, češ, vse je potrebno poskusiti, če se bo prodajalec še tako drl, da je pri njem najboljša ponudba. Veste, koliko potepuških psov je na istanbulskih ulicah? Kar nisva pojedla – ona nič, on pa se ni mogel upreti, prav mu je – sva ponudila prvim štirim. Vsak je zbežal stran, ne da bi vsaj enkrat pomigal z repom. Drugih potem nisva več motila pri spanju.

Ne bom, torej, jedel tam, kjer mi bo zakrulilo, temveč le tam, kjer bom iz zanesljivih obveščevalnih virov vedel, da je res dobro. Nisem proti fast-foodu, ker je mimojede hrana, na ulici, s stojnice, v kiosku, lahko ne le dobra, temveč kar odlična.

Sploh pa ta zaobljuba ne velja le za hitro hrano. Še v tako znani in dragi gostilni je potrebno odriniti krožnik, če so na njem neužitne sestavine namesto skrbno pripravljene jedi. A tudi domača košta ni izvzeta. Ni dovolj le odpreti hladilnika in nekaj zbasati vase. Tudi to je zanič!

Predvsem pa sklep številka 2 pomeni, da bo potrebno več pozornosti posvetiti iskanju, izboru, kakovosti živil. Kdor misli, da je vsaj ta del povezan z denarjem, se tudi moti. Koliko slabega vržemo stran? To je drago! Koliko kilogramov imam(o) preveč? To je še dražje. Manj ne stane več!

Še več (in še bolj redno) miganje!
Poudarek je na ”še več in še bolj redno”! Zato je sklep številka 3 najbrž najbolj zahteven. A brez njega so vsi drugi še tako dobronamerni sklepi zaman.

Vabljeni domov!
Ni dobrega domačega kuhanja, če ga držiš le zase. Povabiti je treba! Enkrat na mesec je idealno, skupno v celem letu vsaj šestkrat pa realno.
Toda za sklep številka 4 sta potrebna dva/oba! Vsakodnevna kuharija je preprosta, zato je kuhinja za goste potrebni odklop, v katerem do izraza pridejo sodelovanje (ne vabite, če mora vse narediti le ona!), znanje (hvali se s tem, kar znaš, ne z onim, kar imaš!) in kreativnost (naj gostje po večerji dol padejo!).

Kuhal bom v vrečki!
Ta sklep je v tesni povezavi s prvim in četrtim, zato je na zadnjem mestu, ker ne vem, kako bo uspel. Torej, pozor, počakajte na rezultate, preden posnemate. Gre, namreč, za eksperiment, pri njih pa nikoli ne veš, kje in kdaj bo kaj eksplodiralo ali se razlilo.

Ne, ne gre za kuhanje iz vrečk! Saj sem, vendar, že sprejel sklep št. 2. Gre za tehniko kuhanja, brez katere v letu 2012 ne bo preživel noben vrhunski kuhar. Imenuje se sous-vide kuhanje, pa čeprav njeno bistvo sploh ni le vakuum. V vrhunske gostilne je tehnika prišla iz pomožnih, mobilnih, skoraj menz; kuhinj, v katerih sta hitrost in priročnost pred vrhunskostjo. A njim je šlo predvsem za novi način konzerviranja vnaprej pripravljene hrane, vrhunski pa uporabljajo sous-vide zaradi ohranjanja sočnosti, arome in teksture živil ter jedi. Princip takšnega kuhanja je v vrečki, v katero zapakiramo živilo, ki ga nato v vodni kopeli pri nizki temperaturi dolgo kuhamo.

Ker gre pri tej novi tehniki kuhanja za uporabo tehnologije, je sous-vide predvsem domena profesionalnih kuharjev. Ravno zato pa je toliko večji domači izziv. Kako brez dragih naprav z uporabo običajnih kuhinjskih pripomočkov doseči enakomerno kuhanje na točno določeni temperaturi?!

Vrečka ni problem. Saj smo včasih zamrzovali, da je bilo veselje … In novi varilniki za zamrzovalne vrečke imajo že tudi funkcijo vakumiranja. Tudi vodo se da z uporabo preprostega kuhinjskega termometra segreti na predpisano temperaturo. A kako jo obdržati? To je ta (peti) izziv, o katerem pa vas bo doletelo še kakšno – nadaljevanje.









Preberite tudi:

Pomladni Teden restavracij: 11. - 20. marec

Teden restavracij jesen 2015

Teden restavracij 2015, 2. del

Nekaj o kranjski klobasi

5. SladoLent na Festivalu Lent

SladoLent 2015: 27 chefov v devetih večerih

Teden restavracij: več kot 34.000 gostov!

Teden restavracij 2015 - pomlad

Teden restavracij 2015: v znamenju nove slovenske kuhinje

Slovenske gostilne so iz leta v leto boljše. Preverjeno!

Jesenski Teden restavracij: več kot 30.000 gostov!

Teden restavracij od 18. do 26.oktobra

4. SladoLent: že po polovici rekorden!

4. SladoLent: 37 chefov, 79 jedi, 32 vin

4. SladoLent: 16 dni vrhunskega street fooda

Od burgerjev do mišelink: ameriška hrana na zahodni obali

Šola okusov: vse iz ostankov

Pizza - ta je ta prava

Končno: žar 2014!

Teden restavracij: 100 menijev, 69 chefov, 14 evrov

Teden restavracij letos dvakrat!

Kulinarično leto 2013 - Nedelovi sončki

Vinsko izletništvo med Napo in Sonomo v Kaliforniji

Zapiski TR 2013: najboljši odmevi

Dobre jedi za 13 evrov

Teden restavracij: ne na slepo

Teden restavracij 2013, 12. do 20. oktober

Teden restavracij od 12. - 20. oktobra 2013

3. SladoLent: program, chefi in jedi

SladoLent: 15 vinarjev, 30 vin

3. SladoLent: 16 dni, 34 chefov

JRE ima že 13 članov

Oranžna energija na Obali

Štajerska pomlad, končno!

Slovenski Teden restavracij maja 2013

Izbor Nedelovih gostiln 2013

Cook it raw: Ana Roš, prva in edina

Kumparička- slovensko-hrvaški kozji sir iz Istre

SladoLent: 5.000 obiskovalcev v 16 dneh

SladoLent: Pri Florjanu, Panorama in VSGT

SladoLent: Vila Bled, Promenada in 1906

SladoLent: Hiša Franko, Mahorčič, Livada Prestige

SladoLent: Mak, Dam, Novi svet

SladoLent: Maxim, Jezeršek, Betnava

SladoLent: Maxim, Rajh, Arena

SladoLent: Novak, Na gradu, Rajh

SladoLent: Pavus, Novak, Na gradu

SladoLent: Pavus, Zemono, Danilo

SladoLent: Habakuk, Arena, Rožmarin

SladoLent: Habakuk, Mak, Betnava

SladoLent: JB, Debeluh, Krištof

Avtorski street food z Lenta

Promenada slovenskih chefov

Teden restavracij – dan potem

Gourmet pod vedrim nebom

Leta '12, od 12. maja: 12 menijev za 12 evrov!

Oranžna (vinska) revolucija

Prestolnica okusov in Kozarec dobrega vina

24 ur na Dunaju

Vinsko jadranje Split – Hvar – Korčula – Vis – Split

Vedno bolj zlate istrske oljke

Belo ali rdeče? Ne, oranžno!

Omleta z brusnicami z Železničarskega doma

Dva (nova) lokala in dve (stari) opravičili

Veliko vonja, malo okusa

Naši in tuji vinarji iščejo trg

Le Cordon Bleu

Tradicionalna slovenska kuhinja - 20 najboljših

O sončkih in še čez

Izbor Nedelovih gostiln 2012

Prehranjevanje kot igra raziskovanja

Ko zadiši iz domače pečice

Jej dobro in zdravo, jej sezonsko in lokalno

Utrgajte si paradižnik!

Rad dobro jedel.bi

SladoLent: kdaj bo spet?

SladoLent, kulinarična predstava na mariborskih Benetkah

Ljubezenske izjave na prtičkih pintxosov

Prestolnica okusov

Tudi v Mariboru se premika...

Kuharjev prestop

Ne le razlika v ceni

Dolgi ponedeljek

O ocenjevalcu

O slovenskih chefih

O gostilničarjih

O cenah v slovenskih gostilnah

O natakarjih

O novi slovenski kuhinji

Okusno 2011

Izbor Nedelovih gostiln 2011

Istrska jesen

Kuharski spektakel

Naši Robuchoni

Pa četudi ni vedno gostilna

Dunajski in zos

Piknik in Ljubljana

Hi-tec v kuhinji

Zasluži si!

Kulinarična transverzala

Chefi in vinarji

Preprosto, a posebno

Na svidenje, šparglji

Jejte dobro!

S poreklom

Ko zadiši

Naj nekaj ostane

Kje so polpeti?

Eksperimentalno

Še kar mavrahi

Zdaj pa na kolo!

Po veliki noči

Veliko šunko in lepe pirhe!

V gostilni Pri čunti

Neprimerljive cenovne primerjave

Deset Štajercev

Vroča jed le na toplem krožniku

Kdo kuha? Oba!

Smuka zlakotni

Pod chefovim nadzorom

Po jutru se dan pozna

Dobrojedov dnevnik 51, 52-09

Dobrojedov dnevnik 50-09

Dobrojedov dnevnik 49-09

Dobrojedov dnevnik 48-09

Dobrojedov dnevnik 47-09

Dobrojedov dnevnik 46-09

Dobrojedov dnevnik 44,45-09

Dobrojedov dnevnik 43-09

Dobrojedov dnevnik 42-09

Dobrojedov dnevnik 41-09

Dobrojedov dnevnik 40-09

Dobrojedov dnevnik 39-09

Dobrojedov dnevnik 38-09

Dobrojedov dnevnik 37-09

Dobrojedov dnevnik 36-09

Dobrojedov dnevnik 35-09

Dobrojedov dnevnik 34-09

Dobrojedov dnevnik 33-09

Dobrojedov dnevnik 32-09

Dobrojedov dnevnik 31-09

Dobrojedov dnevnik 30-09

Dobrojedov dnevnik 29-09

Dobrojedov dnevnik 26,27,28-09

Dobrojedov dnevnik 25-09

Dobrojedov dnevnik 24-09

Dobrojedov dnevnik 23-09

Dobrojedov dnevnik 22-09

Dobrojedov dnevnik 21-09

Dobrojedov dnevnik 20-09

Dobrojedov dnevnik 19-09

Dobrojedov dnevnik 18-09

Dobrojedov dnevnik 17-09

Dobrojedov dnevnik 16-09

Dobrojedov dnevnik 15-09

Dobrojedov dnevnik 14-09

Dobrojedov dnevnik 13-09

Dobrojedov dnevnik 12-09

Dobrojedov dnevnik, 11-09

Dobrojedov dnevnik, 10-09

Dobrojedov dnevnik 33

Dobrojedov dnevnik 32

Dobrojedov dnevnik 31

Dobrojedov dnevnik 30

Dobrojedov dnevnik 29

Dobrojedov dnevnik 28

Dobrojedov dnevnik 27

Dobrojedov dnevnik 26

Dobrojedov dnevnik 25

Dobrojedov dnevnik 24

Dobrojedov dnevnik 23

Dobrojedov dnevnik 22

Dobrojedov dnevnik 21

Dobrojedov dnevnik 20

Dobrojedov dnevnik 19

Dobrojedov dnevnik 18

Dobrojedov dnevnik 17

Dobrojedov dnevnik 16

Dobrojedov dnevnik 15

Dobrojedov dnevnik 14

Dobrojedov dnevnik 13

Dobrojedov dnevnik 12

Dobrojedov dnevnik 11

Dobrojedov dnevnik 10

Dobrojedov dnevnik 9

Dobrojedov dnevnik 8

Dobrojedov dnevnik 7

Dobrojedov dnevnik 6

Dobrojedov dnevnik 5

Dobrojedov dnevnik 4

Dobrojedov dnevnik 3

Dobrojedov dnevnik 2

Dobrojedov dnevnik 1

Filetiran ribji trend 10. del

Zrezek v obleki 9. del

Pozdrav iz kuhinje 8. del

Curry namesto golaža 7. del

6 hodov za 6 prijateljev 6. del

V Istro po in na tartufe! 5. del

Le človek je za mizo 4. del

Martin Krpan je znova v modi 3. del

Špageti ne marajo bolonjeze 2. del

Nogometaš za 30 funtov 1. del

   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND