Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 

Hrana:
Vina:
Postrežba:
Ambient, čistoča, okolje, parking:
Cena/kakovost:
SKUPAJ:  
  (59 od 100)


Gostilna še ni bila ocenjena
Ocenite gostilno
 
 
Šmarjeta, Pernica
Beluši z račjimi prsmi

Gostilna v domači hiši, pri Šmarjeti - Majhna gostilna za manjše zaključene družbe in posebne priložnosti - Ob klasičnem (mednarodnem) jedilniku tudi sezonske jedi - V gostilno kot na obisk

Nekatere gostilne imajo ogromno parkirišče, za vsaj dva vlačilca, tri avtobuse in stotnijo avtomobilov. Temu primerno velike imajo dvorane s klopmi za poroke, birme in petdesetletnice. V kuhinjah nimajo posod, temveč kadi (za cvretje). Namesto jedilnega lista imajo kar kazalo Ivačičeve Kuharice. In gostje niso gostje, temveč številke.

Nekatere gostilne pa so majhne. Tri, štiri mize, še najboljše, če je le ena, zaključena družba. Mama je kuharica, sin je natakar. S parkingom je težko, a saj to niso gostilne za avtobuse. Jedilni list ima le eno stran, ponavadi pa je kar prepis dnevne ponudbe najbližje tržnice. V gostilni diši po hrani, ne po olju.Gostje so prijatelji, saj se vračajo.

Restavracija Pri Šmarjeti iz Pernice pri Mariboru sledi ideji majhne gostilne. Skoraj bi ji lahko rekli butična. Oziroma gostilna za obiske. Zakaj bi kuharica razvajala le lastno družino? Če pa lahko hkrati razvaja še goste v kleti! Združeno je, torej, prijetno s koristnim.

Posebna in pomladna ponudba

Že prva stran jedilnega lista pove, da je to restavracija za manjše in zaključene družbe. Kot da prideš na obisk. Toda na obisk z delovnim časom! Vsekakor boljše od tistih podobnih, ki pa delujejo "na črno". Neuradno... Pokličite nas, pa se bomo dogovorili...

Uradne gostilne morajo imeti, seveda, tudi uraden jedilni list. Pri Šmarjeti je ta napolnjen z mednarodnimi kulinaričnimi imeni, ki pa jih nihče več ne kuha... Jih naroča? Nam se je vsekakor zdel precej bolj domiseln dodatek, pravzaprav kar dva, posebna ponudba v obliki belušev (s kratko zgodovino, ki je sicer pri beluših že 3000 let dolga), in spomladanska ponudba v obliki jagenjčka (in kozlička). Čeprav bi ravno v tej smeri Šmarjeta še lahko in morala narediti precej več. Še več butične ponudbe, skratka!. Tisto, kar je zjutraj zraslo. Tisto, kar je dopoldan ponudila branjevka ali prinesla kmetica z najbližje kmetije. Tisto, kar je ta dan kuharici zadišalo. Tako pa je jedilni list preveč standarden oziroma prevelika potuha za tiste, ki se ne upajo prepustiti.

Mize so preveč stisnjene, saj si kar ne moreš predstavljati, da bi bile vse zasedene z jedci. Kljub temu, čeprav v kleti, je dovolj svetlo, z lepimi pogrinjki (lahko bi izpustili papirne serviete, zvite med pravimi iz blaga), z velikim šopkom z vrtnicami in medvejko, plastenko z vodo in pravilno hlajenim vinom brez čebra, majhna restavracija za dva, šefico, ki se suče tudi v kuhinji, in njenega sina, ki se uči poklica med gosti.

Med peninami smo bili radovedni, kaj imajo, in res so nam ponudili nekaj nenavadnega - Sobočanovo. Hladno predjed smo si sestavili sami, kar je pač prednost v butičnih gostilnah, ki se majhnemu številu gostov zlahka prilagodijo. Beluši v solati oziroma marinirani z oljčnim oljem in balzamičnim kisom ter dimljene račje prsi, potresene dopadljivo s parmezanom in poprom, so nam, tudi s pomočjo Gaubejevega suhega sivega pinota, 2002, dovolj mladega, svežega in lahkega za špargljevo vino, vzbudile korajžen tek.

Beluševa juha bi lahko bila bolj ustvarjalna, saj takšna ni pomenila prednosti pred podobnimi juhami, ki jih "navadne" gostilne ponujajo oktobra ali januarja.

Specialiteta hiše so (še vedno) crepes, tanke francoske palačinke. Polnjene z gorgonzolo so bile okusne, toda preveč masla, ki se je pomešal z maščobo sira, je motilo pogled in okus. Današnji dobrojedec rad pokuša in okuša, tako kot včerajšnji, čim več jedi, toda zato morajo biti te čim lažje.

Gosje prsi na biftku

Biftek z gosjimi jetri in belgijskim radičem je bil vzorčen. Pravilno spečen, v naravni omaki, z lepo opraženim in zloženim vitlofom, na vrhu na hitro sotirana, popečena jetra pitane gosi, lepo debel kos, kakovosten. Zato krožnik tudi ni potreboval nikakršne druge nepotrebne navlake. Za ljubitelje mesa priporočam izlet posebej zaradi tega kosa do Šmarjete!

Jagenjček s krompirjem in sladkornim grahom je bil malo drugačen kot drugje zaradi sladkornega, spomladanskega, mladega graha, ki v naših gostilnah ni prav pogosti gost. Sicer pa bi si lepo meso (stegno) želel bolj zapečeno in bolj hrustljavo. Za jagenjčka je pomembna nežnost pri peki pri posameznih kosih, iz hrbta ali fileja, sicer pa si na način pečenke želi prepečenosti.

Zanimive so bile nasekljane piščančje prsi v naravni omaki, "oblite" z berivko s solatnim prelivom. Jed, primerna za center mesta in uslužbensko kosilo, vprašanje pa je, koliko navijačev ima v takšnem tipu gostilne. V njem je pač zaželene več ustvarjalnosti in nenavadnosti.

H glavnim jedem so nam priporočili Čotarjevo terra rosso, ki se je dobro prilegala tako govedini kot jagenjčku, k sladicam pa smo imeli za izbiro Gaubejev polsladek in Vinagov sladek laški rizling, a smo se hoteli važiti in smo izbrali sherry. Pa se je izkazalo, da je fino seco, kar ni šlo niti k jagodam, kaj šele k bananini zmrzlini. A to je bil naš problem, saj so nam svetovali prav.

Do sem je bilo 3+. Rekli smo, da bodo odločile sladice. A niso... Vsekakor mora Šmarjeta prav na tem področju poskrbeti še za kakšno večje presenečenje od vinskega šodoja!Dodatni podatki

Kako do tja:  v Pernici desno, gostilna je takoj za picerijo Napoli.

Regija:  Štajerska

Značilnost:
sodobno

Naslov:  Pernica 9 c, Pernica pri Mariboru

Telefon:  02 642 1144

Zaprto:  Ponedeljek

Lastnik:  Majda Mogu

Kuhar:  Majda Mogu

Cene:  opisano 25.000 za 4

Jedi:
gosja prekajena prsa, solata iz morskih sadežev, krepka juha s šerijem, crepes z lososom ali gorgonzolo, garnele v konjakovi omaki, trije fileji hostese in resti, piščančji file v omaki z grozdjem in rižem, piščančji file z berivko, goveji file z gosjimi jetri in belim radičem, chateaubriand, goveji file caffe de paris, telečji medaljoni šmarjeta, svinjski file na način viljem tell, vinska pena s portom, crepes Suzette.

Plus:
majhnost, butičnost, ker takšne gostilne še kako potrebujemo; sproti pripravljene jedi

Minus:
naj povem na primeru belušev s holandsko omako: to danes poznajo že v vsaki navadni gostilni. Zaradi tega ne bo nihče v Šmarjeti rekel vau... Posebna, sezonska ponudba (kar ponuja letni čas, sonce, tržnica, kuharičino razpoloženje) da, vendar bolj domiselno, ustvarjalno, samosvoje, korajžno.

Dodatno:
gostilna za izbrana praznovanja

Leto obiska:  2003

Ponoven obisk:  goveji biftek z gosjimi jetri   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND