Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 



impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 
Kuharjev prestop
30.03.2011

Andrej Kuhar, edini slovenski chef z Michelinovo zvezdico, iz blejske Promenade v ljubljanski Maxim


Andrej Kuhar, z Bleda v Ljubljano



Pri kuharjih z majhno začetnico se to ves čas dogaja. Patroni in gostilničarji si jih “kradejo” po tekočem traku, z željo po več gostih ter obljubami o boljšem zaslužku in večji ustvarjalni svobodi pri delu. Ker se želje ne izpolnijo, se tudi obljube ne, zato se zdi, kot da kuharski prestopni rok ves čas traja.

Prestopov v prvi ligi, pri kuharjih z veliko začetnico, pa je pri nas manj. Velikih kuharjev, pravih chefov, nimamo na pretek, kolikor pa jih je, kuhajo večinoma v svojih kuhinjah. Najboljše slovenske gostilne so, namreč, družinske.

So pa prestopi na visoki kuharski sceni nujni. Saj bi tudi nogomet bil le pol tako zanimiv, če ne bi bilo prestopnih rokov in transferjev igralcev, ki zaradi bajnih zneskov burijo domišljijo milijonov navijačev. V chefovstvu sicer ni milijonov, je predvsem delo, vseeno pa so tudi prestopi del pomembnega marketinga, ki polni najboljše gostilne. In, seveda, kar je najbolj pomembno, dviguje njihovo kakovost. Če veš, da si zamenljiv, se bolj trudiš; ko prestopiš, želiš upravičiti zaupanje.

Zato je prestop Andreja Kuharja iz Save v Mercator, oziroma z Bleda v Ljubljano, iz Promenade v Maksimarket in Maxim, dobrodošel! Zgodil se je sicer hitro, saj Promenada ni odprta še niti leto dni. A zdi se, da Ljubljana trenutno bolj potrebuje kuharja z veliko začetnico kot Bled. Ne le, ker je Maxim že predolgo capljal in bil le spomin na nekdanji ugled. Ne le zato, ker tudi JB, nesporni prvi ljubljanski chef, potrebuje konkurenco. Predvsem zato, ker tudi v Ljubljani najboljše gostilne niso več – polne!

Kriza jim ni prizanesla, direktno in indirektno. Neposredno, ker je “naročilnic” pač manj… Posredno pa s tem, da se je trend obrnil v smer preproste kuhinje. Kar je pozitivno in super, seveda. ker smo s tem dobili, končno, tudi pravo konkurenco na tem področju. Saj so tudi kuharji z veliko začetnico začeli kuhati enostavne, preproste jedi in jih z novimi tehnikami, prezentacijami in kombinacijami tako dvignili z nivoja menz, povprečnosti ter dolgočasja do – novih slovenskih okusov.

Toda brez visoke kuhinje, vseeno, ne gre. Ne le zato, ker ima vsak teden tudi nedeljo. In ne le zato, ker brez visokega nič ni več “nizko”. Predvsem zato, ker ne gre brez ustvarjalnosti! Zato potrebujemo vrhunske gostilne, tako kot te gostilne potrebujejo tudi “vrhunske” goste; takšne goste, ki to vrhunskost znajo ceniti.

Promenada Andreja Kuharja pod patronatom Sava hoteli Bled si v kratkem času ni prikuhala le (več kot) 5 sončkov, temveč je začela privabljati vedno več dobrojedcev od blizu in daleč. To je bilo sicer še daleč od ustaljene prakse pri največjih v svetu, ki so rezervirani in zasedeni mesece vnaprej, toda številke so že začele kazati trend. Če se bo z odhodom Andreja Kuharja to ustavilo, bo to za Bled velika škoda.

Zato pomirja Kuharjevo pojasnilo, da ostaja svetovalec v Promenadi. “Tako smo se dogovorili, še naprej jim bom svetoval in predvsem nadzoroval kakovost. Vsaj enkrat tedensko bom tam.”

To je razvidno tudi iz uradnega sporočila Sava hotelov Bled, ki so pohiteli z izjavo za javnost. Alenka Bešter, direktorica odnosov z javnostmi: “Zavedamo se, da je kakovostna gostinska ponudba eden naših ključnih produktov, kateremu bomo tudi v prihodnje posvečali veliko pozornost. Zato sodelovanje z Andrejem Kuharjem nadaljujemo. Obenem ne izključujemo možnosti, da bi sam svojo profesionalno delovanje širil tudi na druga področja, kar je za nespornega kulinaričnega strokovnjaka, kakršen je, povsem razumljivo. Vendar pa to ne bo vplivalo na začrtano smer razvoja v Gourmet restavraciji Promenada, ki bo še naprej delovala pod njegovim imenom in ohranjala enako kakovost storitev.”

Novi izvršni kuhar Promenade sicer še ni znan, je pa dobro, da zamenjavo išče sam Kuhar. “Mislim, da sem ga že našel, le še prepričati ga moram.”

Kuharja je prepričal direktor Mercatorja Žiga Debeljak. Odločili so veliki Mercatorjevi načrti z Maksimarketom, ki je star že 40 let. Ob obletnici se napoveduje velika obnova, ob trgovskem tudi gostinskega dela. Prihaja novi slaščičar, obnavlja se kuhinja, novosti bodo v dnevni restavraciji, Maxim pa naj bi spet postal ponos Maksimarketa in prestižna restavracija prestolnice. Baje je k temu pomagala tudi ocena restavracije v Nedelu. Štirje sončki so za takšno restavracijo, seveda, premalo. Preberite tukaj.

Otvoritev z Andrejem Kuharjem na čelu Maxima se napoveduje maja, prenova naj bi bila končana do oktobra.











Preberite tudi:

Pomladni Teden restavracij: 11. - 20. marec

Teden restavracij jesen 2015

Teden restavracij 2015, 2. del

Nekaj o kranjski klobasi

5. SladoLent na Festivalu Lent

SladoLent 2015: 27 chefov v devetih večerih

Teden restavracij: več kot 34.000 gostov!

Teden restavracij 2015 - pomlad

Teden restavracij 2015: v znamenju nove slovenske kuhinje

Slovenske gostilne so iz leta v leto boljše. Preverjeno!

Jesenski Teden restavracij: več kot 30.000 gostov!

Teden restavracij od 18. do 26.oktobra

4. SladoLent: že po polovici rekorden!

4. SladoLent: 37 chefov, 79 jedi, 32 vin

4. SladoLent: 16 dni vrhunskega street fooda

Od burgerjev do mišelink: ameriška hrana na zahodni obali

Šola okusov: vse iz ostankov

Pizza - ta je ta prava

Končno: žar 2014!

Teden restavracij: 100 menijev, 69 chefov, 14 evrov

Teden restavracij letos dvakrat!

Kulinarično leto 2013 - Nedelovi sončki

Vinsko izletništvo med Napo in Sonomo v Kaliforniji

Zapiski TR 2013: najboljši odmevi

Dobre jedi za 13 evrov

Teden restavracij: ne na slepo

Teden restavracij 2013, 12. do 20. oktober

Teden restavracij od 12. - 20. oktobra 2013

3. SladoLent: program, chefi in jedi

SladoLent: 15 vinarjev, 30 vin

3. SladoLent: 16 dni, 34 chefov

JRE ima že 13 članov

Oranžna energija na Obali

Štajerska pomlad, končno!

Slovenski Teden restavracij maja 2013

Izbor Nedelovih gostiln 2013

Cook it raw: Ana Roš, prva in edina

Kumparička- slovensko-hrvaški kozji sir iz Istre

SladoLent: 5.000 obiskovalcev v 16 dneh

SladoLent: Pri Florjanu, Panorama in VSGT

SladoLent: Vila Bled, Promenada in 1906

SladoLent: Hiša Franko, Mahorčič, Livada Prestige

SladoLent: Mak, Dam, Novi svet

SladoLent: Maxim, Jezeršek, Betnava

SladoLent: Maxim, Rajh, Arena

SladoLent: Novak, Na gradu, Rajh

SladoLent: Pavus, Novak, Na gradu

SladoLent: Pavus, Zemono, Danilo

SladoLent: Habakuk, Arena, Rožmarin

SladoLent: Habakuk, Mak, Betnava

SladoLent: JB, Debeluh, Krištof

Avtorski street food z Lenta

Promenada slovenskih chefov

Teden restavracij – dan potem

Gourmet pod vedrim nebom

Leta '12, od 12. maja: 12 menijev za 12 evrov!

Oranžna (vinska) revolucija

Prestolnica okusov in Kozarec dobrega vina

24 ur na Dunaju

Vinsko jadranje Split – Hvar – Korčula – Vis – Split

Vedno bolj zlate istrske oljke

Belo ali rdeče? Ne, oranžno!

Omleta z brusnicami z Železničarskega doma

Dva (nova) lokala in dve (stari) opravičili

V letu 2012 bom …

Veliko vonja, malo okusa

Naši in tuji vinarji iščejo trg

Le Cordon Bleu

Tradicionalna slovenska kuhinja - 20 najboljših

O sončkih in še čez

Izbor Nedelovih gostiln 2012

Prehranjevanje kot igra raziskovanja

Ko zadiši iz domače pečice

Jej dobro in zdravo, jej sezonsko in lokalno

Utrgajte si paradižnik!

Rad dobro jedel.bi

SladoLent: kdaj bo spet?

SladoLent, kulinarična predstava na mariborskih Benetkah

Ljubezenske izjave na prtičkih pintxosov

Prestolnica okusov

Tudi v Mariboru se premika...

Ne le razlika v ceni

Dolgi ponedeljek

O ocenjevalcu

O slovenskih chefih

O gostilničarjih

O cenah v slovenskih gostilnah

O natakarjih

O novi slovenski kuhinji

Okusno 2011

Izbor Nedelovih gostiln 2011

Istrska jesen

Kuharski spektakel

Naši Robuchoni

Pa četudi ni vedno gostilna

Dunajski in zos

Piknik in Ljubljana

Hi-tec v kuhinji

Zasluži si!

Kulinarična transverzala

Chefi in vinarji

Preprosto, a posebno

Na svidenje, šparglji

Jejte dobro!

S poreklom

Ko zadiši

Naj nekaj ostane

Kje so polpeti?

Eksperimentalno

Še kar mavrahi

Zdaj pa na kolo!

Po veliki noči

Veliko šunko in lepe pirhe!

V gostilni Pri čunti

Neprimerljive cenovne primerjave

Deset Štajercev

Vroča jed le na toplem krožniku

Kdo kuha? Oba!

Smuka zlakotni

Pod chefovim nadzorom

Po jutru se dan pozna

Dobrojedov dnevnik 51, 52-09

Dobrojedov dnevnik 50-09

Dobrojedov dnevnik 49-09

Dobrojedov dnevnik 48-09

Dobrojedov dnevnik 47-09

Dobrojedov dnevnik 46-09

Dobrojedov dnevnik 44,45-09

Dobrojedov dnevnik 43-09

Dobrojedov dnevnik 42-09

Dobrojedov dnevnik 41-09

Dobrojedov dnevnik 40-09

Dobrojedov dnevnik 39-09

Dobrojedov dnevnik 38-09

Dobrojedov dnevnik 37-09

Dobrojedov dnevnik 36-09

Dobrojedov dnevnik 35-09

Dobrojedov dnevnik 34-09

Dobrojedov dnevnik 33-09

Dobrojedov dnevnik 32-09

Dobrojedov dnevnik 31-09

Dobrojedov dnevnik 30-09

Dobrojedov dnevnik 29-09

Dobrojedov dnevnik 26,27,28-09

Dobrojedov dnevnik 25-09

Dobrojedov dnevnik 24-09

Dobrojedov dnevnik 23-09

Dobrojedov dnevnik 22-09

Dobrojedov dnevnik 21-09

Dobrojedov dnevnik 20-09

Dobrojedov dnevnik 19-09

Dobrojedov dnevnik 18-09

Dobrojedov dnevnik 17-09

Dobrojedov dnevnik 16-09

Dobrojedov dnevnik 15-09

Dobrojedov dnevnik 14-09

Dobrojedov dnevnik 13-09

Dobrojedov dnevnik 12-09

Dobrojedov dnevnik, 11-09

Dobrojedov dnevnik, 10-09

Dobrojedov dnevnik 33

Dobrojedov dnevnik 32

Dobrojedov dnevnik 31

Dobrojedov dnevnik 30

Dobrojedov dnevnik 29

Dobrojedov dnevnik 28

Dobrojedov dnevnik 27

Dobrojedov dnevnik 26

Dobrojedov dnevnik 25

Dobrojedov dnevnik 24

Dobrojedov dnevnik 23

Dobrojedov dnevnik 22

Dobrojedov dnevnik 21

Dobrojedov dnevnik 20

Dobrojedov dnevnik 19

Dobrojedov dnevnik 18

Dobrojedov dnevnik 17

Dobrojedov dnevnik 16

Dobrojedov dnevnik 15

Dobrojedov dnevnik 14

Dobrojedov dnevnik 13

Dobrojedov dnevnik 12

Dobrojedov dnevnik 11

Dobrojedov dnevnik 10

Dobrojedov dnevnik 9

Dobrojedov dnevnik 8

Dobrojedov dnevnik 7

Dobrojedov dnevnik 6

Dobrojedov dnevnik 5

Dobrojedov dnevnik 4

Dobrojedov dnevnik 3

Dobrojedov dnevnik 2

Dobrojedov dnevnik 1

Filetiran ribji trend 10. del

Zrezek v obleki 9. del

Pozdrav iz kuhinje 8. del

Curry namesto golaža 7. del

6 hodov za 6 prijateljev 6. del

V Istro po in na tartufe! 5. del

Le človek je za mizo 4. del

Martin Krpan je znova v modi 3. del

Špageti ne marajo bolonjeze 2. del

Nogometaš za 30 funtov 1. del

   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND