Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 



impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 

Hrana:
Vina:
Postrežba:
Ambient, čistoča, okolje, parking:
Cena/kakovost:
SKUPAJ:  
  (58 od 100)


Gostilna še ni bila ocenjena
Ocenite gostilno
 


Žabji kraki


Odojkova krača


Belgijski radič in šampinjoni


Domača pašteta


Krčma


Milna in Rok Robežnik
 
Pri Žabarju, Ljubljana
Stalni gostje in stalno dobre jedi

Tradicionalna gostilna, a za vikend zaprta. Stoletna gostilna, ki pa ima tudi novi del. Še slaščičarna, pivnica in prenočišča, vendar ne vse to skupaj. Preproste jedi, a snežno beli pogrinjki, damastni prtički, visoki peclji in globoki krožniki. Stalno omizje, ki je, ne le pije. In to za največjo, najširšo, najbolj debelo, skratka, častitljivo mizo, tik ob šanku. Pri Žabarju, pa ne le žabe! Žabar je ljubljanska gostilniška institucija, ki od ponedeljka do petka napolni dvorišča in pločnike okrog starega viškega gasilskega doma.


Za dnevno juho je jota z zeljem, ki je tudi na Krasu tako ne znajo skuhati ravno pri vsaki hiši. Saj veste, malo kisla od zelja, malo gosta od krompirja, malo kremna od fižola in malo mesna od pršutove kosti. Za stalne goste, ki imajo vsak teden resen pomenek o starih časih ob štefanu Sirkovega sivega pinota, sta telečja obara ali goveji golaž. Za kosilo, ker za večerjo je že zmanjka, kar tudi veliko pove, je pečenka, s toliko naravne omake, da se v njej okopa cel porcelanski pladenj pečenega krompirja, tistega, ki je zunaj barvit od rumene do rjave, znotraj pa mehek, od kaše do pene. Za tradicijo so žabji kraki, tako sveže (vroče!) ocvrti, da je ustna votlina hitro ”razvalina”. Zanjo pastičo in zanj žrebiček.

Skratka, samo parkirati je težko, vse drugo pa (je) lahko … Pivnica je, namreč, točilnica, kar pomeni, da je nova, a v stari domačiji in urejena etnografsko, toda domačno. Slaščičarna je tudi kavarna, kar pomeni, da imajo Pri (starem) Žabarju tudi mlajši svoj prostor, saj so italijanski sladoledi hišna posebnost že 15 let.

Domača gostilna sredi vasi ob glavnem mestu. Obe sta še vedno kot pred sto leti.

Kulinarično oceno Uroša Mencingerja iz Nedela si lahko preberete tukaj



Komentar bralcev:



Dodatni podatki

Regija:  Ljubljana z okolico

Značilnost:
slovensko

Naslov:  Viška cesta 50, Ljubljana

Telefon:   01 423 2462

www:  www.prizabarju.com

E-pošta:  prizabarju@siol.net

Zaprto:  sobota in nedelja; odprto od ponedeljka do petka med 12. In 22. uro (priporočljiva rezervacija)

Lastnik:  družina Robežnik

Kuhar:  Aleš Brulc in Igor Petek

Cene:  predjedi 4,50 do 12, juhe 3 do 3,50, glavne jedi 6 do 21, sladice 2,50 do 4

Jedi:
tradicionalne slovenske jedi

Dodatno:
slaščičarna in prenočišča

Leto obiska:  december 2014



   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND