Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 



impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 
Hi-tec v kuhinji
17.08.2010

Če (eksperimentirate), potem sedaj odložite počitniško knjigo, saj boste njeno vsebino tako pozabili isti trenutek, ko boste obrnili zadnjo stran. Tega, kar sledi, pa ne boste! Ker zdaj bomo o - visoki tehnologiji!


thermomix


Ali ni to zanimivo? Na dopustu smo dva tedna, največ tri, toda čas dopustov traja vse poletje… Čeprav (1.), ob Dobre novice ste bili le dvakrat!  Čeprav (2.), ali v času dopustov sploh kaj eksperimentirate v kuhinji?

Če (eksperimentirate), potem sedaj odložite počitniško knjigo, saj boste njeno vsebino tako pozabili isti trenutek, ko boste obrnili zadnjo stran. Tega, kar sledi, pa ne boste! Ker zdaj bomo o - visoki tehnologiji! Čeprav (3.), morda pa ne boste odložili knjige, temveč elektronski bralnik knjig.

Računalnike imamo že na mizi, v torbi, na roki, knjižni polici in povsod. Torej niso več zanimivi… Do nogometnega SP so spet štiri leta, torej je televizor še nov. Zasvojenost s kupovanjem najnovejših modelov telefon je že dolgočasna, nakupa novega avta pa kriza ne dovoli. Torej? Na vrsti je kuhinja!

Ne, ni je potrebno zamenjati, le prostor za nove naprave je potrebno narediti. Ni več, namreč, moderno, koliko metrov ima kuhinja, temveč kako je opremljena. Želja modernih amaterskih kuharjev je - profesionalna kuhinja!

Če se s tem ne strinjate, še zmeraj lahko berete naprej. Ne nazadnje boste izvedeli nekaj o hi-tec napravah, ki jih uporabljajo sodobni kuharji. Zadnjič se je natakar pohvalil: "To pašteto smo naredili s posebno napravo, zato je tako kremasta!" Ja, sva ostala ravnodušna, s pacojetom… Kaj terine pa delate s thermomixom?

Thermomix
Multipraktik, ki hkrati tehta in kuha. Naprava, ki je iz mrežne prodaje (Vorwerk) našla pot v profesionalno kuhinjo. Z njim lahko naredite vse, od testa do sladoleda, od juhe z ribjimi cmočki (http://www.youtube.com/watch?v=OJTOn03FbeI) do kapučina iz sipe na črno Massimiliana Alajma iz Le Calandre s tremi mišelinkami (kmalu v Zlatem kapitalu in tukaj!).
Thermomix je mešanica med mešalnikom, sekljalnikom, kuhinjskim loncem in tehtnico. Sestavine stehta, zmelje, meša in skuha. Ker segreva le do 120 stopinj (uradno 37 do 100), se nič ne prižge, nič se ne kadi, nič se ne masti. Idealen je za vse jedi, pri katerih je potrebno sestavine najprej sesekljati ali zmleti, torej omake, juhe, kreme, marmelade, sladolede… Njegova prednost je v prihranku dela in časa, saj več delovnih faz opravi naenkrat in sam. Sprva namenjena gospodinjam, ki nimajo idej in časa, je naprava navdušila vrhunske chefe, ki si z njo pomagajo pri svojih molekularnih kreacijah.
Cena: 1.000 EUR

Pacojet
Naprava za drobno mletje zamrznjenih sestavin. Švicarski izum za izdelavo sladoledov, sorbetov, juh, omak, paštet, vsega, kjer je potrebno mletje in sekljanje.
V posebne posode damo želene sestavine in tekočino ter zamrznemo na -20 stopinj. Zatem pacojet zamrznjeno z veliko hitrostjo z ostrim nožem po tankih plasteh zmelje in porcionira, da nastane drobno zrnati ali zelo kremasti koncentrat z intenzivnim okusom in naravno, živo barvo.
Aparat je velik, glasen in drag, zato si ga veliko hobby kuharjev najbrž ne privošči. Vseeno pa si oglejte:
http://www.youtube.com/watch?v=P2lSuwHlo3E
Cena: 3.000 EUR

Termalizator
Naprava za kuhanje v vodni kopeli, torej vodna kopel z natančno kontrolo temperature. Primerno za nežno kuhanje občutljivih živil, ki pa jih je potrebno najprej vakumirati. Za tiste, ki prisegajo na zdravo hrano in radi eksperimentirajo (kuhanje pri nizki temperaturi).
Cena: 700 EUR

Holdomat
Če on pogosto zamudi na kosilo… V pečici bi se izsušilo, v holdomatu pa ostane tudi več ur sveže. Pravzaprav pečica za pečenje pri nizkih temperaturah, z možnostjo izredno natančne nastavitve temperature (plus/minus 2 stopinji). Nepogrešljivo v vrhunskih restavracijah, koristno pa tudi v domači kuhinji, predvsem pri kuhanju za večje število ljudi. Ni pa poceni!
Cena: 3.000 EUR

Vakumirka
V plastične vrečke damo živila, ki jih lahko pri tem tudi mariniramo, iztisnemo zrak in jih nepredušno zapremo. Za shranjevanje živil, mariniranje, zorenje, kuhanje v sopari in vodni kopeli.
Cena: 500 EUR

Salamander
Opekač z zgornje strani, zapeče, gratinira, glazira, karamelizira. Uporaben tudi za krajše gretje jedi. Nepogrešljiv v profesionalnih kuhinjah, v domači pa ga nadomesti funkcija žara v pečici ali ročni plinski gorilnik.
Cena: 900 EUR

Espuma
Pravzaprav termos posoda za pripravo smetane s pomočjo plina, ki pa je uporabna za pripravo hladnih ali toplih pen, krem, omak, juh, ki jih je pred uporabo potrebno speniti.
Cena: 100 EUR

In kaj od vse te visoke kuharske tehnologije je v najini kuhinji? Espuma…








Preberite tudi:

Pomladni Teden restavracij: 11. - 20. marec

Teden restavracij jesen 2015

Teden restavracij 2015, 2. del

Nekaj o kranjski klobasi

5. SladoLent na Festivalu Lent

SladoLent 2015: 27 chefov v devetih večerih

Teden restavracij: več kot 34.000 gostov!

Teden restavracij 2015 - pomlad

Teden restavracij 2015: v znamenju nove slovenske kuhinje

Slovenske gostilne so iz leta v leto boljše. Preverjeno!

Jesenski Teden restavracij: več kot 30.000 gostov!

Teden restavracij od 18. do 26.oktobra

4. SladoLent: že po polovici rekorden!

4. SladoLent: 37 chefov, 79 jedi, 32 vin

4. SladoLent: 16 dni vrhunskega street fooda

Od burgerjev do mišelink: ameriška hrana na zahodni obali

Šola okusov: vse iz ostankov

Pizza - ta je ta prava

Končno: žar 2014!

Teden restavracij: 100 menijev, 69 chefov, 14 evrov

Teden restavracij letos dvakrat!

Kulinarično leto 2013 - Nedelovi sončki

Vinsko izletništvo med Napo in Sonomo v Kaliforniji

Zapiski TR 2013: najboljši odmevi

Dobre jedi za 13 evrov

Teden restavracij: ne na slepo

Teden restavracij 2013, 12. do 20. oktober

Teden restavracij od 12. - 20. oktobra 2013

3. SladoLent: program, chefi in jedi

SladoLent: 15 vinarjev, 30 vin

3. SladoLent: 16 dni, 34 chefov

JRE ima že 13 članov

Oranžna energija na Obali

Štajerska pomlad, končno!

Slovenski Teden restavracij maja 2013

Izbor Nedelovih gostiln 2013

Cook it raw: Ana Roš, prva in edina

Kumparička- slovensko-hrvaški kozji sir iz Istre

SladoLent: 5.000 obiskovalcev v 16 dneh

SladoLent: Pri Florjanu, Panorama in VSGT

SladoLent: Vila Bled, Promenada in 1906

SladoLent: Hiša Franko, Mahorčič, Livada Prestige

SladoLent: Mak, Dam, Novi svet

SladoLent: Maxim, Jezeršek, Betnava

SladoLent: Maxim, Rajh, Arena

SladoLent: Novak, Na gradu, Rajh

SladoLent: Pavus, Novak, Na gradu

SladoLent: Pavus, Zemono, Danilo

SladoLent: Habakuk, Arena, Rožmarin

SladoLent: Habakuk, Mak, Betnava

SladoLent: JB, Debeluh, Krištof

Avtorski street food z Lenta

Promenada slovenskih chefov

Teden restavracij – dan potem

Gourmet pod vedrim nebom

Leta '12, od 12. maja: 12 menijev za 12 evrov!

Oranžna (vinska) revolucija

Prestolnica okusov in Kozarec dobrega vina

24 ur na Dunaju

Vinsko jadranje Split – Hvar – Korčula – Vis – Split

Vedno bolj zlate istrske oljke

Belo ali rdeče? Ne, oranžno!

Omleta z brusnicami z Železničarskega doma

Dva (nova) lokala in dve (stari) opravičili

V letu 2012 bom …

Veliko vonja, malo okusa

Naši in tuji vinarji iščejo trg

Le Cordon Bleu

Tradicionalna slovenska kuhinja - 20 najboljših

O sončkih in še čez

Izbor Nedelovih gostiln 2012

Prehranjevanje kot igra raziskovanja

Ko zadiši iz domače pečice

Jej dobro in zdravo, jej sezonsko in lokalno

Utrgajte si paradižnik!

Rad dobro jedel.bi

SladoLent: kdaj bo spet?

SladoLent, kulinarična predstava na mariborskih Benetkah

Ljubezenske izjave na prtičkih pintxosov

Prestolnica okusov

Tudi v Mariboru se premika...

Kuharjev prestop

Ne le razlika v ceni

Dolgi ponedeljek

O ocenjevalcu

O slovenskih chefih

O gostilničarjih

O cenah v slovenskih gostilnah

O natakarjih

O novi slovenski kuhinji

Okusno 2011

Izbor Nedelovih gostiln 2011

Istrska jesen

Kuharski spektakel

Naši Robuchoni

Pa četudi ni vedno gostilna

Dunajski in zos

Piknik in Ljubljana

Zasluži si!

Kulinarična transverzala

Chefi in vinarji

Preprosto, a posebno

Na svidenje, šparglji

Jejte dobro!

S poreklom

Ko zadiši

Naj nekaj ostane

Kje so polpeti?

Eksperimentalno

Še kar mavrahi

Zdaj pa na kolo!

Po veliki noči

Veliko šunko in lepe pirhe!

V gostilni Pri čunti

Neprimerljive cenovne primerjave

Deset Štajercev

Vroča jed le na toplem krožniku

Kdo kuha? Oba!

Smuka zlakotni

Pod chefovim nadzorom

Po jutru se dan pozna

Dobrojedov dnevnik 51, 52-09

Dobrojedov dnevnik 50-09

Dobrojedov dnevnik 49-09

Dobrojedov dnevnik 48-09

Dobrojedov dnevnik 47-09

Dobrojedov dnevnik 46-09

Dobrojedov dnevnik 44,45-09

Dobrojedov dnevnik 43-09

Dobrojedov dnevnik 42-09

Dobrojedov dnevnik 41-09

Dobrojedov dnevnik 40-09

Dobrojedov dnevnik 39-09

Dobrojedov dnevnik 38-09

Dobrojedov dnevnik 37-09

Dobrojedov dnevnik 36-09

Dobrojedov dnevnik 35-09

Dobrojedov dnevnik 34-09

Dobrojedov dnevnik 33-09

Dobrojedov dnevnik 32-09

Dobrojedov dnevnik 31-09

Dobrojedov dnevnik 30-09

Dobrojedov dnevnik 29-09

Dobrojedov dnevnik 26,27,28-09

Dobrojedov dnevnik 25-09

Dobrojedov dnevnik 24-09

Dobrojedov dnevnik 23-09

Dobrojedov dnevnik 22-09

Dobrojedov dnevnik 21-09

Dobrojedov dnevnik 20-09

Dobrojedov dnevnik 19-09

Dobrojedov dnevnik 18-09

Dobrojedov dnevnik 17-09

Dobrojedov dnevnik 16-09

Dobrojedov dnevnik 15-09

Dobrojedov dnevnik 14-09

Dobrojedov dnevnik 13-09

Dobrojedov dnevnik 12-09

Dobrojedov dnevnik, 11-09

Dobrojedov dnevnik, 10-09

Dobrojedov dnevnik 33

Dobrojedov dnevnik 32

Dobrojedov dnevnik 31

Dobrojedov dnevnik 30

Dobrojedov dnevnik 29

Dobrojedov dnevnik 28

Dobrojedov dnevnik 27

Dobrojedov dnevnik 26

Dobrojedov dnevnik 25

Dobrojedov dnevnik 24

Dobrojedov dnevnik 23

Dobrojedov dnevnik 22

Dobrojedov dnevnik 21

Dobrojedov dnevnik 20

Dobrojedov dnevnik 19

Dobrojedov dnevnik 18

Dobrojedov dnevnik 17

Dobrojedov dnevnik 16

Dobrojedov dnevnik 15

Dobrojedov dnevnik 14

Dobrojedov dnevnik 13

Dobrojedov dnevnik 12

Dobrojedov dnevnik 11

Dobrojedov dnevnik 10

Dobrojedov dnevnik 9

Dobrojedov dnevnik 8

Dobrojedov dnevnik 7

Dobrojedov dnevnik 6

Dobrojedov dnevnik 5

Dobrojedov dnevnik 4

Dobrojedov dnevnik 3

Dobrojedov dnevnik 2

Dobrojedov dnevnik 1

Filetiran ribji trend 10. del

Zrezek v obleki 9. del

Pozdrav iz kuhinje 8. del

Curry namesto golaža 7. del

6 hodov za 6 prijateljev 6. del

V Istro po in na tartufe! 5. del

Le človek je za mizo 4. del

Martin Krpan je znova v modi 3. del

Špageti ne marajo bolonjeze 2. del

Nogometaš za 30 funtov 1. del

   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND