Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 
Chefi in vinarji
12.07.2010

Od prihodnjega tedna v spletni gostilni Rad Dobrojem dve novi vsebini: Chefi in Vino - Za Zlati kapital obiskujeva vrhunske kuharje in vinarje - Tokrat za pokušino: Angelo Gaja

Angelo Gaja

Najbolj znani italijanski vinar je kljub globalnemu uspehu svoje blagovne znamke, saj so njegova vina med najdražjimi na svetu, še vedno vinski obrtnik, zaljubljen v pogled s svojega okna

Če ni sonca, ki bi tako dolgo objemalo jagode, in če ni snega, ki bi pokazal, kje najprej skopni, je San Lorenzo le strm breg, cesta skozi Barbaresco pa pelje le do vaške gostilne na vrhu vasi. Če pa najdeš majhen napis na velikih vratih, ki vse skrivajo, in gumb pod njimi, ki mu poveš pravo ime - obiskovalce sprejemajo le po priporočilu -, se odpre podzemni svet majhnih in velikih sodov, ki pod cesto, po številnih ovinkih prostranih soban pripelje na drugo stran v pravo - palačo!

"Slovenska vina? Seveda poznam, Movia, Brda, kajne. Ne le njegova vina, temveč tudi on kot osebnost, ogromno je naredil za promocijo svojih in slovenskih vin. Pri prodaji vin je izredno pomembno, da pivci vina povežejo z osebnostmi, ki jih delajo."

Angelo Gaja je najbolj znani italijanski vinar, njegova vina, iz Piemonta in Toskane, pa med najdražjimi na svetu. Toda Angelo Gaja - v veliki palači, ki jo je pred leti obnovil, da bi Barbaresco dobil hotel luksuzne kakovosti, potem pa si, ko so bile sobe že opremljene, premislil, saj je vendar vinar, ne pa hotelir - ne pripoveduje o sebi. Veliko več o drugih. Predvsem majhnih vinarjih, vinskih rokodelcih, ki jih je v Piemontu veliko. "Brez njih ne bi bilo velikih vin v Albi. To so čudoviti ljudje, polni čustev, ki so zaljubljeni v svoja vina in v svoje poreklo. Ponosni so, da imajo majhen vinograd, da ga ima tudi sosed, da jih je toliko. In te filozofije se držim tudi sam. Tudi mi smo še vedno obrtniki, naših vin nočemo delati množično in brezčutno. Tega sem se naučil tukaj od svojih sosedov in prijateljev."

Prav pa se Angelo Gaja razgovori šele, ko pogleda skozi okno… "To je najlepša pokrajina na svetu!" Kaj pa Toskana, tudi tam imate dve veliki vinogradniški posestvi? "Toskana je drugačna, tam je tudi polno gozda, pri nas v Albi pa so sami vinogradi, kamor pogledaš." Ko skupaj objemamo čudoviti pogled po Langhi, nam zaupa preprosto skrivnost uspeha. "Ta zemlja je nekaj posebnega, zato lahko delamo tako dobra vina. Toda ne le vina, tukaj imamo vse, najboljše tartufe na svetu, najboljše lešnike, najboljše meso… Lešniki v Langhi rastejo nad 450 metri, njihova eterična olja jim dajo poseben okus in aromo. Ste jih že kupili? Ko jih opražiš, so čudoviti, takšnih ni nikjer. In meso, fassone belo govedo, z malo maščobami, zato ga imamo tako radi surovega." Nato se nečesa spomni, kar poskoči, pokliče čez hodnik svojo asistentko, ki pa ga ne sliši, zato odhiti kar sam. Vrne se z zemljevidom in spiskom gostiln… "Renzo je ravno pred nekaj dnevi dobil drugo zvezdico, to je moja najljubša gostilna. In v Albi, v mestu, je čudoviti mladi kuhar. Tukaj, vam bom označil najboljše, vse morate poskusiti! Pripeljite vaše bralce v naš čarobni svet." In se je že spet zadrl po hodniku. "Kar zdaj morata poskusiti! Moja asistentka vama bo rezervirala v Antica Torre, preprosta gostilna, v kateri pa je vse tako dobro. Tukaj je, le nekaj metrov stran…"

Na vina pred nami je kar pozabil. "Čudovita so," sem ga spomnil, da se je zasmejal. "Upam, da jih bom imel priložnost piti tudi čez deset let." Še bolj se je zasmejal. "Seveda, mlada so še, toda že kažejo potencial. Res je, čez leta bodo prava, posebej barbaresco, njegovi tanini potrebujejo čas, toskanska vina so hitreje zrela."

Vina Gaja so stara že 150 let! Za to so bile potrebne štiri generacije in vsak Gaja med njimi je dodal svoj pomemben delež današnjemu globalnemu uspehu blagovne znamke Gaja. Giovanni Gaja je 1859. leta v Barbarescu začel s pridelovanjem vin. Sin Angelo je začel pridelovati le vrhunska vina. Sin Giovanni je razširil posestvo in s tem omogočil popoln nadzor kakovosti, saj vsa vina prihajajo iz lastnih Gajinih vinogradov. Kdaj pa se je začelo zlato obdobje, z Angelom Gajo? "Kje pa! Antonio Galloni, strah in trepet vseh italijanskih vinarjev, ki dela za Parkerja, je bil tukaj na pokušini. Nekdo je prinesel tudi naše vino, letnik 1958 in Galloni je bil navdušen, proglasil ga je za super vino. To vino je naredil moj oče! Sam sem le nadaljeval, oče pa tudi stara mama, sta imela idejo o veliki blagovni znamki, že ona dva sta bila povsem predana temu, v njima je bila strast do najvišje kakovosti. Meni je bilo pravzaprav lahko, le nadaljevati sem moral njuno delo."

Nadaljeval je tako, da je Gaja vina popeljal v svet. Zdaj njegovo promotorsko vlogo na tujih tržiščih počasi že prevzema starejša hči Gaia, peta Gajina generacija.

V Piemontu (Barbaresco, Barolo) ima Gaja 115 hektarjev vinogradov. V dobrih letnikih napolnijo 350.000 steklenic, v slabih (2002) nobene. Leta 1994 je Gaja kupil vinograd v Toskani, v Montalcinu, dve leti zatem še drugo posestvo, v Bolgheri. Glavni enolog vseh Gajinih vinogradniških posestev je Guido Rivella.

Šele ko spiševa Gajin izbor piemontskih gostiln za bralce Zlatega kapitala, začneva pokušati. Štiri steklenice so pred vsakim. Čez leta bo vsaka stala toliko, da čutim vsako kapljico posebej. Škoda, da se ne da, kar bo ostalo, zaviti…

Camarcanda, 2006. Super Toskanec, kljub mladosti že deluje zrelo, polno, v primerjavi s super barbarescom celo žametno, najbrž po zaslugi polovice merlota (40 % cabernet sauvignona in 10 % cabernet franca). Fermentacija vsake sorte posebej, združeni po biološkem razkisu. 18 mesecev v novih barikih, najmanj leto dni v steklenici. V nosu zelo sadno. Polno telo, koncentrirano, še dolgo ostane v ustih.

Sugarille, 2004, Brunello di Montalcino. Fermentacija v inoxu, 3 tedne. 18 mesecev v bariku, 12 mesecev v velikih hrastovih sodih, 2 leti v steklenici. Še trpek, celo rezek, a že kaže potencial, ko bo čet kakšnih pet let zelo harmoničen, velik brunello.

Barbaresco, 2006. Iz štirinajstih nebbiolo vinogradov v Barbarescu. Fermentacija s kožicami v inoxu 3 tedne pri 25 do 29 stopinjah. Leto dni v barikih in leto dni v velikih hrastovih sodih. Klasičen barbaresco, ki pa je še zelo mlad, z močnimi tanini, toda že značilnimi vonjavami gozdnih sadežev, sliv, v ozadju tudi smole. Še na mnoga leta!

Sperss, 1999. 94 % nebbiolo, 6 % barbera, Gajin barolo (Serralunga). Fermentacija s kožicami 1 teden pri 28 stopinjah, 2 tedna pri 18 stopinjah. Leto dni v barikih in 18 mesecev v velikih hrastovih sodih. Še zdaj ga čutim… Zelo zreli tanini. Smola, tobak. So v njem tudi tartufi? A še vedno je mlad.

Piemontske gostilne Angela Gaje

Antica Corona Reale da Renzo, Via Fossano 15, Cervere. "Tukaj imam srce! Zato sem presrečen, da so dobili drugo Michelinovo zvezdico."

Piazza Duomo, Piazza Risorgimento 4, Alba. "Enrico Crippa je eden najbolj perspektivnih italijanskih chefov. V petih letih do dveh zvezdic!"

Locanda del Borgo antico, Via Boschetti 4, Barolo. "Kreativno, toda res dobro."

Osteria dell'Arco, Piazza Savona 5, Alba. "Sodi k slow food gibanju, odlično razmerje cene in kakovosti."

La Ciau del Tornavento, Piazza Baracco 7, Treiso. "Najboljša klet, stala je tri milijone evrov, najboljša vina Piemonta in sveta."
Preberite tudi:

Pomladni Teden restavracij: 11. - 20. marec

Teden restavracij jesen 2015

Teden restavracij 2015, 2. del

Nekaj o kranjski klobasi

5. SladoLent na Festivalu Lent

SladoLent 2015: 27 chefov v devetih večerih

Teden restavracij: več kot 34.000 gostov!

Teden restavracij 2015 - pomlad

Teden restavracij 2015: v znamenju nove slovenske kuhinje

Slovenske gostilne so iz leta v leto boljše. Preverjeno!

Jesenski Teden restavracij: več kot 30.000 gostov!

Teden restavracij od 18. do 26.oktobra

4. SladoLent: že po polovici rekorden!

4. SladoLent: 37 chefov, 79 jedi, 32 vin

4. SladoLent: 16 dni vrhunskega street fooda

Od burgerjev do mišelink: ameriška hrana na zahodni obali

Šola okusov: vse iz ostankov

Pizza - ta je ta prava

Končno: žar 2014!

Teden restavracij: 100 menijev, 69 chefov, 14 evrov

Teden restavracij letos dvakrat!

Kulinarično leto 2013 - Nedelovi sončki

Vinsko izletništvo med Napo in Sonomo v Kaliforniji

Zapiski TR 2013: najboljši odmevi

Dobre jedi za 13 evrov

Teden restavracij: ne na slepo

Teden restavracij 2013, 12. do 20. oktober

Teden restavracij od 12. - 20. oktobra 2013

3. SladoLent: program, chefi in jedi

SladoLent: 15 vinarjev, 30 vin

3. SladoLent: 16 dni, 34 chefov

JRE ima že 13 članov

Oranžna energija na Obali

Štajerska pomlad, končno!

Slovenski Teden restavracij maja 2013

Izbor Nedelovih gostiln 2013

Cook it raw: Ana Roš, prva in edina

Kumparička- slovensko-hrvaški kozji sir iz Istre

SladoLent: 5.000 obiskovalcev v 16 dneh

SladoLent: Pri Florjanu, Panorama in VSGT

SladoLent: Vila Bled, Promenada in 1906

SladoLent: Hiša Franko, Mahorčič, Livada Prestige

SladoLent: Mak, Dam, Novi svet

SladoLent: Maxim, Jezeršek, Betnava

SladoLent: Maxim, Rajh, Arena

SladoLent: Novak, Na gradu, Rajh

SladoLent: Pavus, Novak, Na gradu

SladoLent: Pavus, Zemono, Danilo

SladoLent: Habakuk, Arena, Rožmarin

SladoLent: Habakuk, Mak, Betnava

SladoLent: JB, Debeluh, Krištof

Avtorski street food z Lenta

Promenada slovenskih chefov

Teden restavracij – dan potem

Gourmet pod vedrim nebom

Leta '12, od 12. maja: 12 menijev za 12 evrov!

Oranžna (vinska) revolucija

Prestolnica okusov in Kozarec dobrega vina

24 ur na Dunaju

Vinsko jadranje Split – Hvar – Korčula – Vis – Split

Vedno bolj zlate istrske oljke

Belo ali rdeče? Ne, oranžno!

Omleta z brusnicami z Železničarskega doma

Dva (nova) lokala in dve (stari) opravičili

V letu 2012 bom …

Veliko vonja, malo okusa

Naši in tuji vinarji iščejo trg

Le Cordon Bleu

Tradicionalna slovenska kuhinja - 20 najboljših

O sončkih in še čez

Izbor Nedelovih gostiln 2012

Prehranjevanje kot igra raziskovanja

Ko zadiši iz domače pečice

Jej dobro in zdravo, jej sezonsko in lokalno

Utrgajte si paradižnik!

Rad dobro jedel.bi

SladoLent: kdaj bo spet?

SladoLent, kulinarična predstava na mariborskih Benetkah

Ljubezenske izjave na prtičkih pintxosov

Prestolnica okusov

Tudi v Mariboru se premika...

Kuharjev prestop

Ne le razlika v ceni

Dolgi ponedeljek

O ocenjevalcu

O slovenskih chefih

O gostilničarjih

O cenah v slovenskih gostilnah

O natakarjih

O novi slovenski kuhinji

Okusno 2011

Izbor Nedelovih gostiln 2011

Istrska jesen

Kuharski spektakel

Naši Robuchoni

Pa četudi ni vedno gostilna

Dunajski in zos

Piknik in Ljubljana

Hi-tec v kuhinji

Zasluži si!

Kulinarična transverzala

Preprosto, a posebno

Na svidenje, šparglji

Jejte dobro!

S poreklom

Ko zadiši

Naj nekaj ostane

Kje so polpeti?

Eksperimentalno

Še kar mavrahi

Zdaj pa na kolo!

Po veliki noči

Veliko šunko in lepe pirhe!

V gostilni Pri čunti

Neprimerljive cenovne primerjave

Deset Štajercev

Vroča jed le na toplem krožniku

Kdo kuha? Oba!

Smuka zlakotni

Pod chefovim nadzorom

Po jutru se dan pozna

Dobrojedov dnevnik 51, 52-09

Dobrojedov dnevnik 50-09

Dobrojedov dnevnik 49-09

Dobrojedov dnevnik 48-09

Dobrojedov dnevnik 47-09

Dobrojedov dnevnik 46-09

Dobrojedov dnevnik 44,45-09

Dobrojedov dnevnik 43-09

Dobrojedov dnevnik 42-09

Dobrojedov dnevnik 41-09

Dobrojedov dnevnik 40-09

Dobrojedov dnevnik 39-09

Dobrojedov dnevnik 38-09

Dobrojedov dnevnik 37-09

Dobrojedov dnevnik 36-09

Dobrojedov dnevnik 35-09

Dobrojedov dnevnik 34-09

Dobrojedov dnevnik 33-09

Dobrojedov dnevnik 32-09

Dobrojedov dnevnik 31-09

Dobrojedov dnevnik 30-09

Dobrojedov dnevnik 29-09

Dobrojedov dnevnik 26,27,28-09

Dobrojedov dnevnik 25-09

Dobrojedov dnevnik 24-09

Dobrojedov dnevnik 23-09

Dobrojedov dnevnik 22-09

Dobrojedov dnevnik 21-09

Dobrojedov dnevnik 20-09

Dobrojedov dnevnik 19-09

Dobrojedov dnevnik 18-09

Dobrojedov dnevnik 17-09

Dobrojedov dnevnik 16-09

Dobrojedov dnevnik 15-09

Dobrojedov dnevnik 14-09

Dobrojedov dnevnik 13-09

Dobrojedov dnevnik 12-09

Dobrojedov dnevnik, 11-09

Dobrojedov dnevnik, 10-09

Dobrojedov dnevnik 33

Dobrojedov dnevnik 32

Dobrojedov dnevnik 31

Dobrojedov dnevnik 30

Dobrojedov dnevnik 29

Dobrojedov dnevnik 28

Dobrojedov dnevnik 27

Dobrojedov dnevnik 26

Dobrojedov dnevnik 25

Dobrojedov dnevnik 24

Dobrojedov dnevnik 23

Dobrojedov dnevnik 22

Dobrojedov dnevnik 21

Dobrojedov dnevnik 20

Dobrojedov dnevnik 19

Dobrojedov dnevnik 18

Dobrojedov dnevnik 17

Dobrojedov dnevnik 16

Dobrojedov dnevnik 15

Dobrojedov dnevnik 14

Dobrojedov dnevnik 13

Dobrojedov dnevnik 12

Dobrojedov dnevnik 11

Dobrojedov dnevnik 10

Dobrojedov dnevnik 9

Dobrojedov dnevnik 8

Dobrojedov dnevnik 7

Dobrojedov dnevnik 6

Dobrojedov dnevnik 5

Dobrojedov dnevnik 4

Dobrojedov dnevnik 3

Dobrojedov dnevnik 2

Dobrojedov dnevnik 1

Filetiran ribji trend 10. del

Zrezek v obleki 9. del

Pozdrav iz kuhinje 8. del

Curry namesto golaža 7. del

6 hodov za 6 prijateljev 6. del

V Istro po in na tartufe! 5. del

Le človek je za mizo 4. del

Martin Krpan je znova v modi 3. del

Špageti ne marajo bolonjeze 2. del

Nogometaš za 30 funtov 1. del

   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND