Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 



impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 
Piknik in Ljubljana
25.08.2010

Dva nasveta, ki lovita zadnje počitniške dni - Za izlet v Ljubljano ne potrebujete mariborskega letališča, za piknik na domačem vrtu pa ne čevapčičev


Lignji v sipinem črnilu s krompirjevo emulzijo


Opečeni kruhki s tremi namazi


Breskov žele s tunovim tatarcem





Ljubljana

Werner Ringhofer, kulinarični novinar iz avstrijskega Gradca, je minuli teden z ženo Manuelo raziskoval ljubljansko restavracijsko sceno. Njegov komentar po petih napornih dneh: "V vašem glavnem mestu je bilo resnično super! Če bi znala slovensko, bi bilo čudovito živeti v njem!"

Se povsem strinjam! Pojdite na izlet! Pojdite v Ljubljano, ne le na sestanek ali na tekmo v Stožice... Ostanite do večera, še boljše do jutra. Sprehodite se po obeh bregovih Ljubljanice v stari in čudovito prenovljeni Ljubljani, polni majhnih in velikih lokalov, polni ljudi, ki ne govorijo le vse slovenske dialekte, temveč tudi vse jezike sveta. Prijetno je, lepo je, družabno, veselo in tudi dobro.

Piknik

Najpomembnejša je dobra priprava. Zvečer se shladi in pade rosa, turški šotori pa zadržijo tudi poletni naliv. Ker v kozarce ne boste točili iz flaškona, naj bodo stekleni. Če jih nimate dovolj, si jih sposodite, saj ni nujno, da so vsi enaki. Porcelan pa pustite v omari, za piknik je v trgovinah že dovolj ponudbe, ki jo drugo jutro le vržete v smeti. Mize in stoli? Zakaj pa so dobri sosedje!

Šampanjec ni za piknik, zato ga naj nadomesti suh prosecco. Špricer je sicer za vroče dni, toda kozarci so na pecljih, zato bo sveže, sadno, iz buteljke boljša izbira, velja za bele in rdeče. Predvsem pa se na pikniku ne je v hodih, zato se tudi pije ne tako. Torej, napišite ponudbo z dovolj velikimi črkami, da bodo videli vsi, potem pa naj izbirajo in točijo sami. Piknik je za vse, tudi za mene, kajne!

Čeprav ni hodov, je pa vseeno vrstni red. Za prvo lakoto je vedno kruh, še posebej, če je namazan. Obvezno naj ne bo iz trgovine, temveč iz pečice. Nobena skorja ne hrusta tako kot domača!

Paradižnik, olupljen, prosim, bazilika in česen v prvo skodelo. Lososov namaz v drugo in jurčki, ki ste jih sami nabrali, v tretjo. Da se žar pripravi na težje delo, opecite kruh - ta pa je lahko iz trgovine - na njem.

Zatem, ko jih uspete posesti, pa nekaj za vtis. Saj smo rekli, da ne bodo (le) čevapčiči. Današnji pikniki niso več to, kar so včasih bili, ko smo šli z rešetko iz mamine pečice in kišto iz Laškega k Dravi. Kako se vam zdi, breskov žele (ker ga lahko/morate pripraviti že včeraj) in tunov tatarski? Na vrhu je lahko še breskova salsa, pa četudi kot omaka.

Če je hladno predjed pripravila ona, naj on pripravi toplo. Že zato, ker bosta tekmovala, zato bo uspeh dvojen. Kako se vam zdi, lignji v sipinem črnilu s krompirjevo emulzijo z drobnjakom? Če ste za, bo recept kmalu v Zlatem kapitalu in tukaj.

Potem pa žar, ker vsi že komaj čakajo. Namesto ražnjičev, naj bo jagnječji tandoori, namesto čevapčičev burger v krompirjevi štručki, namesto svinjskih kotletov prašičkova rebrca v čilijevi marinadi z medom.

In kdor misli, da jim bo po vsem tem že dovolj, se krepko moti. Na pikniku se ne pika, temveč je! Zato morajo biti sladice vsaj tri, predlagam preprosto čokoladno torto, timijanovo panakoto z malinovo espumo in dvigni-me (pa ne, da bi morali že domov; le tiramisu se preveč konfekcijsko sliši), toda z rižem.

Jedilni list poznopočitniškega piknika

  • na žaru opečeni kruhki
  • gobov namaz
  • lososov namaz
  • paradižniki in bazilika z domačega vrta
  • tunov tatarski na breskovem želeju
  • lignji v sipinem črnilu s krompirjevo emulzijo in drobnjakom z zeliščnega vrta
  • žar
  • jagnječji tandoori ražnjič
  • goveji burger v krompirjevi štručki
  • curry klobasa
  • svinjska rebrca v medeni marinadi
  • zelenjavna solata z žara s koromačevim prelivom
  • paradižnikov kompot
  • marelični čatni
  • domači kruh in prave lepinje
  • jogurtova panakota s timijanom, malinova espuma  in zeliščni sladoled z medom
  • preprosta čokoladna torta z mandlji
  • rižev dvigni-me
  • Prosecco di Conegliano, Canella, Italija
  • Malvazija, Pucer z Vrha, 2008, Slovenska Istra
  • Malbec, Alamos, 2008, Argentina

V poduk

Kozarce si označite. Opečeni kruhki in namazi so na mizi. Tunov tatarski in lignje v sipinem črnilu vam bomo postregli. Za žar se postavite v vrsto. Vina so v vedrih z ledom. Če česa zmanjka, kar povejte. Kavo in žganice vam bomo postregli, ko si boste zaželeli. Komarji in mraz na lastno odgovornost.








Preberite tudi:

Pomladni Teden restavracij: 11. - 20. marec

Teden restavracij jesen 2015

Teden restavracij 2015, 2. del

Nekaj o kranjski klobasi

5. SladoLent na Festivalu Lent

SladoLent 2015: 27 chefov v devetih večerih

Teden restavracij: več kot 34.000 gostov!

Teden restavracij 2015 - pomlad

Teden restavracij 2015: v znamenju nove slovenske kuhinje

Slovenske gostilne so iz leta v leto boljše. Preverjeno!

Jesenski Teden restavracij: več kot 30.000 gostov!

Teden restavracij od 18. do 26.oktobra

4. SladoLent: že po polovici rekorden!

4. SladoLent: 37 chefov, 79 jedi, 32 vin

4. SladoLent: 16 dni vrhunskega street fooda

Od burgerjev do mišelink: ameriška hrana na zahodni obali

Šola okusov: vse iz ostankov

Pizza - ta je ta prava

Končno: žar 2014!

Teden restavracij: 100 menijev, 69 chefov, 14 evrov

Teden restavracij letos dvakrat!

Kulinarično leto 2013 - Nedelovi sončki

Vinsko izletništvo med Napo in Sonomo v Kaliforniji

Zapiski TR 2013: najboljši odmevi

Dobre jedi za 13 evrov

Teden restavracij: ne na slepo

Teden restavracij 2013, 12. do 20. oktober

Teden restavracij od 12. - 20. oktobra 2013

3. SladoLent: program, chefi in jedi

SladoLent: 15 vinarjev, 30 vin

3. SladoLent: 16 dni, 34 chefov

JRE ima že 13 članov

Oranžna energija na Obali

Štajerska pomlad, končno!

Slovenski Teden restavracij maja 2013

Izbor Nedelovih gostiln 2013

Cook it raw: Ana Roš, prva in edina

Kumparička- slovensko-hrvaški kozji sir iz Istre

SladoLent: 5.000 obiskovalcev v 16 dneh

SladoLent: Pri Florjanu, Panorama in VSGT

SladoLent: Vila Bled, Promenada in 1906

SladoLent: Hiša Franko, Mahorčič, Livada Prestige

SladoLent: Mak, Dam, Novi svet

SladoLent: Maxim, Jezeršek, Betnava

SladoLent: Maxim, Rajh, Arena

SladoLent: Novak, Na gradu, Rajh

SladoLent: Pavus, Novak, Na gradu

SladoLent: Pavus, Zemono, Danilo

SladoLent: Habakuk, Arena, Rožmarin

SladoLent: Habakuk, Mak, Betnava

SladoLent: JB, Debeluh, Krištof

Avtorski street food z Lenta

Promenada slovenskih chefov

Teden restavracij – dan potem

Gourmet pod vedrim nebom

Leta '12, od 12. maja: 12 menijev za 12 evrov!

Oranžna (vinska) revolucija

Prestolnica okusov in Kozarec dobrega vina

24 ur na Dunaju

Vinsko jadranje Split – Hvar – Korčula – Vis – Split

Vedno bolj zlate istrske oljke

Belo ali rdeče? Ne, oranžno!

Omleta z brusnicami z Železničarskega doma

Dva (nova) lokala in dve (stari) opravičili

V letu 2012 bom …

Veliko vonja, malo okusa

Naši in tuji vinarji iščejo trg

Le Cordon Bleu

Tradicionalna slovenska kuhinja - 20 najboljših

O sončkih in še čez

Izbor Nedelovih gostiln 2012

Prehranjevanje kot igra raziskovanja

Ko zadiši iz domače pečice

Jej dobro in zdravo, jej sezonsko in lokalno

Utrgajte si paradižnik!

Rad dobro jedel.bi

SladoLent: kdaj bo spet?

SladoLent, kulinarična predstava na mariborskih Benetkah

Ljubezenske izjave na prtičkih pintxosov

Prestolnica okusov

Tudi v Mariboru se premika...

Kuharjev prestop

Ne le razlika v ceni

Dolgi ponedeljek

O ocenjevalcu

O slovenskih chefih

O gostilničarjih

O cenah v slovenskih gostilnah

O natakarjih

O novi slovenski kuhinji

Okusno 2011

Izbor Nedelovih gostiln 2011

Istrska jesen

Kuharski spektakel

Naši Robuchoni

Pa četudi ni vedno gostilna

Dunajski in zos

Hi-tec v kuhinji

Zasluži si!

Kulinarična transverzala

Chefi in vinarji

Preprosto, a posebno

Na svidenje, šparglji

Jejte dobro!

S poreklom

Ko zadiši

Naj nekaj ostane

Kje so polpeti?

Eksperimentalno

Še kar mavrahi

Zdaj pa na kolo!

Po veliki noči

Veliko šunko in lepe pirhe!

V gostilni Pri čunti

Neprimerljive cenovne primerjave

Deset Štajercev

Vroča jed le na toplem krožniku

Kdo kuha? Oba!

Smuka zlakotni

Pod chefovim nadzorom

Po jutru se dan pozna

Dobrojedov dnevnik 51, 52-09

Dobrojedov dnevnik 50-09

Dobrojedov dnevnik 49-09

Dobrojedov dnevnik 48-09

Dobrojedov dnevnik 47-09

Dobrojedov dnevnik 46-09

Dobrojedov dnevnik 44,45-09

Dobrojedov dnevnik 43-09

Dobrojedov dnevnik 42-09

Dobrojedov dnevnik 41-09

Dobrojedov dnevnik 40-09

Dobrojedov dnevnik 39-09

Dobrojedov dnevnik 38-09

Dobrojedov dnevnik 37-09

Dobrojedov dnevnik 36-09

Dobrojedov dnevnik 35-09

Dobrojedov dnevnik 34-09

Dobrojedov dnevnik 33-09

Dobrojedov dnevnik 32-09

Dobrojedov dnevnik 31-09

Dobrojedov dnevnik 30-09

Dobrojedov dnevnik 29-09

Dobrojedov dnevnik 26,27,28-09

Dobrojedov dnevnik 25-09

Dobrojedov dnevnik 24-09

Dobrojedov dnevnik 23-09

Dobrojedov dnevnik 22-09

Dobrojedov dnevnik 21-09

Dobrojedov dnevnik 20-09

Dobrojedov dnevnik 19-09

Dobrojedov dnevnik 18-09

Dobrojedov dnevnik 17-09

Dobrojedov dnevnik 16-09

Dobrojedov dnevnik 15-09

Dobrojedov dnevnik 14-09

Dobrojedov dnevnik 13-09

Dobrojedov dnevnik 12-09

Dobrojedov dnevnik, 11-09

Dobrojedov dnevnik, 10-09

Dobrojedov dnevnik 33

Dobrojedov dnevnik 32

Dobrojedov dnevnik 31

Dobrojedov dnevnik 30

Dobrojedov dnevnik 29

Dobrojedov dnevnik 28

Dobrojedov dnevnik 27

Dobrojedov dnevnik 26

Dobrojedov dnevnik 25

Dobrojedov dnevnik 24

Dobrojedov dnevnik 23

Dobrojedov dnevnik 22

Dobrojedov dnevnik 21

Dobrojedov dnevnik 20

Dobrojedov dnevnik 19

Dobrojedov dnevnik 18

Dobrojedov dnevnik 17

Dobrojedov dnevnik 16

Dobrojedov dnevnik 15

Dobrojedov dnevnik 14

Dobrojedov dnevnik 13

Dobrojedov dnevnik 12

Dobrojedov dnevnik 11

Dobrojedov dnevnik 10

Dobrojedov dnevnik 9

Dobrojedov dnevnik 8

Dobrojedov dnevnik 7

Dobrojedov dnevnik 6

Dobrojedov dnevnik 5

Dobrojedov dnevnik 4

Dobrojedov dnevnik 3

Dobrojedov dnevnik 2

Dobrojedov dnevnik 1

Filetiran ribji trend 10. del

Zrezek v obleki 9. del

Pozdrav iz kuhinje 8. del

Curry namesto golaža 7. del

6 hodov za 6 prijateljev 6. del

V Istro po in na tartufe! 5. del

Le človek je za mizo 4. del

Martin Krpan je znova v modi 3. del

Špageti ne marajo bolonjeze 2. del

Nogometaš za 30 funtov 1. del

   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND