Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 



impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 
Kje so polpeti?
12.05.2010

Najboljša večerja je lahko iz ostankov kosila, toda le, če vas kdo ne prehiti - Ali špargljevih receptov počasi zmanjkuje ali pa so bili včasih boljši?


Piščančji tanduri ražnjiči in kuskus s šparglji


Polpeti

"Danes pa sem jih spekla toliko, da jih boš imel še za večerjo in zajtrk!"

Res je bilo lepo videti polno ponev, ki je dala kosilo, in še eno, ki je obetala greh. "Če pa večerja ni zdrava…"

"Saj včasih se lahko pregrešiš," mu je potolažila misli.

Recept za polpete s čemažem in šparglji je tukaj.

Kaj se je zgodilo s polpeti zvečer, pa tukaj… "Jo, kako sem lačna," je potožila popoldan, ko je prišla z italijanščine. Pa toliko nalog mi je dala Vita…" In je šel en polpet.

"Kaj nisi nič večerjal," se je začudila, ko se je vrnila z jour fixa v torek zvečer s Petro in Leonom.

"Koliko pa je že ura," je dvignil oči z računalniškega zaslona (kot da na njem to ne bi pisalo). "Deset že? Čisto sem pozabil…"

Zarezala je v kruh in nanj položila polpet. "Bom pa jaz!"

Dva sta preživela do drugega dne. Dalje pa ne… "Joj, kako sem lačen," se je vrnil iz službe.

"Joj, zakaj pa nisi poklical, kdaj prideš," mu je vrnila.

"Saj imam predjed, da bom lažje počakal na kosilo," ga čakanje ni skrbelo.

"Kaj pa boš? Ne preveč, ker bo gotovo zelo hitro."

"Kje pa so?"

"Kdo?"

"Polpeti, vendar!"

"Capi je bil lačen…"

Toliko o polpetih za večerjo in kosilo. Še dobro, da je tako lačen dočakal, kar je sledilo.

Ajdova kaša je bila mehka, sočna, dišeča in polna okusov, po čemažu, poru, smetani in, seveda, ajdi. "To pa ni kot v gostilni," jo je pohvalil, ko se je spomnil tradicionalne slovenske gostilniške specialitete, ajdove kaše z jurčki. Kot bi pesek jedel…

Presenečenje pa je bil tudi sir. Kdo bi si mislil, da gre ocvrti sir tako vštric z ajdovo kašo?! "Je še kaj ostalo," kar ni mogel nehati, zato se ga je usmilila in mu dala postrugati posodo. "Dopoldne nisi nič malical?" pa je bilo že malo posmehljivo vprašanje.

"Boš sladico takoj ali šele zvečer?"

Slabe izkušnje so izstrelile kot iz topa: "Takoj!"

"Je kaj še za večerjo," je vprašal, ko je polizal najprej skodelo s sabajonom iz jajčnega likerja, potem pa še tisto z mariniranimi jagodami. "Veš kaj," ji je priznal, "danes si pa prekosila tudi samo sebe!"

"Sem morala. Če pa sem ti pojedla polpete…"

Šparglji

Ko listam letošnje aprilske in majske kulinarične revije, so polne (zelenih) špargljev in (belih) belušev, toda najin rezultat je vseeno - porazen… Skoraj vsak dan (kot se vidi iz nadaljevanja) jih jeva, toda ali si Vivi kaj izmisli (ustvari!) ali pa je iz porumenelih virov. Zmanjkuje jim idej!

Kar ni nič čudnega. Šparglji so moderni že več kot deset let. Vsako leto si je, torej, potrebno izmisliti na stotine novih receptov. In v vsakem napisati, kako zvenijo, ko so sveži, kako jih prelomiti, koliko časa kuhati. Čeprav, vsaj kuhanje je vsako leto krajše. Še pred leti so jih kuhali tudi po več kot 20 minut. Ostalo ni nič razen neužitnih niti, ki se jih ni dalo pregrizniti. Danes pa je dovolj že nekaj minut, da tako prijetno hrskajo.

Pomanjkanje idej pa je tudi za nekaj dobro. Vivi se je vrgla v sestavljanje spiska! Kaj vse je (sva) skuhala iz špargljev v minulih letih. Vsega pač ni na www.rad-dobrojem.si, zato je potrebno pobrisati prah, podrgniti kolena in prebrskati spomin.

Da pa ne boste križem rok čakali na spisek, nekaj za pokušino in sline. V minulem tednu smo se špargljali tako:

Polpeti s čemažem in šparglji. Če je že meso, potem vsaj ni brez zelenjave. Pravzaprav pa je bil kriv dež, ki je spomnil, da ni več daleč čas, ko bodo gobe spet začele spodrivati listje. Izpraznite zamrzovalnike! Jurčki s črnimi trobentami, kar pa moji kuharici še ni bilo dovolj, saj se pehtran že maje v vetru, zato je bilo potrebno izprazniti še njegovo zalogo.

Kitajski rezanci s šparglji in tofujem. Če že ni meso, potem mu naj bo vsaj podobno… Čeprav sva tukaj nadomestila pravzaprav kozice. Kitajski jajčni rezanci, najprej kuhani, potem praženi, z zelenimi šparglji in česnom, zraven pa tofu v sezamu. Kar je ostalo, je bilo za večerjo še boljše.

Piščančji tanduri ražnjiči. Nič špargljev? Pač, s kuskusom! Tanduri je tandoori, kar pomeni, da sem na kose zrezane piščančje prsi mariniral v mešanici jogurta in številnih vonjav ter okusov. Pišeki to, enostavno, ljubijo!

Za tanduri marinado: 2 stroka stisnjenega česna, 30 g svežega sesekljanega ingverja, 150 g jogurta, 2 žlici karija v prahu, 1 žlička cimeta, kajenski poper, 1 žlica olivnega olja, 3 žlice limonovega soka.

Namig za nakup

Ne zvečer ob televiziji, temveč zvečer ob knjigi. Se spodobi, saj je Ljubljana svetovna prestolnica knjige. Kozarec rdečega vina ali belega, toda če je narejen na rdeče…

Krepki bio sir Krepka južina, "sir za gurmanske užitke", mlekarna Krepko, Laze 22 a, Logatec, bio mleko in bio dodatki, bio bazilika, bio česen, bio oljčno olje. Kar pomeni: iz slovenskega ekološkega nehomogeniziranega mleka, brez konzervansov in aditivov, bogat vir kalcija in esencialnih aminokislin. Prvi ugriz je slan, drugi pa je že prijetno krepek. Seveda, ne z belim, temveč čim bolj temnim kruhom, obvezno iz polnozrnate moke. Zakaj pa ne brez gnetenja?!








Preberite tudi:

Pomladni Teden restavracij: 11. - 20. marec

Teden restavracij jesen 2015

Teden restavracij 2015, 2. del

Nekaj o kranjski klobasi

5. SladoLent na Festivalu Lent

SladoLent 2015: 27 chefov v devetih večerih

Teden restavracij: več kot 34.000 gostov!

Teden restavracij 2015 - pomlad

Teden restavracij 2015: v znamenju nove slovenske kuhinje

Slovenske gostilne so iz leta v leto boljše. Preverjeno!

Jesenski Teden restavracij: več kot 30.000 gostov!

Teden restavracij od 18. do 26.oktobra

4. SladoLent: že po polovici rekorden!

4. SladoLent: 37 chefov, 79 jedi, 32 vin

4. SladoLent: 16 dni vrhunskega street fooda

Od burgerjev do mišelink: ameriška hrana na zahodni obali

Šola okusov: vse iz ostankov

Pizza - ta je ta prava

Končno: žar 2014!

Teden restavracij: 100 menijev, 69 chefov, 14 evrov

Teden restavracij letos dvakrat!

Kulinarično leto 2013 - Nedelovi sončki

Vinsko izletništvo med Napo in Sonomo v Kaliforniji

Zapiski TR 2013: najboljši odmevi

Dobre jedi za 13 evrov

Teden restavracij: ne na slepo

Teden restavracij 2013, 12. do 20. oktober

Teden restavracij od 12. - 20. oktobra 2013

3. SladoLent: program, chefi in jedi

SladoLent: 15 vinarjev, 30 vin

3. SladoLent: 16 dni, 34 chefov

JRE ima že 13 članov

Oranžna energija na Obali

Štajerska pomlad, končno!

Slovenski Teden restavracij maja 2013

Izbor Nedelovih gostiln 2013

Cook it raw: Ana Roš, prva in edina

Kumparička- slovensko-hrvaški kozji sir iz Istre

SladoLent: 5.000 obiskovalcev v 16 dneh

SladoLent: Pri Florjanu, Panorama in VSGT

SladoLent: Vila Bled, Promenada in 1906

SladoLent: Hiša Franko, Mahorčič, Livada Prestige

SladoLent: Mak, Dam, Novi svet

SladoLent: Maxim, Jezeršek, Betnava

SladoLent: Maxim, Rajh, Arena

SladoLent: Novak, Na gradu, Rajh

SladoLent: Pavus, Novak, Na gradu

SladoLent: Pavus, Zemono, Danilo

SladoLent: Habakuk, Arena, Rožmarin

SladoLent: Habakuk, Mak, Betnava

SladoLent: JB, Debeluh, Krištof

Avtorski street food z Lenta

Promenada slovenskih chefov

Teden restavracij – dan potem

Gourmet pod vedrim nebom

Leta '12, od 12. maja: 12 menijev za 12 evrov!

Oranžna (vinska) revolucija

Prestolnica okusov in Kozarec dobrega vina

24 ur na Dunaju

Vinsko jadranje Split – Hvar – Korčula – Vis – Split

Vedno bolj zlate istrske oljke

Belo ali rdeče? Ne, oranžno!

Omleta z brusnicami z Železničarskega doma

Dva (nova) lokala in dve (stari) opravičili

V letu 2012 bom …

Veliko vonja, malo okusa

Naši in tuji vinarji iščejo trg

Le Cordon Bleu

Tradicionalna slovenska kuhinja - 20 najboljših

O sončkih in še čez

Izbor Nedelovih gostiln 2012

Prehranjevanje kot igra raziskovanja

Ko zadiši iz domače pečice

Jej dobro in zdravo, jej sezonsko in lokalno

Utrgajte si paradižnik!

Rad dobro jedel.bi

SladoLent: kdaj bo spet?

SladoLent, kulinarična predstava na mariborskih Benetkah

Ljubezenske izjave na prtičkih pintxosov

Prestolnica okusov

Tudi v Mariboru se premika...

Kuharjev prestop

Ne le razlika v ceni

Dolgi ponedeljek

O ocenjevalcu

O slovenskih chefih

O gostilničarjih

O cenah v slovenskih gostilnah

O natakarjih

O novi slovenski kuhinji

Okusno 2011

Izbor Nedelovih gostiln 2011

Istrska jesen

Kuharski spektakel

Naši Robuchoni

Pa četudi ni vedno gostilna

Dunajski in zos

Piknik in Ljubljana

Hi-tec v kuhinji

Zasluži si!

Kulinarična transverzala

Chefi in vinarji

Preprosto, a posebno

Na svidenje, šparglji

Jejte dobro!

S poreklom

Ko zadiši

Naj nekaj ostane

Eksperimentalno

Še kar mavrahi

Zdaj pa na kolo!

Po veliki noči

Veliko šunko in lepe pirhe!

V gostilni Pri čunti

Neprimerljive cenovne primerjave

Deset Štajercev

Vroča jed le na toplem krožniku

Kdo kuha? Oba!

Smuka zlakotni

Pod chefovim nadzorom

Po jutru se dan pozna

Dobrojedov dnevnik 51, 52-09

Dobrojedov dnevnik 50-09

Dobrojedov dnevnik 49-09

Dobrojedov dnevnik 48-09

Dobrojedov dnevnik 47-09

Dobrojedov dnevnik 46-09

Dobrojedov dnevnik 44,45-09

Dobrojedov dnevnik 43-09

Dobrojedov dnevnik 42-09

Dobrojedov dnevnik 41-09

Dobrojedov dnevnik 40-09

Dobrojedov dnevnik 39-09

Dobrojedov dnevnik 38-09

Dobrojedov dnevnik 37-09

Dobrojedov dnevnik 36-09

Dobrojedov dnevnik 35-09

Dobrojedov dnevnik 34-09

Dobrojedov dnevnik 33-09

Dobrojedov dnevnik 32-09

Dobrojedov dnevnik 31-09

Dobrojedov dnevnik 30-09

Dobrojedov dnevnik 29-09

Dobrojedov dnevnik 26,27,28-09

Dobrojedov dnevnik 25-09

Dobrojedov dnevnik 24-09

Dobrojedov dnevnik 23-09

Dobrojedov dnevnik 22-09

Dobrojedov dnevnik 21-09

Dobrojedov dnevnik 20-09

Dobrojedov dnevnik 19-09

Dobrojedov dnevnik 18-09

Dobrojedov dnevnik 17-09

Dobrojedov dnevnik 16-09

Dobrojedov dnevnik 15-09

Dobrojedov dnevnik 14-09

Dobrojedov dnevnik 13-09

Dobrojedov dnevnik 12-09

Dobrojedov dnevnik, 11-09

Dobrojedov dnevnik, 10-09

Dobrojedov dnevnik 33

Dobrojedov dnevnik 32

Dobrojedov dnevnik 31

Dobrojedov dnevnik 30

Dobrojedov dnevnik 29

Dobrojedov dnevnik 28

Dobrojedov dnevnik 27

Dobrojedov dnevnik 26

Dobrojedov dnevnik 25

Dobrojedov dnevnik 24

Dobrojedov dnevnik 23

Dobrojedov dnevnik 22

Dobrojedov dnevnik 21

Dobrojedov dnevnik 20

Dobrojedov dnevnik 19

Dobrojedov dnevnik 18

Dobrojedov dnevnik 17

Dobrojedov dnevnik 16

Dobrojedov dnevnik 15

Dobrojedov dnevnik 14

Dobrojedov dnevnik 13

Dobrojedov dnevnik 12

Dobrojedov dnevnik 11

Dobrojedov dnevnik 10

Dobrojedov dnevnik 9

Dobrojedov dnevnik 8

Dobrojedov dnevnik 7

Dobrojedov dnevnik 6

Dobrojedov dnevnik 5

Dobrojedov dnevnik 4

Dobrojedov dnevnik 3

Dobrojedov dnevnik 2

Dobrojedov dnevnik 1

Filetiran ribji trend 10. del

Zrezek v obleki 9. del

Pozdrav iz kuhinje 8. del

Curry namesto golaža 7. del

6 hodov za 6 prijateljev 6. del

V Istro po in na tartufe! 5. del

Le človek je za mizo 4. del

Martin Krpan je znova v modi 3. del

Špageti ne marajo bolonjeze 2. del

Nogometaš za 30 funtov 1. del

   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND