Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 



impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 
Ko zadiši
25.05.2010

April se je sicer razlil šele maja, a bo že sonce nadoknadilo zamujeno, zato kar hitro povonjajte. Že diši, kajne! Jurčki so v gozdu, Prekmurci pa v Ljubljani. Po čem pa diši pri vas doma?


Rabarbarina pita


Majski minestrone


Prekmurska gibanica v ljubljanski mestni hiši


Znak za začetek sezone so vselej prvi jurčki na tržnici. Ker jih lani spomladi sploh ni bilo, so letošnji še bolj zaželeni. Majhni, čvrsti, trebušasti, predvsem pa dišeči. Šparglji se zaradi majskega mraza že poslavljajo, toda to pomeni, da bo junij topel, kar obeta po deževni pomladi dobro gobarsko sezono.

Nič čudnega, da so prvi jurčki na krožnik šli skupaj z beluši. Zeleni so se skupaj z mladim česnom z njimi pražili, beli pa so jih v masleni omaki z mandlji spremljali. Pomladni krožnik je dopolnil mladi krompir v oblicah, z veliko peteršilja. Ne, boljše ne more biti!

Sicer pa je minuli teden pri naju dišalo še po:

  • rabarbari
    Rabarbarina pita ima dno iz krhkega testa, nadev pa iz sveže marmelade, v kateri se je rabarbari pridružil tudi pomarančni sok. Rešetke na vrhu so obvezne.
  • zelenjavni juhi
    V njej je bilo vse, kar pravkar diši: korenje, koleraba, koromač, cvetača, grah, stročji fižol, česen, čebula. Brez paradižnika, ker bo dišal šele čez dober mesec dni. In brez prežganja, ker nikoli ne diši. Če vam ni dovolj gosto, dodajte ješprenj, ki pa ga skuhajte posebej.
  • jagodah
    Ko tako dišijo, kuhar naredi največ, če naredi čim manj. Le kepica vaniljevega sladoleda in šopek dišeče melise z zeliščnega vrta!
  • čevapčičih
    Če ne bo zdaj dišalo po žaru, kdaj pa bo!? Tudi zato, ker še vedno nisva našla najboljše mase za čevapčiče. Iščem naprej. Imate kakšen nasvet?

Diši po Prekmurju

Res je dišalo! Po bograču, seveda, v ljubljanski mestni hiši, med pozdravnim govorom župana Jankoviča in stoječim kramljanjem ob ocvirkih, prekmurski šunki in gibanici, za kar so poskrbeli

  • šunkarna Kodila
    Mesarstvo Kodila, Markišavci 44, Murska Sobota, tel. 02 522 3600, www.mesarstvokodila.si
  • gostilna Rajh
  • Moravske Toplice, Terme 3000
  • vina Marof
    Panvita Marof, Mačkovci 35, tel. 02 556 1810, www.marof.eu 
  • Kmetija Krampač
    Gornja Bistrica 148, Črenšovci, tel. 02 570 1119
  • vina Gjerkeš
    Fikšinci 49, Rogašovci, tel. 02 558 8620, www.vina-gjerkes.com
  • Kmetija Talaber
    Družina Vöröš, Dolga ulica 62, Moravske Toplice, tel. 041 402 800, www.talaber.si

Prekmurci so tako med prvimi spoznali, da ni dovolj le čakati goste, pač pa je potrebno tudi ponje. Zdaj, ko je avtocesta, še toliko bolj.

Bil je četrtek v pomladni Ljubljani. V sosednjem atriju mestne hiše so prijatelji nazdravljali  Mojmiru Sepetu, ministrica Kresalova se je sprehajala proti Tromostovju, v bližnji galeriji je bila otvoritev razstave Arneja Hodaliča, pri Zlati ladjici je bilo polno turistov, ki so mlaskali ob morskih ribah, vse kavarnice so bile polne študentov, na drugem bregu je bil pred Namastejem komorni koncert svetovne prestolnice knjige… Bil je navadni četrtek v pomladni Ljubljani, družabnost pa je dišala kot sredi Lenta na ognjemetno soboto. Prav imajo Prekmurci, po goste je potrebno v Ljubljano! Oziroma: za goste se je potrebno potruditi.

In Prekmurci se trudijo v pravo smer! Zato so ustvarili kolektivno blagovno znamko Diši po Prekmurju, ki pod svojim okriljem povezuje kulinarične in prehrambne posebnosti ter izdelovalce, ponudnike in ljubitelje kakovostnih gastronomskih posebnosti Prekmurja.

Društvo za promocijo in zaščito Prekmurskih dobrot je do zdaj pridobilo zaščito za dva izdelka; prekmurska gibanica je "zajamčena tradicionalna posebnost", prekmursko šunko pa krasi "geografsko poreklo".








Preberite tudi:

Pomladni Teden restavracij: 11. - 20. marec

Teden restavracij jesen 2015

Teden restavracij 2015, 2. del

Nekaj o kranjski klobasi

5. SladoLent na Festivalu Lent

SladoLent 2015: 27 chefov v devetih večerih

Teden restavracij: več kot 34.000 gostov!

Teden restavracij 2015 - pomlad

Teden restavracij 2015: v znamenju nove slovenske kuhinje

Slovenske gostilne so iz leta v leto boljše. Preverjeno!

Jesenski Teden restavracij: več kot 30.000 gostov!

Teden restavracij od 18. do 26.oktobra

4. SladoLent: že po polovici rekorden!

4. SladoLent: 37 chefov, 79 jedi, 32 vin

4. SladoLent: 16 dni vrhunskega street fooda

Od burgerjev do mišelink: ameriška hrana na zahodni obali

Šola okusov: vse iz ostankov

Pizza - ta je ta prava

Končno: žar 2014!

Teden restavracij: 100 menijev, 69 chefov, 14 evrov

Teden restavracij letos dvakrat!

Kulinarično leto 2013 - Nedelovi sončki

Vinsko izletništvo med Napo in Sonomo v Kaliforniji

Zapiski TR 2013: najboljši odmevi

Dobre jedi za 13 evrov

Teden restavracij: ne na slepo

Teden restavracij 2013, 12. do 20. oktober

Teden restavracij od 12. - 20. oktobra 2013

3. SladoLent: program, chefi in jedi

SladoLent: 15 vinarjev, 30 vin

3. SladoLent: 16 dni, 34 chefov

JRE ima že 13 članov

Oranžna energija na Obali

Štajerska pomlad, končno!

Slovenski Teden restavracij maja 2013

Izbor Nedelovih gostiln 2013

Cook it raw: Ana Roš, prva in edina

Kumparička- slovensko-hrvaški kozji sir iz Istre

SladoLent: 5.000 obiskovalcev v 16 dneh

SladoLent: Pri Florjanu, Panorama in VSGT

SladoLent: Vila Bled, Promenada in 1906

SladoLent: Hiša Franko, Mahorčič, Livada Prestige

SladoLent: Mak, Dam, Novi svet

SladoLent: Maxim, Jezeršek, Betnava

SladoLent: Maxim, Rajh, Arena

SladoLent: Novak, Na gradu, Rajh

SladoLent: Pavus, Novak, Na gradu

SladoLent: Pavus, Zemono, Danilo

SladoLent: Habakuk, Arena, Rožmarin

SladoLent: Habakuk, Mak, Betnava

SladoLent: JB, Debeluh, Krištof

Avtorski street food z Lenta

Promenada slovenskih chefov

Teden restavracij – dan potem

Gourmet pod vedrim nebom

Leta '12, od 12. maja: 12 menijev za 12 evrov!

Oranžna (vinska) revolucija

Prestolnica okusov in Kozarec dobrega vina

24 ur na Dunaju

Vinsko jadranje Split – Hvar – Korčula – Vis – Split

Vedno bolj zlate istrske oljke

Belo ali rdeče? Ne, oranžno!

Omleta z brusnicami z Železničarskega doma

Dva (nova) lokala in dve (stari) opravičili

V letu 2012 bom …

Veliko vonja, malo okusa

Naši in tuji vinarji iščejo trg

Le Cordon Bleu

Tradicionalna slovenska kuhinja - 20 najboljših

O sončkih in še čez

Izbor Nedelovih gostiln 2012

Prehranjevanje kot igra raziskovanja

Ko zadiši iz domače pečice

Jej dobro in zdravo, jej sezonsko in lokalno

Utrgajte si paradižnik!

Rad dobro jedel.bi

SladoLent: kdaj bo spet?

SladoLent, kulinarična predstava na mariborskih Benetkah

Ljubezenske izjave na prtičkih pintxosov

Prestolnica okusov

Tudi v Mariboru se premika...

Kuharjev prestop

Ne le razlika v ceni

Dolgi ponedeljek

O ocenjevalcu

O slovenskih chefih

O gostilničarjih

O cenah v slovenskih gostilnah

O natakarjih

O novi slovenski kuhinji

Okusno 2011

Izbor Nedelovih gostiln 2011

Istrska jesen

Kuharski spektakel

Naši Robuchoni

Pa četudi ni vedno gostilna

Dunajski in zos

Piknik in Ljubljana

Hi-tec v kuhinji

Zasluži si!

Kulinarična transverzala

Chefi in vinarji

Preprosto, a posebno

Na svidenje, šparglji

Jejte dobro!

S poreklom

Naj nekaj ostane

Kje so polpeti?

Eksperimentalno

Še kar mavrahi

Zdaj pa na kolo!

Po veliki noči

Veliko šunko in lepe pirhe!

V gostilni Pri čunti

Neprimerljive cenovne primerjave

Deset Štajercev

Vroča jed le na toplem krožniku

Kdo kuha? Oba!

Smuka zlakotni

Pod chefovim nadzorom

Po jutru se dan pozna

Dobrojedov dnevnik 51, 52-09

Dobrojedov dnevnik 50-09

Dobrojedov dnevnik 49-09

Dobrojedov dnevnik 48-09

Dobrojedov dnevnik 47-09

Dobrojedov dnevnik 46-09

Dobrojedov dnevnik 44,45-09

Dobrojedov dnevnik 43-09

Dobrojedov dnevnik 42-09

Dobrojedov dnevnik 41-09

Dobrojedov dnevnik 40-09

Dobrojedov dnevnik 39-09

Dobrojedov dnevnik 38-09

Dobrojedov dnevnik 37-09

Dobrojedov dnevnik 36-09

Dobrojedov dnevnik 35-09

Dobrojedov dnevnik 34-09

Dobrojedov dnevnik 33-09

Dobrojedov dnevnik 32-09

Dobrojedov dnevnik 31-09

Dobrojedov dnevnik 30-09

Dobrojedov dnevnik 29-09

Dobrojedov dnevnik 26,27,28-09

Dobrojedov dnevnik 25-09

Dobrojedov dnevnik 24-09

Dobrojedov dnevnik 23-09

Dobrojedov dnevnik 22-09

Dobrojedov dnevnik 21-09

Dobrojedov dnevnik 20-09

Dobrojedov dnevnik 19-09

Dobrojedov dnevnik 18-09

Dobrojedov dnevnik 17-09

Dobrojedov dnevnik 16-09

Dobrojedov dnevnik 15-09

Dobrojedov dnevnik 14-09

Dobrojedov dnevnik 13-09

Dobrojedov dnevnik 12-09

Dobrojedov dnevnik, 11-09

Dobrojedov dnevnik, 10-09

Dobrojedov dnevnik 33

Dobrojedov dnevnik 32

Dobrojedov dnevnik 31

Dobrojedov dnevnik 30

Dobrojedov dnevnik 29

Dobrojedov dnevnik 28

Dobrojedov dnevnik 27

Dobrojedov dnevnik 26

Dobrojedov dnevnik 25

Dobrojedov dnevnik 24

Dobrojedov dnevnik 23

Dobrojedov dnevnik 22

Dobrojedov dnevnik 21

Dobrojedov dnevnik 20

Dobrojedov dnevnik 19

Dobrojedov dnevnik 18

Dobrojedov dnevnik 17

Dobrojedov dnevnik 16

Dobrojedov dnevnik 15

Dobrojedov dnevnik 14

Dobrojedov dnevnik 13

Dobrojedov dnevnik 12

Dobrojedov dnevnik 11

Dobrojedov dnevnik 10

Dobrojedov dnevnik 9

Dobrojedov dnevnik 8

Dobrojedov dnevnik 7

Dobrojedov dnevnik 6

Dobrojedov dnevnik 5

Dobrojedov dnevnik 4

Dobrojedov dnevnik 3

Dobrojedov dnevnik 2

Dobrojedov dnevnik 1

Filetiran ribji trend 10. del

Zrezek v obleki 9. del

Pozdrav iz kuhinje 8. del

Curry namesto golaža 7. del

6 hodov za 6 prijateljev 6. del

V Istro po in na tartufe! 5. del

Le človek je za mizo 4. del

Martin Krpan je znova v modi 3. del

Špageti ne marajo bolonjeze 2. del

Nogometaš za 30 funtov 1. del

   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND