|
Ni ga čez pohano kuro 12. del Ob iskanju novosti v novi štajerski kuhinji ne smemo pozabiti na tradicijo. Pri čemer pa niso pomembne le tradicionalne štajerske jedi - mariborskih tako ni -, temveč tudi tradicionalne jedi, ki jih pripravljajo povsod, a svojo prepoznavnost so si pridobile pri nas. Zato, ker so, enostavno, boljše.

| Ena meja in dva štajerska obraza 11. del Priznani kulinarični vodnik Gault Millau je za leto 2005 ugotovil, da je to leto Štajerske, saj ni še nikoli štajerskim gostilnam podelil toliko svojih kuharskih kap. Ocenjeval je, seveda, le avstrijske gostilne, saj čez mejo Gault Millau še ni zašel. In če bi? Žal ima štajerska kulinarika dva povsem različna obraza. Loči pa ju meja.

| Kdo je kriv? Mi, vi in jaz! 10. del Le štiri pravila je potrebno spoštovati, pa bodo naše gostilne dosti boljše: 1. Odkrivati! 2. Okušati! 3. Poznati! 4. Trenirati! Če ne bomo postali raziskovalni, izbirčni in kritični, bomo večno jedli - slabo!

| Volja ne potrebuje diplome 9. del Že z malo dobre volje natakarjev, kuharjev in patronov bi se stanje v štajerskih gostilnah lahko hitro močno izboljšalo.

| Hvala bogu da sem novi Štajerc! 8. del Za novo štajersko kuhinjo sta nujna najmanj dva novinca: novi kuhar in novi gost. Zanju, za novega štajerskega kuharja in novega štajerskega dobrojedca, pa je nujno le eno: novo znanje!

| Sezonsko in regionalno 7. del Nova štajerska kuhinja mora najprej premagati miselnost prepolnih krožnikov in čim nižjih cen in iz pozabe na krožnike spet položiti vso pestrost regionalnih pridelkov in produktov, šele potem bomo tudi na Štajerskem lahko začeli v gostilnah dobrojedsko uživati.

| Ni novega brez starega 6. del Kakšna je sploh nova štajerska gostilna? Je to neka moderna zgradba futurističnih oblik? Fasada v steklu in kovini, kuhinja v računalnikih, jedilnica z dizajnerskimi (beri: trdimi) stoli?

| Blitvine oči z mocarelo 5. del Kakšna je lahko nova štajerska kuhinja, če ima kuharica dovolj znanja, razgledanosti, vedoželjnosti, odprtosti, želje, volje, ljubezni in podjetnosti? Eno takšno smo našli v Prlekiji, torej gre za prleško inačico novoštajerske kuhinje!

| Furnir na krožniku 4. del Vem, o čem razmišljate ob četrtem nadaljevanju Štajerskega jedilnika! Po glavi vam roji vprašanje: "Zakaj toliko besed o novi štajerski kuhinji?" Res, saj smo že doslej jedli... In se vedno najedli... Zakaj, torej, potrebujemo nekaj novega?

| Deset novih kuharskih zapovedi 3. del Ker bo v novih štajerskih vinih ostal stari štajerski značaj, nadgrajen z novimi znanji in tehnikami, predvsem v kleti, kjer se v preteklosti iz dobrega grozdja ni znalo narediti še boljšega vina, bo morala po tej poti tudi nova štajerska kuhinja.

| Zakaj je Štajerce dobrega strah? 2. del Kulinaričnega strahu je na Štajerskem občutno preveč. Strah je kuharje, da bi ustvarili kaj novega, strah je gostince, da bi poleti pogrnili svoje mize tudi na ulici, strah je mesarje, da bi razkosali ovčko, strah je natakarje, da bi natočili vino v kozarec iz buteljke, strah je goste, da bi poskusili kaj "krvavega"

| Preko ORF v najboljšo gostilno na svetu 1. del Eno je štajersko kulinarično izročilo, ki je nedvomno bogato. Drugo pa je štajerska sedanjost. Ki ni bogata...

| |
|
|
|