Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 

Hrana:
Vina:
Postrežba:
Ambient, čistoča, okolje, parking:
Cena/kakovost:
SKUPAJ:  
  (55 od 100)


Gostilna še ni bila ocenjena
Ocenite gostilno
 


Tiramisu in panakota


Rostbif z žara


Rostbif z žara


Njoki s šparglji


Rezanci z omako karbonara


Divji šparglji in jajčni vinaigrette


Goveji karpačo


 
Gostilnica Mandrija, Ajševica
Meso v velikih kosih

Mandrija je čreda konj. Toda bolj kot to staro besedo poznajo Goričani, Italijani, Vipavci in kar Slovenci tisto Mandrijo, ki je zrasla ob maneži sredi travnikov na koncu Vipavske doline, v Ajševici, na robu Nove Gorice. Konji se pasejo na širnih poljanah okrog posestva, gostje Mandrije pa režejo na veliki terasi in v treh prostornih jedilnicah. Kar da sezona, tartufe, gobe, šparglje, s hišnimi testeninami, in kar dajo krave, na velikih pladnjih, na katerih Mandrijini natakarji spretno in svečano režejo velike stejke.


Mandrija je znana po govedini, ki je vsaj za palec debela in vsaj za dva lačna zadošča.


Slovenci in Italijani, odrasli in otroci, konji in gostje, bližnji in daljni, zunaj in znotraj, vsi opazujejo predstavo, v kateri na konjskem posestvu Mandrija v glavnih vlogah nastopajo goveja pljučna, florentinec, dvojni biftek, rostbif, skratka hrbet, le tu in tam še telečji file. Ko je sezona, ravno skozi vrata prinesejo, enkrat divje šparglje, drugič jurčke, tretjič tartufe, bele in črne. In da vse poteka brez napak in s pravim dramaturškim lokom, ima režiser bele rokavice, ko reže in riba in zlaga ter razlaga, kaj je na rezancih, kaj na njokih, da so šparglji z jajcem ali na solato, vino pa na kvartin in domače. Potem vošči: ”Uživajte!” To imate radi, kajne, je v svoji oceni v Nedelu ugotovil Uroš Mencinger.


Goveji karpačo je popečen, toda v kosu, tako da zunaj dobi skorjo, znotraj pa ohrani sočnost. Divji šparglji so z jajcem, gobe so na žaru, tartufi pa na testeninah. Toda še boljša je karbonara, posebej ko/ker je v gozdu čemaž, v omaki pa so jajca, ne pa (le) smetana. A glavna je vseeno govedina, zaradi katere Mandrijo poznajo od blizu in daleč. Za vikend je takšna gneča, da je dobro tiramisu in panakoto naročiti že ob predjedi, saj bi vam bilo žal, če bi ostali brez.


Mandrija je točno takšna gostilna, s točno takšnimi jedmi, kot in jih imajo radi skoraj vsi. Gostilna brez presenečenj, toda s korektnostjo na krožniku in na računu ter s spretnostjo v kuhinji in strežbi. Za konec tedna pravočasno vprašajte, kdaj in kje je še kaj prostora, med tednom pa se pravočasno pozanimajte, kaj in kje je zraslo ter dozorelo.Zakaj obiskati? 
(Uroš Mencinger v NeDelu)

Mandrija je gostilna za lačne, ki pridejo veseli, saj vedo, kaj bodo dobili, in gredo veseli, saj se bodo še vrnili. Cena? Ne spomnim se več … To pa je tudi glavni odgovor na zgornje vprašanje. Mandrija ni polna zaradi cen, ki pa so korektne, zaradi porcij, ki pa niso majhne, zaradi ponudbe, ki pa ni le všečna (polna gostilna, pa brez rib?!). Mandrija je uspešna zato, ker bo všeč tudi - vam!


Kulinarično oceno Uroša Mencingerja iz Nedela si lahko preberete tukaj

VINSKA PONUDBA

25 vinskih etiket primorskih vinarjev; hišna vinarja Peter Lisjak in Stanko Povh, najbolj priljubljeni Blaževi, Brandulin, Saksida, Santei, Batič. Macarolov teran iz Šepulj se je dobro držal od hladne do vroče govedine.
Komentar bralcev:Dodatni podatki

Regija:  Primorska in Notranjska

Značilnost:
primorsko

Naslov:  Ajševica 81, Nova Gorica

Telefon:  041 752 584

www:  www.mandrija.si

E-pošta:  mandrija@siol.net

Zaprto:  torek in sreda; odprto od četrtka do ponedeljka med 12. in 1. uro (kuhinja med 12. in 22. uro)

Lastnik:  Mitja Devetak

Kuhar:  Miran Pšeničnik in Denis Komel

Cene:  hladne predjedi 7 do 17, juhe 2,50 do 3,50, tople predjedi 6 do 12, glavne jedi 8 do 18 (florentinec 31 evrov/kg), sladice 2,50 do 4; degustacijski meni 28 evrov (6 hodov)

Jedi:
primorske mesne jedi

Dodatno:
Konjeniški klub Mandrija

Leto obiska:  april 2015   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND