Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 

Hrana:
Vina:
Postrežba:
Ambient, čistoča, okolje, parking:
Cena/kakovost:
SKUPAJ:  
  (71 od 100)


Gostilna ocenjena 6 krat

Hrana:
6 krat
Vina:
5 krat
Postrežba:
6 krat
Ambient, čistoča, okolje, parking:
5 krat
Cena/kakovost:
5 krat

Ocenite gostilno
 
 
Na griču, Sv. Trojica
Domače po gosposko

Mlada gostilna s starim videzom na Sv. Trojici - Lepo, z občutkom za tradicijo, obnovljena hiša na trojiškem griču - Sezonski jedilnik, na katerem je vedno kaj novega - Od ledene juhe do z beluši prešpihane svinjske ribice

To pa je bila vročina, kajne! Nobena marela, še tako grdo pobarvana in popisana, ni pomagala. Pa saj je že od vekomaj znano, da je najboljša gostilniška senca pod kostanjem. Zato pa so bile v tej vročini domače gostilne hit. Tako smo tudi našli na Sv. Trojico, v gostilno Na griču. Toda, presnečenje. Kostanjeva senca da, toda le za avto... Kaj pa za nas? Ja, klima, vendar! Moderna domača gostilna, skratka!

Sicer pa so domače gostilne stare, Na Griču pa ima šele tri leta. In v domačih gostilnah pečejo in cvrejo, da je veselje, Na Griču pa goste pozdravljajo s sezonskim jedilnikom. Pa še namesto kegljišča je odbojkarsko igrišče.

Kljub temu pa je Na Griču, za mogočno baročno cerkvijo, nad velikim akumulacijskim jezerom, na križišču cest Osek - Porčič - Lenart, gostilna kot s kakšne dobro ohranjene stare razglednice. Nežno rumena fasada, bele obrobe, zelena polkna, cvetoče rože, vse v zelenju. Spodaj je pivnica, zgoraj gostilna, vse v lesu, slikah, na mizah svečani pogrinjki, veliki porcelanasti podkrožniki, iz zvočnikov pritajena glasba (ne radio!). Ni sicer staro, toda še manj moderno načičkano. Z okusom, predvsem pa, za Sv. Trojico, pogumno!

Vas pred mestom

Dobrodošlico, malo domače jetrne paštete s črno redkvijo in bučnim oljem, sva dobila na mizo (vaza, cvetlice, krožniki, vse v stilu) kar na treh podkrožnikih, da sem si kratke hlače začel vleči čez kolena. Ni kaj, Černecovi (mednarodna špedicija) hočejo na svojem griču narediti vtis. Temu bi lahko rekli kar gosposka gostilna.

Jedilni list naju je pozdravil s pesmico - "Lepa cerkvica na trojiškem hribu stoji, v dolini jezerce se blešči, zorane njive pridnih ljudi obdajajo nas, in tukaj smo mi, gostilna Na griču, prav za vas" - natakar pa z rumenimi lasmi, ki so se imenitno ujeli s pogrinjkom. Tako kot se njegova govorica ujema s trojiškim dialektom. Pa saj imajo prav: kje pa piše, da na vasi ne bi mogli biti bolj napredni od mesta?!

Še posebej, če to dokazujejo z jedilnikom. Naju je prav presenetilo, ko so nama namesto hobotnice v solati za osvežitev ponudili ledeno juho. In še dodatno, ko sva jo poskusila! Ribez, jagode, melona, lubenica, gosta sadna juha, pretlačena, da je niso nobene zmlete peške pogrenile. Zunaj je bilo 36 stopinj v (kostanjevi) senci, ledene juhe pa Na griču nima na jedilniku. Torej je kuhar zjutraj pogledal pod nebo in na drevo! Bravo!

Tudi zelenjavna omletka je bila okusna, jajčna, sveže pripravljena, polnjena z različno zelenjavo, med katero je bilo kar nekaj sveže, okrog in okrog ocvrte, fritirane koprive, malo preveč povaljane v moki, jagoda za okras.

Jakobove školjke so bile v smetanasti omaki, razredčeni z vinom, čeznje je bil potresen parmezan, vse skupaj pa na hitro gratinirano. A tudi to je školjke izsušilo, tako da je bil okus le omakast. Sva se pa tolažila, da tisti, ki jih gratinirajo s česnom in maslom, jakobinke še bolj ubijejo.

Vedno kaj novega, svežega

Nadevan por je bil žal preslan (nasploh bi moral kuhar zmanjšati svoj ščepec), kriv je bil pršut, ki bi ga lahko bilo manj, da bi mocarela bolj zadihala, pa tudi paradižnikovi omaki bi bilo potrebno pustiti več prvinskega okusa. Kljub kritičnosti pa pohvale že za izbiro jedi, saj je pri nas prav pri toplih predjedeh premalo izvirnosti. Ribezov list z ribezom kot dekoracija pa je le potrdil, da Na griču vedo, kaj je sezona.

Zato pa so svinjsko ribico tudi prešpikali z belim in zelenim belušem! Meso, zelo kakovostno, je ohranilo vso svojo sočnost, beluša pa svojo trdnost, naravni omaki, malo pikantni, so godili opraženi mandlji, za (gosposki) vtis pa so poskrbele majhne kozice. Če po treh predhodih glavno jed tako z okusom poješ, to že nekaj pomeni.

Pri sladicah sadna zmrzlina ni upravičila svojega imena, saj je bila bolj češnjev biskvit, dobro opit sicer, ki je imel na vrhu plast jajčnega ponvičnika. Orehova palačinka pa za zgled: sveže spečena, vroča, potresena z malo sladkorja v prahu in malo kakava, polnjena z orehi, brez vseh drugih nepotrebnih dodatkov in kičastih okraskov.

"Večkrat nas morate obiskati, ker je pri nas vedno kaj novega, svežega," nama je za slovo zaželel natakar. Pa še prav je imel.Komentar bralcev:

25. 12. 2009: Odlična in lepo pripravljena hrana. Priporočam!


Dodatni podatki

Kako do tja:  v Lenartu na cesto proti Ptuju, v dolini levo proti mogočni cerkvi

Regija:  Štajerska

Značilnost:
sodobno

Naslov:  Cesta Maksa Kavčiča 2, Sv. Trojica v Slovenskih go

Telefon:  02 729 2356

Zaprto:  Ponedeljek

Lastnik:  Črans d.o.o.

Kuhar:  Jože Potočnik

Cene:  opisano kosilo za dva je z vini stalo 9.000 tolarjev

Jedi:
sodobna in sezonska kuhinja s sredozemskim vplivom
goveji karpačo 1450, beluši v solati, divji riž s koruzo v koromačevi srajčki, korenčkova juha z gamberi, ribja juha 400, polži z zeliščnim maslom 1250, gratinirane jakobove školjke 1380, zelenjavne omletke v koprivini srajčki 950, nadevan por z mocarelo in pršutom v paradižnikovi omaki 1130, goveji file na polnjeni papriki 1180, bograč 1050, svinjski file v lisičkini omaki z riževimi polpeti 1780, pečena svinjska ribica z beluši in rakci in zdrobovimi ocvrtki 1850, biftek grič 2550, žrebičkov file v lovski omaki s krompirjevimi kroketi z mandelji 2900, brancin s pršutom v vinski omaki, postrvji file s špinačno omleto, beluši in gobami, prekmurska gibanica, flambirane banane, hruška v refošku 630, sadna zmrzlina 480

Plus:
urejenost in ambient; sezonskost - vse, kar v tem letnem času: jagode, bučke, por, koprive, češnje, ribez, lubenica in led; ambicija in pogum

Minus:
kljub bograču in prekmurski gibanici je premalo regionalnosti; pri vinih več svetovanja; omake lažje, ohraniti čim več naravnega; odpraviti nepotrebne dodatke (mezga, oranža); uporabljati le sveže sestavine.

Dodatno:
pivnica, vrt, odbojka

Leto obiska:  2003

Ponoven obisk:  vsekakor prijeten začetek ali zaključek nedeljskega izleta v Slovenske Gorice   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND