Prehranjevanje kot igra raziskovanja | 16.10.2011 | Zmaga na oblikovalski okuševalnici Eat & Drink design 2011 ljubljanskega Meseca oblikovanja v Celje in Laško |
Z odstranitvijo krožnika in jedilnega servisa se klasični način prehranjevanja dviguje na nivo lastnega ustvarjanja kulinaričnih doživetij. Še več, tradicionalne slovenske okuse nadgrajuje kreativnost, ki kamen iz reke spreminja v razglednico lokalne kulinarike. Namesto ideoloških bojev globaliziranih prehranjevalnic na naših krožnikih na ekoloških njivah kalijo novi in trajnostni okusi druge narave. V sodobni slovenski gostilni ob telečji obari z ajdovimi žganci tudi slepi spregledajo. Novi slovenski chef spoštuje vse, kar ga obdaja, svojo kulturo, tradicijo in goste, ki jih spodbuja, da njegovim kreacijam pridajo svojo osebno noto in vladajo sami sebi. Kar je doslej onesnaževalo, pa postaja okusni objem najboljših nadevov ... Čas je, torej, za nova pravila, vloge in vladarje, sporoča letošnji ljubljanski Mesec oblikovanja, z oblikovalci pa se strinjajo tudi vrhunski slovenski kuharji.
Nič čudnega, da je komisija oblikovalske okuševalnice Eat & Drink Design 2011, pod vodstvom edinega slovenskega chefa z Michelinovo zvezdico Andreja Kuharja, imela najtežje delo v štiriletni zgodovini tega tekmovanja. Vseh devet kuharsko-oblikovalskih parov je dokazalo, da nova slovenska kuhinja ni želja, temveč stvarnost. Zmagala je ideja, ki je prehranjevanje preoblikovala v igro raziskovanja. ”Sledi svojemu okusu in ustvari nepozabne kulinarične kreacije,” pozivata kuhar Marko Pavčnik (Pavus – Grad Tabor Laško) in oblikovalec Gašper Puhan (Medias kreativ). Ustvarila sta posebno mizo crEATe, okrog katere se lahko gostje ob pripravljenih jedeh vključijo v raziskovanje žlahtnih kulinaričnih doživetij. Gašper Puhan: ”Z idejami kreativne kulinarike jih vodite skozi številne okuse, z drobnimi namigi pa svetujete, kako naj sami ustvarjajo kulinarične užitke ter s crEATe prehranjevanje spremenijo v umetnost in zabavo.”
Najboljšo jed oblikovalske okuševalnice v garažah Slovenijalesa pa so pripravili v gostilni Rajh in bili za pobeg v mir ob reki Muri nagrajeni z drugim mestom. Domače koline z bujto repo na vročem kamnu nad megleno mrtvico rokava Mure, s slatino ivanjškega izvira, naravno vodo iz Lisjakove struge ter chardonnayem z najboljšega brega (Breg, Marof, 2008), je oblikovala Pika Pevec Rituper (Oblikovanje&Pika), kuharsko pa sta ga uresničila Tanja in Damir Pintarič (gostilna Rajh, Bakovci).
Tanja Pintarič: ”Na bujti repi je pire iz zelenih repnih listov, zraven je pralina iz prosene kaše, povitnica, in drevo v obliki korenin repe, ocvrte v koruzni moki. Na drevesu, ki med kalčki medene čebule raste iz sladke zemlje drobtin ajdovega kruha z orehi, so jesenski listi deteljice z roso pečenkine omake.” Jed je že v ponudbi Rajhove gostilne.
Tretje mesto sta si razdelila trikratni zmagovalec Eat&Drink Designa Tomaž Bolka iz gostilne Krištof z oblikovalko Nino Levičnik in Biodar, zveza združenj ekoloških kmetov Slovenije, z oblikovalcema Bojanom Ažmanom in Matejo Medvedič ter štirimi kulinaričnimi sestrami Matejo Ulaga, Alenko Belič, Janjo Žvegelj in Borko Bonetti.
|
| |