Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 


Vedno bolj zlate istrske oljke
Na najpomembnejše mednarodno ocenjevanje oljčnih Sol d’Oro so slovenski oljkarji letos poslali 4 olja. In vsa štiri bodo na podelitvi 25. marca v Veroni dobila nagrado! Med tremi zlatimi zmagovalci pa bo ob Čilencu in Italijanu tudi Istran Boris Jenko (nagrajeni za oceno več kot 70/90 točk pa še Dušan Moljk iz Izole, Franc Morgan iz Šmarij in Franko Lisjak iz Kopra)! hkrati je na največjem slovenskem ocenjevanju deviških oljčnih olj Zlati oljčni vejici mednarodna komisija med 124 vzorci z zlato medaljo nagradila kar 105 olj! Vrhunski oljkarski letnik 2011 v slovenski Istri?

Belo ali rdeče? Ne, oranžno!
Leta 1776 so na bizeljskih Vrhovnicah podrli 17 mogočnih hrastov in iz njih postavili vinski hram, enega največjih na Spodnjem Štajerskem. Še danes stoji, s pogledom na cerkev Sv. Vida in s podobo s steklenic butične (4,5 hektarja) kleti Keltis, ki jo je konec osemdesetih Marijan prevzel od staršev, Ivana in Elizabete Kelhar. Zdaj v novi kleti, ki so jo izvrtali v hrib, kletari skupaj s sinovoma Luko in Mihom.

Omleta z brusnicami z Železničarskega doma
Članek o pohorski omleti iz mariborskega mestnega parka, objavljen na tej strani predprejšnjo nedeljo, ko je šest partnerskih mest postalo evropska prestolnica kulture, je potegnil za seboj sosledje dogodkov, ki so tej najbolj znani mariborski sladici spet našli – očeta. Tukaj podpisani pa sem sokriv, da je vsaj zadnjih 11 let bila pripisana drugemu avtorju.

Dva (nova) lokala in dve (stari) opravičili
Začelo se je obetavno. Z: ”Dobrodošli!” je razdelil jedilne liste - lokal je nov in velik, zato je v tej smeri (”ker se še lovimo”) na zadnji strani simpatično opravičilo - in predstavil še posebno ponudbo. ”Zelenjavna kremna juha je odlična!” Potem pa so, še preden so bile testenine skuhane, trije staknili glave in rezultat se je glasil: ”Se opravičujem, moram vaju premestiti, tukaj imamo rezervirano.” Ker nisva takoj veselo pogledala, je še modro pristavil: ”A zato vaju bom počastil z odličnim čokoladnim soufflejem!”

V letu 2012 bom …
Resolucija zveni preveč o-ze-enovsko. Predolgo se sprejema, potem pa se je tako nihče ne drži. Zaobljuba diši preveč aktualno-politično. Stari ali novi družinski zakonik? Politika politikom, dobra hrana dobrojedcem, saj, koliko se jih zaobljubi, potem pa – loči?! Torej naj bodo sklepi, in seveda letni. Ker jih mora vsak sam sprejeti in po možnosti še pred silvestrom, jih vi že imate, a morda boste pa vseeno še katerega dopisali. Dobrih namer ni nikoli preveč.

Veliko vonja, malo okusa
Če se že pogovarjamo o sezonskem in regionalnem, potem je logično, da se decembra o – tartufih. Gre navsezadnje za (po)živilo, ki je deležno največ sezonskih in regionalnih prevar. Zato kar naravnost: jejte tartufe le tam in takrat, kjer/ko rastejo!

Naši in tuji vinarji iščejo trg
Tudi veliki bordojci so se začeli ozirati po majhnih tržiščih! Clinet se sicer ne piše Petrus, a vseeno gre za enega vodilnih chateaujev butičnega vinorodnega okoliša Pomerol, znotraj najbolj znanega vinskega področja na svetu, Bordeuxa. Na posebni večerji v okviru zagrebškega vinskega festivala smo ga okušali v prestižni restavraciji Zinfandel hotela The Regent Esplanade.

Le Cordon Bleu
Le Cordon Bleu je najbolj znana kuharska šola na svetu, Julia Child, ameriška TV kuharica (film Julie & Julia), pa njena najbolj znana učenka. A v dobrih sto letih je šolo obiskovalo več sto tisoč kuharic in kuharjev, ki so tako ponesli slavo visoke francoske kuhinje po vsem svetu. Slovencev med njimi pa je bilo zelo malo.

Tradicionalna slovenska kuhinja - 20 najboljših
Najboljša ponudba slovenske kulinarične dediščine - Iz knjige Izbor Nedelovih gostiln 2012

O sončkih in še čez
O kriterijih ocen na teh straneh, v NeDelu in Izboru Nedelovih gostiln 2012 – Kako ocenjujemo? – Kdaj se zgodi rop, kdaj pa radi plačamo, ker odhajamo bogatejši?

Izbor Nedelovih gostiln 2012
Izšel je novi kulinarični vodič po 100+ slovenskih in tujih gostilnah avtorja Uroša Mencingerja – 156 strani, založnik Delo d.d., cena 12,99 € - Posebne nalepke za izbrane gostilne – Tudi v angleščini – 100+ best dining experiences in Slovenia

Prehranjevanje kot igra raziskovanja
Zmaga na oblikovalski okuševalnici Eat & Drink design 2011 ljubljanskega Meseca oblikovanja v Celje in Laško

   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17   
 
Kava in mandlji
Kavna panna cotta z mandljevim krokantom
Izberite recept            
 
 
Caprese drugače
Mocarela in jagode

Zakaj on zanjo            
 
 
 
Ali poznate akcijo Teden restavracij?
Poznam, saj sem v času Tedna restavracij obiskal več sodelujočih restavracij.  
Poznam, saj sem v času Tedna restavracij obiskal eno restavracijo.  
Poznam, vendar nisem obiskal nobene restavracije.  
Teden restavracij? Še nikoli slišal ...  
 
 
Od mišelink do vampov


Obiskali smo: Petz im Gusshaus, Dunaj
   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND