Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 

Hrana:
Vina:
Postrežba:
Ambient, čistoča, okolje, parking:
Cena/kakovost:
SKUPAJ:  
  (84 od 100)


Gostilna še ni bila ocenjena
Ocenite gostilno
 


Lidia Bastianich


Degustacija race


Veliki robec, kremni sir, radič


Agnolotti z ragujem divjega prašiča


Rižota s castelmagno sirom in hruško


Tatarski biftek s trisom zelene, brioš


Surovi škampi oviti v jabolko


Pozdrav iz kuhinje - skuša, okisana čebula, čips hrena


Pozdrav iz kuhinje - tri vrste fižola, ocvrta pašta, oljčno olje


Chef Eduardo Valle
 
Orsone, Čedad, Italija, 5,5
Bastianichev fine-dining v čedadskem Medvedu

Velika dama ameriške kuhinje, ki je s svojo družino Ameriki odkrila italijansko kulinarično avtentiko, zdaj pa se ji z obratno pošto zahvaljuje na sinovem vinogradniškem posestvu pri Čedadu, je počakala, da sva pojedla, nato je vprašala v hrvaščini. ”Vam je bilo všeč?” Odgovora se je razveselila tako iskreno kot je nato izpolnila željo gostji pri sosednji mizi, da se skupaj fotografirata, zatem pa nazdravila s šampanjcem okoliškim vinarskim naslednikom, ki so prišli obujat spomine na izlet v New York.

Lidia Bastianich se je rodila v Pulju in naredila veliko kuharsko kariero v New Yorku. Je solastnica 27 vrhunskih restavracij po celem svetu in legendarna ameriška TV kuharica, ki je Američanom prva razkrila, kaj je pristna italijanska kuhinja.

Joe Bastianich je njen sin, ki ni hotel delati v domači restavraciji in je šel raje za borznega posrednika. A je hitro ugotovil, da ima drugačne gene in je odprl lastno restavracijo. Potem se je zgodila klasična ameriška zgodba o uspehu, v katerega je potegnil še partnerja, kuharja, TV chefa, Maria Batalija, in svojo mamo. Iz sodelovanja je nastalo tistih 27 restavracij in newyorško kulinarično mesto Eataly. Med drugim je tudi sodnik v ameriškem TV kuharskem resničnostnem showu Master chef, skupaj z Gordonom Ramseyem in Grahamom Elliotom, in avtor knjige z zgovornim naslovom: Restaurant Man.

Del Posto je najbolj prestižna restavracija iz Bastianichevega imperija, v New Yorku, s štirimi zvezdicami New York Timesa. V njeni kuharski brigadi so delali sous chef Španec Eduardo Valle, njegovo dekle Kelly Jeun, slaščičarka Annie Dearborn in manager Andrea Sbrizzo.

Orsone, po italijansko medved, je vrhunsko-profesionalna in preprosto-dovršena restavracija na vinogradniškem posestvu Bastianichevih blizu Čedada, v kateri kuha Del Postova ekipa. Če je mama Lidia Ameriki odkrila pristno italijansko kuhinjo, najprej z restavracijo Felidia, potem pa s svojimi kuharskimi oddajami Lidijina Italija v Ameriki, zdaj v Orsoneju sin Joe Italijanom odkriva ameriško. Orsoneja taverna je že postala zbirališče vinarjev iz njihovega Collia in naših Brd, ki ob burgerjih s španskega Jusper žara okušajo Bastianicheva in svoje vina, Eduardova restavracija pa primer sožitja velemestnih fine-dining standardov s podeželsko preprostostjo in gostoljubnostjo. Zato se ne začudite, če vas bo na vratih pozdravila Lidia Bastianich in vas na koncu devethodnega degustacijskega menija, po surovih škampih, ovitih v zeleno jabolko, skuši z marinirano čebulo, rižoti s hruško in sladkim korenom, raviolih z divjim prašičem, raci na tri načine, rombu z ameriško preluknjano štručko (bagel) in zelenjavnih sladicah, povabila še na požirek peneče rebule. ”Mi smo tukaj zato, da ste vi zadovoljni!”

Zakaj obiskati?

Velemestni restavracijski standard je združen s podeželsko preprostostjo in gostoljubnostjo. Tudi burger v taverni je vreden vinskega večera. Prva mišelinka bo prišla hitro, do takrat pa je razmerje cena - kakovost priložnost za poučen izlet. Orsone najbrž ni najboljša restavracija, v kateri ste že bili. Se bodo pa morale vse prihodnje krepko potruditi, da jo bodo presegle.

Kulinarično oceno Uroša Mencingerja iz Nedela si lahko preberete tukaj

VINSKA PONUDBA

Lastna blagovna znamka; na vinski karti 52 šampanjcev, 170 etiket drugih vinarjev (od slovenskih le Marjan Simčič). Bastianich vin je kar 44 etiket (Julijska krajina, Maremma in Piemont). Njihov avtor jih ima za najboljša italijanska vina. Vsekakor pa so vredna degustacije (20 evrov).
Komentar bralcev:Dodatni podatki

Kako do tja:  iz Čedada po SP53 in za kažipotom med vinogradi in kmetijami

Regija:  Italija

Značilnost:
vrhunsko

Naslov:  Via Darnazzacco 63, Cividale del Friuli, Čedad, It

Telefon:  +39 0432 732 053

www:  www.orsone.com

E-pošta:  info@orsone.com

Zaprto:  ponedeljek in nedelja zvečer; odprto od torka do nedelje med 12. in 14. uro in med 19. in 23. 30 uro

Lastnik:  Joe in Lidia Bastianich

Kuhar:  Eduardo Valle

Cene:  hladne predjedi 15, tople predjedi 20, glavne jedi 30, sladice 10; degustacijski meni 69 evrov (5 hodov)

Dodatno:
taverna, prenočišča B&B

Leto obiska:  marec 2014   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND