Ljubljana Werner Ringhofer, kulinarični novinar iz avstrijskega Gradca, je minuli teden z ženo Manuelo raziskoval ljubljansko restavracijsko sceno. Njegov komentar po petih napornih dneh: "V vašem glavnem mestu je bilo resnično super! Če bi znala slovensko, bi bilo čudovito živeti v njem!" Se povsem strinjam! Pojdite na izlet! Pojdite v Ljubljano, ne le na sestanek ali na tekmo v Stožice... Ostanite do večera, še boljše do jutra. Sprehodite se po obeh bregovih Ljubljanice v stari in čudovito prenovljeni Ljubljani, polni majhnih in velikih lokalov, polni ljudi, ki ne govorijo le vse slovenske dialekte, temveč tudi vse jezike sveta. Prijetno je, lepo je, družabno, veselo in tudi dobro. Piknik Najpomembnejša je dobra priprava. Zvečer se shladi in pade rosa, turški šotori pa zadržijo tudi poletni naliv. Ker v kozarce ne boste točili iz flaškona, naj bodo stekleni. Če jih nimate dovolj, si jih sposodite, saj ni nujno, da so vsi enaki. Porcelan pa pustite v omari, za piknik je v trgovinah že dovolj ponudbe, ki jo drugo jutro le vržete v smeti. Mize in stoli? Zakaj pa so dobri sosedje! Šampanjec ni za piknik, zato ga naj nadomesti suh prosecco. Špricer je sicer za vroče dni, toda kozarci so na pecljih, zato bo sveže, sadno, iz buteljke boljša izbira, velja za bele in rdeče. Predvsem pa se na pikniku ne je v hodih, zato se tudi pije ne tako. Torej, napišite ponudbo z dovolj velikimi črkami, da bodo videli vsi, potem pa naj izbirajo in točijo sami. Piknik je za vse, tudi za mene, kajne! Čeprav ni hodov, je pa vseeno vrstni red. Za prvo lakoto je vedno kruh, še posebej, če je namazan. Obvezno naj ne bo iz trgovine, temveč iz pečice. Nobena skorja ne hrusta tako kot domača! Paradižnik, olupljen, prosim, bazilika in česen v prvo skodelo. Lososov namaz v drugo in jurčki, ki ste jih sami nabrali, v tretjo. Da se žar pripravi na težje delo, opecite kruh - ta pa je lahko iz trgovine - na njem. Zatem, ko jih uspete posesti, pa nekaj za vtis. Saj smo rekli, da ne bodo (le) čevapčiči. Današnji pikniki niso več to, kar so včasih bili, ko smo šli z rešetko iz mamine pečice in kišto iz Laškega k Dravi. Kako se vam zdi, breskov žele (ker ga lahko/morate pripraviti že včeraj) in tunov tatarski? Na vrhu je lahko še breskova salsa, pa četudi kot omaka. Če je hladno predjed pripravila ona, naj on pripravi toplo. Že zato, ker bosta tekmovala, zato bo uspeh dvojen. Kako se vam zdi, lignji v sipinem črnilu s krompirjevo emulzijo z drobnjakom? Če ste za, bo recept kmalu v Zlatem kapitalu in tukaj. Potem pa žar, ker vsi že komaj čakajo. Namesto ražnjičev, naj bo jagnječji tandoori, namesto čevapčičev burger v krompirjevi štručki, namesto svinjskih kotletov prašičkova rebrca v čilijevi marinadi z medom. In kdor misli, da jim bo po vsem tem že dovolj, se krepko moti. Na pikniku se ne pika, temveč je! Zato morajo biti sladice vsaj tri, predlagam preprosto čokoladno torto, timijanovo panakoto z malinovo espumo in dvigni-me (pa ne, da bi morali že domov; le tiramisu se preveč konfekcijsko sliši), toda z rižem. Jedilni list poznopočitniškega piknika - na žaru opečeni kruhki
- gobov namaz
- lososov namaz
- paradižniki in bazilika z domačega vrta
- tunov tatarski na breskovem želeju
- lignji v sipinem črnilu s krompirjevo emulzijo in drobnjakom z zeliščnega vrta
- žar
- jagnječji tandoori ražnjič
- goveji burger v krompirjevi štručki
- curry klobasa
- svinjska rebrca v medeni marinadi
- zelenjavna solata z žara s koromačevim prelivom
- paradižnikov kompot
- marelični čatni
- domači kruh in prave lepinje
- jogurtova panakota s timijanom, malinova espuma in zeliščni sladoled z medom
- preprosta čokoladna torta z mandlji
- rižev dvigni-me
- Prosecco di Conegliano, Canella, Italija
- Malvazija, Pucer z Vrha, 2008, Slovenska Istra
- Malbec, Alamos, 2008, Argentina
V poduk Kozarce si označite. Opečeni kruhki in namazi so na mizi. Tunov tatarski in lignje v sipinem črnilu vam bomo postregli. Za žar se postavite v vrsto. Vina so v vedrih z ledom. Če česa zmanjka, kar povejte. Kavo in žganice vam bomo postregli, ko si boste zaželeli. Komarji in mraz na lastno odgovornost. |