Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 

Hrana:
Vina:
Postrežba:
Ambient, čistoča, okolje, parking:
Cena/kakovost:
SKUPAJ:  
  (62 od 100)


Gostilna ocenjena 6 krat

Hrana:
6 krat
Vina:
5 krat
Postrežba:
6 krat
Ambient, čistoča, okolje, parking:
6 krat
Cena/kakovost:
6 krat

Ocenite gostilno
 


Pita


Lososova postrv na koromaču


Špinačne testenine s prekajeno postrvijo

Lososova postrv


Hladne predjedi


Barbara Javornik
 
Domačija Javornik, Krka, 4
Vse iz postrvi ob izviru

Od mize do vode je meter, vmes pa ležalnik za počitek med hodi, jedilnica med dežjem je majhna, a prijetno domačna, terasa je preprosta, a nalezljivo romantična, zgoraj so majhne brzice s slalomskimi vratci, a spodaj je tako mirno, da se slišijo muhe, ko jih ribiči navijajo po zraku.

Ker je vina manj, je sokov več, pesin, metin in jabolčni. Ker je zraven reka, je paštet za postrvji tris. Svetla je prekajena, kuhana je s koprom, iz obeh pa je namaz z gorčičnimi semeni in zelišči z vrta. Katerimi? ”Kar trenutno je,” se odreže gospodarica, ki svoje obiskovalce streže kot prijateljski obisk.
Do izvira Krke je sprehod, do spusta po reki pa vesla v kajaku, ki pa ima dolgi postanek že takoj na začetku. Le kdo bi šel naprej, če pa na Javornikovi domačiji ne le ješ, temveč se kopaš, loviš ribe, se sprehajaš, poležavaš in na lesenem mostu čez Krko, z levo držiš njo čez mizo, z desno pa žlico. ”Domačija Javornik je nekaj posebnega na Slovenskem zato, ker zagotovo nobena druga slovenska gostilna nima tako idilično-pravljične lokacije. Le postrvi moraš imeti rad,” je Uroš Mencinger zapisal v kulinarični kritiki v Nedelu o dolenjski domačiji iz Krke ob Krki, kjer je vrč z vodo in meto takoj na mizi, hladnih predjedi za cel piknik pa takoj za njim. ”To je pomembno, ker tako lahko usta tudi zapreš … Dejansko vsak osupne, kot hortenzije ob plotu, ko parkira med kajaki in kanuji ter čez trato obide majhno hiško, od Janka, Metke ali obeh, stopi na leseno teraso ter izpod jelše pogleda v zeleno reko, v kateri si vitke vrbe umivajo dolge in tanke veje.”

Predjedi so a la vse iz postrvi, juhe so z vrta, solata je za celo omizje, tople so domače testenine, potem pa za glavno tako vsak naroči isto, že legendarno Javornikovo postrv v koruznem zdrobu. Če ne zmorete več, vam bodo pa pito zavili.

Zakaj obiskati?


Javornik je zmes romantike piknikov, kot so nekoč bili, in gostoljubja domače kuhinje, ki ni iz nekdanjih (babičinih) dni, temveč je mlada, živa, sodobna, a še vedno predvsem dišeče-preprosta. Kotiček ob reki, o katerem ne govoriš na glas, da ga ne bi pokvaril.

Kulinarično oceno Uroša Mencingerja iz Nedela si lahko preberete tukaj

VINSKA PONUDBA


Vinska zgodba je preprosta, ker so z buteljčno poskusili, a se ni izšla. Zato Robi in Dorjano Korenika (Korte) poskrbita za malvazijo in refošk, Frelih pa za cviček. Komur ni prav, si za čepnino prinese s seboj. Domači sadni sokovi in domače žganice.


Komentar bralcev:

19. 7. 2015: Gostilna je res na idilični lokaciji in v prijetnem ambientu prijazno postrežejo z dobro hrano. Kljub temu pa verjamem, da je vredno omeniti, da so cene precej zasoljene, kar je pa še hujše, da ni možno plačilo s plačilno kartico. Ob dejstvu, da je najbližji bankomat (po nasvetu natakarice) v Ivančni Gorici si kaj takega \"resna\" gostilna ne bi smela privoščiti. Glede na vse dobre gostilne, ki jih Slovenija premore, ta zagotovo ni najboljša izbira.
8. 3. 2015: Idilicno & izjemno!


Dodatni podatki

Kako do tja:  avtocestni Odcep za Ivančno Gorico, v vasi Krka takoj desno k reki

Regija:  Dolenjska in Bela krajina

Značilnost:
domače

Naslov:  Krka 27, Krka pri Ivančni gorici

Telefon:  031 739 771

Zaprto:  ponedeljek in torek; januar in februar; odprto od srede do petka med 14. in 20. uro, sobota in nedelja med 12. in 20. uro (od maja do oktobra), priporočljiva rezervacija

Lastnik:  družina Javornik

Kuhar:  Barbara Javorinik

Cene:  hladne predjedi 6,50, juhe 3,50, tople predjedi 8 do 10, glavne jedi 16 do 20, sladice 4 do 4,50

Jedi:
sodobno domače, vse iz postrvi

Dodatno:
izvir Krke

Leto obiska:  avgust 2014   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND