Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 



impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 
Prehranjevanje kot igra raziskovanja
16.10.2011

Zmaga na oblikovalski okuševalnici Eat & Drink design 2011 ljubljanskega Meseca oblikovanja v Celje in Laško


Metka Jerebic, Tanja Pintarič, Pika Pevec Rituper in Damir Pintarič


Gašper Puhan in Marko Pavčnik (foto: Aleš Fevžer)



Z odstranitvijo krožnika in jedilnega servisa se klasični način prehranjevanja dviguje na nivo lastnega ustvarjanja kulinaričnih doživetij. Še več, tradicionalne slovenske okuse nadgrajuje kreativnost, ki kamen iz reke spreminja v razglednico lokalne kulinarike. Namesto ideoloških bojev globaliziranih prehranjevalnic na naših krožnikih na ekoloških njivah kalijo novi in trajnostni okusi druge narave. V sodobni slovenski gostilni ob telečji obari z ajdovimi žganci tudi slepi spregledajo. Novi slovenski chef spoštuje vse, kar ga obdaja, svojo kulturo, tradicijo in goste, ki jih spodbuja, da njegovim kreacijam pridajo svojo osebno noto in vladajo sami sebi. Kar je doslej onesnaževalo, pa postaja okusni objem najboljših nadevov ... Čas je, torej, za nova pravila, vloge in vladarje, sporoča letošnji ljubljanski Mesec oblikovanja, z oblikovalci pa se strinjajo tudi vrhunski slovenski kuharji.

Nič čudnega, da je komisija oblikovalske okuševalnice Eat & Drink Design 2011, pod vodstvom edinega slovenskega chefa z Michelinovo zvezdico Andreja Kuharja, imela najtežje delo v štiriletni zgodovini tega tekmovanja. Vseh devet kuharsko-oblikovalskih parov je dokazalo, da nova slovenska kuhinja ni želja, temveč stvarnost. Zmagala je ideja, ki je prehranjevanje preoblikovala v igro raziskovanja. ”Sledi svojemu okusu in ustvari nepozabne kulinarične kreacije,” pozivata kuhar Marko Pavčnik (Pavus – Grad Tabor Laško) in oblikovalec Gašper Puhan (Medias kreativ). Ustvarila sta posebno mizo crEATe, okrog katere se lahko gostje ob pripravljenih jedeh vključijo v raziskovanje žlahtnih kulinaričnih doživetij. Gašper Puhan: ”Z idejami kreativne kulinarike jih vodite skozi številne okuse, z drobnimi namigi pa svetujete, kako naj sami ustvarjajo kulinarične užitke ter s crEATe prehranjevanje spremenijo v umetnost in zabavo.”

Najboljšo jed oblikovalske okuševalnice v garažah Slovenijalesa pa so pripravili v gostilni Rajh in bili za pobeg v mir ob reki Muri nagrajeni z drugim mestom. Domače koline z bujto repo na vročem kamnu nad megleno mrtvico rokava Mure, s slatino ivanjškega izvira, naravno vodo iz Lisjakove struge ter chardonnayem z najboljšega brega (Breg, Marof, 2008), je oblikovala Pika Pevec Rituper (Oblikovanje&Pika), kuharsko pa sta ga uresničila Tanja in Damir Pintarič (gostilna Rajh, Bakovci).

Tanja Pintarič: ”Na bujti repi je pire iz zelenih repnih listov, zraven je pralina iz prosene kaše, povitnica, in drevo v obliki korenin repe, ocvrte v koruzni moki. Na drevesu, ki med kalčki medene čebule raste iz sladke zemlje drobtin ajdovega kruha z orehi, so jesenski listi deteljice z roso pečenkine omake.” Jed je že v ponudbi Rajhove gostilne.

Tretje mesto sta si razdelila trikratni zmagovalec Eat&Drink Designa Tomaž Bolka iz gostilne Krištof z oblikovalko Nino Levičnik in Biodar, zveza združenj ekoloških kmetov Slovenije, z oblikovalcema Bojanom Ažmanom in Matejo Medvedič ter štirimi kulinaričnimi sestrami Matejo Ulaga, Alenko Belič, Janjo Žvegelj in Borko Bonetti.











Preberite tudi:

Pomladni Teden restavracij: 11. - 20. marec

Teden restavracij jesen 2015

Teden restavracij 2015, 2. del

Nekaj o kranjski klobasi

5. SladoLent na Festivalu Lent

SladoLent 2015: 27 chefov v devetih večerih

Teden restavracij: več kot 34.000 gostov!

Teden restavracij 2015 - pomlad

Teden restavracij 2015: v znamenju nove slovenske kuhinje

Slovenske gostilne so iz leta v leto boljše. Preverjeno!

Jesenski Teden restavracij: več kot 30.000 gostov!

Teden restavracij od 18. do 26.oktobra

4. SladoLent: že po polovici rekorden!

4. SladoLent: 37 chefov, 79 jedi, 32 vin

4. SladoLent: 16 dni vrhunskega street fooda

Od burgerjev do mišelink: ameriška hrana na zahodni obali

Šola okusov: vse iz ostankov

Pizza - ta je ta prava

Končno: žar 2014!

Teden restavracij: 100 menijev, 69 chefov, 14 evrov

Teden restavracij letos dvakrat!

Kulinarično leto 2013 - Nedelovi sončki

Vinsko izletništvo med Napo in Sonomo v Kaliforniji

Zapiski TR 2013: najboljši odmevi

Dobre jedi za 13 evrov

Teden restavracij: ne na slepo

Teden restavracij 2013, 12. do 20. oktober

Teden restavracij od 12. - 20. oktobra 2013

3. SladoLent: program, chefi in jedi

SladoLent: 15 vinarjev, 30 vin

3. SladoLent: 16 dni, 34 chefov

JRE ima že 13 članov

Oranžna energija na Obali

Štajerska pomlad, končno!

Slovenski Teden restavracij maja 2013

Izbor Nedelovih gostiln 2013

Cook it raw: Ana Roš, prva in edina

Kumparička- slovensko-hrvaški kozji sir iz Istre

SladoLent: 5.000 obiskovalcev v 16 dneh

SladoLent: Pri Florjanu, Panorama in VSGT

SladoLent: Vila Bled, Promenada in 1906

SladoLent: Hiša Franko, Mahorčič, Livada Prestige

SladoLent: Mak, Dam, Novi svet

SladoLent: Maxim, Jezeršek, Betnava

SladoLent: Maxim, Rajh, Arena

SladoLent: Novak, Na gradu, Rajh

SladoLent: Pavus, Novak, Na gradu

SladoLent: Pavus, Zemono, Danilo

SladoLent: Habakuk, Arena, Rožmarin

SladoLent: Habakuk, Mak, Betnava

SladoLent: JB, Debeluh, Krištof

Avtorski street food z Lenta

Promenada slovenskih chefov

Teden restavracij – dan potem

Gourmet pod vedrim nebom

Leta '12, od 12. maja: 12 menijev za 12 evrov!

Oranžna (vinska) revolucija

Prestolnica okusov in Kozarec dobrega vina

24 ur na Dunaju

Vinsko jadranje Split – Hvar – Korčula – Vis – Split

Vedno bolj zlate istrske oljke

Belo ali rdeče? Ne, oranžno!

Omleta z brusnicami z Železničarskega doma

Dva (nova) lokala in dve (stari) opravičili

V letu 2012 bom …

Veliko vonja, malo okusa

Naši in tuji vinarji iščejo trg

Le Cordon Bleu

Tradicionalna slovenska kuhinja - 20 najboljših

O sončkih in še čez

Izbor Nedelovih gostiln 2012

Ko zadiši iz domače pečice

Jej dobro in zdravo, jej sezonsko in lokalno

Utrgajte si paradižnik!

Rad dobro jedel.bi

SladoLent: kdaj bo spet?

SladoLent, kulinarična predstava na mariborskih Benetkah

Ljubezenske izjave na prtičkih pintxosov

Prestolnica okusov

Tudi v Mariboru se premika...

Kuharjev prestop

Ne le razlika v ceni

Dolgi ponedeljek

O ocenjevalcu

O slovenskih chefih

O gostilničarjih

O cenah v slovenskih gostilnah

O natakarjih

O novi slovenski kuhinji

Okusno 2011

Izbor Nedelovih gostiln 2011

Istrska jesen

Kuharski spektakel

Naši Robuchoni

Pa četudi ni vedno gostilna

Dunajski in zos

Piknik in Ljubljana

Hi-tec v kuhinji

Zasluži si!

Kulinarična transverzala

Chefi in vinarji

Preprosto, a posebno

Na svidenje, šparglji

Jejte dobro!

S poreklom

Ko zadiši

Naj nekaj ostane

Kje so polpeti?

Eksperimentalno

Še kar mavrahi

Zdaj pa na kolo!

Po veliki noči

Veliko šunko in lepe pirhe!

V gostilni Pri čunti

Neprimerljive cenovne primerjave

Deset Štajercev

Vroča jed le na toplem krožniku

Kdo kuha? Oba!

Smuka zlakotni

Pod chefovim nadzorom

Po jutru se dan pozna

Dobrojedov dnevnik 51, 52-09

Dobrojedov dnevnik 50-09

Dobrojedov dnevnik 49-09

Dobrojedov dnevnik 48-09

Dobrojedov dnevnik 47-09

Dobrojedov dnevnik 46-09

Dobrojedov dnevnik 44,45-09

Dobrojedov dnevnik 43-09

Dobrojedov dnevnik 42-09

Dobrojedov dnevnik 41-09

Dobrojedov dnevnik 40-09

Dobrojedov dnevnik 39-09

Dobrojedov dnevnik 38-09

Dobrojedov dnevnik 37-09

Dobrojedov dnevnik 36-09

Dobrojedov dnevnik 35-09

Dobrojedov dnevnik 34-09

Dobrojedov dnevnik 33-09

Dobrojedov dnevnik 32-09

Dobrojedov dnevnik 31-09

Dobrojedov dnevnik 30-09

Dobrojedov dnevnik 29-09

Dobrojedov dnevnik 26,27,28-09

Dobrojedov dnevnik 25-09

Dobrojedov dnevnik 24-09

Dobrojedov dnevnik 23-09

Dobrojedov dnevnik 22-09

Dobrojedov dnevnik 21-09

Dobrojedov dnevnik 20-09

Dobrojedov dnevnik 19-09

Dobrojedov dnevnik 18-09

Dobrojedov dnevnik 17-09

Dobrojedov dnevnik 16-09

Dobrojedov dnevnik 15-09

Dobrojedov dnevnik 14-09

Dobrojedov dnevnik 13-09

Dobrojedov dnevnik 12-09

Dobrojedov dnevnik, 11-09

Dobrojedov dnevnik, 10-09

Dobrojedov dnevnik 33

Dobrojedov dnevnik 32

Dobrojedov dnevnik 31

Dobrojedov dnevnik 30

Dobrojedov dnevnik 29

Dobrojedov dnevnik 28

Dobrojedov dnevnik 27

Dobrojedov dnevnik 26

Dobrojedov dnevnik 25

Dobrojedov dnevnik 24

Dobrojedov dnevnik 23

Dobrojedov dnevnik 22

Dobrojedov dnevnik 21

Dobrojedov dnevnik 20

Dobrojedov dnevnik 19

Dobrojedov dnevnik 18

Dobrojedov dnevnik 17

Dobrojedov dnevnik 16

Dobrojedov dnevnik 15

Dobrojedov dnevnik 14

Dobrojedov dnevnik 13

Dobrojedov dnevnik 12

Dobrojedov dnevnik 11

Dobrojedov dnevnik 10

Dobrojedov dnevnik 9

Dobrojedov dnevnik 8

Dobrojedov dnevnik 7

Dobrojedov dnevnik 6

Dobrojedov dnevnik 5

Dobrojedov dnevnik 4

Dobrojedov dnevnik 3

Dobrojedov dnevnik 2

Dobrojedov dnevnik 1

Filetiran ribji trend 10. del

Zrezek v obleki 9. del

Pozdrav iz kuhinje 8. del

Curry namesto golaža 7. del

6 hodov za 6 prijateljev 6. del

V Istro po in na tartufe! 5. del

Le človek je za mizo 4. del

Martin Krpan je znova v modi 3. del

Špageti ne marajo bolonjeze 2. del

Nogometaš za 30 funtov 1. del

   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND