Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 
Kulinarična transverzala
20.07.2010

Dobil sem prijazno pismo zvestega bralca. Dvojno prijazno, pravzaprav; najprej je prijazno pohvalil, potem pa prijazno "skregal". Vem, da ta tema žuli še marsikoga. Zato izkoriščam priložnost in ne odgovarjam le njemu.


JB: rumena in rdeča polenta


Spoštovani,

že dolgo se pripravljam, da Vam napišem pisemce. Nedela namreč ne bi kupoval, če ne bi bilo v njem vaših kulinaričnih prispevkov, za katere Vam lahko samo čestitam.

So zelo vabljivi. Z ženo, kot midva temu praviva, delava nekakšno kulinarično transverzalo. Sistematično preverjava različne ocene najboljših restavracij, tudi Vaše. Žal, pa so najine izkušnje pogosto drugačne in so daleč od števila sončkov, ki ste jim jih dali. Za uvod, npr.: podpohorska gostilna, ki ste ji dali, če se ne motim kar 4 sončke, nama je z ženo postregla s pohorsko omleto, v katero je bil kivi!? Je visoko ocenjena podpohorska gostilna, v kateri ne poznajo starih pohorskih jedi, npr. mežerla?! Je visoko ocenjena pomurska gostilna, v kateri potrebuješ žago, da bi rezal gosja jetra! Je visoko ocenjena gorenjska restavracija, v kateri se afnajo z algami?! Je visoko ocenjena kobariška gostilna, po katere obisku sva imela z ženo resne prebavne motnje! Kar zelo razočaral naju je tudi naš zelo visoko ocenjeni in predragi Zemono, pa...

Tu se pričnejo problemi. Dovolite, da vam jih samo nekaj navedem: Vaši članki bi bili odlični, če ne bi imeli zgoraj ocene, ki je dana, vsaj nisem jih zasledil, po ne vnaprej pojastavljenih kriterijih, zaradi česar je lahko neobjektivna in do posameznika tudi krivična. Lahko bi napisali le priporočilo in bilo bi dovolj in tudi najbolj fer. So te ocene na podlagi prehodnjega obiska vseh ocenjenih gostiln ali so ocene nekaj sprotnega? Naju z ženo seveda nihče ne pozna, prideva nenajavljena, zato je tisto, kar izkusiva, bistveno drugačno (navadno precej slabše, malomarno itd.). Včasih greva ponovno, da bi se prepričala, ali je bil prvi vtis pravilen, pa je lahko še slabši. Pogrešava tega, kar delate ob robu glavnih ocen: tj.opozoril na dobre gostilne, v katerih se  dobro, normalno in dovolj poceni je. Komu so sploh namenjene takšne fine restavracije? Bi človek zbolel, če bi jedel samo v njih? Vsak dan, trikrat dnevno? Kdo si njihove cene danes lahko sploh privošči? Menim,, da je dobra gostilna vselej vpeta v svoje okolje, da mora kuhati odlično lokalno hrano in jo nadgrajevati. Menim, da naj ribe strežejo obmorske gostilne, na celini pa bi raje jedli kaj domače tipičnega, normalnega. Kar se pa tiče petih sončkov, pa bi se z vami strinjal le za JBja. Bila sva navdušena tudi pri Danilu, Rodici, Tramšku (in kje daleč je!!), v Raduhi, pa še kje.

To so le dobrohotne pripombe in vprašanja. Ne vem, če se z mano strinjate, a tako mislim. Z ženo še naprej delava kulinarično transverzalo, na kateri so vrhovi, a tudi veliko jam. Seveda iščeva Triglav, ki je verjetno JB, drugi morajo torej dobiti nižjo oceno, kajne? Se jih sploh da oceniti? Po enem obisku? In še napovedanem? In po katerih kriterijih? Ste že bili v naši Žeji?

A še enkrat: za članke in informacije o naših gostilnah sva vam vseeno hvaležna. Katera je po Vaši presoji najboljša, najbolj domača, cenovno najbolj ugodna? .

Kar najlepši pozdrav!

Spoštovani,

najlepša hvala za vaše prijazno pismo, ki sem ga bil res zelo vesel. Takšne, ki delate kulinarične transverzale, še posebej, če si pri tem pomagate z zapiski o najinih transverzalah v Nedelu, imam najraje. Smo pač dobrojedci, kajne! 

Besedilo vam je všeč, sončki pa – pogosto – ne… Tako je tudi prav! Saj je gastro kritika namenjena temu, da jo bralci preverite. Če bi se držali zgolj številčnih ocen, bi obiskovali le tiste s petimi (ali več) sončki, kar sploh ne bi bilo prav. Preveč dobrega bi zamudili.

Ocena (tekst in sončki) je v pomoč bralcem; ne le, da izberejo gostilno, temveč da lahko tudi v njej lažje, boljše, pravilno izberejo. Še vedno pa je to ocena, ki je subjektivna. Tudi sam se velikokrat ne strinjam z Michelinom ali pa z ocenjevalcem filma, koncerta, knjige. Mi pa vedno pomaga, da se znam orientirati.

Doslej sva v Nedelu ocenila 91 gostiln, pred tem sva za Večer ocenjevala več kot deset let. Kako bova ocenjevala, sva zapisala ob startu v Nedelu, vse kritike so objavljene na spletni strani www.rad-dobrojem.si, kjer je tudi pojasnjen način ocenjevanja. Kriteriji so jasni, vendar nikakor ne matematično določeni. Ocena ni "tehnična", kot na primer določanje zvezdic v hotelirstvu, kjer je natančno določeno, koliko dolga in široka mora biti postelja…, hkrati pa tudi ni zgolj subjektivna, še manj "nekaj sprotnega" ali celo rezultat jutranjega vstajanja (na katero nogo). Pravzaprav je nekaj podobnega kot rezultat pri smučarskih skokih, kjer sta pomembna slog in dolžina.

Kje se začne osončje (štiri in več)? Brez podpisa, sestavin, porekla ga ni. Podpis pomeni prepoznavnost, kreativnost, zgodbo. Toda kreativnost ni nujno le avantgardna, temveč je lahko tudi zelo tradicionalno pogojena. To pa je že področje porekla, ki ne sme le poznati korenin in domačega kraja, temveč tudi letne čase. Sestavine, torej, a ne le kakovostne, temveč vedno bolj z imenom (podpisom proizvajalca) in od čim bližje (poreklo). Vse to, seveda, je potrebno umestiti v okvir, ki ga sestavljajo pretekle ocene. Zato jih tudi prilagam, sortirane po velikosti. Nekaj, priznam, bi jih danes spremenil, za pol sončka dol (bolj) ali gor (manj), toda le štiri, največ pet. Krivica? Če na kaj, paziva na to, da nisva krivična! Odmevi nama dajejo prav.

Ob vsem tem pa mora biti še - dobro! A ne le obrtniško znanje kuharja, temveč tudi ocenjevalca. Ne le, da prebavljivo (vabljivo, pravite), napiše, temveč da se tudi spozna. Še veliko več kot jeva (v gostilnah), kuhava (doma). Ne (le) zato, ker sva lačna, temveč še bolj zato, da eksperimentirava, preizkušava, iščeva. Kar nekaj rezultatov si lahko ogledate tudi na www.rad-dobrojem.si, med recepti.

Predvsem pa, tudi midva prideva nenajavljena! In tudi naju ne poznajo! Morda se komu posveti čisto na koncu, ker preveč sprašujeva in še fotografirava. Toda mislim, da po toliko letih znava dobro razbrati, kdaj se potrudijo zaradi Nedela (ocene), ne pa zaradi gostov. Saj si naredijo le slabo uslugo! Ocena je morda boljša, razočaranih gostov pa zaradi tega več.

Pravila so takšna, da je, res, le en obisk. Toda na osnovi toliko let izkušenj, ogromno informacij in raziskovanj ter, ne nazadnje, tudi preteklih obiskov, predvsem v tistih, ki merijo visoko. In, ker nočeva biti krivična, znava pri kiksih, ki so slučajni, ne sistemski, tudi zamižati. Naj kaznujem gostilno, ki se trudi regionalno, kreativno in sveže, ker je bil po okusni večerji češnjev štrudl "vinski"? Če pa je bilo čez dan 37 stopinj in je celo hladilnik zavrel…

Zdaj pa še konkretno k vašemu pismu. Podpohorska gostilna… Tudi od drugih dobivam informacije, da pešajo. V letu dni se lahko, žal, veliko spremeni. Včasih so bili znanilci nove štajerske kuhinje. Resda pa so se tudi takrat prilagajali. Veste, veliko gostov enostavno hoče kivi v pohorski omleti… Seveda pa se strinjam z vami, saj sem že pred leti zapisal avtentični recept za pohorsko omleto in tudi priporočal, da se ga zaščiti. Tudi o tem lahko preberete kaj več na www.rad-dobrojem.si.

Menim pa, da ni nujno za dobro gostilno, da kuha stare jedi. Zato sem zgoraj zapisal "nova štajerska kuhinja". Mežerle pa vseeno lahko dobite, toda v koroških gostilnah.

Pomurska gostilna in gosja jetra… Sam sem jih tam jedel večkrat in vedno so se lepo topila. Vas lahko nekaj vprašam? Ali rezervirate, preden greste na transverzalo? Jih vprašate, kaj posebnega vam bodo lahko pripravili? Jim daste vedeti, da želite - več? To je vedno dobra taktika. Čeprav niste od Nedela, se bodo bolj potrudili. Ne le v tisti visoko ocenjeni pomurski gostilni, tudi v drugih dobrih gostilnah, kjer se spoznajo na svoj posel. Zato, ker, žal, večina gostov ni dobrojedcev. In se jim tudi dobre gostilne zaradi preživetja pač prilagajajo.

Kobariška gostilna… Tudi midva sva bila nekaj časa gostinca. Zato ne veva, da je kakovost sestavin na prvem mestu, le kot ocenjevalca. Toda, ko sem povabil prijatelja na kosilo, je dobil postrv, ki je imela vonj… Ni opravičila, vem. To sem kuharju tudi povedal!

V tej kobariški gostilni sva bila pred kratkim. Bilo je res odlično! Seveda, to ni poceni, seveda, to je tudi "fino", seveda, to ne moreš jesti trikrat na dan, niti ne vsak teden… Toda, enkrat na leto, toplo priporočam. Predvsem vsem slovenskim gostincem, ki ne vedo, kaj so podpis, sestavine, poreklo.

Gorenjska gostilna… Če misliva isto, potem je dobila manj kot je pričakovala. Alge? Meni pa gredo na živce španski odojki… Slovenski kuharji se še pošteno lovijo. Čeprav, brez alg dandanes ne znajo kuhati niti najboljši na svetu. Mar ni bilo včasih - ko še ni bilo gastro kritik - tako s poprom?

Zemono… Vem, da vsem ni všeč. Tudi meni niso vsi kanski Zlati levi. Toda, nekdo mora držati zastavo. Oziroma, dobro, da jo Tomi. Ker je znal slovensko kulinariko popeljati v svet! In ker je s tem svet pripeljal tudi k nam! Glede cene pa… Potem so predrage vse visoko ocenjene gostilne na svetu. S tem da je Zemono med njimi med najcenejšimi. Pred dnevi sva bila v Italiji, kjer sva delala reportažo - ne oceno! - o znani restavraciji s tremi Michelinovimi zvezdicami. Cena degustacijskega menija je pri njih 250 evrov.

JB, Danilo, Rodica, Tramšek, Raduha, Žeja… Pa se le strinjava, kajne?!

Dobrojedski pozdrav in veliko kulinaričnih žigov!

Uroš Mencinger

PS. Najboljša, najbolj domača, cenovno najbolj ugodna? Gospod Štrancar, če bi vam na to odgovoril, bi vi nehali brati Nedelo, jaz pa v njem ocenjevati gostilne. Vsako nedeljo, torej. Z oceno in še kot mimojede.

6
19 Le calandre
 
5,5
86 Franko
60 Al Sorriso
52 JB
10 Zemono

5
81 Plavi podrum
78 Thaller
56 Denk
55 Pri Danilu
40 Batelina
33 Atelier Robuchon
27 Rajh
25 Debeluh
23 Damir in Ornela
22 Krištof
15 Apolonia
5 Kreuzwirt

4,5
91 Pepenero
87 Majerija
75 Dobra vila
71 Mahorčič
50 Vanilija a la carte
43 Francl
42 Pungaršek
30 Pepenero pepebianco
8 Evropa
2 Valvasor

4
83 Shambala
82 Pri levu
80 Pikol
72 Salon
69 Brioni
66 Repovž
63 Rožmarin
61 Miran
54 Klinec
53 Sorta
49 Cubo
41 Sophia Kempinski
39 Vovko
38 Torkla
36 Ančka
34 Ruj
28 Harfa
7 Za Gradom
6 Tramšek
3 Pec
1 Marina

3,5
90 kabaj morel
89 na burji
84 Florjan
73 Ribič Ptuj
70 Šiker
68 Otočec
67 Čubr
62 Zgornji Kirn
58 Livada Prestige
51 Emei
48 Pri Kuklju
46 Borbona
44 Fabula
35 stare užance
32 separe
9 taju
85 Pr Kopač
79 Istrska klet
77 Penzion Kračun

3
76 Primula
74 Dvorec Jeruzalem
59 Pri lipi
45 Istranova
37 anderlič
14 medana
13 muha
4 pri mari

2,5
88 na griču
64 Dabuda
57 Asado
47 Belvedur
31 kaiser
18 mb pohorje
16 krvavec
11 rustika

2
65 Gorica
29 brancurnik
26 primus
24 loger
21 bangkok street
17 rogla
12 lectar

1,5
20 kranjska gora
Preberite tudi:

Pomladni Teden restavracij: 11. - 20. marec

Teden restavracij jesen 2015

Teden restavracij 2015, 2. del

Nekaj o kranjski klobasi

5. SladoLent na Festivalu Lent

SladoLent 2015: 27 chefov v devetih večerih

Teden restavracij: več kot 34.000 gostov!

Teden restavracij 2015 - pomlad

Teden restavracij 2015: v znamenju nove slovenske kuhinje

Slovenske gostilne so iz leta v leto boljše. Preverjeno!

Jesenski Teden restavracij: več kot 30.000 gostov!

Teden restavracij od 18. do 26.oktobra

4. SladoLent: že po polovici rekorden!

4. SladoLent: 37 chefov, 79 jedi, 32 vin

4. SladoLent: 16 dni vrhunskega street fooda

Od burgerjev do mišelink: ameriška hrana na zahodni obali

Šola okusov: vse iz ostankov

Pizza - ta je ta prava

Končno: žar 2014!

Teden restavracij: 100 menijev, 69 chefov, 14 evrov

Teden restavracij letos dvakrat!

Kulinarično leto 2013 - Nedelovi sončki

Vinsko izletništvo med Napo in Sonomo v Kaliforniji

Zapiski TR 2013: najboljši odmevi

Dobre jedi za 13 evrov

Teden restavracij: ne na slepo

Teden restavracij 2013, 12. do 20. oktober

Teden restavracij od 12. - 20. oktobra 2013

3. SladoLent: program, chefi in jedi

SladoLent: 15 vinarjev, 30 vin

3. SladoLent: 16 dni, 34 chefov

JRE ima že 13 članov

Oranžna energija na Obali

Štajerska pomlad, končno!

Slovenski Teden restavracij maja 2013

Izbor Nedelovih gostiln 2013

Cook it raw: Ana Roš, prva in edina

Kumparička- slovensko-hrvaški kozji sir iz Istre

SladoLent: 5.000 obiskovalcev v 16 dneh

SladoLent: Pri Florjanu, Panorama in VSGT

SladoLent: Vila Bled, Promenada in 1906

SladoLent: Hiša Franko, Mahorčič, Livada Prestige

SladoLent: Mak, Dam, Novi svet

SladoLent: Maxim, Jezeršek, Betnava

SladoLent: Maxim, Rajh, Arena

SladoLent: Novak, Na gradu, Rajh

SladoLent: Pavus, Novak, Na gradu

SladoLent: Pavus, Zemono, Danilo

SladoLent: Habakuk, Arena, Rožmarin

SladoLent: Habakuk, Mak, Betnava

SladoLent: JB, Debeluh, Krištof

Avtorski street food z Lenta

Promenada slovenskih chefov

Teden restavracij – dan potem

Gourmet pod vedrim nebom

Leta '12, od 12. maja: 12 menijev za 12 evrov!

Oranžna (vinska) revolucija

Prestolnica okusov in Kozarec dobrega vina

24 ur na Dunaju

Vinsko jadranje Split – Hvar – Korčula – Vis – Split

Vedno bolj zlate istrske oljke

Belo ali rdeče? Ne, oranžno!

Omleta z brusnicami z Železničarskega doma

Dva (nova) lokala in dve (stari) opravičili

V letu 2012 bom …

Veliko vonja, malo okusa

Naši in tuji vinarji iščejo trg

Le Cordon Bleu

Tradicionalna slovenska kuhinja - 20 najboljših

O sončkih in še čez

Izbor Nedelovih gostiln 2012

Prehranjevanje kot igra raziskovanja

Ko zadiši iz domače pečice

Jej dobro in zdravo, jej sezonsko in lokalno

Utrgajte si paradižnik!

Rad dobro jedel.bi

SladoLent: kdaj bo spet?

SladoLent, kulinarična predstava na mariborskih Benetkah

Ljubezenske izjave na prtičkih pintxosov

Prestolnica okusov

Tudi v Mariboru se premika...

Kuharjev prestop

Ne le razlika v ceni

Dolgi ponedeljek

O ocenjevalcu

O slovenskih chefih

O gostilničarjih

O cenah v slovenskih gostilnah

O natakarjih

O novi slovenski kuhinji

Okusno 2011

Izbor Nedelovih gostiln 2011

Istrska jesen

Kuharski spektakel

Naši Robuchoni

Pa četudi ni vedno gostilna

Dunajski in zos

Piknik in Ljubljana

Hi-tec v kuhinji

Zasluži si!

Chefi in vinarji

Preprosto, a posebno

Na svidenje, šparglji

Jejte dobro!

S poreklom

Ko zadiši

Naj nekaj ostane

Kje so polpeti?

Eksperimentalno

Še kar mavrahi

Zdaj pa na kolo!

Po veliki noči

Veliko šunko in lepe pirhe!

V gostilni Pri čunti

Neprimerljive cenovne primerjave

Deset Štajercev

Vroča jed le na toplem krožniku

Kdo kuha? Oba!

Smuka zlakotni

Pod chefovim nadzorom

Po jutru se dan pozna

Dobrojedov dnevnik 51, 52-09

Dobrojedov dnevnik 50-09

Dobrojedov dnevnik 49-09

Dobrojedov dnevnik 48-09

Dobrojedov dnevnik 47-09

Dobrojedov dnevnik 46-09

Dobrojedov dnevnik 44,45-09

Dobrojedov dnevnik 43-09

Dobrojedov dnevnik 42-09

Dobrojedov dnevnik 41-09

Dobrojedov dnevnik 40-09

Dobrojedov dnevnik 39-09

Dobrojedov dnevnik 38-09

Dobrojedov dnevnik 37-09

Dobrojedov dnevnik 36-09

Dobrojedov dnevnik 35-09

Dobrojedov dnevnik 34-09

Dobrojedov dnevnik 33-09

Dobrojedov dnevnik 32-09

Dobrojedov dnevnik 31-09

Dobrojedov dnevnik 30-09

Dobrojedov dnevnik 29-09

Dobrojedov dnevnik 26,27,28-09

Dobrojedov dnevnik 25-09

Dobrojedov dnevnik 24-09

Dobrojedov dnevnik 23-09

Dobrojedov dnevnik 22-09

Dobrojedov dnevnik 21-09

Dobrojedov dnevnik 20-09

Dobrojedov dnevnik 19-09

Dobrojedov dnevnik 18-09

Dobrojedov dnevnik 17-09

Dobrojedov dnevnik 16-09

Dobrojedov dnevnik 15-09

Dobrojedov dnevnik 14-09

Dobrojedov dnevnik 13-09

Dobrojedov dnevnik 12-09

Dobrojedov dnevnik, 11-09

Dobrojedov dnevnik, 10-09

Dobrojedov dnevnik 33

Dobrojedov dnevnik 32

Dobrojedov dnevnik 31

Dobrojedov dnevnik 30

Dobrojedov dnevnik 29

Dobrojedov dnevnik 28

Dobrojedov dnevnik 27

Dobrojedov dnevnik 26

Dobrojedov dnevnik 25

Dobrojedov dnevnik 24

Dobrojedov dnevnik 23

Dobrojedov dnevnik 22

Dobrojedov dnevnik 21

Dobrojedov dnevnik 20

Dobrojedov dnevnik 19

Dobrojedov dnevnik 18

Dobrojedov dnevnik 17

Dobrojedov dnevnik 16

Dobrojedov dnevnik 15

Dobrojedov dnevnik 14

Dobrojedov dnevnik 13

Dobrojedov dnevnik 12

Dobrojedov dnevnik 11

Dobrojedov dnevnik 10

Dobrojedov dnevnik 9

Dobrojedov dnevnik 8

Dobrojedov dnevnik 7

Dobrojedov dnevnik 6

Dobrojedov dnevnik 5

Dobrojedov dnevnik 4

Dobrojedov dnevnik 3

Dobrojedov dnevnik 2

Dobrojedov dnevnik 1

Filetiran ribji trend 10. del

Zrezek v obleki 9. del

Pozdrav iz kuhinje 8. del

Curry namesto golaža 7. del

6 hodov za 6 prijateljev 6. del

V Istro po in na tartufe! 5. del

Le človek je za mizo 4. del

Martin Krpan je znova v modi 3. del

Špageti ne marajo bolonjeze 2. del

Nogometaš za 30 funtov 1. del

   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND