Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 
Filetiran ribji trend 10. del
26.06.2005

Najboljši kuharji sveta ustvarjajo svoje največje mojstrovine prav s pomočjo rib (in drugih vodnih prebivalcev), ribe so prisotne v praktično vseh kuhinjah sveta, pa tudi jedci, ki se ločimo med mesojedce in rastlinojedce, smo si vsaj pri ribah večinoma enotni. Toda, ribjih resnic je (vsaj) pet.

Skoraj ga nisem spoznal, toliko bremena si je naložil od zadnjega srečanja. "Dobrih pet kilogramov sem se zredil," je priznal. "Neredna prehrana, poslovna srečanja in prevelika žeja... A saj bom kmalu izgubil, ko grem na morje bom dva tedna jedel le ribe!"

Mu bo res uspelo? Ni šans... Ob naslednjem srečanju bo imel, kljub morski dieti, novih pet kilogramov dodatka!

Ribe, torej ne pomagajo? O, ja, pa še kako! Toda ne le na morju in dopustu. Pač pa ribe skozi vse leto! Toda ne le na žaru ali v tržaški omaki, ne le v celem in le iz morja, ne le z blitvo in s peteršiljevim krompirjem. Kajti to, četudi je dobro in lahko, je preveč dolgočasno. Rib in ribjih receptov je toliko, da ni nič čudnega, da so ribe v sodobni prehrani in vrhunski kulinariki že nekaj časa velik hit. Najboljši kuharji sveta ustvarjajo svoje največje mojstrovine prav s pomočjo rib (in drugih vodnih prebivalcev), ribe so prisotne v praktično vseh kuhinjah sveta, pa tudi jedci, ki se ločimo med mesojedce in rastlinojedce, smo si vsaj pri ribah večinoma enotni. Toda, vsaj tako velika kot je razlika med ribo in dobro ribo, je velika tudi razlika med ribjo jedjo in dobro ribjo jedjo. Kar pa je še posebej opazno prav v naših gostilnah. Kakšen je, torej, ribji trend?

Pisalo je: "Žabe iz naše mlake." Ker je pogled okrog in okrog kazal le gričevnate gorice, je tovrstna podeželska poetičnost takoj vzbudila radovednost. Zato sem poskušal natakarja zmesti z nepoznavalskim vprašanjem: "Kaj dobivate žabe iz Avstrije?" Češ, saj v Avstriji je lov na žabe (in prodaja njihovih krakov) vendar prepovedana. A se natakar ni dal. Kljub mlaki, ki je bila zagotovo v bližini. "Ne, Ledo nam jih pripelje!" No, potem se je izkazalo, da ne le žab. Tudi štruklje, za katere je na jedilniku pisalo, da so pehtranovi. Pa je bil posušeni pehtran le potresen čez odmrznjene zagorske štruklje.

V bistvu pa sem sam silil v "nesrečo". Saj je bil, vendar, zraven bazen s postrvmi, ki so naju ves čas kosila v jeruzalemski taverni opazovale odprtih ust. Pravzaprav so naju kar rotile: "Naroči me, prosim, prosim!" V pretopli vodi so nekatere plavale že hrbtno, druge pa so, prilepljene na stekleno steno bazena, kričale na pomoč. Slovenska sladkovodna realnost. Kruta, žal. Ne le zaradi ubogih rib, tudi zaradi ubogih jedcev.

V eni najboljših avstrijsko-koroških gostiln ob Vrbskem jezeru - dve Gault Millau kapi - je bila za predjed zelenjavna terina, ki je bila pravzaprav rulada, zelenjavni zvitek v palačinki, ki se je topil v ustih, zraven pa smo prigrizovali majhne kozice, pomešane s paradižnikom in olivami, oblite z dvema vrstama zeliščnega olja, barvno usklajenega z zelenjavo v zvitku, z lepotnim dodatkom reduciranega balzamičnega kisa. Za glavno jed pa zlatovčica, čeprav smo jedli na obali Vrbskega jezera in so pod nami debeli krapi čakali, če bo kaj padlo z mize skozi leseni pomol. Lepi ribji fileji so bili pečeni na kožo, torej na ravno prav vročem olju zgolj po kožni strani, da je moral kuhar pridno z žlico polivati belo meso, ki je tako ostalo sočno, ko je koža postala hrustljava. Zraven je bila žlica majhnih njokov v špinačni omaki z obiljem deviškega olivnega olja in šopek zelenih belušev, čez katere je kuhar prelil belo zeliščno omako, ki jo je sproti spenil z električnim mešalcem in nato kot pri kapučinu posnemal iz ponve na krožnik.

Pa mi vseeno še ni bilo dosti. Ribo sem naročil tudi za večerjo! Za predjed pretlačeno terino bele ribe s sladkornim grahom in mangom, za vmesni jušni del kremno juho iz zelene s tartufjo aromo in dimljeno račko, za glavno jed pa file brancina z bazilikino peno, kuskusom in paradižnikom chutneyem. Pa naslednji dan? Logično, spet riba. Opoldne smuč, zvečer pa romb...

Zunaj je stal velik žar, poln žarečega oglja, ki je le čakalo, da posedemo za dolgo mizo. "Pripravili smo vam goveji rostbif in jagnječje zarebrnice, za tiste, ki imate raje ribe, pa jezersko postrv, ki je zjutraj še plavala v gorskem jezeru," nam je s slino usta napolnil gospodar. In še dodal: "Priporočam ribo, kajti tako svežo lahko jeste le redko." Hitro smo se razdelili med meso in ribojedce, le dva se nista mogla odločiti. "Ima riba dosti kosti?" je vprašal prvi, drugi pa kar predlagal: "Jaz bi ribo, toda le, če mi jo boste filetirali!"

Te tri ribje zgodbe, ki za razliko od ribiških niso izmišljene, odkrivajo pet naših ribjih resnic.


Pet ribjih resnic

Prva resnica
Brez rib dandanes ni vrhunske in sodobne kulinarike! Sodobna prehrana je, namreč, predvsem lahka in izbirčna. Slednje pomeni, da na krožnik dovoli le najboljšim sestavinam. To velja tako za ribo kot za njeno spremljavo, ki mora biti predvsem čim bolj pestra.

Druga resnica
Ribe ne poznajo meja. Pojdite v najbližjo ribarnico. Ponudba v njej je boljša kot na morju. In predvsem cenejša! Pojdite čez mejo, kjer nimajo morja. Ponudba rib na njihovih krožnikih je bolj pestra kot na naših. Resda tudi dražja. In ne pozabite: riba velja za svežo še 3 tedne po ulovu. Seveda, če z njo pravilno ravnajo. Če pa jo s suhim ledom izpostavijo nenadnemu šoku več kot minus 40 stopinj in pred uporabo odtajajo v slani vodi, bo tudi največji strokovnjak le težko ugotovil razliko med "svežo" in sveže ulovljeno ribo.

Tretja resnica
Dandanes se je malo, toda zato le dobro. Fileji niso moderni le pri kopenskih živalih, temveč tudi pri morskih. A pozor: v naših ribarnicah imajo fileji kosti! V konobah imajo gradele, v vseh drugih gostilnah pa je zaželena tudi pri ribah ustvarjalnost. Včasih je bilo pomembno poznati imena rib, danes je pomembno vedeti, katero vino se poda k penasti omaki, ki spremlja hrustljavo opečeni kos filetirane ribe.

Četrta resnica
Vseeno pa preštevilnih naših gostilničarjev in kuharjev to (še) ne moti, da ne bi bili ribje stereotipni: če iz sladke vode, potem le postrvi; če iz Jadrana, potem le gojeni dvojec orade in brancina, obvezno v celotni svoji (20 cm) dolžini; če iz tujih morij, potem le losos, ki je vedno premasten, in tunina, ki je vedno prepečena in razsušena.

Peta resnica
Jejte ribe, v vseh oblikah in izvedbah, zjutraj in zvečer, v petek in svetek, pa vam ne bo treba na morju delati - diete!


Preberite tudi:

Pomladni Teden restavracij: 11. - 20. marec

Teden restavracij jesen 2015

Teden restavracij 2015, 2. del

Nekaj o kranjski klobasi

5. SladoLent na Festivalu Lent

SladoLent 2015: 27 chefov v devetih večerih

Teden restavracij: več kot 34.000 gostov!

Teden restavracij 2015 - pomlad

Teden restavracij 2015: v znamenju nove slovenske kuhinje

Slovenske gostilne so iz leta v leto boljše. Preverjeno!

Jesenski Teden restavracij: več kot 30.000 gostov!

Teden restavracij od 18. do 26.oktobra

4. SladoLent: že po polovici rekorden!

4. SladoLent: 37 chefov, 79 jedi, 32 vin

4. SladoLent: 16 dni vrhunskega street fooda

Od burgerjev do mišelink: ameriška hrana na zahodni obali

Šola okusov: vse iz ostankov

Pizza - ta je ta prava

Končno: žar 2014!

Teden restavracij: 100 menijev, 69 chefov, 14 evrov

Teden restavracij letos dvakrat!

Kulinarično leto 2013 - Nedelovi sončki

Vinsko izletništvo med Napo in Sonomo v Kaliforniji

Zapiski TR 2013: najboljši odmevi

Dobre jedi za 13 evrov

Teden restavracij: ne na slepo

Teden restavracij 2013, 12. do 20. oktober

Teden restavracij od 12. - 20. oktobra 2013

3. SladoLent: program, chefi in jedi

SladoLent: 15 vinarjev, 30 vin

3. SladoLent: 16 dni, 34 chefov

JRE ima že 13 članov

Oranžna energija na Obali

Štajerska pomlad, končno!

Slovenski Teden restavracij maja 2013

Izbor Nedelovih gostiln 2013

Cook it raw: Ana Roš, prva in edina

Kumparička- slovensko-hrvaški kozji sir iz Istre

SladoLent: 5.000 obiskovalcev v 16 dneh

SladoLent: Pri Florjanu, Panorama in VSGT

SladoLent: Vila Bled, Promenada in 1906

SladoLent: Hiša Franko, Mahorčič, Livada Prestige

SladoLent: Mak, Dam, Novi svet

SladoLent: Maxim, Jezeršek, Betnava

SladoLent: Maxim, Rajh, Arena

SladoLent: Novak, Na gradu, Rajh

SladoLent: Pavus, Novak, Na gradu

SladoLent: Pavus, Zemono, Danilo

SladoLent: Habakuk, Arena, Rožmarin

SladoLent: Habakuk, Mak, Betnava

SladoLent: JB, Debeluh, Krištof

Avtorski street food z Lenta

Promenada slovenskih chefov

Teden restavracij – dan potem

Gourmet pod vedrim nebom

Leta '12, od 12. maja: 12 menijev za 12 evrov!

Oranžna (vinska) revolucija

Prestolnica okusov in Kozarec dobrega vina

24 ur na Dunaju

Vinsko jadranje Split – Hvar – Korčula – Vis – Split

Vedno bolj zlate istrske oljke

Belo ali rdeče? Ne, oranžno!

Omleta z brusnicami z Železničarskega doma

Dva (nova) lokala in dve (stari) opravičili

V letu 2012 bom …

Veliko vonja, malo okusa

Naši in tuji vinarji iščejo trg

Le Cordon Bleu

Tradicionalna slovenska kuhinja - 20 najboljših

O sončkih in še čez

Izbor Nedelovih gostiln 2012

Prehranjevanje kot igra raziskovanja

Ko zadiši iz domače pečice

Jej dobro in zdravo, jej sezonsko in lokalno

Utrgajte si paradižnik!

Rad dobro jedel.bi

SladoLent: kdaj bo spet?

SladoLent, kulinarična predstava na mariborskih Benetkah

Ljubezenske izjave na prtičkih pintxosov

Prestolnica okusov

Tudi v Mariboru se premika...

Kuharjev prestop

Ne le razlika v ceni

Dolgi ponedeljek

O ocenjevalcu

O slovenskih chefih

O gostilničarjih

O cenah v slovenskih gostilnah

O natakarjih

O novi slovenski kuhinji

Okusno 2011

Izbor Nedelovih gostiln 2011

Istrska jesen

Kuharski spektakel

Naši Robuchoni

Pa četudi ni vedno gostilna

Dunajski in zos

Piknik in Ljubljana

Hi-tec v kuhinji

Zasluži si!

Kulinarična transverzala

Chefi in vinarji

Preprosto, a posebno

Na svidenje, šparglji

Jejte dobro!

S poreklom

Ko zadiši

Naj nekaj ostane

Kje so polpeti?

Eksperimentalno

Še kar mavrahi

Zdaj pa na kolo!

Po veliki noči

Veliko šunko in lepe pirhe!

V gostilni Pri čunti

Neprimerljive cenovne primerjave

Deset Štajercev

Vroča jed le na toplem krožniku

Kdo kuha? Oba!

Smuka zlakotni

Pod chefovim nadzorom

Po jutru se dan pozna

Dobrojedov dnevnik 51, 52-09

Dobrojedov dnevnik 50-09

Dobrojedov dnevnik 49-09

Dobrojedov dnevnik 48-09

Dobrojedov dnevnik 47-09

Dobrojedov dnevnik 46-09

Dobrojedov dnevnik 44,45-09

Dobrojedov dnevnik 43-09

Dobrojedov dnevnik 42-09

Dobrojedov dnevnik 41-09

Dobrojedov dnevnik 40-09

Dobrojedov dnevnik 39-09

Dobrojedov dnevnik 38-09

Dobrojedov dnevnik 37-09

Dobrojedov dnevnik 36-09

Dobrojedov dnevnik 35-09

Dobrojedov dnevnik 34-09

Dobrojedov dnevnik 33-09

Dobrojedov dnevnik 32-09

Dobrojedov dnevnik 31-09

Dobrojedov dnevnik 30-09

Dobrojedov dnevnik 29-09

Dobrojedov dnevnik 26,27,28-09

Dobrojedov dnevnik 25-09

Dobrojedov dnevnik 24-09

Dobrojedov dnevnik 23-09

Dobrojedov dnevnik 22-09

Dobrojedov dnevnik 21-09

Dobrojedov dnevnik 20-09

Dobrojedov dnevnik 19-09

Dobrojedov dnevnik 18-09

Dobrojedov dnevnik 17-09

Dobrojedov dnevnik 16-09

Dobrojedov dnevnik 15-09

Dobrojedov dnevnik 14-09

Dobrojedov dnevnik 13-09

Dobrojedov dnevnik 12-09

Dobrojedov dnevnik, 11-09

Dobrojedov dnevnik, 10-09

Dobrojedov dnevnik 33

Dobrojedov dnevnik 32

Dobrojedov dnevnik 31

Dobrojedov dnevnik 30

Dobrojedov dnevnik 29

Dobrojedov dnevnik 28

Dobrojedov dnevnik 27

Dobrojedov dnevnik 26

Dobrojedov dnevnik 25

Dobrojedov dnevnik 24

Dobrojedov dnevnik 23

Dobrojedov dnevnik 22

Dobrojedov dnevnik 21

Dobrojedov dnevnik 20

Dobrojedov dnevnik 19

Dobrojedov dnevnik 18

Dobrojedov dnevnik 17

Dobrojedov dnevnik 16

Dobrojedov dnevnik 15

Dobrojedov dnevnik 14

Dobrojedov dnevnik 13

Dobrojedov dnevnik 12

Dobrojedov dnevnik 11

Dobrojedov dnevnik 10

Dobrojedov dnevnik 9

Dobrojedov dnevnik 8

Dobrojedov dnevnik 7

Dobrojedov dnevnik 6

Dobrojedov dnevnik 5

Dobrojedov dnevnik 4

Dobrojedov dnevnik 3

Dobrojedov dnevnik 2

Dobrojedov dnevnik 1

Zrezek v obleki 9. del

Pozdrav iz kuhinje 8. del

Curry namesto golaža 7. del

6 hodov za 6 prijateljev 6. del

V Istro po in na tartufe! 5. del

Le človek je za mizo 4. del

Martin Krpan je znova v modi 3. del

Špageti ne marajo bolonjeze 2. del

Nogometaš za 30 funtov 1. del

   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND