Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 

Hrana:
Vina:
Postrežba:
Ambient, čistoča, okolje, parking:
Cena/kakovost:
SKUPAJ:  
  (63 od 100)


Gostilna ocenjena 1 krat

Hrana:
1 krat
Vina:
1 krat
Postrežba:
1 krat
Ambient, čistoča, okolje, parking:
1 krat
Cena/kakovost:
1 krat

Ocenite gostilno
 


Tris sladic


Kovač


Domači špageti s škampi


Tunina, škamp, smokva


Sipice, lignji in ribje mladice


Surovo: škamp, tuna, trilja, brancin


Nina in Dražen Lesica
 
Rivica, Njivice, Hrvaška, 4
Sveže, že 80 let

Rivica je, logično, na rivi. A tukaj se podobnost z drugimi obmorskimi gostinskimi promenadami že konča. In tako je že 80 let. Njena knjiga gostov, ki ima le v vojnih letih prazne liste, je pravi sprehod po muzeju turističnega odkrivanja Krka. Na terasi Rivice v lučici Njivic so se generacije slikale ob ”našem prvem jastogu” (iz akvarija), izgubile nedolžnost v boju s trdimi oklepi škampov in se prvič prepustile degustacijskemu meniju morskega chefa. Rivica je restavracija, kakršnih na hrvaški rivi, kjer od Opatije do Dubrovnika med prodajalnami napihljivih šotorov za sončenje na trdih skalah in živobarvnih sandalov za kopanje med ježi prevladujejo turistični meniji iz odmrznjenih rib in zamrznjenih sladic, več ne delajo.Z Rivičine terase lahko skočiš v ribiški čoln ali na motorno jahto in takšna je tudi njena ponudba. Ribji pladenj, ki ga natakar v beli srajci in rdečem predpasniku vozi med mizami, ima več kot meter in škampi na njem imajo repe več kot decimeter, toda kar res velja, je vonj, ki bolj diši po sinji morski vodi kot po pristaniški zatohlosti, je o Rivici iz Njivic na otoku Krku v Nedelu zapisal Uroš Mencinger.

Rivica, ki je morsko iskrena in gostinsko profesionalna, je takšna že 80 let, od začetkov turizma na Krku, ko je bila sama v majhnem mandraču, do danes, ko je riva v Njivicah polna sladoledov, turističnih menijev in prodajaln z natikači in ležalniki. Še zmeraj je resna in celoletna, še zmeraj s ”slow food” meniji, ki že od daleč z velikimi napisi oznanjajo, da je na ocvrte lignje in ribje čevapčiče potrebno drugam.

Uroš Mencinger: ”Vsekakor je posebnega izleta na Sloveniji najbližji hrvaški otok vreden globoki krožnik čez katerega visijo dolgi in oranžni brki. Škampi, čvrsti, ker je koča majhna in ne trga globokega dna, so ulovljeni tam, kamor Dražen Lesica, ki je gospodar Rivice v tretji generaciji, pokaže z roko, domači špageti pa niso rezani, temveč valjani. Omaka je sladka, gosta in dobesedno nalezljiva, testenina je iz trdinke, paradižnika pa je le toliko, da je v njem skrita prijetna pekočina, ki zaokroža vseh pet okusov v harmoniji jedi.”

Zakaj obiskati?

Rivica je morsko iskrena in gostinsko profesionalna. To ni sezonska restavracija, ki se mora rešiti lanske zaloge, temveč celoletna škampje-ribja destinacija, ki zna iz morja izvleči neprimerno več kot večina bolj južnih, bolj otoških in bolj znanih (dalmatinskih) obmorskih postojank. Ko ne zahtevate veliko kreativnosti, a pričakujete toliko več pristnosti. Ko je morsko tudi tako blizu morja še sveže.

Kulinarično oceno Uroša Mencingerja iz Nedela si lahko preberete tukaj

VINSKA PONUDBA

Pretežno primorska vinska karta (85 etiket), na kateri je precej več od (litrskih) žlahtine in plavca; hišni vinar je PZ Vrbnik, toda iz primorske hrvaške regije so vsi znani, ki jih je dovolj še za spremljavo na kozarec.

Komentar bralcev:

21. 8. 2014: Odlično, najboljše v Kvarnerju


Dodatni podatki

Kako do tja:  čez most na otok Krk, v Njivicah v ribiškem pristanišču

Regija:  Hrvaška

Značilnost:
morsko

Naslov:  Ribarska obala 13, Njivice, Hrvaška

Telefon:  +385 51 846 101

www:  www.rivica.hr

E-pošta:  info@rivica.hr

Zaprto:  nikoli; odprto vsak dan med 12. in 23. uro

Lastnik:  Nina in Dražen Lesica

Cene:  hladne predjedi 9 do 11, juhe 3,50 do 5, tople predjedi 10 do 15, glavne jedi 11,30 do 24, sladice 3,60 do 4,60; mali degustacijski meni 20 evrov (3 hodi, v času kosila), degustacijski meni 38 evrov (5 hodov)

Jedi:
morske jedi z otoka

Dodatno:
knjiga gostov izpred 80 let

Leto obiska:  julij 2014   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND