Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 



impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 
Naši Robuchoni
27.09.2010

V Sloveniji se dogaja vedno več dobrojedskega. Včasih kar zmanjka dni v tednu. Slaba koordinacija organizatorjev? Ne, super je tako! Čim več, tem boljše. Saj smo sicer vedno isti skupaj. Samo minuli vikend in na primorskem koncu: svetovni festival slaščic v Kopru, Hrana brez meja v italijanski Gorici, svetovno srečanje Chaina v Portorožu… Pa še na Štajerskem, kotlički na Glavnem trgu in trgatev stare trte na Lentu.


Joel Robuchon in slovenski chefi


Joel Robuchon in Jure Tomič


Joel Robuchon in Janez Bratovž


Joel Robuchon in Violeta Mencinger


urt Daniel Scheffer (Kempinski Palace) - variacija gosjih jeter


Maruška Gašparin (Pikol) - fižol noblesse z morskimi sadeži


Janez Bratovž (JB) - ravijol s skuto, pistacijo in dvema omakama


Tanja Pintarič (Rajh) - prosena povitnica na bujti repi


Ana Roš (Hiša Franko) - srnin hrbet v omaki grenke čokolade in žajblja, s kipnikom iz belega kruha in jurčkov ter na ognju kuhanimi borovnicami


Matevž Kmet (Cubo) - tropska kremna juha z mangovim žličnikom, bananin grisin z ingverjem


David Potier (Kempinski Palace) - mlečna čokolada z malinami, sablé-sablé, krema, žele in ganache


Kempinski Palace Portorož september 2010


Staro trto smo zato podelali že med tednom. Z Luciferjevo čokolado se je najlepše združil Protnerjev Dolce, 2006, največje presenečenje večera pa je bila kombinacija Ocumare - Gaube. Luciferjeva temna čokolada z 71 % kakava je dala Gaubejevemu suhemu roseju, 2009, še dodatno dimenzijo, ki je nekatere skremžila, drugim pa povedala spet nekaj novega. Somelje je bil Gorazd Halič

Vikend pa je bil že stvar dobre koordinacije; petek popoldan v Gorici, zvečer v Kromberku, sobotno kosilo v Trstu (najboljša ribja juha!), večerja v Portorožu (grand chapitre mednarodnega gastronomskega združenja Chaine des Rotiseurs), za nedeljski zajtrk sladice Sladke Istre in torte Cafe centrala, za malico leccino, cuvee in intrana Vanje Dujca, za pozno kosilo pa še divjačina s Snežnika.

Chaine des Rotisseurs

Če je nam, dobrojedcem, včasih žal, ker ne moremo biti na več dogodkih hkrati, in naporno, ker ne moremo vsega pojesti, je za naše najboljše kuharje še neprimerno bolj stresno. Tomaž Kavčič, na primer, je odletel v Bruselj skuhati kosilo 27 evropskim premierjem, pomivanje prepustil belgijskim pomočnikom, se vrnil na murskosoboški grad, kjer je Joelu Robuchonu pripravil svojo znano vipavsko šelinko, naslednji dan je že kuhal v Vidmu, vmes pa zamenjal perilo in pozdravil goste na Zemonu. Valter Kramar (Hiša Franko) je pekel friko v Gorici, njegova Ana Roš pa srnin hrbet v portoroškem hotelu Kempinski, kjer se je predsednik slovenskega Chaina Tomaž Ravnikar upravičeno pohvalil: "Še nikoli pri nas ni skupaj kuhalo toliko chefov!" Res jih je bilo lepo videti, na koncu ob stoječih ovacijah polne Kristalne dvorane, vmes pa v kuhinji, kjer so družno krožnike pripravljali:

  • Tomaž Kavčič (Pri Lojzetu) - svinjska prata z zelenjavo, grizljalka iz nanoškega sira in bučnic, ostrige, kruhki s krhlji in gosjo pašteto, surovi škampi z mandarinovo peno, jadranska tuna v konzervi; vino penina Medot Brut;
  • Curt Daniel Scheffer (Kempinski Palace) - variacija gosjih jeter in vino renski rizling, Dveri-Pax, 2009, izbor;
  • Maruška Gašparin (Pikol) - fižol noblesse z morskimi sadeži in vino šipon, Verus, 2009;
  • Janez Bratovž (JB) - ravijol s skuto, pistacijo in dvema omakama in vino Veliko belo, Movia, 2004, magnum;
  • Tanja Pintarič (Rajh) - prosena povitnica na bujti repi in vino Dišeči traminec extreme, Steyer, 2006;
  • Ana Roš (Hiša Franko) - srnin hrbet v omaki grenke čokolade in žajblja, s kipnikom iz belega kruha in jurčkov ter na ognju kuhanimi borovnicami in vino Duet Lex, Edi Simčič, 2004, magnum;
  • Matevž Kmet (Cubo) - tropska kremna juha z mangovim žličnikom, bananin grisin z ingverjem in vino šipon, PRA-VinO, 2007, ledeno vino;
  • David Potier (Kempinski Palace) - mlečna čokolada z malinami, sablé-sablé, krema, žele in ganache in vino šipon, PRA-VinO, 2007, ledeno vino.

Joel Robuchon

Vas začudi, da je Joel Robuchon nehal kuhati, ko je srečal Abrahama? Preveč stresno, preveč kolegov z infarktom, stečajem ali pod vplivom mamil… Vrnil se ni kot kuhar, temveč kot blagovna znamka. Torej, sedanjih 26 zvezdic si ni prikuhal, temveč jih je s svojim imenom in izkušnjami - podpisal.

Kulinarični vodič Gault Millau je proglasil 4 kuharje stoletja. Paul Bocuse je postal ikona in živi spomenik, pa čeprav ki ga je sam Gault Millau raje izločil iz vodiča, saj bi ga sicer moral ponižati na 13 točk (od 20). Fredy Girardet se je upokojil star 60 let, kot edini od največjih, ki se ni prepustil medijskim žarometom. Eckart Witzigmann podpisuje knjige, revije, recepte, restavracije in kolumne in je v nemško govorečih državah podobna zvezda kot Joel Robuchon po celem svetu. Ob njiju pa je še vsaj stotnija tistih, ki sicer še čakajo na stoletni status, a že zdaj kuhajo le še v TV studiih in kuharskih knjigah.

To omenjam zato, ker je kuharija v velikem svetu že dolgo velik biznis, v mali Sloveniji pa še vedno - in na srečo - kuharsko delo! Dokazano tudi na murskosoboškem gradu ob obisku Joela Robuchona in v Kempinskem ob letnem srečanju Chaina. Vedno več kulinaričnih prireditev sicer in pravilno iz naših najboljših kuharjev počasi ustvarja tudi medijske zvezdnike, toda slovenski chefi so še vedno v svojih kuhinjah in med svojimi gosti.

Pire krompir

Vrhunska kulinarika se vedno manj je in vedno bolj gleda… Absurd? Kot Robuchonov pire!

Je lahko tako preprosta jed signature dish kuharja stoletja? Ves čas najinega obiska v Robuchonovem Ateljeju v Parizu pred letom dni sem opazoval mladega kuharja, ki ni počel drugega kot na štedilniku v težki litoželezni kozici (Le Creuset) mešal pretlačeni krompir. Seveda, saj je v izvornem Robuchonovem receptu več masla kot krompirja. Potem se je sicer  prilagodil zdravim trendom in je polovico masla nadomestil z olivnim oljem, toda kaj je za dober pire odločilno, je razkril prav s potovanjem v Slovenijo. "Očitno imate tako dober krompir," je rekel, ko je hvalil Proconijev Pogrej in pojej. Absurd?! Namesto, da bi šli jest njegov pire, si bomo pogreli embalažo, ki nosi njegovo ime… Sreča! Da še imamo krompir, ki je naš in odličen!

Res sem vesel. Da je tudi pri nas kulinarika na pohodu. Da je vedno več kulinaričnih dogodkov. Da so tudi naši najboljši kuharji na novinarskih konferencah. Toda in predvsem, da  še vedno kuhajo. In da tudi vi! Drugače ne bi tega brali.








Preberite tudi:

Pomladni Teden restavracij: 11. - 20. marec

Teden restavracij jesen 2015

Teden restavracij 2015, 2. del

Nekaj o kranjski klobasi

5. SladoLent na Festivalu Lent

SladoLent 2015: 27 chefov v devetih večerih

Teden restavracij: več kot 34.000 gostov!

Teden restavracij 2015 - pomlad

Teden restavracij 2015: v znamenju nove slovenske kuhinje

Slovenske gostilne so iz leta v leto boljše. Preverjeno!

Jesenski Teden restavracij: več kot 30.000 gostov!

Teden restavracij od 18. do 26.oktobra

4. SladoLent: že po polovici rekorden!

4. SladoLent: 37 chefov, 79 jedi, 32 vin

4. SladoLent: 16 dni vrhunskega street fooda

Od burgerjev do mišelink: ameriška hrana na zahodni obali

Šola okusov: vse iz ostankov

Pizza - ta je ta prava

Končno: žar 2014!

Teden restavracij: 100 menijev, 69 chefov, 14 evrov

Teden restavracij letos dvakrat!

Kulinarično leto 2013 - Nedelovi sončki

Vinsko izletništvo med Napo in Sonomo v Kaliforniji

Zapiski TR 2013: najboljši odmevi

Dobre jedi za 13 evrov

Teden restavracij: ne na slepo

Teden restavracij 2013, 12. do 20. oktober

Teden restavracij od 12. - 20. oktobra 2013

3. SladoLent: program, chefi in jedi

SladoLent: 15 vinarjev, 30 vin

3. SladoLent: 16 dni, 34 chefov

JRE ima že 13 članov

Oranžna energija na Obali

Štajerska pomlad, končno!

Slovenski Teden restavracij maja 2013

Izbor Nedelovih gostiln 2013

Cook it raw: Ana Roš, prva in edina

Kumparička- slovensko-hrvaški kozji sir iz Istre

SladoLent: 5.000 obiskovalcev v 16 dneh

SladoLent: Pri Florjanu, Panorama in VSGT

SladoLent: Vila Bled, Promenada in 1906

SladoLent: Hiša Franko, Mahorčič, Livada Prestige

SladoLent: Mak, Dam, Novi svet

SladoLent: Maxim, Jezeršek, Betnava

SladoLent: Maxim, Rajh, Arena

SladoLent: Novak, Na gradu, Rajh

SladoLent: Pavus, Novak, Na gradu

SladoLent: Pavus, Zemono, Danilo

SladoLent: Habakuk, Arena, Rožmarin

SladoLent: Habakuk, Mak, Betnava

SladoLent: JB, Debeluh, Krištof

Avtorski street food z Lenta

Promenada slovenskih chefov

Teden restavracij – dan potem

Gourmet pod vedrim nebom

Leta '12, od 12. maja: 12 menijev za 12 evrov!

Oranžna (vinska) revolucija

Prestolnica okusov in Kozarec dobrega vina

24 ur na Dunaju

Vinsko jadranje Split – Hvar – Korčula – Vis – Split

Vedno bolj zlate istrske oljke

Belo ali rdeče? Ne, oranžno!

Omleta z brusnicami z Železničarskega doma

Dva (nova) lokala in dve (stari) opravičili

V letu 2012 bom …

Veliko vonja, malo okusa

Naši in tuji vinarji iščejo trg

Le Cordon Bleu

Tradicionalna slovenska kuhinja - 20 najboljših

O sončkih in še čez

Izbor Nedelovih gostiln 2012

Prehranjevanje kot igra raziskovanja

Ko zadiši iz domače pečice

Jej dobro in zdravo, jej sezonsko in lokalno

Utrgajte si paradižnik!

Rad dobro jedel.bi

SladoLent: kdaj bo spet?

SladoLent, kulinarična predstava na mariborskih Benetkah

Ljubezenske izjave na prtičkih pintxosov

Prestolnica okusov

Tudi v Mariboru se premika...

Kuharjev prestop

Ne le razlika v ceni

Dolgi ponedeljek

O ocenjevalcu

O slovenskih chefih

O gostilničarjih

O cenah v slovenskih gostilnah

O natakarjih

O novi slovenski kuhinji

Okusno 2011

Izbor Nedelovih gostiln 2011

Istrska jesen

Kuharski spektakel

Pa četudi ni vedno gostilna

Dunajski in zos

Piknik in Ljubljana

Hi-tec v kuhinji

Zasluži si!

Kulinarična transverzala

Chefi in vinarji

Preprosto, a posebno

Na svidenje, šparglji

Jejte dobro!

S poreklom

Ko zadiši

Naj nekaj ostane

Kje so polpeti?

Eksperimentalno

Še kar mavrahi

Zdaj pa na kolo!

Po veliki noči

Veliko šunko in lepe pirhe!

V gostilni Pri čunti

Neprimerljive cenovne primerjave

Deset Štajercev

Vroča jed le na toplem krožniku

Kdo kuha? Oba!

Smuka zlakotni

Pod chefovim nadzorom

Po jutru se dan pozna

Dobrojedov dnevnik 51, 52-09

Dobrojedov dnevnik 50-09

Dobrojedov dnevnik 49-09

Dobrojedov dnevnik 48-09

Dobrojedov dnevnik 47-09

Dobrojedov dnevnik 46-09

Dobrojedov dnevnik 44,45-09

Dobrojedov dnevnik 43-09

Dobrojedov dnevnik 42-09

Dobrojedov dnevnik 41-09

Dobrojedov dnevnik 40-09

Dobrojedov dnevnik 39-09

Dobrojedov dnevnik 38-09

Dobrojedov dnevnik 37-09

Dobrojedov dnevnik 36-09

Dobrojedov dnevnik 35-09

Dobrojedov dnevnik 34-09

Dobrojedov dnevnik 33-09

Dobrojedov dnevnik 32-09

Dobrojedov dnevnik 31-09

Dobrojedov dnevnik 30-09

Dobrojedov dnevnik 29-09

Dobrojedov dnevnik 26,27,28-09

Dobrojedov dnevnik 25-09

Dobrojedov dnevnik 24-09

Dobrojedov dnevnik 23-09

Dobrojedov dnevnik 22-09

Dobrojedov dnevnik 21-09

Dobrojedov dnevnik 20-09

Dobrojedov dnevnik 19-09

Dobrojedov dnevnik 18-09

Dobrojedov dnevnik 17-09

Dobrojedov dnevnik 16-09

Dobrojedov dnevnik 15-09

Dobrojedov dnevnik 14-09

Dobrojedov dnevnik 13-09

Dobrojedov dnevnik 12-09

Dobrojedov dnevnik, 11-09

Dobrojedov dnevnik, 10-09

Dobrojedov dnevnik 33

Dobrojedov dnevnik 32

Dobrojedov dnevnik 31

Dobrojedov dnevnik 30

Dobrojedov dnevnik 29

Dobrojedov dnevnik 28

Dobrojedov dnevnik 27

Dobrojedov dnevnik 26

Dobrojedov dnevnik 25

Dobrojedov dnevnik 24

Dobrojedov dnevnik 23

Dobrojedov dnevnik 22

Dobrojedov dnevnik 21

Dobrojedov dnevnik 20

Dobrojedov dnevnik 19

Dobrojedov dnevnik 18

Dobrojedov dnevnik 17

Dobrojedov dnevnik 16

Dobrojedov dnevnik 15

Dobrojedov dnevnik 14

Dobrojedov dnevnik 13

Dobrojedov dnevnik 12

Dobrojedov dnevnik 11

Dobrojedov dnevnik 10

Dobrojedov dnevnik 9

Dobrojedov dnevnik 8

Dobrojedov dnevnik 7

Dobrojedov dnevnik 6

Dobrojedov dnevnik 5

Dobrojedov dnevnik 4

Dobrojedov dnevnik 3

Dobrojedov dnevnik 2

Dobrojedov dnevnik 1

Filetiran ribji trend 10. del

Zrezek v obleki 9. del

Pozdrav iz kuhinje 8. del

Curry namesto golaža 7. del

6 hodov za 6 prijateljev 6. del

V Istro po in na tartufe! 5. del

Le človek je za mizo 4. del

Martin Krpan je znova v modi 3. del

Špageti ne marajo bolonjeze 2. del

Nogometaš za 30 funtov 1. del

   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND