Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 

Hrana:
Vina:
Postrežba:
Ambient, čistoča, okolje, parking:
Cena/kakovost:
SKUPAJ:  
  (56 od 100)


Gostilna še ni bila ocenjena
Ocenite gostilno
 


Jabolčni zavitek s sadno omako


Svinjski vrat


Kozličkova jetrca


Konopljina lazanja


Konopljini njoki


Mesnine, siri, namazi

Ekološko posestvo


Urša Kunz
 
Posestvo Trnulja, Črna vas, 3,5
Lepotica iz trnja

Do Črne vasi je iz Ljubljane z ravnilom speljan nasip, ki se najprej, na desni, ustavi pri Plečnikovi cerkvi, potem pa, na levi, pri Pupisovem posestvu. Takšna kot je cerkev, je tudi posestvo. Nekaj posebnega in drugačnega! Zunaj so debela smrekova bruna in cvetoče rdeče pelargonije, na gospodarskem poslopju so gorenjski nageljni, senene bale so skrite za visokim zastorom, okrog električnega pastirja se vozijo bio kolesarji, narezke, hrenovke in jetrca paseta rodovniška pastirja, trata pred stekleno steno, ki gleda konje na paši, je pravkar prišla od frizerja, veliki krožniki, ki imajo vse ekološke certifikate in kontrole, pa zvenijo kot klavirske tipke v Maximu … Posestvo Trnulja iz Črne vasi na Ljubljanskem barju je edini slovenski član nemško-avstrijske verige evropskih Bio hotelov.Trnulja dela v kuhinji zgolj ob nedeljah (ali za najavljene skupine). Toda, pozor, to nikakor ni nedeljska gostilna z menijem za deset evrov, iz jušnikov, mesnih plošč in sladice iz krušne peči. Tako kot ima eko na tržnici svojo ceno, jo ima tudi v Trnulji in tako kot so rože na oknih dvakrat dnevno skrbno zalite ter se skozi izložbeno okno ”restavracije” vidi kmetska idila novega Barja, je jedilni list Trnulje sicer kratek, a jedrnat. Na njem ni nič, kar je povsod drugje, in le tisto, kar je ekološko pridelano na posestvu ali kupljeno od okolju enako prijaznih dobaviteljev. Konoplja je zaščitni znak Trnulje - razen konopljinega olja izdelujejo še sojino, bučno, orehovo in iz oljne ogrščice; prodajajo še namaze, salame, piškote in moke - oslički in kozlički pa njen mesni program.

Toda razlog, da Trnulja vabi na vrhunsko kulinariko ni le v gostiteljici Urši, ki je po magisteriju na dunajski ekonomiji naredila še ljubljansko srednjo gostinsko šolo, pač pa tudi v chefu. Slavko Adamlje je bil v svojih časih najbolj cenjeni slovenski kuharski mojster, v penziji pa se je ob nedeljah začel dolgočasiti.

To pojasni jedi, ki so barvno usklajene, teksturno zložene, obrtniško poravnane. Zaradi njih niso Trnuljini krožniki le veliki, temveč tudi lepi. Na njih ni nobene improvizacije in trenutnega navdiha, to so izdelki znanja in izkušenj, ki se ne skrivajo ne za leporečjem, ne za preprostostjo. Skratka, kar pride ekološkega na mizo, ima svoj - nivo. Takšen nivo, kot ga ima v vsakem detajlu, najsi bo v hlevu ali v turističnih apartmajih, na poljih ali zelenjavnem vrtu, ob kaminu ali na tlakovani terasi, tudi Trnulja. To morate vedeti, če ste nedeljski obiskovalec slovenskih kmečkih turizmov, in nad vrati kmetije v Črni vasi ugledate štiri jabolka.

Zakaj obiskati?


Edini slovenski član avstrijsko-nemške verige evropskih bio hotelov. Edina ekološka kmetija v vasi. Edino v nedeljo … Trnulja je za mestne, da gredo na kmete, ne da bi si umazali pete. Za izlet na Ljubljansko barje, ki/kot ga niti Ljubljančani ne poznajo. Za nakup ekoloških izdelkov, ki niso več le trend, temveč že tudi potreba. Za nedeljsko kosilo, ki bo zagotovo drugačno kot ste bili vajeni ”na kmetih” doslej. Za mesojedce oslovsko in kozje meso, za vegetarijance vse eko, od zelenjave do žit.

Kulinarično oceno Uroša Mencingerja iz Nedela si lahko preberete tukaj

VINSKA PONUDBA

Majhna izbira, a tudi ta eko: Rodica (Truške), Fras (Ankaran), Šuman (Zavrh - Voličina), Mervar - Zalar (Novo mesto)Komentar bralcev:Dodatni podatki

Kako do tja:  Ljubljansko barje; z Rudnika smer Podpeč

Regija:  Ljubljana z okolico

Značilnost:
slovensko

Naslov:  Črna vas 265, Ljubljana

Telefon:  041 610 522

www:  www.trnulja.com

E-pošta:  info@trnulja.com

Zaprto:  ostale dni v tednu, razen za skupine po dogovoru; odprto nedelja med 12. in 18. uro

Lastnik:  Urša Kunz in Miha Pupis

Kuhar:  Slavko Adamlje

Cene:  hladne predjedi 10, juhe 5, tople predjedi 10, glavne jedi 12 do 18, sladice 5

Jedi:
sodobna slovenska kuhinja z eko sestavinami

Dodatno:
apartmaji (Bio hotels), izdelki iz ekološke pridelave

Leto obiska:  oktober 2014   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND