Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 



impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 
Prestolnica okusov
20.04.2011

Prav mi je! Tako dolgo že kritiziram slovenske gostince, da me je zdaj doletele čast, da do konca leta dokažem, kako dobri so ... Evropska prestolnica kulture Maribor 2012 bo imela tudi svojo prestolnico okusov – nos in usta EPK. Vse o tem odslej iz prve roke in iz zaodrja na teh straneh






Pravkar je izšla majska številka nemškega mesečnika Feinschmecker, ki je ena največjih kulinaričnih revij v Evropi. Prvo, kar pogledam, ko mi jo poštar prinese, je kuhar meseca. Za mesec maj je to Erika Bergheim iz Essna, restavracije Nero. Bodite prepričani, če ne bi bilo evropske prestolnice kulture 2010 v Porurju, bi Erika še vedno bila manj znana nemška kuharica. EPK ji je pripeljala goste in prepoznavnost, oboje pa je, seveda, s svojim znanjem in kreativnostjo, znala izkoristiti.

Prihodnjo nedeljo bo v Nedelu izšla ocena nove mariborske restavracije Mak. Odprta je šele od prvega aprila, toda že zdaj lahko izdam, da v njej ustvarja kuhar (najmanj) četrtletja …

Je Maribor, torej, na boljšem od nemškega Porurja? Oni so dobili kuharico meseca šele po, mi pa že pred EPK?

Realnost v Mariboru in partnerskih mestih je, tudi na kulinaričnem področju, kruta. A hkrati tudi optimistična!

Prestolnica okusov je dolgoročni in trajnostni projekt, ki mu je evropska kulturna prestolnica dober izgovor, da se končno lahko začne. Prestolnica okusov je zato za Maribor in partnerska mesta hkrati nuja in priložnost. Nič nam ne pomagajo najboljše in najlepše predstave, če njihovi obiskovalci pred njimi in po njih ne bodo imeli kam, če bodo lačni, žejni, kulinarično nepotešeni in nezadovoljeni/nezadovoljni. Zato nuja.

Maribor ima zagotovo bolj razvito kulturo kot gostinstvo. Pravzaprav dobiš velikokrat obučet, da je Maribor gostinsko – nekulturen. Pred nami je, torej težka naloga. A ravno v tem je velika priložnost. Če bomo uspeli izboljšati okus naših jedi, naših kuharjev in natakarjev, ne nazadnje pa tudi nas gostov, bo to tisto najbolj trajnostno, kar bo Mariboru ostalo po letu 2012. Partnerska mesta niso pri tem nobena izjema.

Maribor ima vse možnosti, da res postane kulinarična destinacija. Vino raste sredi mesta in to že več kot 400 let. Najstarejša trta na svetu ima okrog in okrog mesta svoje žlahtne sorodnice, spretne vinarje in vijugave ceste. Tam, kjer imajo druga mesta kanalizacijo in metro, ima Maribor vinsko klet.

Bučno olje, gozdovi polni gob, šparglji ob Dravi, tunka v zaseki, pohorsko govedo Pohorje beef, pohorska bunka in pohorska omleta, tradicija štajerske kuhinje in znanje današnjih kuharjev, z diplomo višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Maribor, ki ima ugled tudi v tujini, in izkušnjami iz kuharskega brigadirstva v najboljših evropskih restavracijah, so trdni temelji Prestolnice okusov.

Ne nazadnje, ni nam potrebno izumljati. Tam, kjer ni več meje, je avstrijska Toskana! Na južnoštajerski vinski cesti je že vse to, kar mi šele hočemo ustvariti. Tudi ta meja mora pasti! Meja, da po kakovosti ponudbe veš, kdaj si v drugi državi.

V letu dni se ne da narediti čudeža, lahko pa se ga začne delati. Jeseni bomo izvedli sklop šolanj, s katerimi bomo gostince strokovno uvedli v EPK in Prestolnico okusov, spomladi se bomo lotili še nas samih. Dobre gostilne potrebujejo dobre goste!

V letu 2012 bo v Mariboru svoje znanje na šolah, kuharskih delavnicah, v restavracijah skozi vse leto posredovalo 12 velikih chefov. Chefi za Maribor 2012 je ime celoletnega projekta, ki bo v Maribor in partnerska mesta pripeljal 12 vrhunskih kuharjev, od tega štiri najboljše slovenske kuharje, vrhunske chefe iz vseh naših sosedskih držav in chefa iz prestolniško bratskega portugalskega Guimaraesa.

Številni gostje iz Slovenije in tujine, ki bodo obiskali v času EPK Maribor in partnerska mesta, bodo kulinarično potovali po Poti okusov, v izbranih restavracijah, domačih gostilnah, po vinotočih in turističnih kmetijah, v kavarnah, slaščičarnah, vinskih barih in med stojnicami na ulici.

Ker je prav ulična prehrana morda najbolj nerazvita, hkrati pa se z njo srečajo prej ali slej vsi obiskovalci in turisti, bomo že letos od 1. do 3. julija organizirali festival ulične prehrane. Šest vrhunskih slovenskih kuharjev bo na njem predstavilo 12 novih jedi, ustvarjenih za ulični EPK.

Ker je vinska zgodba rdeča nit celotne Prestolnice okusov, bomo spomladi izvedli festival regionalnih vin in jeseni iz martinovanja naredili res največji mariborski praznik.

Ker je ustvarjalna kuhinja osnova vseh uspešnih in najboljših svetovnih restavracij, se bo aprila 2012 V Mariboru na kongresu slovenskih kreativnih chefov rodila Nova slovenska kuhinja.

In ker radi in dobro jemo, bomo v letu 2013 nadaljevali, kar bomo začeli v letu kulturnega prestolovanja. Tako dolgo, dokler res ne bomo Prestolnica okusov (in bo v Feinschmeckerju kuhar leta naš junak)!

Sicer pa boste prestolnico okusov iz prve roke in iz zaodrja lahko odslej redno tedensko spremljali na teh straneh









Preberite tudi:

Pomladni Teden restavracij: 11. - 20. marec

Teden restavracij jesen 2015

Teden restavracij 2015, 2. del

Nekaj o kranjski klobasi

5. SladoLent na Festivalu Lent

SladoLent 2015: 27 chefov v devetih večerih

Teden restavracij: več kot 34.000 gostov!

Teden restavracij 2015 - pomlad

Teden restavracij 2015: v znamenju nove slovenske kuhinje

Slovenske gostilne so iz leta v leto boljše. Preverjeno!

Jesenski Teden restavracij: več kot 30.000 gostov!

Teden restavracij od 18. do 26.oktobra

4. SladoLent: že po polovici rekorden!

4. SladoLent: 37 chefov, 79 jedi, 32 vin

4. SladoLent: 16 dni vrhunskega street fooda

Od burgerjev do mišelink: ameriška hrana na zahodni obali

Šola okusov: vse iz ostankov

Pizza - ta je ta prava

Končno: žar 2014!

Teden restavracij: 100 menijev, 69 chefov, 14 evrov

Teden restavracij letos dvakrat!

Kulinarično leto 2013 - Nedelovi sončki

Vinsko izletništvo med Napo in Sonomo v Kaliforniji

Zapiski TR 2013: najboljši odmevi

Dobre jedi za 13 evrov

Teden restavracij: ne na slepo

Teden restavracij 2013, 12. do 20. oktober

Teden restavracij od 12. - 20. oktobra 2013

3. SladoLent: program, chefi in jedi

SladoLent: 15 vinarjev, 30 vin

3. SladoLent: 16 dni, 34 chefov

JRE ima že 13 članov

Oranžna energija na Obali

Štajerska pomlad, končno!

Slovenski Teden restavracij maja 2013

Izbor Nedelovih gostiln 2013

Cook it raw: Ana Roš, prva in edina

Kumparička- slovensko-hrvaški kozji sir iz Istre

SladoLent: 5.000 obiskovalcev v 16 dneh

SladoLent: Pri Florjanu, Panorama in VSGT

SladoLent: Vila Bled, Promenada in 1906

SladoLent: Hiša Franko, Mahorčič, Livada Prestige

SladoLent: Mak, Dam, Novi svet

SladoLent: Maxim, Jezeršek, Betnava

SladoLent: Maxim, Rajh, Arena

SladoLent: Novak, Na gradu, Rajh

SladoLent: Pavus, Novak, Na gradu

SladoLent: Pavus, Zemono, Danilo

SladoLent: Habakuk, Arena, Rožmarin

SladoLent: Habakuk, Mak, Betnava

SladoLent: JB, Debeluh, Krištof

Avtorski street food z Lenta

Promenada slovenskih chefov

Teden restavracij – dan potem

Gourmet pod vedrim nebom

Leta '12, od 12. maja: 12 menijev za 12 evrov!

Oranžna (vinska) revolucija

Prestolnica okusov in Kozarec dobrega vina

24 ur na Dunaju

Vinsko jadranje Split – Hvar – Korčula – Vis – Split

Vedno bolj zlate istrske oljke

Belo ali rdeče? Ne, oranžno!

Omleta z brusnicami z Železničarskega doma

Dva (nova) lokala in dve (stari) opravičili

V letu 2012 bom …

Veliko vonja, malo okusa

Naši in tuji vinarji iščejo trg

Le Cordon Bleu

Tradicionalna slovenska kuhinja - 20 najboljših

O sončkih in še čez

Izbor Nedelovih gostiln 2012

Prehranjevanje kot igra raziskovanja

Ko zadiši iz domače pečice

Jej dobro in zdravo, jej sezonsko in lokalno

Utrgajte si paradižnik!

Rad dobro jedel.bi

SladoLent: kdaj bo spet?

SladoLent, kulinarična predstava na mariborskih Benetkah

Ljubezenske izjave na prtičkih pintxosov

Tudi v Mariboru se premika...

Kuharjev prestop

Ne le razlika v ceni

Dolgi ponedeljek

O ocenjevalcu

O slovenskih chefih

O gostilničarjih

O cenah v slovenskih gostilnah

O natakarjih

O novi slovenski kuhinji

Okusno 2011

Izbor Nedelovih gostiln 2011

Istrska jesen

Kuharski spektakel

Naši Robuchoni

Pa četudi ni vedno gostilna

Dunajski in zos

Piknik in Ljubljana

Hi-tec v kuhinji

Zasluži si!

Kulinarična transverzala

Chefi in vinarji

Preprosto, a posebno

Na svidenje, šparglji

Jejte dobro!

S poreklom

Ko zadiši

Naj nekaj ostane

Kje so polpeti?

Eksperimentalno

Še kar mavrahi

Zdaj pa na kolo!

Po veliki noči

Veliko šunko in lepe pirhe!

V gostilni Pri čunti

Neprimerljive cenovne primerjave

Deset Štajercev

Vroča jed le na toplem krožniku

Kdo kuha? Oba!

Smuka zlakotni

Pod chefovim nadzorom

Po jutru se dan pozna

Dobrojedov dnevnik 51, 52-09

Dobrojedov dnevnik 50-09

Dobrojedov dnevnik 49-09

Dobrojedov dnevnik 48-09

Dobrojedov dnevnik 47-09

Dobrojedov dnevnik 46-09

Dobrojedov dnevnik 44,45-09

Dobrojedov dnevnik 43-09

Dobrojedov dnevnik 42-09

Dobrojedov dnevnik 41-09

Dobrojedov dnevnik 40-09

Dobrojedov dnevnik 39-09

Dobrojedov dnevnik 38-09

Dobrojedov dnevnik 37-09

Dobrojedov dnevnik 36-09

Dobrojedov dnevnik 35-09

Dobrojedov dnevnik 34-09

Dobrojedov dnevnik 33-09

Dobrojedov dnevnik 32-09

Dobrojedov dnevnik 31-09

Dobrojedov dnevnik 30-09

Dobrojedov dnevnik 29-09

Dobrojedov dnevnik 26,27,28-09

Dobrojedov dnevnik 25-09

Dobrojedov dnevnik 24-09

Dobrojedov dnevnik 23-09

Dobrojedov dnevnik 22-09

Dobrojedov dnevnik 21-09

Dobrojedov dnevnik 20-09

Dobrojedov dnevnik 19-09

Dobrojedov dnevnik 18-09

Dobrojedov dnevnik 17-09

Dobrojedov dnevnik 16-09

Dobrojedov dnevnik 15-09

Dobrojedov dnevnik 14-09

Dobrojedov dnevnik 13-09

Dobrojedov dnevnik 12-09

Dobrojedov dnevnik, 11-09

Dobrojedov dnevnik, 10-09

Dobrojedov dnevnik 33

Dobrojedov dnevnik 32

Dobrojedov dnevnik 31

Dobrojedov dnevnik 30

Dobrojedov dnevnik 29

Dobrojedov dnevnik 28

Dobrojedov dnevnik 27

Dobrojedov dnevnik 26

Dobrojedov dnevnik 25

Dobrojedov dnevnik 24

Dobrojedov dnevnik 23

Dobrojedov dnevnik 22

Dobrojedov dnevnik 21

Dobrojedov dnevnik 20

Dobrojedov dnevnik 19

Dobrojedov dnevnik 18

Dobrojedov dnevnik 17

Dobrojedov dnevnik 16

Dobrojedov dnevnik 15

Dobrojedov dnevnik 14

Dobrojedov dnevnik 13

Dobrojedov dnevnik 12

Dobrojedov dnevnik 11

Dobrojedov dnevnik 10

Dobrojedov dnevnik 9

Dobrojedov dnevnik 8

Dobrojedov dnevnik 7

Dobrojedov dnevnik 6

Dobrojedov dnevnik 5

Dobrojedov dnevnik 4

Dobrojedov dnevnik 3

Dobrojedov dnevnik 2

Dobrojedov dnevnik 1

Filetiran ribji trend 10. del

Zrezek v obleki 9. del

Pozdrav iz kuhinje 8. del

Curry namesto golaža 7. del

6 hodov za 6 prijateljev 6. del

V Istro po in na tartufe! 5. del

Le človek je za mizo 4. del

Martin Krpan je znova v modi 3. del

Špageti ne marajo bolonjeze 2. del

Nogometaš za 30 funtov 1. del

   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND