Kuharjev prestop | 30.03.2011 | Andrej Kuhar, edini slovenski chef z Michelinovo zvezdico, iz blejske Promenade v ljubljanski Maxim |
Pri kuharjih z majhno začetnico se to ves čas dogaja. Patroni in gostilničarji si jih “kradejo” po tekočem traku, z željo po več gostih ter obljubami o boljšem zaslužku in večji ustvarjalni svobodi pri delu. Ker se želje ne izpolnijo, se tudi obljube ne, zato se zdi, kot da kuharski prestopni rok ves čas traja.
Prestopov v prvi ligi, pri kuharjih z veliko začetnico, pa je pri nas manj. Velikih kuharjev, pravih chefov, nimamo na pretek, kolikor pa jih je, kuhajo večinoma v svojih kuhinjah. Najboljše slovenske gostilne so, namreč, družinske.
So pa prestopi na visoki kuharski sceni nujni. Saj bi tudi nogomet bil le pol tako zanimiv, če ne bi bilo prestopnih rokov in transferjev igralcev, ki zaradi bajnih zneskov burijo domišljijo milijonov navijačev. V chefovstvu sicer ni milijonov, je predvsem delo, vseeno pa so tudi prestopi del pomembnega marketinga, ki polni najboljše gostilne. In, seveda, kar je najbolj pomembno, dviguje njihovo kakovost. Če veš, da si zamenljiv, se bolj trudiš; ko prestopiš, želiš upravičiti zaupanje.
Zato je prestop Andreja Kuharja iz Save v Mercator, oziroma z Bleda v Ljubljano, iz Promenade v Maksimarket in Maxim, dobrodošel! Zgodil se je sicer hitro, saj Promenada ni odprta še niti leto dni. A zdi se, da Ljubljana trenutno bolj potrebuje kuharja z veliko začetnico kot Bled. Ne le, ker je Maxim že predolgo capljal in bil le spomin na nekdanji ugled. Ne le zato, ker tudi JB, nesporni prvi ljubljanski chef, potrebuje konkurenco. Predvsem zato, ker tudi v Ljubljani najboljše gostilne niso več – polne!
Kriza jim ni prizanesla, direktno in indirektno. Neposredno, ker je “naročilnic” pač manj… Posredno pa s tem, da se je trend obrnil v smer preproste kuhinje. Kar je pozitivno in super, seveda. ker smo s tem dobili, končno, tudi pravo konkurenco na tem področju. Saj so tudi kuharji z veliko začetnico začeli kuhati enostavne, preproste jedi in jih z novimi tehnikami, prezentacijami in kombinacijami tako dvignili z nivoja menz, povprečnosti ter dolgočasja do – novih slovenskih okusov.
Toda brez visoke kuhinje, vseeno, ne gre. Ne le zato, ker ima vsak teden tudi nedeljo. In ne le zato, ker brez visokega nič ni več “nizko”. Predvsem zato, ker ne gre brez ustvarjalnosti! Zato potrebujemo vrhunske gostilne, tako kot te gostilne potrebujejo tudi “vrhunske” goste; takšne goste, ki to vrhunskost znajo ceniti.
Promenada Andreja Kuharja pod patronatom Sava hoteli Bled si v kratkem času ni prikuhala le (več kot) 5 sončkov, temveč je začela privabljati vedno več dobrojedcev od blizu in daleč. To je bilo sicer še daleč od ustaljene prakse pri največjih v svetu, ki so rezervirani in zasedeni mesece vnaprej, toda številke so že začele kazati trend. Če se bo z odhodom Andreja Kuharja to ustavilo, bo to za Bled velika škoda.
Zato pomirja Kuharjevo pojasnilo, da ostaja svetovalec v Promenadi. “Tako smo se dogovorili, še naprej jim bom svetoval in predvsem nadzoroval kakovost. Vsaj enkrat tedensko bom tam.”
To je razvidno tudi iz uradnega sporočila Sava hotelov Bled, ki so pohiteli z izjavo za javnost. Alenka Bešter, direktorica odnosov z javnostmi: “Zavedamo se, da je kakovostna gostinska ponudba eden naših ključnih produktov, kateremu bomo tudi v prihodnje posvečali veliko pozornost. Zato sodelovanje z Andrejem Kuharjem nadaljujemo. Obenem ne izključujemo možnosti, da bi sam svojo profesionalno delovanje širil tudi na druga področja, kar je za nespornega kulinaričnega strokovnjaka, kakršen je, povsem razumljivo. Vendar pa to ne bo vplivalo na začrtano smer razvoja v Gourmet restavraciji Promenada, ki bo še naprej delovala pod njegovim imenom in ohranjala enako kakovost storitev.”
Novi izvršni kuhar Promenade sicer še ni znan, je pa dobro, da zamenjavo išče sam Kuhar. “Mislim, da sem ga že našel, le še prepričati ga moram.”
Kuharja je prepričal direktor Mercatorja Žiga Debeljak. Odločili so veliki Mercatorjevi načrti z Maksimarketom, ki je star že 40 let. Ob obletnici se napoveduje velika obnova, ob trgovskem tudi gostinskega dela. Prihaja novi slaščičar, obnavlja se kuhinja, novosti bodo v dnevni restavraciji, Maxim pa naj bi spet postal ponos Maksimarketa in prestižna restavracija prestolnice. Baje je k temu pomagala tudi ocena restavracije v Nedelu. Štirje sončki so za takšno restavracijo, seveda, premalo. Preberite tukaj.
Otvoritev z Andrejem Kuharjem na čelu Maxima se napoveduje maja, prenova naj bi bila končana do oktobra.
|
| |