Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 
Nogometaš za 30 funtov 1. del
25.10.2004

Včasih je bilo enostavno. Poslovnež si je slekel suknjič, ga obesil na naslonjalo stola, odvezal kravato, zavihal rokave in si za ovratnik odpete srajce zamašil nekaj slinčku podobnega.In potem je začel, v družbi sotrpinov širokih pasov, polnih krožnikov, vedno praznih kozarcev in glasbe za ušesi. Pa z naročilnico v žepu, seveda. Danes pa je komplicirano.

Danes ni več dovolj le znati prijeti kračo v roko. Tudi ni dovolj, da se poslovnež spozna na finance, pa na marketing in na novi model audija. Tudi nista dovolj več le čim večji fikus in čim lepša tajnica. Pa da je naročilnica vedno v žepu. Danes se mora poslovnež enako kot na menedžment spoznati na – dobrojedstvo! Današnji poslovnež mora vedeti, katera restavracija je trenutno v Londonu najbolj in, našteti mora znati vse francoske sire in vse italijanske testenine, ločiti mora med čilskim, kalifornijskim in koprskim shirazom, tikati se mora s kuharji s tremi zvezdicami in vinarji s tremi kozarci, v svojem rokovniku pa mora imeti tedensko najmanj tri rezervacije v restavracijah, o katerih pojejo najbolj glasno gostilniški ocenjevalci (kot je tukaj podpisani).

Današnji poslovnež mora biti, skratka, kulinarični strokovnjak! A, kako to postati? Nič lažjega. Le pridno berite naprej. A la carte za dobrojedce ni nič drugega kot vodič za preživetje v današnjih napornih dobrojedskih časih.

Raje kuhar kot nogometaš

Najbolj znani kuhar v Londonu se imenuje Gordon Ramsay. Včasih je bil profesionalni nogometaš, pri državnih prvakih Glasgow Rangers! Potem pa je 25-leten uvidel, da bo boljše zaslužil kot kuhar. In danes (38-leten) ga po zaslužku, ki mu priteka iz kar sedmih restavracij, ki imajo skupaj kar 7 Michelinovih zvezdic, prehiteva le Backham! Gordon Ramsay je najprej poskrbel za evforijo z Aubergine v Chelsea, potem pa se je preselil v bivši Tante Claire v Royal Hospital Road in postal v Londonu to, kar je Pierre Gagnaire v Parizu: kuharska avantgarda, original, kuhar s perfektnim podpisom francoske haute cuisine. Toda, če želite v njegovo restavracijo, ki se ponaša s tremi michelinovimi zvezdicami, morate rezervirati dolgo, dolgo vnaprej. In če vam uspe, morate imeti zelo, zelo debelo denarnico. London je, namreč, najdražja svetovna kulinarična metropola. Še Pariz je cenejši, če ne pri največjih, pa zagotovo v bistrojih. V Londonu se v restavraciji za 50 funtov po glavi (75 evrov) ne boste najedli. Pri Ramsayu se ta cena hitro približa 200 funtom, edini menu, saj izbira ni možna, pri Jaimieju, londonskem golem chefu, ki je po popularnosti edina konkurenca nogometašu, ki ne zna streljati enajstmetrovk, in kjer kuhajo njegovi frendi z ulice, stane 65 funtov, skupaj z vini 95!

A saj niso krivi londonski kuharji in patroni. Krivi so turisti! Torej je potrebno poiskati mesta, kjer turistov – ni! Ena rešitev so kosila (set lunches), saj ima večina tudi najboljših restavracij v času kosila posebne poslovne menuje, na katerih turistov ni, saj se ti tačas prehranjujejo na ulici s fast foodom, zato so cene lahko zmerne. V enem najboljših londonskih hotelov Claridge's - Oxford street je ravno prav stran, da so trgovine blizu, nakupovalni trušč pa daleč - ima Gordon Ramsay svojo restavracijo, ki ji je prikuhal eno michelinko. Cena kosila: trije hodi za 30 funtov. Najboljše razmerje cena:kakovost v celem Elizabethinem kraljestvu!

Francoski naglas v legendarnem hotelu

Če želite dve muhi na en mah, Claridge's (cena sobe od 500 do 3.000 funtov!) in Ramsay, potem rezervirajte za kosilo. Dovolj bo kak teden, dva vnaprej. Amuse bouche, Ramsayeva dobrodošlica gostom iz Slovenije, je bil v obliki zelenjavne veloute, vendar ne kot bela omaka, temveč kot žametna, gostljata juha (povezana z rumenjakom in smetano) iz zelene, s svežimi zelišči in na hitro popečenimi gobicami ter kapljo nedolžnega olivnega olja. V majhni skodelici, s srebrnim pokrovom in majhno žličko ter štirimi natakarji, ki so do perfekcije izpeljali ceremonial predaje Ramsayevega darila. Ob tem mi najbrž ni potrebno omeniti, da je imel natakar, ki je bil zadolžen za komunikacijo, francoski naglas. Mozaik foie gras na ovalnem wedgewood porcelanu v obliki terine, s plastjo črnih tartufov in kepico kuštrave solate iz najmanjših listov, da smo se lahko spraševali, le kam so dali velike, zloženih v majhen valj, z lečo na dnu in hrustljavim, skoraj do črnega na odprtem ognju popečenim temnim kruhom, je imel za spremljavo rezultat nasveta mlade sommelierke v fraku, seveda, sladki sauternes iz semillona in sauvignona, seveda ne Chateau d'Yquem, a zato z nič manj alkohola, kisline in žlahtnega botritisa.

Kar so obljubili, to so tudi prinesli: tortelin z jastogom je bil res le eden, zato pa na grški solati, okrog katere je tretji ali četrti, kdo bi jih štel, natakar iz srebrne sauciere polil paradižnikov consomme. Toplo hladna kombinacija, pri kateri pa je motilo, da je mrzla zelenjava prehitro shladila paradižnikovo bistro tekočino. Njena solata, pomladna, je bila slana, preslana, toda le tako dolgo, dokler na vilici niso bili s solatnimi listi tudi trdi zeleni beluši in mehke majhne artičoke. Združeni okusi so se imenitno ujeli, vizualno pa so jih dopolnili še poletni črni tartufi, ki pa v letniku 2004 ne v Istri ne v Piemontu ne v Perigordu nimajo prav nobene arome. Jagnjetina je bila darežljivo marmorirana, da jo je bilo užitek rezati, od skoraj surovega, a nič krvavega, do zunaj prepečenega in hrustljavega, z majhnimi srebrnimi čebulicami in še manjšimi poljubčki pireja. Meso je ležalo na belem fižolu v omaki majhnih, mešanih gozdnih gobic. A najboljše je prišlo spet iz sauciere, jagnječja žametna omaka, ki je zagotovo prispevala levji delež k kar sedmim Ramsayevim michelinkam.

A v izenačeni tekmi testne ekipe v Claridgu sredi Londona je vseeno zmagala majhna pegatka, ki se je topila v ustih kot še nobena pred njo, svoje pa je še prispevala iz bakrene posode zeliščna rižota, ki se je dopolnjevala z mavrahi in debelim fižolom. In spet omaka, ne le ena, ne le rdeča iz perutninske osnove, kar dve, še nežna smetanova, obliti tako, da sta se le nežno dotikali. Dotolkel nas je s sladicami.

Ramseyu pa še ni bilo dovolj! Dotolkel nas je s sladicami. Kapo dol pred takšnim nogometašem pa pred takšnim hruškovim kolačem in svežim hruškovim sorbetom, valrhona čokoladno in pralinino tarte s sladoledom iz bele čokolade, mandljevim creme brulee z mariniranimi breskvami in mandljevim sladoledom ter kokosovim parfaitom z ananasom in vanilijevo juho ter šampanjsko granite! Le cigaram smo se izognili. Saj je pisalo: "Če želite kaditi cigare, naredite to le v dogovoru z drugimi gosti!" Velika dvorana s spuščenimi lestenci in vzvišenimi Angleži je bila nabito polna.

Ah, pa še to: sladice se med Angleži imenujejo pudding; pri jedi se ne reče dober tek, temveč se kar je; napitnina je 15 % in delikatesni oddelek v Selfridges je (še) boljši od Harrodsa!


Dobrojedski slovar

A la carte:
sami si izberite iz jedilnega lista; če znate...
Michelinove zvezdice: le tri, toda odločajo o kuharskem biti ali ne biti;ena zvezdica: zelo dobra kuhinja, ki si zasluži vašo posebno pozornost; dve zvezdici: izvrstna kuhinja, ki si zasluži, da zavijete s poti; tri zvezdice: ena najboljših, ki si zasluži potovanje samo zaradi nje.

Haute cuisine:
francoska visoka kuhinja, ki pomeni predvsem kuharsko vrhunskost, ki ne živi v preteklosti, temveč ustvarja sedanjost.

Patron:
lastnik gostilne; tisti, ki prispeva denar, da lahko kuhar nato testira na gostih svoje znanje.

Amuse bouche:
majhna začetna jed, ki jo kuhar podarja svojemu gost in s katero se mu tudi predstavi - kaj zna in zmore. Amuser = zabavati; bouche = usta. Tudi amuse gueule, gourmandises, dobrodošlica, pozdrav iz kuhinje.

Veloute:
bela osnovna omaka, v glavnem iz telečje ali perutninske osnove; osnova za številne nadgrajene omake; tudi gostljata juha, narejena iz veloute.

Foie gras:
jetra posebej mastnih, pitanih gosi (tudi rac).
Sommeliere: vinski strokovnjak, svetovalec gostu v restavraciji.

Sauternes:
vinorodno področje v francoskem Bordeauxu, od koder prihajajo najbolj znana in draga sladka bela vina.

Botrytis Cinerea:
žlahtna plesen, ki v vlažni in blagi jeseni napade kožo grozdnih jagod, ki počijo in zaradi tega voda v njih izpari, tako da ostane le visoka koncentracija najboljših grozdnih sestavin, zmanjša se kislina, povečata pa se sladkor in ekstrakt. Velikokrat značilnost tudi predikatnih vin iz Podravja.

Sauciere:
majhna posoda s tankim in dolgim tulcem za serviranje omak. Kuhar, ki pripravlja omake, je saucier.

Consomme:
bistra krepka juha.

Pegatka:
majhna kokoš prvotno afriškega porekla, fazanova sorodnica, z nežnim, vendar temnim mesom, nekoliko divjačinskega okusa (italijansko faraona, francosko pintade, angleško guinea fowl).

Valrhona:
grand cru de chocolat, najboljša temna čokolada na svetu; majhna tovarna z le 150 zaposlenimi iz okolice Lyona v Franciji.

Creme brulee:
zažgana krema, ki je pravzaprav angleškega izvora, a je postala najbolj znana francoska sladica; jajčna krema s smetano, sladkorjem in vaniljo, karamelizirana po vrhu.

Parfait:
kremasta zmrzlina zvončaste oblike.

Granite:
italijanska zmrzlina iz sadnega sirupa ali pireja.


Preberite tudi:

Pomladni Teden restavracij: 11. - 20. marec

Teden restavracij jesen 2015

Teden restavracij 2015, 2. del

Nekaj o kranjski klobasi

5. SladoLent na Festivalu Lent

SladoLent 2015: 27 chefov v devetih večerih

Teden restavracij: več kot 34.000 gostov!

Teden restavracij 2015 - pomlad

Teden restavracij 2015: v znamenju nove slovenske kuhinje

Slovenske gostilne so iz leta v leto boljše. Preverjeno!

Jesenski Teden restavracij: več kot 30.000 gostov!

Teden restavracij od 18. do 26.oktobra

4. SladoLent: že po polovici rekorden!

4. SladoLent: 37 chefov, 79 jedi, 32 vin

4. SladoLent: 16 dni vrhunskega street fooda

Od burgerjev do mišelink: ameriška hrana na zahodni obali

Šola okusov: vse iz ostankov

Pizza - ta je ta prava

Končno: žar 2014!

Teden restavracij: 100 menijev, 69 chefov, 14 evrov

Teden restavracij letos dvakrat!

Kulinarično leto 2013 - Nedelovi sončki

Vinsko izletništvo med Napo in Sonomo v Kaliforniji

Zapiski TR 2013: najboljši odmevi

Dobre jedi za 13 evrov

Teden restavracij: ne na slepo

Teden restavracij 2013, 12. do 20. oktober

Teden restavracij od 12. - 20. oktobra 2013

3. SladoLent: program, chefi in jedi

SladoLent: 15 vinarjev, 30 vin

3. SladoLent: 16 dni, 34 chefov

JRE ima že 13 članov

Oranžna energija na Obali

Štajerska pomlad, končno!

Slovenski Teden restavracij maja 2013

Izbor Nedelovih gostiln 2013

Cook it raw: Ana Roš, prva in edina

Kumparička- slovensko-hrvaški kozji sir iz Istre

SladoLent: 5.000 obiskovalcev v 16 dneh

SladoLent: Pri Florjanu, Panorama in VSGT

SladoLent: Vila Bled, Promenada in 1906

SladoLent: Hiša Franko, Mahorčič, Livada Prestige

SladoLent: Mak, Dam, Novi svet

SladoLent: Maxim, Jezeršek, Betnava

SladoLent: Maxim, Rajh, Arena

SladoLent: Novak, Na gradu, Rajh

SladoLent: Pavus, Novak, Na gradu

SladoLent: Pavus, Zemono, Danilo

SladoLent: Habakuk, Arena, Rožmarin

SladoLent: Habakuk, Mak, Betnava

SladoLent: JB, Debeluh, Krištof

Avtorski street food z Lenta

Promenada slovenskih chefov

Teden restavracij – dan potem

Gourmet pod vedrim nebom

Leta '12, od 12. maja: 12 menijev za 12 evrov!

Oranžna (vinska) revolucija

Prestolnica okusov in Kozarec dobrega vina

24 ur na Dunaju

Vinsko jadranje Split – Hvar – Korčula – Vis – Split

Vedno bolj zlate istrske oljke

Belo ali rdeče? Ne, oranžno!

Omleta z brusnicami z Železničarskega doma

Dva (nova) lokala in dve (stari) opravičili

V letu 2012 bom …

Veliko vonja, malo okusa

Naši in tuji vinarji iščejo trg

Le Cordon Bleu

Tradicionalna slovenska kuhinja - 20 najboljših

O sončkih in še čez

Izbor Nedelovih gostiln 2012

Prehranjevanje kot igra raziskovanja

Ko zadiši iz domače pečice

Jej dobro in zdravo, jej sezonsko in lokalno

Utrgajte si paradižnik!

Rad dobro jedel.bi

SladoLent: kdaj bo spet?

SladoLent, kulinarična predstava na mariborskih Benetkah

Ljubezenske izjave na prtičkih pintxosov

Prestolnica okusov

Tudi v Mariboru se premika...

Kuharjev prestop

Ne le razlika v ceni

Dolgi ponedeljek

O ocenjevalcu

O slovenskih chefih

O gostilničarjih

O cenah v slovenskih gostilnah

O natakarjih

O novi slovenski kuhinji

Okusno 2011

Izbor Nedelovih gostiln 2011

Istrska jesen

Kuharski spektakel

Naši Robuchoni

Pa četudi ni vedno gostilna

Dunajski in zos

Piknik in Ljubljana

Hi-tec v kuhinji

Zasluži si!

Kulinarična transverzala

Chefi in vinarji

Preprosto, a posebno

Na svidenje, šparglji

Jejte dobro!

S poreklom

Ko zadiši

Naj nekaj ostane

Kje so polpeti?

Eksperimentalno

Še kar mavrahi

Zdaj pa na kolo!

Po veliki noči

Veliko šunko in lepe pirhe!

V gostilni Pri čunti

Neprimerljive cenovne primerjave

Deset Štajercev

Vroča jed le na toplem krožniku

Kdo kuha? Oba!

Smuka zlakotni

Pod chefovim nadzorom

Po jutru se dan pozna

Dobrojedov dnevnik 51, 52-09

Dobrojedov dnevnik 50-09

Dobrojedov dnevnik 49-09

Dobrojedov dnevnik 48-09

Dobrojedov dnevnik 47-09

Dobrojedov dnevnik 46-09

Dobrojedov dnevnik 44,45-09

Dobrojedov dnevnik 43-09

Dobrojedov dnevnik 42-09

Dobrojedov dnevnik 41-09

Dobrojedov dnevnik 40-09

Dobrojedov dnevnik 39-09

Dobrojedov dnevnik 38-09

Dobrojedov dnevnik 37-09

Dobrojedov dnevnik 36-09

Dobrojedov dnevnik 35-09

Dobrojedov dnevnik 34-09

Dobrojedov dnevnik 33-09

Dobrojedov dnevnik 32-09

Dobrojedov dnevnik 31-09

Dobrojedov dnevnik 30-09

Dobrojedov dnevnik 29-09

Dobrojedov dnevnik 26,27,28-09

Dobrojedov dnevnik 25-09

Dobrojedov dnevnik 24-09

Dobrojedov dnevnik 23-09

Dobrojedov dnevnik 22-09

Dobrojedov dnevnik 21-09

Dobrojedov dnevnik 20-09

Dobrojedov dnevnik 19-09

Dobrojedov dnevnik 18-09

Dobrojedov dnevnik 17-09

Dobrojedov dnevnik 16-09

Dobrojedov dnevnik 15-09

Dobrojedov dnevnik 14-09

Dobrojedov dnevnik 13-09

Dobrojedov dnevnik 12-09

Dobrojedov dnevnik, 11-09

Dobrojedov dnevnik, 10-09

Dobrojedov dnevnik 33

Dobrojedov dnevnik 32

Dobrojedov dnevnik 31

Dobrojedov dnevnik 30

Dobrojedov dnevnik 29

Dobrojedov dnevnik 28

Dobrojedov dnevnik 27

Dobrojedov dnevnik 26

Dobrojedov dnevnik 25

Dobrojedov dnevnik 24

Dobrojedov dnevnik 23

Dobrojedov dnevnik 22

Dobrojedov dnevnik 21

Dobrojedov dnevnik 20

Dobrojedov dnevnik 19

Dobrojedov dnevnik 18

Dobrojedov dnevnik 17

Dobrojedov dnevnik 16

Dobrojedov dnevnik 15

Dobrojedov dnevnik 14

Dobrojedov dnevnik 13

Dobrojedov dnevnik 12

Dobrojedov dnevnik 11

Dobrojedov dnevnik 10

Dobrojedov dnevnik 9

Dobrojedov dnevnik 8

Dobrojedov dnevnik 7

Dobrojedov dnevnik 6

Dobrojedov dnevnik 5

Dobrojedov dnevnik 4

Dobrojedov dnevnik 3

Dobrojedov dnevnik 2

Dobrojedov dnevnik 1

Filetiran ribji trend 10. del

Zrezek v obleki 9. del

Pozdrav iz kuhinje 8. del

Curry namesto golaža 7. del

6 hodov za 6 prijateljev 6. del

V Istro po in na tartufe! 5. del

Le človek je za mizo 4. del

Martin Krpan je znova v modi 3. del

Špageti ne marajo bolonjeze 2. del

   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND