Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 



impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 
S poreklom
03.06.2010

Italijanska vinarja pri Janezu Bratovžu, hokejisti v Zgornjem Posočju, ovce na pašniku, Vanja Dujc v Feinschmeckerju in punce pri Zotterju


Polenta z beluši in prekajeno skuto


Marinirani škampi in tuna na solati manga in kumaric


Jagenjčkova zarebrnica z zeljnimi krpicami


Špageti z olivnim oljem Vanje Dujca


Čompe z ovčjo skuto


Alberto Ruggeri, Carlo Nerozzi, Janez Bratovž, Andreja Lajh


Razlog, da se je Janez Bratovž, ki je v svoji ljubljanski restavraciji JB že lepo razstavil oznake, da je 89. na svetu (S. Pellegrino World's 50 Best Restaurants), odpravil po polento v Kovor pri Tržiču, kjer jo v Šlibarjevem mlinu še vedno meljejo na kamen, sta bila Italijana Alberto Ruggeri in Carlo Nerozzi. To me je spomnilo, da je tudi Hiroyoshiju Ishidi, najbolj skrivnostnemu kuharskemu umetniku na svetu, skuhal riž.

Razlog, da sta Italijana, ki v Sloveniji še nimata uvoznika, točila svoja vina pri JB-ju, pa je bil, da vseeno nismo tako majhni in nepomembni. "Prosecco je prava ponudba za Slovenijo," je prepričan Alberto Ruggeri z družinskega vinogradniškega posestva Le Colture. "Slovenci ste zelo prijetni in prijazni ljudje. Še večkrat moram priti med nas," pa nam je polaskal Carlo Nerozzi, arhitekt in vinar na družinskem posestvu Le Vigne di San Pietro.

Razlog, da so se vsi trije našli, je bila Andreja Lajh, nekoč v reviji Manager proglašena za "najbolj omreženo Slovenko, ki je pod okriljem Carpe Diem Cluba večerjo v Ljubljani organizirala. " V ekskluzivni socialni mreži (aSmallWorld) sem se najprej spoznala s Carlom, ki me je nato na Vinitaly spoznal še z Albertom. Sicer pa sem spletla v enogastronomskem svetu še številne druge zanimive kontakte, ki bodo kmalu vidni," je napovedala.

Razlog, da (vam) pišem o tem, pa so - korenine! Ko so te trdne, nastanejo najboljše jedi in vina, ki se med seboj povezujejo kot Janez iz Ljubljane, Carlo z Gardskega jezera, Roberto iz Valdobbiadene in Andreja iz socialnih omrežij.

Ko je Carlo je govoril o Gardskem jezeru in Veroni, je Alberto o Conegliano - Valdobbiadene, Janez pa o Pustotnikovem siru, Kramarjevih špargljih in maslencu v fižolovi juhi. K polžem v gostljati omaki je tekel Fagher, brut prosecco, k mariniranim škampom in tuni (JB: "Takšne tune še nisem imel in je mogoče tudi nikoli več ne bom imel…") na solati manga in kumaric pa Planer, extra dry, oba 2009, Valdobiadenne in Le Colture. "Prosecco je mlado, sveže vino, ki zraste v vinogradu, ne v kleti," je Alberto ponosno opisal družinskih 45 hektarjev, med katerimi sta tudi dva "grand cru" kakovosti, Cartizza, za peneči vrhunec v sladkem finalu, v Italiji s krostato, v JB s pomarančno tortico.

S fižolovo juho in raviolom s priželjcem se je ujel lahki gardski bardolino, ki ga v Le Vigne di San Pietro (10 hektarjev) pristrižejo do le devetih ton na hektar, da nastane mladostno, toda zelo začinjeno vino. S polento, rumeno kuhano in rdečo praženo, v sirovi omaki z zelenimi šparglji in prekajeno skuto, ki bo zagotovo postala Bratovževa uspešnica, se je ujela bela custoza iz petih vrst grozdja in petih vin, združenih v "blend", brez pomoči lesa, a zaradi omejevanja pridelka, kot tudi bardolino, vzdržljiva dlje kot do prihodnje pomladi. K jagenjčkovi zarebrnici z zeljnimi krpicami pa je bila iz lesa in delno tudi sušenega grozdje (kot amarone) Refola, fantazijsko vino s tremi kozarci iz Gambera rossa, ki ga je samo za pet tisoč steklenic, zato je imelo čas, da je bilo leto dni v bariku in štiri leta v steklenici.

"To ni biznis, to je strast," je povzel Carlo.

Nova zmaga Vanje Dujca

Pri JB-ju in italijanskih vinih je šlo, torej, za poreklo. Nadaljevalo se je že naslednji dan, ko sva doživela zagotovo največje kulinarično presenečenje letošnjega leta. A o tem boste prebirali čez kak teden. Zdaj pa še o tistem, kar mu je sledilo. Tudi s poreklom! Medtem ko se ameriški Flyersi še mučijo za Stanleyev pokal, so mariborski, ki imajo že 20-letno poreklo, Stankovega proslavili z izletom v Zgornje Posočje. Rezultat: ovčji sir in skuta iz Loga pod Mangartom v nedeljo v Nedelu, v ponedeljek na www.rad-dobrojem.si, včeraj pa pri nas doma. Čompe so buški (bovški) krompir, a uspejo tudi s krompirjem iz domače ozimnice. Da je le star. Pa ne skuhajte ga preveč. Če je zraven, ob ovčji skuti s Černutovim poreklom, še kak beluš, bo še boljše.

"Je s poreklom?" jo je vprašal, ko je pridišala s polenovko. "EU!" je odgovorila, misleč, seveda, hladilnik… Pravilno, predvsem doma je pač nemogoče, da bo vsak ribji file od ribiča iz sosednje ulice. Zato pa je lahko spremljava! Najina je bila od branjevke z male tržnice, mlado zelje in prvi kiflčar. Ne bodite jezni, ker vam več ne izdam. Branjevko si mora najti vsak sam!

"Je s poreklom?" mu je vrnila, ko si je delo olajšal s špageti aglio & olio. Pogledal je špagete Garo Falo iz Gragnana (priporočam!), parmezan iz Mercatorja in čilije iz shrambe (ne priporočam pretiravanja!), potem pa se spomnil: "Vanja Dujc, iz Kopra, edini slovenski profesionalni oljkar!" je oznanil in za vsak slučaj še pokazal zadnji (nemški) Feinschmecker, v katerem je Dujcev Vanja couve v konkurenci 865 olivnih olj zadnje trgatve zmagal v kategoriji olj s srednjo sadnostjo. "Čestitke oljčnemu pionirju iz Slovenije! Njegovo olje iz osmih sort nas je navdušilo. S poprovo noto v odmevu izboljša najbolj testenine s škampi," so zapisali ocenjevalci ob podelitvi zmage na Olio award 2010. Med najboljših 50 se je uvrstilo še bio olje Šavrin Roka Glavine (couve štirih sort z aromami banane, paradižnika, artičok, drobnjaka in bazilike; h govedini in jagnjetini).

Ker ni imel škampov, si je pomagal s šparglji. Preproste jedi se ponavljajo, toda vedno s posebnim dodatkom. Zmagovalno olje, šparglji in velika skleda solate = zmaga. V kozarcu je bil frizzante, ki je sicer spominjal na jabolčno vino (…), toda sonce mu je oprostilo. Ja, ko je vroče, mora biti tudi vino preprosto.

Namig za nakup

Helena je punce odpeljala k Zotterju, zato sem dobil čokoladico… Toda kakšno! Iz ovčjega mleka s čiliji - Labooko 2 x schoko. Kaj je nastalo iz majhne obrtne delavnice, si lahko ogledate tukaj. Nič čudnega, saj je vsaka čokoladica s poreklom (in idejo)!








Preberite tudi:

Pomladni Teden restavracij: 11. - 20. marec

Teden restavracij jesen 2015

Teden restavracij 2015, 2. del

Nekaj o kranjski klobasi

5. SladoLent na Festivalu Lent

SladoLent 2015: 27 chefov v devetih večerih

Teden restavracij: več kot 34.000 gostov!

Teden restavracij 2015 - pomlad

Teden restavracij 2015: v znamenju nove slovenske kuhinje

Slovenske gostilne so iz leta v leto boljše. Preverjeno!

Jesenski Teden restavracij: več kot 30.000 gostov!

Teden restavracij od 18. do 26.oktobra

4. SladoLent: že po polovici rekorden!

4. SladoLent: 37 chefov, 79 jedi, 32 vin

4. SladoLent: 16 dni vrhunskega street fooda

Od burgerjev do mišelink: ameriška hrana na zahodni obali

Šola okusov: vse iz ostankov

Pizza - ta je ta prava

Končno: žar 2014!

Teden restavracij: 100 menijev, 69 chefov, 14 evrov

Teden restavracij letos dvakrat!

Kulinarično leto 2013 - Nedelovi sončki

Vinsko izletništvo med Napo in Sonomo v Kaliforniji

Zapiski TR 2013: najboljši odmevi

Dobre jedi za 13 evrov

Teden restavracij: ne na slepo

Teden restavracij 2013, 12. do 20. oktober

Teden restavracij od 12. - 20. oktobra 2013

3. SladoLent: program, chefi in jedi

SladoLent: 15 vinarjev, 30 vin

3. SladoLent: 16 dni, 34 chefov

JRE ima že 13 članov

Oranžna energija na Obali

Štajerska pomlad, končno!

Slovenski Teden restavracij maja 2013

Izbor Nedelovih gostiln 2013

Cook it raw: Ana Roš, prva in edina

Kumparička- slovensko-hrvaški kozji sir iz Istre

SladoLent: 5.000 obiskovalcev v 16 dneh

SladoLent: Pri Florjanu, Panorama in VSGT

SladoLent: Vila Bled, Promenada in 1906

SladoLent: Hiša Franko, Mahorčič, Livada Prestige

SladoLent: Mak, Dam, Novi svet

SladoLent: Maxim, Jezeršek, Betnava

SladoLent: Maxim, Rajh, Arena

SladoLent: Novak, Na gradu, Rajh

SladoLent: Pavus, Novak, Na gradu

SladoLent: Pavus, Zemono, Danilo

SladoLent: Habakuk, Arena, Rožmarin

SladoLent: Habakuk, Mak, Betnava

SladoLent: JB, Debeluh, Krištof

Avtorski street food z Lenta

Promenada slovenskih chefov

Teden restavracij – dan potem

Gourmet pod vedrim nebom

Leta '12, od 12. maja: 12 menijev za 12 evrov!

Oranžna (vinska) revolucija

Prestolnica okusov in Kozarec dobrega vina

24 ur na Dunaju

Vinsko jadranje Split – Hvar – Korčula – Vis – Split

Vedno bolj zlate istrske oljke

Belo ali rdeče? Ne, oranžno!

Omleta z brusnicami z Železničarskega doma

Dva (nova) lokala in dve (stari) opravičili

V letu 2012 bom …

Veliko vonja, malo okusa

Naši in tuji vinarji iščejo trg

Le Cordon Bleu

Tradicionalna slovenska kuhinja - 20 najboljših

O sončkih in še čez

Izbor Nedelovih gostiln 2012

Prehranjevanje kot igra raziskovanja

Ko zadiši iz domače pečice

Jej dobro in zdravo, jej sezonsko in lokalno

Utrgajte si paradižnik!

Rad dobro jedel.bi

SladoLent: kdaj bo spet?

SladoLent, kulinarična predstava na mariborskih Benetkah

Ljubezenske izjave na prtičkih pintxosov

Prestolnica okusov

Tudi v Mariboru se premika...

Kuharjev prestop

Ne le razlika v ceni

Dolgi ponedeljek

O ocenjevalcu

O slovenskih chefih

O gostilničarjih

O cenah v slovenskih gostilnah

O natakarjih

O novi slovenski kuhinji

Okusno 2011

Izbor Nedelovih gostiln 2011

Istrska jesen

Kuharski spektakel

Naši Robuchoni

Pa četudi ni vedno gostilna

Dunajski in zos

Piknik in Ljubljana

Hi-tec v kuhinji

Zasluži si!

Kulinarična transverzala

Chefi in vinarji

Preprosto, a posebno

Na svidenje, šparglji

Jejte dobro!

Ko zadiši

Naj nekaj ostane

Kje so polpeti?

Eksperimentalno

Še kar mavrahi

Zdaj pa na kolo!

Po veliki noči

Veliko šunko in lepe pirhe!

V gostilni Pri čunti

Neprimerljive cenovne primerjave

Deset Štajercev

Vroča jed le na toplem krožniku

Kdo kuha? Oba!

Smuka zlakotni

Pod chefovim nadzorom

Po jutru se dan pozna

Dobrojedov dnevnik 51, 52-09

Dobrojedov dnevnik 50-09

Dobrojedov dnevnik 49-09

Dobrojedov dnevnik 48-09

Dobrojedov dnevnik 47-09

Dobrojedov dnevnik 46-09

Dobrojedov dnevnik 44,45-09

Dobrojedov dnevnik 43-09

Dobrojedov dnevnik 42-09

Dobrojedov dnevnik 41-09

Dobrojedov dnevnik 40-09

Dobrojedov dnevnik 39-09

Dobrojedov dnevnik 38-09

Dobrojedov dnevnik 37-09

Dobrojedov dnevnik 36-09

Dobrojedov dnevnik 35-09

Dobrojedov dnevnik 34-09

Dobrojedov dnevnik 33-09

Dobrojedov dnevnik 32-09

Dobrojedov dnevnik 31-09

Dobrojedov dnevnik 30-09

Dobrojedov dnevnik 29-09

Dobrojedov dnevnik 26,27,28-09

Dobrojedov dnevnik 25-09

Dobrojedov dnevnik 24-09

Dobrojedov dnevnik 23-09

Dobrojedov dnevnik 22-09

Dobrojedov dnevnik 21-09

Dobrojedov dnevnik 20-09

Dobrojedov dnevnik 19-09

Dobrojedov dnevnik 18-09

Dobrojedov dnevnik 17-09

Dobrojedov dnevnik 16-09

Dobrojedov dnevnik 15-09

Dobrojedov dnevnik 14-09

Dobrojedov dnevnik 13-09

Dobrojedov dnevnik 12-09

Dobrojedov dnevnik, 11-09

Dobrojedov dnevnik, 10-09

Dobrojedov dnevnik 33

Dobrojedov dnevnik 32

Dobrojedov dnevnik 31

Dobrojedov dnevnik 30

Dobrojedov dnevnik 29

Dobrojedov dnevnik 28

Dobrojedov dnevnik 27

Dobrojedov dnevnik 26

Dobrojedov dnevnik 25

Dobrojedov dnevnik 24

Dobrojedov dnevnik 23

Dobrojedov dnevnik 22

Dobrojedov dnevnik 21

Dobrojedov dnevnik 20

Dobrojedov dnevnik 19

Dobrojedov dnevnik 18

Dobrojedov dnevnik 17

Dobrojedov dnevnik 16

Dobrojedov dnevnik 15

Dobrojedov dnevnik 14

Dobrojedov dnevnik 13

Dobrojedov dnevnik 12

Dobrojedov dnevnik 11

Dobrojedov dnevnik 10

Dobrojedov dnevnik 9

Dobrojedov dnevnik 8

Dobrojedov dnevnik 7

Dobrojedov dnevnik 6

Dobrojedov dnevnik 5

Dobrojedov dnevnik 4

Dobrojedov dnevnik 3

Dobrojedov dnevnik 2

Dobrojedov dnevnik 1

Filetiran ribji trend 10. del

Zrezek v obleki 9. del

Pozdrav iz kuhinje 8. del

Curry namesto golaža 7. del

6 hodov za 6 prijateljev 6. del

V Istro po in na tartufe! 5. del

Le človek je za mizo 4. del

Martin Krpan je znova v modi 3. del

Špageti ne marajo bolonjeze 2. del

Nogometaš za 30 funtov 1. del

   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND