Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 
O sončkih in še čez
15.11.2011

O kriterijih ocen na teh straneh, v NeDelu in Izboru Nedelovih gostiln 2012 – Kako ocenjujemo? – Kdaj se zgodi rop, kdaj pa radi plačamo, ker odhajamo bogatejši?


Prideš, poješ, plačaš, napišeš. Tako preprosto je ... Zato je tudi odgovor na večno vprašanje - "Pa kako lahko toliko pojesta?" - preprost: ”Saj je le enkrat na teden…"

Vmes pa trening. Ne moreš (o)ceniti dobre gostilne in spoznati dobre hrane, če za to za štedilnikom tudi sam kaj ne narediš. Midva enkrat v gostilno, šestkrat pa - on zanj (in včasih celo on zanjo). Še veliko več kot jeva (v gostilnah), kuhava (doma). Ne (le) zato, ker sva lačna, temveč še bolj zato, da eksperimentirava, preizkušava, iščeva. Rezultate so na teh straneh (www.rad-dobrojem.si). Toliko o večnem vprašanju, v nadaljevanju pa še o večni dilemi - kako ocenjujeva?!

Iščemo dobre, ne slabih
Ocenjujeva tako, da vedno in povsod iščeva dobre in dobro. Saj zato gremo v gostilno, mar ne!? Da nam bo prijetno in okusno, ne pa, da bomo odhajali slabe volje. Zato v vsaki iščeva znanje, prednosti, posebnosti, tisto, zaradi česar bi se še vrnila. Iščite, torej, dobro, še vi. Ne bo vam žal. Slabega je tako preveč.

Seveda pa je vsaka gastronomska kritika namenjena temu, da jo bralci preverite. Če bi se držali zgolj številčnih ocen, bi obiskovali le tiste s petimi (ali več) sončki, kar sploh ne bi bilo prav. Preveč dobrega bi zamudili.
Vsaka ocena je sestavljena iz dveh enako pomembnih elementov. Sončki (od 1 do 5 in še čez) so zato zgolj številčna ocena, ki ni nič bolj pomembna od besedila. Obe pa sta le zato, da sta vam v pomoč; ne le, da izberete gostilno, temveč da lahko v njej tudi lažje, boljše, pravilno izberete.

Še vedno pa je to ocena, ki je subjektivna. Tudi midva se velikokrat ne strinjava z Michelinom ali pa z ocenjevalcem filma, koncerta, knjige; nama pa vedno pomaga, da se znava orientirati. Včasih tudi tako - če pohvali, ne greva; in obratno. Zato ne bova jezna, ko se ne boste strinjali, bova pa vesela, če nama boste to povedali (napisali: rad.dobrojem@siol.com).

Kje se, potemtakem, začne osončje?
Kjer imajo jedi:
  • podpis,
  • tradicijo in
  • sestavine!
Kuharjev podpis
Podpis pomeni prepoznavnost kuharja, kreativnost, zgodbo. Gre za avtorstvo in njegov značaj. Ne posnema, temveč kreira. S podpisom svojemu (kuharskemu) poklicu dodaja umetniško kakovost.

Tradicija
Toda ustvarjalnost ne sme biti le avantgardna, temveč mora biti tudi tradicionalno pogojena. Tako kot sestavine, morajo imeti tudi ideje poreklo. Kakovost v slovenskih gostilnah ima lahko le slovenske korenine. Novo nastaja na izročilu starega. Nove slovenske (avtorske) kuhinje ni brez tradicionalnih slovenskih jedi, tehnik in običajev. Vrhunski slovenski chef pozna svet, toda svet bo (s)poznal njega le kot predstavnika slovenske in regionalne kuhinje!

Kakovost sestavin
Pa ne le kakovostne, temveč čim bolj z imenom (podpisom proizvajalca) in od čim bližje (poreklo). Prav pri izboru sestavin se izrazita kuharjeva ustvarjalnost in njegov občutek za tradicijo. Ni vrhunskega chefa brez vrhunskih proizvajalcev in dobaviteljev. Namesto letal in tovornjakov z vil na vilice!

Ob vsem tem pa mora biti še - dobro!
A ne le obrtniško znanje kuharja, temveč tudi ocenjevalca. Ne le, da prebavljivo (in vabljivo), napiše, temveč da se tudi spozna. Presodili boste Vi!

Predvsem pa je najbolj pomembna objektivnost. Zato prideva vedno nenajavljena! Rezervirava, seveda, toda vedno pod izmišljenim imenom. Vsaj v startu so, torej, vsi na istem. Potem pa… Nekateri naju prepoznajo. Toda še veliko več ne. A to je tudi vseeno. Kuhanje se ne začne, ko gost naroči, temveč dosti, dosti prej. Tisti, ki to ve, nima kaj skrivati. Tisti, ki ne, ne more z ničemer zakriti.

Po toliko letih znava razbrati, če se potrudijo zaradi Nedela (ocene), ne pa zaradi gostov. Saj si naredijo le slabo uslugo! Ocena je morda boljša, razočaranih gostov pa zaradi tega več.

Ocena je sicer rezultat zadnjega obiska v gostilni, toda tudi en obisk ima za osnovo toliko let izkušenj, ogromno informacij in raziskovanj ter, ne nazadnje, preteklih obiskov, predvsem v tistih gostilnah, ki merijo visoko. Ker iščeva dobro in ne slabo, kikse, ki so slučajni, ne sistemski, le opiševa in ne vključiva v številčno oceno.

Sončki

1 sonček: če ni boljšega. Še kar!

Tudi en sonček je potrebno osvojiti. Slabi so tisti, ki nimajo nobenega. Učinek na gosta: poješ, a tudi hitro pozabiš. V tej knjigi teh ni.

2 sončka: našlo se bo kaj. Dobro!
Če znaš prav izbrati, se lahko (skoraj) povsod najde (tudi) kaj dobrega. Recimo hišna specialiteta, zato kaj drugega niti potrebno ni. Učinek na gosta: počutim se znano, domače. V tej knjigi teh ni.

3 sončki: ne bo vam žal. Zelo dobro!
Tukaj najdete tisto, kar si želite jesti vsak dan. Pripravljeno je kakovostno, z okusom in vonjem. Skoraj tako dobro kot doma… Seveda pa takšne niso vse jedi. Učinek na gosta: ko se spomniš (na tisto jed), se ti pocedijo sline.

4 sončki: za najbolj zahtevne. Odlično!
Poudarek na kakovosti in poreklu sestavin ter njihovi tankočutni pripravi. Skoraj brez napak. Zametki izvirnosti in vrhunskosti, vendar se vidi, da vsega pa še ne znajo. Učinek na gosta: zadovoljstvo, ki traja vsaj do zajtrka.

5 sončkov: nepozabno doživetje. Najboljše v Sloveniji!
Izvirno.  Odkriva novo, uči, kaže pot. O tem se pripoveduje. Jedi s podpisom. To ni za vsak dan. Harmonija okusov, vrhunskost sestavin, lepota predstavitve. Učinek na gosta: navdušenje in sreča. Kako lepo je (lahko) življenje!

Več kot 5 sončkov
Tukaj se začne primerjava s svetom. Če se izrazim po ”michelinsko” – več kot 5 sončkov je vredno vsaj 1 zvezdice; torej velikokrat kar dveh. Ali po ”gault-millausko”: vsaj 3 kape ali 17 in več točk (od 20).

Pol sončka
To je znak, da je njihov lastnik na dobri poti do (še) višje ocene.

Kriteriji
Najpomembnejša je hrana. Saj greste zaradi nje v gostilno, kajne?! Seveda pa ni dobre hrane brez dobre postrežbe, v lepem okolju in s primerno vinsko spremljavo. K čemur gre, razumljivo, tudi račun. Toda ne z nerazumno ceno.

Hrana
Okusnost jedi, ustvarjalnost kuharja, kakovost in poreklo sestavin. Kar je manj kot 2, si ne zasluži objave (v NeDelu). Dobro je, torej, že 2, toda nič več kot to. Res dobra hrana, ki je tudi okusna, se začne s 3! A pravi užitki šele s 4! Za odličnjake je prihranjenih 5 sončkov, ker pa so nekateri med njimi izjemni, jih dobijo celo ve (do 6)!

Vina
Ne gre za kakovost posameznih vin, saj gostilničar na to nima vpliva, temveč za bogastvo gostilničarjeve vinske kleti, preglednost in informativnost vinskega lista ter za znanje vinskega svetovalca. Kdor dobi 1, toči le vodo. 2 je za "belo ali rdeče?", za 3 morajo biti buteljke že lepo zložene, za 4 točene po nasvetu in tudi v kozarce. 5 je prihranjeno le za velika vinska doživetja.

Postrežba
Prijaznost, strokovnost in kakovost strežbe. Kdor dobi 1, naj naredi raje samopostrežno restavracijo. 2 je za predolgo čakanje, zato se natakarski poklic začne šele s 3. Za 4 je potrebna razen nasmeha še spretnost, za 5 pa moraš biti za natakarja že rojen.

Urejenost
Ambient, čistoča, okolje in parking. 1 nima nič od tega. V 2 ne pojdite raje na WC. Urejeno je šele od 3 naprej. Od 4 je tudi prijetno. 5 nas navduši tako, da tega ne bomo nikoli pozabili.

Cena/kakovost
Gre za razmerje med tem, kaj ponujajo in koliko za to zahtevajo. Če je 1, se je zgodil rop. Če je 2, je kraja. Za 3 smo se sicer najedli, toda za to preveč plačali. S 4 povemo, da nam sicer ni bilo žal denarja, a da poznamo tudi boljše. Ko je 5, radi plačamo, ker odhajamo - bogatejši.Preberite tudi:

Pomladni Teden restavracij: 11. - 20. marec

Teden restavracij jesen 2015

Teden restavracij 2015, 2. del

Nekaj o kranjski klobasi

5. SladoLent na Festivalu Lent

SladoLent 2015: 27 chefov v devetih večerih

Teden restavracij: več kot 34.000 gostov!

Teden restavracij 2015 - pomlad

Teden restavracij 2015: v znamenju nove slovenske kuhinje

Slovenske gostilne so iz leta v leto boljše. Preverjeno!

Jesenski Teden restavracij: več kot 30.000 gostov!

Teden restavracij od 18. do 26.oktobra

4. SladoLent: že po polovici rekorden!

4. SladoLent: 37 chefov, 79 jedi, 32 vin

4. SladoLent: 16 dni vrhunskega street fooda

Od burgerjev do mišelink: ameriška hrana na zahodni obali

Šola okusov: vse iz ostankov

Pizza - ta je ta prava

Končno: žar 2014!

Teden restavracij: 100 menijev, 69 chefov, 14 evrov

Teden restavracij letos dvakrat!

Kulinarično leto 2013 - Nedelovi sončki

Vinsko izletništvo med Napo in Sonomo v Kaliforniji

Zapiski TR 2013: najboljši odmevi

Dobre jedi za 13 evrov

Teden restavracij: ne na slepo

Teden restavracij 2013, 12. do 20. oktober

Teden restavracij od 12. - 20. oktobra 2013

3. SladoLent: program, chefi in jedi

SladoLent: 15 vinarjev, 30 vin

3. SladoLent: 16 dni, 34 chefov

JRE ima že 13 članov

Oranžna energija na Obali

Štajerska pomlad, končno!

Slovenski Teden restavracij maja 2013

Izbor Nedelovih gostiln 2013

Cook it raw: Ana Roš, prva in edina

Kumparička- slovensko-hrvaški kozji sir iz Istre

SladoLent: 5.000 obiskovalcev v 16 dneh

SladoLent: Pri Florjanu, Panorama in VSGT

SladoLent: Vila Bled, Promenada in 1906

SladoLent: Hiša Franko, Mahorčič, Livada Prestige

SladoLent: Mak, Dam, Novi svet

SladoLent: Maxim, Jezeršek, Betnava

SladoLent: Maxim, Rajh, Arena

SladoLent: Novak, Na gradu, Rajh

SladoLent: Pavus, Novak, Na gradu

SladoLent: Pavus, Zemono, Danilo

SladoLent: Habakuk, Arena, Rožmarin

SladoLent: Habakuk, Mak, Betnava

SladoLent: JB, Debeluh, Krištof

Avtorski street food z Lenta

Promenada slovenskih chefov

Teden restavracij – dan potem

Gourmet pod vedrim nebom

Leta '12, od 12. maja: 12 menijev za 12 evrov!

Oranžna (vinska) revolucija

Prestolnica okusov in Kozarec dobrega vina

24 ur na Dunaju

Vinsko jadranje Split – Hvar – Korčula – Vis – Split

Vedno bolj zlate istrske oljke

Belo ali rdeče? Ne, oranžno!

Omleta z brusnicami z Železničarskega doma

Dva (nova) lokala in dve (stari) opravičili

V letu 2012 bom …

Veliko vonja, malo okusa

Naši in tuji vinarji iščejo trg

Le Cordon Bleu

Tradicionalna slovenska kuhinja - 20 najboljših

Izbor Nedelovih gostiln 2012

Prehranjevanje kot igra raziskovanja

Ko zadiši iz domače pečice

Jej dobro in zdravo, jej sezonsko in lokalno

Utrgajte si paradižnik!

Rad dobro jedel.bi

SladoLent: kdaj bo spet?

SladoLent, kulinarična predstava na mariborskih Benetkah

Ljubezenske izjave na prtičkih pintxosov

Prestolnica okusov

Tudi v Mariboru se premika...

Kuharjev prestop

Ne le razlika v ceni

Dolgi ponedeljek

O ocenjevalcu

O slovenskih chefih

O gostilničarjih

O cenah v slovenskih gostilnah

O natakarjih

O novi slovenski kuhinji

Okusno 2011

Izbor Nedelovih gostiln 2011

Istrska jesen

Kuharski spektakel

Naši Robuchoni

Pa četudi ni vedno gostilna

Dunajski in zos

Piknik in Ljubljana

Hi-tec v kuhinji

Zasluži si!

Kulinarična transverzala

Chefi in vinarji

Preprosto, a posebno

Na svidenje, šparglji

Jejte dobro!

S poreklom

Ko zadiši

Naj nekaj ostane

Kje so polpeti?

Eksperimentalno

Še kar mavrahi

Zdaj pa na kolo!

Po veliki noči

Veliko šunko in lepe pirhe!

V gostilni Pri čunti

Neprimerljive cenovne primerjave

Deset Štajercev

Vroča jed le na toplem krožniku

Kdo kuha? Oba!

Smuka zlakotni

Pod chefovim nadzorom

Po jutru se dan pozna

Dobrojedov dnevnik 51, 52-09

Dobrojedov dnevnik 50-09

Dobrojedov dnevnik 49-09

Dobrojedov dnevnik 48-09

Dobrojedov dnevnik 47-09

Dobrojedov dnevnik 46-09

Dobrojedov dnevnik 44,45-09

Dobrojedov dnevnik 43-09

Dobrojedov dnevnik 42-09

Dobrojedov dnevnik 41-09

Dobrojedov dnevnik 40-09

Dobrojedov dnevnik 39-09

Dobrojedov dnevnik 38-09

Dobrojedov dnevnik 37-09

Dobrojedov dnevnik 36-09

Dobrojedov dnevnik 35-09

Dobrojedov dnevnik 34-09

Dobrojedov dnevnik 33-09

Dobrojedov dnevnik 32-09

Dobrojedov dnevnik 31-09

Dobrojedov dnevnik 30-09

Dobrojedov dnevnik 29-09

Dobrojedov dnevnik 26,27,28-09

Dobrojedov dnevnik 25-09

Dobrojedov dnevnik 24-09

Dobrojedov dnevnik 23-09

Dobrojedov dnevnik 22-09

Dobrojedov dnevnik 21-09

Dobrojedov dnevnik 20-09

Dobrojedov dnevnik 19-09

Dobrojedov dnevnik 18-09

Dobrojedov dnevnik 17-09

Dobrojedov dnevnik 16-09

Dobrojedov dnevnik 15-09

Dobrojedov dnevnik 14-09

Dobrojedov dnevnik 13-09

Dobrojedov dnevnik 12-09

Dobrojedov dnevnik, 11-09

Dobrojedov dnevnik, 10-09

Dobrojedov dnevnik 33

Dobrojedov dnevnik 32

Dobrojedov dnevnik 31

Dobrojedov dnevnik 30

Dobrojedov dnevnik 29

Dobrojedov dnevnik 28

Dobrojedov dnevnik 27

Dobrojedov dnevnik 26

Dobrojedov dnevnik 25

Dobrojedov dnevnik 24

Dobrojedov dnevnik 23

Dobrojedov dnevnik 22

Dobrojedov dnevnik 21

Dobrojedov dnevnik 20

Dobrojedov dnevnik 19

Dobrojedov dnevnik 18

Dobrojedov dnevnik 17

Dobrojedov dnevnik 16

Dobrojedov dnevnik 15

Dobrojedov dnevnik 14

Dobrojedov dnevnik 13

Dobrojedov dnevnik 12

Dobrojedov dnevnik 11

Dobrojedov dnevnik 10

Dobrojedov dnevnik 9

Dobrojedov dnevnik 8

Dobrojedov dnevnik 7

Dobrojedov dnevnik 6

Dobrojedov dnevnik 5

Dobrojedov dnevnik 4

Dobrojedov dnevnik 3

Dobrojedov dnevnik 2

Dobrojedov dnevnik 1

Filetiran ribji trend 10. del

Zrezek v obleki 9. del

Pozdrav iz kuhinje 8. del

Curry namesto golaža 7. del

6 hodov za 6 prijateljev 6. del

V Istro po in na tartufe! 5. del

Le človek je za mizo 4. del

Martin Krpan je znova v modi 3. del

Špageti ne marajo bolonjeze 2. del

Nogometaš za 30 funtov 1. del

   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND