Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 

Hrana:
Vina:
Postrežba:
Ambient, čistoča, okolje, parking:
Cena/kakovost:
SKUPAJ:  
  (61 od 100)


Gostilna ocenjena 10 krat

Hrana:
10 krat
Vina:
10 krat
Postrežba:
10 krat
Ambient, čistoča, okolje, parking:
10 krat
Cena/kakovost:
10 krat

Ocenite gostilno
 


Štruklji z orehi


Breskov štrudelj


Zelenjavni pastičo


Tris testenin


Torteloni s skuto in njoki z žafranom


Hobotnica v solati


Pršut


Jedilnica


Vera Šajna
 
Domačija Šajna, Šepulje, 4
Na Kras, na testenine

To čudno poletje, ko kopalci bežijo s plaž, na Krasu ne tarnajo. Če dežuje, pršut tekne še bolj, če je vroče, pa je v teranovi kleti prijetno hladno. Na Krasu je vsaka cesta ozka, vijugava in speljana skozi vinograd, torej kolesarska, vsaka jama je zorilnica sira, vsak pujs ima dve zadnji taci, vsak nasmeh je dobrodošlica in vsak teden ima osmico. Zato je domačija Šajna na idealni lokaciji, nad Križem in pred Dutovljami, blizu avtoceste in vaškega kala, za širokim zidom in pod debelo murvo, z dolgim gankom in velikim dvoriščem, med starinami in stalnimi gosti, za velikimi in težkimi vrati, ki jih je tako prijetno odpreti.

Šajna je kraški naslov za testenine pod murvo, po pršutu, če je rezan na roko, in z deci terana, če je sosedov! Nekdaj je bil le pastičo, zdaj pa so tudi torteloni, saj so krožniki dobili zlati rob, jedilnica starine, stara kraška hiša pa visoki zid pred burjo. Toda, ugotavlja Uroš Mencinger v svoji oceni v Nedelu, ”Šajna je gostilna, v kateri je potrebno prespati! Morda je kje zajtrk še bolj obilen in domač, toda Vera vedno prva vstane in ko vpraša: ”Jajca s pršutom ali z jurčki?”, nikoli ne počaka na odgovor, temveč kar sama odloči - oboje. In če se, najsi bo pod murvo ali orehom, dovolj dolgo zasedite, sta oba sinova že nazaj s fitnesa in začneta v kuhinji gnesti testenine za kosilo. Potem pa tako ni več daleč do večera, ki ga začne točno ob šestih očetovo stalno omizje za kamnito mizo. Skratka, Šajna je gostilna, iz katere ne greš prej kot po treh dneh. Ravno v tem je čar Krasa! Gremo na izlet!”

Ker pa je Šajna bolj gostilna kot domačija, Italijani, čeprav jih je vedno manj, in drugih tujcev, iz vsega sveta, vedno več, pač ne morejo brez morskih sadežev, rižota je že tradicionalno in še iz stare hiše vedno le za vas in, torej, sproti, florentinci pa, čeprav od Malovca, ki pa je ne nazadnje tudi (kot) sosed, in še dodatno in dovolj dolgo na 0 stopinjah odležani, so debeli, da so za tri. A čez kraške štruklje, ki so vedno vzhajani, jih vseeno ni!

Zakaj obiskati?

Blizu je vse, Istra, obala, Trst, Benetke … in ves Kras je na meniju ter dlani. Družinska gostilna, ki je kraška domačija, in domačija, ki ima vse, kar potrebujeta tako vaška gostilna kot podeželska restavracija. Čeprav bi lahko bilo (še) več domačega, so največ vredne domače roke in kuharičino srce. Do postelje pa je le nekaj stopnic. Vse ni za 4, a zato se testeninam in štrukljem ne da upreti.

Kulinarično oceno Uroša Mencingerja iz Nedela si lahko preberete tukaj

VINSKA PONUDBA

Sosed je Edmund Macarol, ki ima teran in chardonnay, kdor pa želi več, izbira med 80 etiketami primorskih vinarjev. Najbolj priljubljeni so vinarstvo Robina (Sebastjan Štembergar), posestvo Jazbec, Boris Lisjak, Stojan Ščurek, Vina Štoka. Obisk okoliškega vinarja, pred ali potem (za kar pa se je potrebno najaviti, saj se za dežurstvo še niso uspeli dogovoriti).
Komentar bralcev:Dodatni podatki

Kako do tja:  izvoz Danes, pred Sežano na Kras, v Križu desno v vas

Regija:  Primorska in Notranjska

Značilnost:
kraško

Naslov:  Šepulje 4, Sežana

Telefon:  05 764 1096

www:  www.sajna.si

E-pošta:  domacija.sajna@gmail.com

Zaprto:  četrtek: odprto med 12. in 22. uro

Lastnik:  družina Šajna

Kuhar:  Vera Šajna

Cene:  hladne predjedi 7 do 14, juhe 4, tople predjedi 8 do 18, glavne jedi 12,50 do 23, sladice 3,50 do 6,50

Jedi:
kraške jedi

Dodatno:
Gostilna Slovenija

Leto obiska:  avgust 2014   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND