Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 

Hrana:
Vina:
Postrežba:
Ambient, čistoča, okolje, parking:
Cena/kakovost:
SKUPAJ:  
  (83 od 100)


Gostilna še ni bila ocenjena
Ocenite gostilno
 


Karamelizirana skutna omleta


Sorbet iz rabarabare


Krema rabarbare z vijolicami


Kozliček s pljučkami in cmoki


Ščuka, brokoli, sladki janež in melisa


Kopunovo srce, mavrahi in potočni raki


File postrvi, beurre blanc, šparglji, regratovi cvetovi


Tatar postrvi, šparglji, lardo


Fuchsovi ravioli s tartufi in jajcem


Rabarbara juha


Gosja jetra 2


Gosja jetra


Pozdrav iz kuhinje


Pogrinjek s kruhom


Spremljava k aperitivu 
Die Weinbank, Ernovž, Avstrija, 5,5
Vinska banka treh konceptov in treh avtorjev

Priporočam skok čez mejo. Do Ernovža je iz Šentilja le nekaj kilometrov ob Muri in od tam je le nekaj kilometrov do južnoštajerske vinske ceste, na kateri je za vikend toliko Slovencev kot jih je bilo včasih na šopingu v Lipnici. Toda za Weinbank se splača ustaviti še pred vinsko cesto. Zato, da vidiš! Da gostilna nima le enega obraza. Da okusiš! Da jed nima le enega krožnika. Da ugotoviš! Da sezona nima le ene sestavine. Da spoznaš! Da je tudi največja kreativnost ”le” dovršen sistem. Zato Weinbank ni le vinska banka!Imenuje se sicer tako, a je vse drugo bolj. Gerhard Fuchs, ki je svoj čas skoraj čisto do naše meje priklical Michelinove ocenjevalce (Saziani Stubn, Kreuzwirt), je z najboljšim štajerskim vinarjem Manfredom Tementom in vrhunskih vinskim svetovalcem Christianom Zachom zasnoval gastronomski koncept, ki v majhni vasi na vznožju južnoštajerske vinske ceste omogoča sožitje tamkajšnjih vrhunskih vin, viničarske tradicije in visoke avtorske kuhinje. V enem prostoru se hkrati malica, nazdravlja, degustira in dobro je. To bo k nam šele prišlo.


Fuchs v Weinbank bombardira! S hodi in nadaljevanji, s sestavinami, opisi in imeni, s tehnikami, znanjem in idejami. Toda vseeno ničesar ne - poruši! Vse je natančno premišljeno, v sozvočju z naravo (izključna sezonskost), poreklom (kulinarični lokalpatriotizem), ekonomiko (gostilna-restavracija-vinoteka), in pod vodstvom znanja, ki obvladuje še tako drzne ideje in kombinacije.


Opisati vse jedi, vse sestavine, vse ideje in vsa začudenja, sicer ne bi bilo dolgočasno, a bilo bi, oprostite, sadistično. Bistveno je tako, da kljub temu obilju travniških zeli in cvetov, sosedovih izdelkov in posebnosti, francoskih tehnik in imen, štajerskih vin in leg, Fuchsovih idej in spretnosti, vsak naslednji krožnik, vsako novo nadaljevanje pričakuješ lačen in radoveden! Teksture se ujemajo z aromami, okusi z oblikami, barve s temperaturami, občutek na jeziku z mislimi v glavi. Seveda, večina krožnikov ima preveč elementov, da bi se iz vsakega izluščil nadokus, ki vam bo voščil še na mnoga leta, toda to tudi ni kuharjev namen. Chef ne kaže, temveč dokazuje, kaj zna, to pa počne dovolj spretno, da še največji razvajenec ne reče: ”Tega pa ne jem!” Vsak krožnik je kreacija, ki dobi najprej najvišje ocene za umetniški vtis, potem pa še za tehnično izvedbo. Da možgani v tej poplavi informacij ne pregorijo, pa poskrbi jed, ki Fuchsa spremlja, kjerkoli ga vodi njegova kuharska pot.


Ravioli s Fuchsovim podpisom so polnjeni z rumenjakom, zraven je kremna špinača, namesto parmezana je le njegova emulzija, eleganco dajejo tartufi. Družba sestavin, ki ne preseneča, toda chefov podpis navduši-preseneti s tako tanko testenino, da je čudež, kako se vse vidi, a nič ne teče skozi. Sožitje sestavin je skladno z učbenikom (nad)okusov, izvedba pa tako logična, da je jasno, zakaj ima tako preprosta jed toliko ponovitev in še lastno vino za povrh. Werlitschev cuvee (Ewald in Brigitta Tscheppe) iz sauvignona (2007) in morillona (chardonnaya, 2008), je bil po zorenju v sodih leta 2011 polnjen izključno za to jed.


Fuchsova kreativnost se oskrbuje s hribov, bregov, leg in travnikov, iz hlevov in kleti, od sosedov, kmetov in vinarjev. Iz tega v kuhinji, ki je za šankom in ima steklene stene, nastajajo jedi, ki napolnijo tako krčmo - z lačnimi, ki si poželijo tradicionalnih jedi, pripravljenih na boljši način - kot vrhunsko restavracijo - z radovednimi, ki si želijo podpisa znanega chefa, nasvetov znanega sommelierja in vin znanega vinarja.


In zakaj vinska banka? Da v njej shranite svoje vinske dragocenosti, ki doma nimajo prave vlage, prave temperature in pravih jedi.


Zakaj obiskati? (Uroš Mencinger v NeDelu)

Zelo umestno vprašanje, saj so cene na oni strani višje kot na naši. Toda Fuchs v svoji banki kuha z obrestmi! Vsak hod ima več krožnikov in vsak meni ima prej, potem in tudi vmes. Kdor bi rad ceneje, izbere levo, gostilniško stran, kdor bi rad družabno, je za skupno mizo pod steklenicami, kdor bi rad le kaj popil, je za šankom, kdor bi rad za domov, mu zavijejo, kdor bi rad pil svoje, mu odprejo trezor, kdor bi pa rad vrhunsko, se prepusti kulinarični dogodivščini, ki dovršeno združuje tehnike (moderne in tradicionalne), sestavine (odličnost, sezonskost, lokalpatriotizem) in kreativnost (iste sestavine na različne načine).


Kulinarično oceno Uroša Mencingerja iz Nedela si lahko preberete tukaj


VINSKA PONUDBA

Hišni vinar je Manfred Tement; sommelier Christian Zach je zbral najboljša vina z najboljših avstrijsko-štajerskih leg, predvsem vina s potencialom za staranje. Hkrati pa vinska banka ponuja vinske trezorje, v katerih lahko zbiralci vin hranijo svoja vina in jih ob obisku družijo s Fuchsovimi jedmi. Vzorčno druženje vin z jedmi.


Komentar bralcev:Dodatni podatki

Regija:  Avstrija

Značilnost:
visoko avtorsko

Naslov:  Hauptstraße 44, Ehrenhausen (Ernovž), Avstrija

Telefon:  +43 3453 222 91

www:  www.dieweinbank.at

E-pošta:  prostmahlzeit@dieweinbank.at

Zaprto:  torek; odprto od srede do ponedeljka med 12.30 in 15.30 uro ter med 19. in 23. uroodprto od četrtka do nedelje med 12. uro in 13.30 ter od srede do nedelje med 19. in 21. uro (obvezna rezervacija)

Lastnik:  Gerhard Fuchs in Christian Zach

Kuhar:  Gerhard Fuchs

Cene:  meni Gerharda Fuchsa: mali 87 evrov, srednji 98 evrov in veliki 115 evrov; pogrinjek 4,50

Jedi:
vrhunska avtorska kuhinja z močnim lokalnim pečatom

Dodatno:
gostilna (odprta od srede do ponedeljka med 11. in 22. uro), vinoteka

Leto obiska:  maj 2015   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND