Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 



impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 
O slovenskih chefih
09.02.2011

Imamo ogromno kuharjev, toda malo chefov! Zato: vsa čast izjemam!


Slovenski chefi v Milanu, od leve: Janez Bratovž, Uroš Fakuč, Tanja Pintarič, Tomaž Polenec, Jure Tomič


V Izboru Nedelovih gostiln bi moralo biti 84 gostiln, a je dobesedno v tiskarno prišlo sporočilo: "Ostali smo brez kuharjev!" In to v gostilni, ki je dobila tri sončke in pol, torej je bila na dobri poti, da se ob vnovičnem obisku povzpne med najboljše. Veste, kam so jim kuharji pobegnili? Ne h konkurenci! Rekli so, da jim je delo pretežko, ne ljubi se jim kuhati vsak dan. So se raje specializirali. Na črno kuhajo na porokah. Delajo le ob sobotah…

Primer ni osamljen. Največji problem slovenskih gostiln so kuharji. Ne, ker ne bi znali. Tisti, ki so, znajo. Problem je v tem, ker jih je premalo. Pravih kuharjev, namreč. Chefov! Zato: vsa čast izjemam! Na srečo jih je iz leta v leto več.

Ni gostilne brez kuharja z imenom in priimkom. Vse drugo so le vajenci. Pa prelistajte po tej knjigi in preštejte, koliko gostiln ima kuharja. Največkrat se odgovor, ko vprašava: "Kdo pa je kuhar?", glasi: "Nimamo samo enega, več jih je…" Niti njihovih imen ne poznajo! Seveda, prehitro se menjujejo. Ali pa jih je sram priznati?

Ni vrhunske svetovne gostilne brez kuhinjske brigade. Zato pa je chef in ne kuhar. Ker se sliši generalsko… Pri nas pa je največji dosežek šef izmene. Ne gre za francoska imena, temveč za funkcije, ki so v vrhunskih kuhinjah natančno določene. Pa vprašajte vašega gostilničarja, kdo je pri njih sous chef. In kdo je chef de partie?

Saj ni potrebno. Kuhar pride v službo ob enajstih ali še pozneje, si enega prižge in čaka na prvo naročilo. Ko pride, začne kuhati… Na tak način ne more nastati niti sendvič! Še zanj je potrebno najprej speči kruh.

Ne, nočem jedi, ki jo na krožniku sestavlja pet kuharjev. Takšna jed ni le mrzla, ko zmore do mize, temveč ima okus po dizajnu in ne po hrani. Ja, hočem pa v gostilni jed, ki ni iz vrečke, mikrovalovke ali zamrzovalnika. Torej? Predvsem je potrebno zgodaj vstati! Zato je toliko vredno, da je Bled dobil Promenado, slovenska kulinarika pa Andreja Kuharja, ki vsak dan s svojo ekipo skuha 12 osnov za omake.

V Sloveniji ni restavracije, ki bi imela več kot deset kuharjev. V svetu pa ni vrhunske gostilne, ki bi jih imela manj kot deset… S tem da slovensko kuhinjsko četico še dodatno razpolovi delovni čas. V Sloveniji ni gostilne, ki bi med kosilom in večerjo zaprla, v svetu ni vrhunske gostilne, ki bi bila popoldan odprta. Delovni čas naših gostiln je največja zavora napredka v slovenski gastronomiji! Zaradi non-stop delovnega časa je število kuharjev v izmeni še manjše, na plačilni listi pa še večje. Nihče si ne upa zapreti, ker se vsi bojijo reakcije gostov. In tako s polno ekipo ob pol petih popoldan čakajo naključne goste. Brez mise en place (urejene priprave za kuhanje), brez sodobnih kuharskih naprav, ki hitro poskrbijo za regeneracijo in dokončanje do treh četrtin pripravljenih sestavin in jedi, in brez volje po ustvarjanju.

Bojim se, da večina slovenskih kuharjev še vedno ne ve, kakšen poklic so si izbrali. Ne vedo, namreč, da so si izbrali enega od najtežjih poklicev! Ne vedo, da si niso izbrali poklica, temveč poslanstvo. Ne vedo, da to ni služba, temveč garanje! Vas začudi, da je Joel Robuchon nehal kuhati, ko je srečal Abrahama? Preveč stresno, preveč kolegov z infarktom, stečajem ali pod vplivom mamil. In vrnil se ni kot kuhar, temveč kot blagovna znamka. Torej si sedanjih 26 zvezdic ni prikuhal, temveč jih je s svojim imenom in izkušnjami - podpisal.

Zato premnogi naši kuharji ne vedo niti tega, da ni več daleč čas, ko bodo tudi pri nas kuharji bolj popularni od prebivalcev hiše Velikega brata. A zato bodo morali napredovati v chefe!








Preberite tudi:

Pomladni Teden restavracij: 11. - 20. marec

Teden restavracij jesen 2015

Teden restavracij 2015, 2. del

Nekaj o kranjski klobasi

5. SladoLent na Festivalu Lent

SladoLent 2015: 27 chefov v devetih večerih

Teden restavracij: več kot 34.000 gostov!

Teden restavracij 2015 - pomlad

Teden restavracij 2015: v znamenju nove slovenske kuhinje

Slovenske gostilne so iz leta v leto boljše. Preverjeno!

Jesenski Teden restavracij: več kot 30.000 gostov!

Teden restavracij od 18. do 26.oktobra

4. SladoLent: že po polovici rekorden!

4. SladoLent: 37 chefov, 79 jedi, 32 vin

4. SladoLent: 16 dni vrhunskega street fooda

Od burgerjev do mišelink: ameriška hrana na zahodni obali

Šola okusov: vse iz ostankov

Pizza - ta je ta prava

Končno: žar 2014!

Teden restavracij: 100 menijev, 69 chefov, 14 evrov

Teden restavracij letos dvakrat!

Kulinarično leto 2013 - Nedelovi sončki

Vinsko izletništvo med Napo in Sonomo v Kaliforniji

Zapiski TR 2013: najboljši odmevi

Dobre jedi za 13 evrov

Teden restavracij: ne na slepo

Teden restavracij 2013, 12. do 20. oktober

Teden restavracij od 12. - 20. oktobra 2013

3. SladoLent: program, chefi in jedi

SladoLent: 15 vinarjev, 30 vin

3. SladoLent: 16 dni, 34 chefov

JRE ima že 13 članov

Oranžna energija na Obali

Štajerska pomlad, končno!

Slovenski Teden restavracij maja 2013

Izbor Nedelovih gostiln 2013

Cook it raw: Ana Roš, prva in edina

Kumparička- slovensko-hrvaški kozji sir iz Istre

SladoLent: 5.000 obiskovalcev v 16 dneh

SladoLent: Pri Florjanu, Panorama in VSGT

SladoLent: Vila Bled, Promenada in 1906

SladoLent: Hiša Franko, Mahorčič, Livada Prestige

SladoLent: Mak, Dam, Novi svet

SladoLent: Maxim, Jezeršek, Betnava

SladoLent: Maxim, Rajh, Arena

SladoLent: Novak, Na gradu, Rajh

SladoLent: Pavus, Novak, Na gradu

SladoLent: Pavus, Zemono, Danilo

SladoLent: Habakuk, Arena, Rožmarin

SladoLent: Habakuk, Mak, Betnava

SladoLent: JB, Debeluh, Krištof

Avtorski street food z Lenta

Promenada slovenskih chefov

Teden restavracij – dan potem

Gourmet pod vedrim nebom

Leta '12, od 12. maja: 12 menijev za 12 evrov!

Oranžna (vinska) revolucija

Prestolnica okusov in Kozarec dobrega vina

24 ur na Dunaju

Vinsko jadranje Split – Hvar – Korčula – Vis – Split

Vedno bolj zlate istrske oljke

Belo ali rdeče? Ne, oranžno!

Omleta z brusnicami z Železničarskega doma

Dva (nova) lokala in dve (stari) opravičili

V letu 2012 bom …

Veliko vonja, malo okusa

Naši in tuji vinarji iščejo trg

Le Cordon Bleu

Tradicionalna slovenska kuhinja - 20 najboljših

O sončkih in še čez

Izbor Nedelovih gostiln 2012

Prehranjevanje kot igra raziskovanja

Ko zadiši iz domače pečice

Jej dobro in zdravo, jej sezonsko in lokalno

Utrgajte si paradižnik!

Rad dobro jedel.bi

SladoLent: kdaj bo spet?

SladoLent, kulinarična predstava na mariborskih Benetkah

Ljubezenske izjave na prtičkih pintxosov

Prestolnica okusov

Tudi v Mariboru se premika...

Kuharjev prestop

Ne le razlika v ceni

Dolgi ponedeljek

O ocenjevalcu

O gostilničarjih

O cenah v slovenskih gostilnah

O natakarjih

O novi slovenski kuhinji

Okusno 2011

Izbor Nedelovih gostiln 2011

Istrska jesen

Kuharski spektakel

Naši Robuchoni

Pa četudi ni vedno gostilna

Dunajski in zos

Piknik in Ljubljana

Hi-tec v kuhinji

Zasluži si!

Kulinarična transverzala

Chefi in vinarji

Preprosto, a posebno

Na svidenje, šparglji

Jejte dobro!

S poreklom

Ko zadiši

Naj nekaj ostane

Kje so polpeti?

Eksperimentalno

Še kar mavrahi

Zdaj pa na kolo!

Po veliki noči

Veliko šunko in lepe pirhe!

V gostilni Pri čunti

Neprimerljive cenovne primerjave

Deset Štajercev

Vroča jed le na toplem krožniku

Kdo kuha? Oba!

Smuka zlakotni

Pod chefovim nadzorom

Po jutru se dan pozna

Dobrojedov dnevnik 51, 52-09

Dobrojedov dnevnik 50-09

Dobrojedov dnevnik 49-09

Dobrojedov dnevnik 48-09

Dobrojedov dnevnik 47-09

Dobrojedov dnevnik 46-09

Dobrojedov dnevnik 44,45-09

Dobrojedov dnevnik 43-09

Dobrojedov dnevnik 42-09

Dobrojedov dnevnik 41-09

Dobrojedov dnevnik 40-09

Dobrojedov dnevnik 39-09

Dobrojedov dnevnik 38-09

Dobrojedov dnevnik 37-09

Dobrojedov dnevnik 36-09

Dobrojedov dnevnik 35-09

Dobrojedov dnevnik 34-09

Dobrojedov dnevnik 33-09

Dobrojedov dnevnik 32-09

Dobrojedov dnevnik 31-09

Dobrojedov dnevnik 30-09

Dobrojedov dnevnik 29-09

Dobrojedov dnevnik 26,27,28-09

Dobrojedov dnevnik 25-09

Dobrojedov dnevnik 24-09

Dobrojedov dnevnik 23-09

Dobrojedov dnevnik 22-09

Dobrojedov dnevnik 21-09

Dobrojedov dnevnik 20-09

Dobrojedov dnevnik 19-09

Dobrojedov dnevnik 18-09

Dobrojedov dnevnik 17-09

Dobrojedov dnevnik 16-09

Dobrojedov dnevnik 15-09

Dobrojedov dnevnik 14-09

Dobrojedov dnevnik 13-09

Dobrojedov dnevnik 12-09

Dobrojedov dnevnik, 11-09

Dobrojedov dnevnik, 10-09

Dobrojedov dnevnik 33

Dobrojedov dnevnik 32

Dobrojedov dnevnik 31

Dobrojedov dnevnik 30

Dobrojedov dnevnik 29

Dobrojedov dnevnik 28

Dobrojedov dnevnik 27

Dobrojedov dnevnik 26

Dobrojedov dnevnik 25

Dobrojedov dnevnik 24

Dobrojedov dnevnik 23

Dobrojedov dnevnik 22

Dobrojedov dnevnik 21

Dobrojedov dnevnik 20

Dobrojedov dnevnik 19

Dobrojedov dnevnik 18

Dobrojedov dnevnik 17

Dobrojedov dnevnik 16

Dobrojedov dnevnik 15

Dobrojedov dnevnik 14

Dobrojedov dnevnik 13

Dobrojedov dnevnik 12

Dobrojedov dnevnik 11

Dobrojedov dnevnik 10

Dobrojedov dnevnik 9

Dobrojedov dnevnik 8

Dobrojedov dnevnik 7

Dobrojedov dnevnik 6

Dobrojedov dnevnik 5

Dobrojedov dnevnik 4

Dobrojedov dnevnik 3

Dobrojedov dnevnik 2

Dobrojedov dnevnik 1

Filetiran ribji trend 10. del

Zrezek v obleki 9. del

Pozdrav iz kuhinje 8. del

Curry namesto golaža 7. del

6 hodov za 6 prijateljev 6. del

V Istro po in na tartufe! 5. del

Le človek je za mizo 4. del

Martin Krpan je znova v modi 3. del

Špageti ne marajo bolonjeze 2. del

Nogometaš za 30 funtov 1. del

   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND