Upam, da gostilničarji med najinimi bralci tega ne bodo vzeli preveč zares. Ne, to ne pomeni, da lahko začnete (še bolj) pogrevati, odtajevati in uporabljati mikrovalovko. Toda, če daste na jedilnik "esihflajš" ne bom nič jezen… Esihflajš Govedina v solati je najboljši dokaz trditve, da so ostanki lahko celo boljši od "originala". A velja le za tiste, ki znate skuhati dobro govejo juho in nato iz nje še sočen kos govedine ponuditi s praženim krompirjem, špinačo, hrenom in še čim. Kar pa je skoraj nemogoče, kajti, ali je dobra juha ali je dobro meso. Vsekakor izziv, ki pa se ga lahko tudi zaobide. Odlična govedina v solati je lahko tudi z - žara! A gremo po vrsti. Bil je, namreč, rojstni dan. Za začetek, ob rožnatih mehurčkih rženi kruh - seveda, brez gnetenja - in masleni namaz s čemažem. O njem več pozneje. Potem pomarančni žele s čiliji, peno kisle smetane in sotiranimi kozicami. O tem kdaj drugič. Juha je bila iz mlade kolerabe, na njej je plavala sveže spečena tortica listnatega testa in kozjega sira. Za glavno jed pa rostbif, z žara, pečen v kosu, počasi, na 120 stopinjah, dobri dve uri, da je sredica pokazala 60 stopinj, nato pa vsaj 15 minut v foliji, da se je sredica dvignila do 65 stopinj (medium). Zraven so bili beluši, pečen mladi krompir in omaka bernaise. Kar je mesa ostalo, je skrbno skril pred sosedovimi psmi. Za govedino v solati ga je zrezal na tanke rezine, dodal mlado čebulo, majhne paradižnike, trdo kuhano jajce in marinado jabolčnega kisa, bučnega olja, soli in popra. Klasični esihflajš, torej. "To pa je dobro," je priznala. "Saj nisem zrezal vsega," jo je potolažil. "Hov, hov, ostanki so najboljši," je svoje dodal še Capi. Pica z beluši Ostal pa je tudi masleni namaz s čemažem. V majhnih lončkih, kot darilo, so ga gostje dobili za domov, ostanki iz velike sklede pa so šli čez nekaj dni na pico, skupaj z "ostanki" belušev. Razvlečeno testo za pico je tanko premazal z olivnim oljem, obložil z naribanim rahlo dimljenim sirom scamorza, potresel z beluši, prerezanimi po dolgem na polovico, obložil s kosmi maslenega namaza s čemažem, po vrhu potresel še mandljeve lističe in dobro popral iz mlinčka. Lazanja po bolonjsko Tudi bolonjska omaka je klasični ostanek. Zvečer z malo kruha in veliko solate. Še boljše pa, da je skuhate vsaj za trikrat, če je le v zamrzovalniku še kaj prostora. Enkrat je zatem lahko parmentier, drugič pa lazanja. Le vino naj bo vedno drugo. Tržnica kuha Po toliko ostankih pa je nujno še kaj svežega. Samo na tržnico je treba, pa je skuhano. Od zgoraj dežuje, od spodaj pa raste, da je vse mlado, korenje, šparglji, česen, čebula, špinača, solata. Le še dobri rezanci in pol ure. Recept ni potreben, le spoštovanje. Vsaka sestavina ima, namreč, svoja pravila. Mlade špinače ne blanširaj, temveč jo popraži na olju in česnu, na koncu le malo zalij s smetano. Špargljev ne kuhaj, temveč jih popeci skupaj s čebulo in korenjem. Rezancev ne kuhaj kot piše v prevodu na vrečki, temveč po okusu. Ne pozabi odšteti dovolj sekund, ker jih v ponvi zamešaš v zelenjavo in dodaš za omako še nekaj žlic vode, v kateri so se kuhali. Pa brez parmezana, prosim, saj je potrebno nekaj več pike na i. Dimljena scamorza, mocarelina sestra, le da je bolj suha, bo pravšnja. Namig za nakup Currywurst (karijeva klobasa), pomfri in kečap… Klobaso sva našla na stojnici v Seiersbergu (pri vhodu v Merkur), pomfri iz domače friteze, kečap od Zorine mame. Ni potrebno, da je vsak dan nekaj novega, včasih ni boljše kot staro, saj doma ni fast food, če ni na jedilniku vsak dan. To me je spomnilo, da je med recepte na teh straneh potrebno vključiti tudi povsem klasične. Če je, na primer, pomfri na sporedu le nekajkrat na leto, se prehitro zgodi, da kakšno malenkost pozabiš. Je potrebno krompir umiti, ko ga narežeš? Ga je potrebno le umiti ali tudi temeljito namočiti? Je dovolj ena voda ali jo je potrebno večkrat zamenjati? In potem med pečenjem, prvim in drugim, je potrebno krompir ohladiti ali lahko gre takoj v bolj vroče olje? Več kot dovolj vprašanj za pravi recept, ki je tukaj. |